samsung_silvia
26. máj 2012

Čo robiť a nerobiť pri praní

Užívajte si svoje šatstvo dlho vďaka týmto pravidlám prania

Nič nezapôsobí viac ako svieža a čistá košeľa – šatstvu však nedáva nič zabrať viac než jeho pranie. Nemusí to však tak byť – ak periete správne. V tomto článku nájdete niekoľko pravidiel, na ktoré by ste mali myslieť, keď budete prať.

Toto pri praní robte

Perte šatstvo v studenej vode. Používanie studenej vody nemusí znamenať, že šatstvo nebude čisté. Rôzne funkcie, ako je napríklad funkcia Ecobubble, ktorou sú vybavené mnohé pračky Samsung, rozpúšťajú prací prostriedok pred spustením programu. Čistiace látky tak preniknú hlbšie do látky a odstraňujú škvrny bez toho, aby šatstvo uvarili. Používaním studenej vody navyše znížite svoje účty za energie. 
Používajte vhodné nastavenie textílií. Jemné textílie sa opotrebujú oveľa rýchlejšie, ak ich budete prať použitím programu určeného pre uteráky. Pračky Samsung sú vybavené rôznymi nastaveniami určenými pre bežné aj menej bežné textílie, ako je napríklad systém Outdoor Care pre vodu odpudzujúce textílie, ako je napríklad Gore-Tex, a režim starostlivosti o vlnenú bielizeň, ktorý zabraňuje zbiehaniu a zachováva charakteristický vzhľad a vlastnosti vlnených odevov. Prostredníctvom režimu vlastného cyklu vám pračky Samsung umožňujú tiež ukladať najčastejšie používané nastavenia. 
Používajte pracie prostriedky bez bielidla, ktoré zachovávajú farby. Pomáha to zachovať jasné farby a zároveň odstrániť odolné škvrny. Bežné bielidlá s obsahom chlóru sú vhodné na biele šatstvo.
Šatstvo po vysušení okamžite zaveste. Bude menej pokrčené a nebudete ho musieť tak intenzívne žehliť – žehlenie je činnosť, ktorá poškodzuje vlákna tým, že ich stláča a vystavuje ďalšiemu – často extrémnemu – teplu. Bubon so vzorom, ktorým sú vybavené mnohé sušičky Samsung, minimalizuje pokrčenie tým, že obkolesuje odevy a tkaniny vzduchovým vankúšom.

Toto pri praní nerobte

Nepokúšajte sa odstrániť škvrny z drahých alebo inak cenných odevov. Nechajte to na chemickú čistiareň. A nezabúdajte, že čím skôr necháte odevy vyčistiť, tým väčšia bude šanca, že sa podarí odstrániť všetky stopy.
Nepoužívajte viac pracieho prostriedku, než je potrebné. Nadmerné množstvo pracieho prostriedku nevyčistí šatstvo o nič viac – v skutočnosti môže spôsobiť problémy. V tkaninách sa môže usádzať mydlo, vďaka čomu bude šatstvo tuhšie a skráti sa jeho životnosť. Časom môže zaniesť samotnú pračku, v ktorej sa budú vytvárať plesne. Používanie väčšieho množstvo pracieho prostriedku, než je potrebné, je doslova splachovaním peňazí do odtoku.
Nesušte vyprané šatstvo dlhšie, než je potrebné. Nadmerné sušenie spôsobuje zbiehanie šatstva a poškodzuje jeho tkaniny. To isté platí pre nadmerné teplo. Správajte sa teda k svojmu šatstvu a tkaninám ohľaduplne. Mnohé odevy možno účinne vyčistiť na nižšom, bezpečnejšom a lacnejšom nastavení teploty.

Začni písať komentár...

Odošli