icon
avatar
redakcia
15. júl 2019
1846 

Dochuťte si život

Nie som práve ukážkový kuchár. Mám pár overených klasík, ale návštevu určite neohúrim pomaly pečeným glazovaným mäsom v cesnakovej kruste s nejakou super sexi prílohou. A rovnako väčšina našich obedov neskončí s tisíckou lajkov na Instagrame. Jednak na ňom nemám založený účet a takisto som zväčša príliš hladná na to, aby som jedlo hodinu stajlovala a potom studené do seba nahádzala.

Napriek tomu sa snažím, aby bolo jedlo na našich tanieroch vždy čerstvé, vyvážené a podľa možností chutné. Varím či pečiem spravidla zo základných surovín, ktoré mám takmer vždy poruke.

Avšak nie je na škodu občas jedlu pridať extra šmrnc. A to napríklad aj tak, že slnečnicový či olivový olej zamením za niečo viac - s intenzívnejšou vôňou a chuťou, ktorá nechá vyniknúť hlavným prísadám. A že urobím aj niečo pre naše zdravie, to je už iba čerešnička na pomyselnej torte.

Totiž, neviem, ako vy, ale ja si vitamíny radšej do tela doplním prostredníctvom stravy, lebo multivitamínové tabletky sú mi tak nejako nesympatické a aj tak ich večne zabudnem užiť. Ušetrím vás gúglenia, lebo mi je jasné, že tých pár ukradnutých minút, kým deti spia, viete využiť oveľa produktívnejšie. Skrátka a jasne, olej pre správne fungovanie potrebujeme a ak sa chceme vyhnúť jednotvárnosti a obohatiť našu stravu čo najviac, je super ich striedať, lebo každý má iné benefity.

Tak napríklad taký makový olej obsahuje vysoké množstvo omega 6 mastných kyselín (a 9 z 10 výživových poradcov tvrdí, že tie pre život fakt potrebujeme 🙂 ) a rovnako aj vysoké množstvo vápnika, vitamínov, minerálov, bielkovín a taktiež horčík, fosfor či železo. A ak sa vám zunuje v kuchyni, vezmite si ho do kúpeľne a použite ako zábal na vlasy 🙂

Tekvicovýolej má eňo ňuňo intenzívnu farbu, takže ak hľadáte olej, s ktorým na povrchu polievky vytvoríte štýlovú slzičku, nech to dobre na fotkách vyzerá, len smelo doňho. Dočítala som sa, že sa môže popýšiť vysokým obsahom vitamínu E ako aj fytosterolov, fenolov, karotenoidov či niektorých minerálnych prvkov ako zinok, draslík a horčík. Čo, ak ma moje stredoškolské poznatky z chémie neklamú, iste nie je na zahodenie.

A do tretice olej z vlašských orechov. Od pediatričky som dostala také malé inštrukcie ohľadom zavádzania príkrmov, kde sa okrem iného písalo, že do stravy postupne pridávame oleje a ako príklad bol uvedený práve olej z vlašských orieškov. Priznám sa, vôbec som netušila, že sa dá na trhu zohnať a v mysli som už spriadala plány, ako ho z tých domácich orechov od starenky vydolujem. Ale ono taká vec skutočne existuje a ani sa nečudujem. Je výborný nielen do zeleninových šalátov, ale aj na ryby, mäso či dochucovanie polievok. A ak budete piecť orechovú bábovku, smelo ho pridajte. Okrem super orieškovej chuti do tela dostanete ešte aj slušnú porciu omega 3 a 6 mastných kyselín a antioxidantov, takže výhra na všetkých úrovniach.

A ak by ste hľadali recepty, kde tieto oleje môžete využiť, pár vám ich ponúkam. Koláčik síce nebude ukážkou super zdravého stravovania, ale v rámci vyváženej životosprávy určite kúsok či dva nezaškodí. A ak pridáte aj dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, tak si ho môžete s pokojným svedomím občas dopriať.

Makový chlebík s citrónovou polevou

Mak a citrón tvoria skvelé kombo a myslím, že makový koláčik s citrónovou polevou sa nachádza v zlatej výbave každej gazdinky. A prečo jeho chuť neposunúť ešte o niečo vyššie a nevyskúšať makový olej, ktorý mu dodá ešte intenzívnejšiu makovú chuť a vôňu? Na záver nezabudnite pridať lístky čerstvej mäty, ktoré vytvoria príjemnú sviežu bodku.

• 220 g hladkej múky
• 200 g cukru
• štipka soli
• 2 lyžičky prášku do pečiva
• 3 kopcovité lyžice maku
• 3 vajcia
• 100 ml makového oleja Palma
• 100 g kyslej smotany
• šťava z polovice citróna

Na polevu:
• 110 g práškového cukru
• 3-4 lyžice citrónovej šťavy

Chlebík pripravíme v priebehu pár minút. V jednej miske stačí zmiešať suché suroviny, v druhej všetky tekuté. Následne ich spojíme v jednoliatu hmotu a túto nalejeme do menšej formy na biskupský chlebík.

Pečieme v rúre rozohriatej na 180°C cca 50 minút.

Po upečení necháme vychladnúť a polejeme ho polevou, ktorú pripravíme zmiešaním cukru a citrónovej šťavy. Šťavu pridávame postupne, kým nedosiahneme ideálnu konzistenciu.

Na vrch chlebíka nastrúhame citrónovú kôru a ozdobíme ho mätovými lístkami, ktoré koláčiku dodajú sviežu chuť!

Image title

Tekvicové linguine s gorgonzolovou omáčkou s kuracím mäsom

Pamätám si, ako moja starenka robila slíže (áno, viem, spisovne sa povie rezance, ale pre mňa to budú naveky slíže 🙂 ). Ručne vypracovala cesto, rozdelila ho, rozvaľkala natenko a ručne nakrájala na tenučké prúžky. V chodbe mala vyhradenú jednu komodu, na ktorú rozložila papier (taký ten biely s modrými čiarami) a na ňom ich sušila. A my, jej vnúčatá, sme jej ich vždy minimálne polovicu zjedli. Lebo surové boli proste najlepšie. Dnes už cestoviny vyrába doma asi málokto, lebo máme mnoho dostupných hotových alternatív. Ale keď raz vyskúšate domáce cestoviny, už ťažko sa zmierite s tými kupovanými. Tak je to, nakoniec, so všetkým. Domáce predsa chutí najlepšie.

Potrebovať budete:

• 1 vajce
• 50 g tekvicového pyré
• 10 ml tekvicového oleja Palma
• 230 g semoliny (pšeničná krupica)
• 100 g gorgonzoly
• 200 g kuracieho mäsa (prsia alebo stehno)
• 200 ml šľahačkovej smotany
• 3 strúčiky cesnaku
• tekvicový olej Palma
• soľ, čierne korenie a bazalka na dochutenie

Začneme s prípravou cestovín. Vajce, tekvicové pyré a tekvicový olej zmiešame so semolinou. Vo výsledku získame tvárne cesto, ktoré sa ani nedrobí, ani nelepí. Ak cesto príliš lepí, prisypte semolinu. Ak nedrží pokope, pridajte po lyžičkách tekvicové pyré. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke hodinku postáť.

Po vychladení cesto rozdelíme na menšie kúsky, vyvaľkáme a narežeme na stredne hrubé prúžky. Ak máme k dispozícii stroj na výrobu cestovín, jednoznačne ho zapriahneme do práce. Cestoviny dáme variť do osolenej vody.

Omáčku pripravíme veľmi jednoducho. Na tekvicovom oleji opražíme na malé kúsky nakrájaný cesnak. Pridáme kuracie mäso, osolíme ho a okoreníme, sprudka opečieme a podlejeme vodou (alebo vývarom). Uvaríme domäka. Následne ho zalejeme šľahačkovou smotanou, pridáme gorgonzolu, počkáme, kým sa rozpustí a zmes sa spojí do hladkej omáčky. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Na záver vmiešame uvarené tekvicové linguine, ozdobíme čerstvou bazalkou a pokvapkáme tekvicovým olejom.

Image title

Nátierka z pečeného karfiolu a vlašských orieškov

Poznáte to. Je večer, deti spia, vy si užívate pohodu. A k tej pohode sa vám žiada dať si nejakú dobrotu. Vyskúšajte jeden večer vymeniť tradičné lupienky či tyčinky za túto pomazánku, pridajte k nej mrkvu a poďakujú sa vám nielen chuťové poháriky, ale aj vaše telo 🙂

Potrebovať budeme:

• menšiu hlávku karfiolu
• hlávku cesnaku
• olivový olej
• soľ
• hrnček vlašských orieškov
• šťavu z polovice citrónu
• štvrť hrnčeka orechového oleja Palma
• čierne korenie

Karfiol umyjeme, rozdelíme na ružičky a vložíme do zapekacej misy. Prilejeme trochu olivového oleja a posypeme ho soľou. Hlávku cesnaku zvrchu odrežeme tak, aby sme odhalili vrch mesiačikov. Posypeme ho soľou, pridáme lyžičku olivového oleja, zabalíme ho do alobalu a pridáme ku karfiolu. Pečieme pri teplote 200°C domäka (cca 35 minút, počas pečenia ho môžeme raz-dvakrát premiešať). Necháme mierne vychladnúť.

Do výkonného mixéru nasypeme vlašské oriešky, pridáme mierne vychladnutý karfiol, upečený a ošúpaný cesnak, orechový olej a citrónovú šťavu. Mixujeme, kým nezískame hladkú konzicenciu. Ak je zmes príliš hustá, prilejeme po lyžiciach vodu.

Ochutíme soľou a čerstvým čiernym korením. Podávame so zeleninou (mrkva, stonkový zeler, uhorka, reďkovka), grissini tyčinkami, arabským chlebom či krekrami.

Image title

Tento článok vyšiel s podporou PALMA a.s.

Začni písať komentár...

sticker
Odošli