redakcia
3. máj 2021
1931 

Prvé príkrmy môžu narobiť v plienke poriadnu neplechu

Budúce matky, ktoré očakávajú svojho prvého potomka, to majú veľmi, veľmi ťažké. Tie tony informácií, ktoré číhajú na internete, more skúseností od „už mamičiek“ a zaručené rady od známych, ich vedia poriadne potrápiť. Presne si pamätám, aká som bola zmätená, plná strachu a obáv. Chcela som vedieť čo najviac a práve to bolo kameňom úrazu. Prvé dieťa a život s ním je totiž viac menej „pokus – omyl“. Jednoducho sa tomu nevyhnete a akékoľvek obavy sú úplne zbytočné 🙂

Jonáško sa nám narodil pred desiatimi mesiacmi. Keď sme si domov doniesli náš malý poklad, bolo všetko nové, krásne a plné očakávaní. Každý deň sme si užívali naplno. A niekedy aj noc. To, že sa v noci budieval sedemkrát, bolo menej záživné. Inak bol však Jonáško bezproblémové bábätko, až na občasné grckanie či bolesti bruška. Ale ako mi hovorili, to tak chlapci mávajú.

Po šiestich mesiacoch sme sa s odhodlaním pustili do prípravy prvých príkrmov. Veľmi som sa na to tešila, predsa len išlo o „nový level“ v starostlivosti o nášho synčeka. Varenie milujem, a tak mi nič nebránilo pustiť sa do prvých receptov pre nášho papkáča. Musím povedať, že odkedy sme s príkrmami začali, tak mu chutí. V úvode nechýbala zeleninka - od batátu, cez mrkvu, cuketu, karfiol až po tekvicu. Nevynechali sme ani ovocie a babka vyrobila poctivú detskú výživu. S papaním sme teda už od začiatku problém nemali.

Žiaľ, spolu s prikrmovaním sa objavili aj doteraz nepoznané ťažkosti. Je pochopiteľné, že akonáhle do stravy vášho bábätka začnete pridávať zeleninu, ovocie či mäsko, zmení sa aj obsah jeho plienky. Zásadná zmena je, že tú „arómu“ je už cítiť na diaľku. Takže sa už väčšinou na istotu trafíte, že treba prebaľovať. Po prvých príkrmoch však zmenila stolica nášho Jonáška nielen „vôňu“, ale aj konzistenciu. Raz bola oveľa hustejšia a často aj tuhšia ako počas dojčenia. Inokedy naopak redšia. Plienočka bola častejšie plná, niekedy sme doslova nestíhali prebaľovať.

Problém nastal, keď začal byť malý po vyprázdnení mrzutý. Najskôr som to pripisovala bolestiam bruška. Až neskôr som spozorovala, že zadoček Jonáška je začervenaný a na dotyk boľavý. Postupne sa pridal aj mierny opuch. Nechcela som hneď robiť paniku, rozhodla som sa najskôr pátrať na internete. Stačilo trošku pogoogliť a po prečítaní viacerých článkov mi bolo jasné, že bojujeme so zapareninami. Tie sme dovtedy takmer nepoznali.

Prípravu prvých príkrmov som síce brala veľmi zodpovedne, no menej zodpovedne som pristupovala k ochrane Jonáškovho zadočku, aby túto zmenu zvládol bez zbytočných komplikácií. Najbežnejšou príčinou vzniku zaparenín je kombinácia použitej plienky a jej trenia o jemnú pokožku dieťatka. Tá sa pri kontakte s prirodzenými, ale dráždivými chemickými látkami v moči a stolici narúša a stáva sa podráždenou. Podcenili sme prevenciu. Pretože na novú stravu si nemusí zvyknúť len bruško, ale aj pokožka na zadočku, ktorá bola oveľa viac namáhaná a zaťažovaná častým kakaním.

Záchranu pre nášho Jonáška sme našli v masti Bepanthen Baby. Jej krémová konzistencia nelepila, ľahko sa vmasírovala do pokožky a rovnako ľahko aj umývala. Bepanthen Baby obsahuje provitamín B5 a lanolín, ktoré vytvoria na zadočku bábätka ochrannú bariéru. Tým sa zároveň podporí celý proces prirozenej regenerácie. Rovnako to tak bolo aj v našom prípade. pokožka bola jemná na dotyk a nevysúšala sa. Navyše Bepanthen Baby kozmetika obsahuje len nevyhnutné látky bez zbytočností, takže je pre bábätko ideálna.

Na webovej stránke bepanthen.sk som si tiež našla hneď niekoľko rád, ako postupovať pri prebaľovaní, aby bol detský zadoček čo najviac v pohode. Takže skôr ako zavedieme do Jonáškovho jedálnička nejaký nový prvok, budeme vedieť, že tentokrát nesmieme starostlivosť o jeho zadoček podceniť a pristupovať k tomu zodpovedne 🙂 Veľmi dôležitá je inak aj veľkosť plienky, tie tesné prispievajú k väčšiemu podráždeniu. Vždy, keď sa dá, treba zadoček bábätka vetrať. To sme hneď začali aplikovať, aj keď priznám sa, nie vždy sa to zaobíde bez nehody 😊.

Rovnako sme prestali používať parfumované čistiace obrúsky a malého umývame len čistou vodou. Pri každom prebaľovaní používame masť Bepanthen Baby na posilnenie prirodzenej kožnej bariéry nášho Jonáška. Keďže sa nám prednedávnom začali na svet hlásiť prvé zúbky a s nimi spojené hnačky, je jeho zadoček znovu „ v ohrození“. Tentokrát však vieme, ako bojovať. Vďaka Bepanthen Baby nedáme zapareninám žiadnu šancu.


Tento článok vyšiel s podporou Bepanthen

Bepanthen Baby je kozmetický výrobok.

LMR-CH-20210429-85

Začni písať komentár...

Odošli