redakcia
2. sep 2022
4586 

Návšteva zubnej ambulancie nemusí byť bolestivá a ani drahá záležitosť

Hovorí sa, že dospelými sa stávame vtedy, ak sa k zubárovi bojíme ísť nie zo strachu z bolesti, ale z predstavy, koľko nás to bude stáť. Mnohí z nás preto návštevu zubnej ambulancie odkladajú, ako to len ide, čím si však „zarábajú“ na ešte väčšie problémy. Zubné kazy totiž časom nezmiznú, ale napáchajú v ústach a celom tele ešte viac škody. Čo všetko môžeme urobiť preto, aby sme sa vyhli nielen bolesti u zubára, ale aj vysokým doplatkom za ošetrenie?

Ako sa o zuby správne starať?

Ústna hygiena nie je žiadna veda, napriek tomu si už odmala pestujeme návyky, ktoré nám škodia a ničia naše zuby. Kúpou zubnej pasty a výberom vhodnej zubnej kefky sa celý proces starostlivosti o ústnu dutinu iba začína. Čo treba robiť alebo nerobiť, aby boli zuby zdravé?

Správna ústna hygiena a technika čistenia zubov

Tvrdenie, že za pokazené zuby môže genetika, je mýtus. Nech to už znie akokoľvek prísne, za každý jeden zubný kaz si môže človek sám. Okrem pravidelného čistenia zubov je totiž potrebné používať aj pomôcky na čistenie medzizubných priestorov – medzizubnú kefku a zubnú niť.

Hoci sa vám zdá, že po vyčistení zubov máte zuby krásne hladké a čisté, realita v priestoroch medzi zubami je úplne iná. Ťažšie dostupné miesta, predovšetkým zadnú stranu zubov, je zasa vhodné dočistiť takzvanou jednozväzkovou kefkou – má malú čistiacu plochu a ergonomický tvar, vďaka čomu sa dostane aj do takých zákutí úst, kam bežná zubná kefka nemá nedosiahne. Zabúdať by sa nemalo ani na jazyk – práve na ňom zostáva veľa baktérií, ktoré narúšajú zubnú sklovinu.

Pravidelné absolvovanie preventívnej prehliadky

Tvrdenie, že každý zubný kaz bolí, je tiež legenda. Pravdou totiž je, že bolesť začína vystreľovať až vtedy, keď je zub značne poškodený a v jeho okolí sa tvorí zápal. O drvivej väčšine zubných kazov teda človek nemusí ani vedieť – často sú „schované“ v medzizubných priestoroch, kde ich nie je vidieť aj dlhé roky.

A to je dôvod, prečo je potrebné minimálne raz za rok zuby profesionálne skontrolovať. RTG snímok zubov odhalí skryté kazy už v ich počiatkoch, vďaka čomu sa celý problém vyrieši bezbolestne, rýchlo a lacno. Ak zubný kaz nie je včas ošetrený, môže to viesť aj k strate celého zuba a šíreniu kazu na ostatné zuby.

Odstránenie zlozvykov

Umývate si zuby hneď po jedle, pijete ráno citrusové šťavy alebo sa napijete sladkého nápoja aj tesne pred spaním, potom, ako ste vykonali večernú hygienu? Za žiaden z týchto návykov sa vám vaše zuby nepoďakujú. Zubná sklovina je síce najtvrdším tkanivom v ľudskom tele, ale aj napriek tomu ju našimi zlozvykmi dokážeme veľmi rýchlo zničiť.

Sklovinu zuba narúša kyslé prostredie v ústach. Ak často konzumujete citrusové šťavy alebo každé ráno popíjate citrónovú vodu, vystavujete svoje zuby prostrediu, v ktorom im hrozí erózia. Laik tento stav spozná napríklad podľa toho, že farba zubu nie je rovnomerná a v niektorých miestach sú zuby žltšie, prípadne môže jazykom cítiť, že je zub na istých miestach akýsi iný. Zuby sú v týchto prípadoch citlivé a dávajú o sebe vedieť ostrou bolesťou, ktorej predchádza kontakt s teplým či studeným jedlom alebo nápojom.

Za rovnako nebezpečný návyk možno považovať aj umývanie zubov ihneď po jedle. Sklovina na povrchu je dôsledkom prijímania potravy zmäknutá a pohybmi a tlakom kefky ju narúšate ešte viac. Ak vás prepadne nutkanie ísť si po jedle ihneď umyť zuby, najprv si len vypláchnite ústa čistou vodou a počkajte aspoň dvadsať minút. Za ten čas si vaše sliny poradia s nízkym pH v ústnej dutine a následné čistenie zubov nenarobí viac škody ako úžitku.

Návštevu dentálneho hygienika či hygieničky, žiaľ, neabsolvuje každý, a pritom ide o jeden zo zásadných krokov starostlivosti o chrup. Dentálna hygiena je skvelou prevenciou pred vznikom nielen zubných kazov, ale aj iných ochorení v ústnej dutine. Tento úkon zväčša zahŕňa odstránenie zubného kameňa a zubného povlaku, fluorizáciu zubov a ošetrenie ďasien. Zuby sú vďaka tomu nielen dokonale čisté, ale takisto sa minimalizuje riziko vzniku zápalov ďasien. Ideálne je, ak odbornú dentálnu hygienu absolvujete dvakrát ročne.

Ochorenia zubov

Kto zažil bolesť zuba, vie, že ide o jednu z najhorších bolestí, ktorým človek musí čeliť. Akým ochoreniam zubov je dôsledkom nesprávnej ústnej hygieny náš chrup vystavený?

Zubný kaz

Zubný kaz najčastejšie vzniká na miestach, ktoré sa ťažšie čistia – nerovnomerná žuvacia plocha zubu alebo medzizubné zákutia. Spočiatku viditeľný nie je a ak sa nezachytí včas na preventívnej prehliadke, dokáže spôsobiť rozsiahly zápal, a to i bez toho, aby človek pociťoval bolesť.

Skutočnosť, že je zubný kaz infekčný a ľahko sa ním môžete nakaziť, vie len málokto. Ak má váš partner pokazené zuby, bozkávaním sa vám do úst môžu zaviesť baktérie, ktoré vznik kazu spôsobujú. Rodičia takisto netušia, že svojmu dieťaťu môžu spôsobiť zubný kaz – napríklad olizovaním cumlíka, keď dieťaťu spadne na zem, kŕmením z lyžičky, ktorú ste si predtým dali do úst vy, alebo bozkávaním dieťaťa na ústa. Jedinou spoľahlivou prevenciou, ako vaše dieťa nevystaviť baktériám spôsobujúcim zubné kazy, je mať istotu, že sú vaše zuby v poriadku. Práve rodičia by teda nemali podceňovať návštevu zubára a dôležitosť preventívnych prehliadok.

Zápal ďasien

Zápalový proces na ďasnách možno považovať za obrannú reakciu na látky, ktoré produkujú baktérie zubného povlaku. Takéto ďasno je červenšie ako jeho zdravé okolie a citlivo reaguje na dotyk a tlak. Rovnako ako zubný kaz, aj zapálené ďasno však môže byť skryté v medzizubnom priestore, dôsledkom čoho o ňom človek nemusí vedieť. Ak sa zápal ďasna nelieči, šíri sa ďalej do hlbších tkanív v okolí zuba a postupne ich ničí. Celý proces môže vyústiť až do straty zubov, takzvanej paradontitídy.

Paradontitída alebo paradentóza

Toto ochorenie možno považovať za posledné štádium zápalu ďasien. Dáva o sebe vedieť rôznorodými príznakmi – ďasná krvácajú a ustupujú ďalej od zubov, čím sa obnažujú zubné krčky, na zuboch možno pociťovať zvláštne brnenie alebo tlak, predovšetkým pri hryzení tvrdších kúskov jedla. Neliečená paradontitída vedie k vypadávaniu zubov, ktoré nahradia len drahé implantáty. Ide o ochorenie ústnej dutiny s fatálnymi následkami, ktorému sa takisto dá prejsť správnou zubnou hygienou.

Príspevok 150 eur na zuby sa zíde aj tým, ktorí sa o svoje zuby dôkladne starajú

Aj v prípade, že na starostlivosť o zuby kladiete ten najväčší dôraz, môže vás potešiť informácia, že poistenci Union zdravotnej poisťovne majú raz ročne možnosť uplatniť si príspevok na zuby v hodnote 150 eur.

Príspevok môžete využiť na tieto úkony:

  • Príspevok 100 eur na všetky zubné úkony, ktoré sú čiastočne hradené zdravotnou poisťovňou a pacient/-ka za ne musí zvyšok doplácať – ide napríklad o plombovanie zuba alebo nasadenie zubnej korunky. Deti do 18 rokov môžu tento príspevok využiť na zubný strojček.
  • Príspevok 50 eur možno využiť na dentálnu hygienu alebo parodontológiu – liečbu či prevenciu príznakov parodontitídy.

Kto má na tento príspevok nárok?

  • Dospelí poistenci a poistenky s platným poistením v Union zdravotnej poisťovni.
  • Príspevok na dieťa možno uplatniť v prípade, ak sú poistencami Union zdravotnej poisťovne dieťa, aj jeden z jeho rodičov (zákonných zástupcov).

Kedy možno využiť príspevok v hodnote 150 eur na zuby?

Ak ste absolvovali preventívnu zubnú prehliadku.

  • Ak ste absolvovali preventívnu prehliadku u všeobecného lekára (v prípade dieťaťa u pediatra).
  • Ak sú úkony alebo dentálna hygiena absolvované na pracovisku, ktoré je zmluvným partnerom Union zdravotnej poisťovne. Viac o podmienkach a o tom, ako si uplatniť príspevok na zuby, nájdete na stránkach Union zdravotnej poisťovne.

Ak vás príspevok na zuby v hodnote 150 eur zaujal a nie ste poistenkou či poistencom Union zdravotnej poisťovne, do 30. septembra 2022, môžete o zmenu zdravotnej poisťovne požiadať aj prostredníctvom online formulára.

Union zdravotná poisťovňa má najviac zazmluvnených lekárov a dostupnú starostlivosť naprieč celým Slovenskom. Ak o zmenu zdravotnej poisťovne zažiadate teraz, stanete sa poistenkou/poistencom Union zdravotnej poisťovne od 1. januára 2023.

Okrem príspevku na zuby môžete ako v Union zdravotnej poisťovni čerpať aj iné benefity – vrátenie doplatkov za lieky pre dieťa, balík výhod pre zdravý zrak v hodnote 150 eur, balíček výhod pre dieťa, príspevok na umelé oplodnenie či na test potravinovej intolerancie a mnohé iné. Všetky benefity nájdete pekne „pod jednou strechou“ na tomto odkaze. Nikdy sa zmenu zdravotnej poisťovne neoplatilo zvážiť viac ako teraz!


Tento článok vyšiel s podporou Union zdravotnej poisťovne