redakcia
30. máj 2022
4152 

Za množstvom zdravotných ťažkostí sa môže skrývať potravinová intolerancia

Chronická únava, často sa opakujúce bolesti žalúdka, zažívacie problémy, silné bolesti hlavy, pocit neustáleho vyčerpania, ktorý vôbec nie je závislý od toho, ako dlho spíte… Ide prevažne o symptómy, ktoré vám komplikujú každodenný život, no len málokedy sa rozhodnete pátrať po ich skutočnej príčine. Napadlo vám niekedy, že ňou môže byť potravinová intolerancia? 

Skúsili ste niekedy hľadať spojitosť medzi vaším jedálničkom a zdravotnými komplikáciami, ktoré sa s vami vlečú roky? Ak nie, práve nastal ten čas. Možno totiž za vašou migrénou, častým nafukovaním alebo nevysvetliteľnou únavou stojí práve potravinová intolerancia.

Čo je to potravinová intolerancia?

Jednoducho povedané – potravinovouu intoleranciou človek trpí vtedy, ak jeho telo niektorú potravinu netoleruje a kedykoľvek ju prijme, začne na ňu neprimerane reagovať. Je dôležité podotknúť, že alergia na niektoré potraviny a potravinová intolerancia nie je to isté. Zatiaľ čo alergény v potravinách vyvolávajú špecifické alergické reakcie nášho imunitného systému – ako sú napríklad opuch, svrbenie pokožky alebo zvýšenie tlaku, u potravinovej intolerancie sa môže dostaviť široké spektrum symptómov.

Rozdiel medzi alergiou na potraviny a intoleranciou je zreteľný aj v tom, že človek, ktorý trpí intoleranciou, väčšinou nemusí konkrétnu potravinu zo svojho jedálnička vylúčiť úplne. Prejavy intolerancie sú totiž závislé od dávky potraviny, ktorú telo prijme. Ak vám je zistená napríklad potravinová intolerancia na mliečny cukor (laktózu), nemusíte sa tak ako alergici mlieka úplne vzdať. Postačí, ak si len ustrážite množstvo mliečnych výrobkov a nebudete ich nárazovo vo veľkom konzumovať.

Ako sa potravinové intolerancie prejavujú?

Symptómy intolerancie sú zradné v tom, že sa na rozdiel od alergie nemusia prejaviť ihneď. Nie je raritou, ak sa prejavy dostavia aj v horizonte niekoľkých hodín alebo až dní od zjedenia konkrétnej potraviny. Práve táto skutočnosť je dôvodom, že si človek svoje zdravotné komplikácie s potravinovou intoleranciou nespojí.

Frekventovanými zdravotnými ťažkosťami, ktoré potravinovú intoleranciu sprevádzajú, sú pocity diskomfortu v oblasti tráviacej sústavy – nafukovanie, ťažoba v žalúdku, zápcha alebo hnačka. S tým je spojená aj strata hmotnosti či naopak priberanie. Výnimkou nie je ani výskyt akné a podráždená pokožka, ktorá svrbí. Medzi ďalšie príznaky patria poruchy sústredenia, malátnosť či neprekonateľná únava a u žien sa zasa veľmi často môžu vyskytnúť silné bolesti počas menštruácie alebo migrény.

Najčastejšie potravinové intolerancie

Obvyklým, avšak nie jediným, zdrojom intolerancie sú práve cukry alebo inak povedané jednoduché sacharidy. Prekvapujúce je, že ľudské telo môže netolerovať aj úplne „nevinnú“ potravinu, ktorá nefiguruje na zozname bežných a najčastejších alergénov. Okrem intolerancie na laktózu alebo lepok, ktoré patria medzi najčastejšie, vám môže byť zistená aj intolerancia na všetky druhy mäsa a rýb, na orechy, strukoviny, zeleninu, ovocie, vajcia, koreniny, bylinky, cesnak či dokonca aj zázvor alebo niektoré typy sladidiel. Len málokto by teda čakal, že má potravinovú intoleranciu na uhorku, melón, mrkvu, cibuľu, zelený čaj alebo kávové zrná.

Ako sa zisťuje potravinová intolerancia?

Test na potravinovú intoleranciu, o ktorý môžete požiadať aj bez výmenného lístka od obvodného lekára, je jednoduchý, bezbolestný a rýchly. Vykonáva sa odberom krvi, ktorá sa následne posiela na rozbor. Z výsledkov je neskôr zjavné, na aké potraviny máte intoleranciu a rovnako aj to, aká je intolerancia silná. Na základe týchto faktov vám v zdravotníckom zariadení odporučia, na ktoré potraviny by ste si mali dávať pozor a v akej miere by ste ich mali obmedziť. 

Kedy a prečo absolvovať test na potravinové intolerancie?

Ak trpíte nešpecifickými symptómami, ktoré je ťažké priradiť ku konkrétnemu ochoreniu a doposiaľ ste ich aj napriek svojej snahe nedokázali eliminovať alebo zo svojho života úplne odstrániť, mali by ste test na potravinové intolerancie jednoznačne podstúpiť. V prípade, že ste poistenkami a poistencami Union zdravotnej poisťovne, môžete využiť aj benefit, na ktorý máte nárok – zľavu 70 eur z celkovej ceny testu na potravinové intolerancie

Zľava je vyplácaná priamo poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, teda konkrétnemu pracovisku, na ktorom test podstúpite, pričom dospelý poistenec či poistenka, ktorá sa rozhodne využiť benefit od Union zdravotnej poisťovne, dopláca len zvyšnú časť ceny testu. Zoznam zdravotníckych zariadení, kde je možné uplatniť si zľavu, nájdete na stránkach Union zdravotnej poisťovne.


Tento článok vyšiel s podporou Union zdravotnej poisťovne

Začni písať komentár...

Odošli