samsung_silvia
31. máj 2012

Spotreba energie pri praní

Nakoľko práčka spotrebuje asi 11% celkovej spotreby elektrickej energie domácnosti, je potrebné sa pri kúpe všimnúť jej energetickú náročnosť. Ak chceme hospodárnu práčku, rozhodujúcim faktorom je spotreba a následne si v rovnakej hmotnostnej kapacite vybrať tú, čo má najnižšiu spotrebu vody.

Súčasné práčky majú svoju hospodárnosť zabezpečenú viacerými funkciami, možnosťami výberu výkonových stupňov a plynulej regulácie výkonu. Samozrejmosťou sú aj lepšie ekologické parametre. Čím menej vody práčka spotrebuje, tým menej energie je potrebné na jej zahriatie. Pokiaľ využívame elektrinu v nízkej a vysokej tarife, je vhodné odložiť pranie na čas, keď platí nízka tarifa a spotrebovaná energia bude teda lacnejšia. A takisto, čím nižšia je teplota, tým menej energie je potrebné na jej zahriatie (alebo žiadna, ak je nastavený cyklus prania v studenej vode).

Existuje 7 tried energetickej hospodárnosti A - G, pričom energetickú triedu A dosahujú energeticky najhospodárnejšie elektrospotrebiče a energetickú triedu G najmenej hospodárne elektrospotrebiče. 

Spotreba energie je uvádzaná v kWh ako spotreba energie pri štandardnom cykle prania bavlny pri teplote 60 °C. Skutočná spotreba však závisí od toho, ako je spotrebič používaný.

No dosť bolo teórie, tá sa na nás valí odvšadiaľ (u práčok je energetická trieda určená podľa pomeru spotreby energie pri štandardnom programe prania bavlny pri teplote 60 °C k maximálnej náplni práčky (t. j. koľko elektrickej energie minieme na jeden kilogram bielizne, ak perieme pri štandardnom programe prania bavlny pri teplote 60 °C pri maximálnej náplni práčky) , poďme do praxe. Niežeby som neverila výrobcom, musia mať predsa jednotný objem prania, aby sa nám lepšie porovnávalo, ale odhadovaná spotreba pre hypotetickú štvorčlennú domácnosť (200 štandardných praní za rok pri teplote 60 °C) nie je to, čo sa naozaj na energiu potrebnú na pranie minie.

Preto som sa rozhodla merať spotrebu na mojej Samsung WF1602WC.

Bežne používané pracie cykly a objem špinavej bielizne rovnajúci sa dvom malým deťom, ktoré ak nepotrhajú tak aspoň zašpinia. Využívala som všetky výhody ponúkané práčkou – pranie v studenej vode, super eco wash, v takej miere ako mi to ušmudlané veci po mojich dvoch intenzívne umazaných deťoch dovolili. Ja som narátala 21 praní za sledovaný mesiac, v porovnaní so 17 pracími cyklami priemernej štvorčlennej domácnosti. Naša mesačná spotreba energie potrebnej na pranie bola 8,44kWh za mesiac, čo je po zaokrúhlení 102 kWh za rok (13,54 €).

Odhadovaná ročná spotreba podľa triedy energetickej hospodárnosti pri náplni 6 kg a priemernej cene za elektrinu 4 Sk/kWh (0,1327 €/kWh) pre práčku v energetickej triede A: je Odhadovaná ročná spotreba (E) v kWh E < 228, Odhadovaná ročná spotreba (P) v Sk P < 912, Odhadovaná ročná spotreba (P) v € P < 30,2728. Pre triedu A++ ≤ 152 kWh. 

Keď si to prerátame na ročné náklady, ročná úspora energie vďaka praniu pri nižsích teplotách je neuveriteľná. Skúste si prerátať, koľko by ste ušetrili vy.

Začni písať komentár...

Odošli