redakcia
11. dec 2023
1730 

Zmeňte svoje stravovacie návyky a vyhnite sa najrozšírenejšiemu nutričnému problému na svete!

Vyvážená a pestrá strava je základom nášho zdravia. Správny pomer živín, vitamínov a minerálov nás udržiava v dobrej fyzickej aj psychickej kondícii. V živote sa však môžu objaviť špecifické obdobia, ktoré so sebou prinášajú zvýšenú potrebu určitých živín. Pri prechladnutí podvedome obohatíme svoj jedálniček o vitamín C a snažíme sa posilniť svoj imunitný systém vitamínom D. Pri strese siahame po magnéziu. Často však zabúdame, že nedostatok železa je najrozšírenejším nutričným problémom na svete. Tušíte, ako telo signalizuje, že potrebuje zvýšiť príjem tohto pre ľudský organizmus tak nevyhnutného prvku?

Na čo potrebuje ľudský organizmus železo a kedy sa jeho potreba zvyšuje?

Fakt, že vaše telo potrebuje zvýšiť príjem železa obvykle nepocítite hneď. Ak vás však neadekvátne vyčerpáva práca, alebo sa cítite dlhodobo unavená, zbystrite pozornosť. Nasledovať môže znížená psychická odolnosť, zhoršenie kvality spánku a ľahšie podliehanie stresu. Nároky ľudského organizmu na príjem železa sa menia nielen s vekom. V určitých obdobiach a situáciách, kedy je jeho spotreba zvýšená je zabezpečenie dostatočného príjmu železa nevyhnutné:

1. Tehotenstvo a dojčenie

Ľudská krv obsahuje miliardy červených krviniek, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v transporte kyslíka. Každá červená krvinka obsahuje proteín nazývaný hemoglobín. Železo je v štruktúre hemoglobínu nenahraditeľné. Umožňuje mu viazať kyslík, keď krv prechádza cez pľúca. Následne ho prenáša krvou k orgánom. V tehotenstve sa výrazne zväčšuje objem krvi a počet červených krviniek, preto sa zvyšujú aj nároky na množstvo konzumovaného železa. Tento minerál sa podieľa aj na tvorbe placenty, ktorá je nevyhnutná pre zásobovanie plodu všetkými potrebnými živinami.

2. Snaha o počatie

Fakt, že tehotné ženy potrebujú viac železa, je všeobecne známy. No, že svoju kľúčovú rolu zohráva aj v období, kedy sa o dieťatko snažíte, môže byť pre vás novinka. Železo významne ovplyvňuje nielen ovuláciu, ale aj silu a vitalitu vajíčka.

3. Silné menštruačné krvácanie

Pri dlhom a silnom menštruačnom krvácaní dochádza k zvýšenej strate krvi. Táto strata môže viesť k zvýšenej potrebe železa v organizme, ktorá sa prejavuje symptómami ako únava, slabosť, bledosť, závraty a iné. Týmto spôsobom sa telo sa snaží kompenzovať stratu železa a udržať optimálnu hladinu tohto minerálu pre svoje normálne fungovanie.

4. Dospievanie

Železo pomáha pri tvorbe nových buniek a tkanív, čo je nevyhnutné v období, keď telo rýchlo rastie. Obnova tkanív je veľmi dôležitá aj pre zdravie pokožky, nechtov a vlasov.

5. Pravidelné cvičenie

Ak máte radi šport, alebo ste jednoducho fyzicky aktívne, vaše telo potrebuje viac kyslíka, a teda aj viac železa, aby mohlo efektívne fungovať. Bez dostatočného množstva železa sa vaše svaly môžu cítiť slabé a unavené, pretože nemajú dostatok kyslíka na to, aby vyprodukovali energiu.

6. Únava, vyčerpanie

Kyslík je nevyhnutný pre naše bunky, aby mohli správne fungovať. Využívajú ho na získavanie energie zo živín. Ak v tele nemáme dostatok železa, červené krvinky nemôžu efektívne prenášať kyslík tam, kde je potrebný. Výsledkom je únava, slabosť a vyčerpanie. Tento minerál je veľmi dôležitý aj pre náš mozog a nervy. Dostatok železa nám pomáha lepšie sa sústrediť, učiť sa a pamätať si.

7. Oslabený imunitný systém

Železo výrazne podporuje obranyschopnosť nášho organizmu. Je dôležité pre správne fungovanie lymfocytov - bielych krviniek, ktoré sú pilierom imunitného systému. Ten nás chráni pred baktériami, vírusmi a inými patogénmi.

8. Diéta

Nedostatok železa je najčastejším nutričným problémom na svete. Naše telo dokáže absorbovať len asi 15 % železa, ktoré prijímame v jedle. To platí v prípade, že je strava vyvážená a s dostatočným množstvom mäsových výrobkov. Existujú dva typy železa – viazané v héme (zo živočíšnej stravy) a tzv. nehémové (z rastlinnej stravy). Z rastlinnej stravy vstrebe ľudský organizmus 2 – 20 % obsiahnutého železa, zatiaľ čo zo živočíšnej stravy 15 – 35 %. Preto sa pri niektorých typoch diét môže stať, že naše telo potrebuje príjem železa zvýšiť.

Ako možno nedostatku železa v tele predchádzať alebo ho riešiť?

Pestrý a vyvážený jedálniček je jedným z pilierov zdravého života. Výdatný zdroj železa je červené mäso. Získate ho najmä z hovädziny alebo jahňaciny. Vhodné je aj morčacie a mäso z rýb, pečeň, morské plody, strukoviny, oriešky, semienka a listová zelenina. K dobrému vstrebávaniu železa napomáha dostatočne kyslé prostredie žalúdka a zvyšuje ho vitamín C (až 6×). Skúste preto kombinovať potraviny s vysokým obsahom železa a potraviny s vysokým obsahom vitamínu C. Doprajte si k obedu dostatok ovocia a zeleniny, napríklad vo forme šalátov alebo džúsu. Pokiaľ z akéhokoľvek dôvodu nedokážete plnohodnotne doplniť železo zo stravy, vyskúšajte výživový doplnok SiderAL® Folic. Každé vrecúško má vysoký obsah železa, ktoré sa vstrebáva veľmi účinne vďaka jeho patentovanej technológii Sucrosomial®. Tá pomáha chrániť sliznicu úst a žalúdka pred oxidačným účinkom železa, zabraňuje kovovej pachuti v ústach a nedráždi žalúdok. Už jedno vrecúško denne je účinné a zároveň šetrné k vášmu telu.

Udržať optimálnu hladinu železa v tele je základným predpokladom pre naše celkové zdravie a pohodu. Hoci môžeme naraziť na rôzne situácie, ktoré by mohli prispieť k jeho nedostatku, prevencia je kľúčom k tomu, aby sme týmto situáciám predišli. Väčšina z nás vie, že predchádzať problémom je často jednoduchšie a účinnejšie, než ich následne riešiť. Preto je dôležité byť informovaný o potrebách svojho tela a včas zasiahnuť, či už správnou stravou, životným štýlom a v prípade potreby aj výživovými doplnkami. Dbajte o svoje zdravie proaktívne a venujte prevencii zaslúženú pozornosť.


Tento článok vyšiel s podporou Zentiva

Začni písať komentár...

Odošli