icon
avatar
redakcia
17. dec 2019
1590 

Sviatočné jedlo rýchlo, zdravo a chutne

Prichádza čas sviatkov, pokoja, ničnerobenia a dobrého jedla. To je síce pekná predstava, ale veľakrát je realita trocha iná, však? Pokoj je slovo, ktoré sa pomaly začína z vášho slovníka vytrácať. Ničnerobenie? To je tá pársekundová činnosť, z ktorej vás vytrhne dieťa hneď, ako si všimne, že ste si sadli? Možno si matne spomínate... A potom je tu dobré jedlo. To dokáže veru potešiť. Iba sa, žiaľ, samo (babky a maminy sa nerátajú :P) len tak nenavarí. Alebo áno?

K sviatkom skrátka patria stretnutia a návštevy v kruhu rodiny a priateľov. Kedy inokedy sa ozvať všetkým sesterniciam, bratrancom, tetkám a strýkom, ak nie teraz? A čo vaši kamaráti, na ktorých si počas roka neviete nájsť čas? Pozvite ich na dobré jedlo, zažiarte v kuchyni a postarajte sa o zážitok, ktorý pošteklí ich chuťové poháriky.

Zvoľte popri tých vyprážaných rybách a ťažkých šalátoch niečo ľahšie. Vďaka multifunkčným parným rúram budú pripravené jedlá šetrné nielen k vášmu žalúdku, ale aj k vášmu času. Čo by ste povedali, napríklad, na pečené stehná na tymiáne a teplý šalát z čiernej šošovice?

Nenechajte sa odradiť náročnosťou, s týmto receptom to dáte ľavou-zadnou.

Suroviny:

  • 4 husacie alebo kačacie stehná
  • čerstvé vetvičky tymiánu
  • 200 g čiernej šošovice Beluga alebo drobnej zelenej šošovice
  • 2 šalotky
  • 1 mrkva
  • 100 g zeleru (olúpaného)
  • 2 paradajky (sparené a olúpané)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • soľ, korenie

Postup:

1) Husacie alebo kačacie stehná osolíme, posypeme lístkami čerstvého tymiánu a necháme pri izbovej teplote hodinu odpočívať.

2) Potom stehná položíme na rošt, pod ktorý dáme plech, aby mala kam odkvapkávať vypečená šťava z mäsa. Všetko vložíme do rúry nastavenej na režim Horúca para interval Plus / Stredná vlhkosť Med 130 °C a na čas 2 hodiny 20 minút.

3) Kým bude mäso hotové, pripravíme si šošovicový šalát. Šošovicu prepláchneme, dáme do studenej vody a varíme domäkka (približne 20-30 minút). Hneď ako bude uvarená, scedíme ju a trochu vody si necháme bokom.

4) Na masle opečieme najemno nakrájanú mrkvu, zeler a šalotku. Primiešame nakrájaný cesnak, ľahko orestujeme a vlejeme vodu zo šošovice, ktorú sme si dali bokom. Zeleninu krátko podusíme a pridáme aj samotnú varenú šošovicu. 

5) Paradajky zbavíme stredov, nakrájame na kocky a prihodíme k šošovici. Dochutíme balzamikovým octom, soľou a ešte rýchlo prehrejeme. Šalát podávame teplý spolu s upečenými stehnami.

Aj vy si varenie na pare spájate s jedlami zdravými, no zároveň mdlými a bez chuti? Tak sa pozrite na tú dobrotu vyššie a možno vás vyvedieme z omylu. Áno, jedlo na pare je jedným z najzdravších spôsobov prípravy jedla, ale zároveň je aj jedným z najchutnejších. Para dokáže vyzdvihnúť chuť a konzistenciu jednotlivých surovín. Popritom všetkom si jedlo uchováva štruktúru, vitamíny a živiny. A v neposlednom rade poteší každú gazdinku, či už ostrieľanú alebo menej zdatnú, jednoduchá a rýchla príprava. Inšpirujte sa z tejto kuchárskej knižky, ktorú môžete získať zadarmo aj vy, a presvedčte sa samy.

Ak ste ešte nepísali Ježiškovi, skúste to a možno vám jednu takúto pomocníčku do domácnosti prinesie. Určite ste poslúchali :P A aby ste s parnou rúrou nadviazali hneď od začiatku kamarátsky vzťah, určite vás poteší aj Kurz varenia s parnými rúrami Electrolux, ktorý dostanete zadarmo.

Zastavte sa, spomaľte, nechajte tých pár šmúh na okne a radšej strávte pekné chvíle v kruhu najbližších a pozvite ich na obed. Pretože o pár rokov nebudete spomínať na to, či ste mali na Vianoce vyleštené okná alebo vytriedenú špajzu. Spomínať budete na tie nezabudnuteľné okamihy s ľuďmi, ktorí sú vám blízki.

----------

Tento článok vyšiel s podporou Electrolux

Začni písať komentár...

sticker
Odošli