sany944
8. okt 2017
394 

Testovanie CEWE fotoknihy

V prvom rade sa chcem ešte raz srdečne poďakovať za to, že som mala takúto perfektnú možnosť otestovať CEWE fotoknihe. Veľmi ma to potešilo, pretože som akurát plánovala urobiť fotoknihy z dovolenky aj z dcérkinho prvého roka života. Ako prvé som sa musela rozhodnúť, či idem robiť fotoknihu z dovolenky alebo tú druhú. Začala som teda dávať fotky dokopy a zistila som že z dcérkinho prvého roka máme toho veľmi veľa a nepodarí sa mi to tak rýchlo pretriediť a navyše som vedela že bude mať asi aj 100 strán, takže by som ju cca za týždeň ani nestihla urobiť, popri ďalších povinnostiach. Takže nakoniec som musela zvoliť fotoknihu z letnej dovolenky. Fotky z dovolenky som mala už vytriedené, takže o to to bolo jednoduchšie. Pár dní po tom ako som dostala informáciu, že som bola vybraná na testovanie, mi prišiel kuriér s balíčkom, kde bol časopis s návodom, kupón, malá brožúrka s tipmi a 5 vzoriek s rôznym druhom papiera.

    

Inštalácia prebehla hladko a rýchlo a mohla som sa pustiť do oboznámenia s programom. Keďže nejaké fotoknihy (od iných značiek) máme už doma, zorientovala som sa veľmi rýchlo, aj keď bol program odlišný. Pokiaľ mi nebolo niečo jasné, preštudovala som si časopis, kde bolo veľa vecí vysvetlených. Na začiatku bolo treba zvoliť typ fotoknihy, čo sa týka rozmerov, resp. formát. Na výber bol na výšku, na šírku (panoráma) a štvorcový . Pre mňa to bolo jednoznačné nakoľko máme fotky prevažne na šírku, môj výber padol na veľkú panorámu (formát 28x21cm na šírku). Počet strán a druh papiera bolo možné počas vytvárania fotoknihy meniť a rozhodnúť sa až na konci, čo bolo super pretože výber papiera bol pre mňa dosť ťažký, aj napriek tomu že mi to uľahčili vzorky a videla a ohmatala som si ich na živo: na výber bol digitálna tlač štandard, digitálna tlač prémium matná, digitálna tlač s lesklým povrchom a fotopapier matný a lesklý. Vedela som že chcem určite fotopapier, už len kvôli tomu, že pri tomto type papiera bola leporelová väzba (viď detail fotografie nižšie), čo znamená že pri otvorení fotoknihy nie je žiadny lom v strede a všetky stránky sú ploché v jednej rovine, vďaka čomu nie je motív fotky narušený a mohla som fotky uložiť aj tak že jedna fotografia išla cez dve stránky. A keď to porovnám s klasickou lepenou väzbou ktorú mám na všetkých ostatných fotoknihách doma, je táto leporelová väzba oveľa krajšia, praktickejšia. Nakoniec mi tu na Modrom koníku poradili lesklý fotopapier, tak som zvolila ten, ale videla som aj kamarátkinu svadobnú fotoknihu, kde mala použitý matný fotopapier a bola tiež veľmi krásna a elegantná (možno nabúce vyskúšam ten papier), ale ja som veľmi spokojná aj s tým lesklým, ale o tom vám poviem bližšie neskôr.
Tvorba fotoknihy mi trvala asi týždeň, cca hodinku a pol vždy večer. Bola by som ju urobila aj rýchlejšie, ale ja som človek nerozhodný a veľa vecí som tam nakonci ešte stokrát prerábala... Na začiatku po vybratí fotografií bola voľba či chcem ísť cez asistenta, ktorý by vlastne nahodil všetky fotografie automaticky, ale vtedy je potrebné mať v priečinku zoradené fotografie už podľa toho ako ich chcete mať vo fotoknihe vložené. Ja som ich mala rozhádzané a navyše viem že by som s automatickým rozložením nebola spokojná, takže som si vybrala možnosť otvoriť prázdnu knihu a fotografie som si ukladala na jednotlivé stránky sama.

            

Editor na úpravu fotoknihy má naozaj veľa možností a funkcií. Viete si tam zvoliť usporiadanie strán, kde máte na výber naozaj množstvo možností koľko fotografií chcete mať na strane a v akom usporiadaní a pokiaľ vám náhodou nebude vyhovovať ani jedno, viete si ešte aj fotografie manuálne posúvať, otáčať, pridávať, mazať a zväčšovať či zmenšovať. To isté je aj s pridaným textom. Ja som manuálnu úpravu rozloženia využívala pomerne často a priznám sa, že mi trošku vadilo, že fotografie sa nedali posúvať na milimetre ale vždy len v určitých hraniciach, neviem či to chápete , ale proste keď som ju chcela posunúť či zväčšiť iba o malinký kúsok nešlo mi to a buď musela ostať na mieste alebo sa posunúť o niečo viac, asi tam boli nastavené nejaké hranice.

Ďalšou možnosťou v editore bol výber pozadia. Kde bolo taktiež veľa farebných možností ale aj veľa motívov a ďalej sa dali aj doinštalovať rôzne tématické pozadia (na doinštalovanie ďalších prvkov som prišla až neskôr, škoda že tam nie sú vložené automaticky). Ja som volila väčšinou bielu, bledú alebo čiernu farbu, ale mám tam pár strán aj s viacfarebnou kombináciou (nedokážem totiž vytvoriť fotoknihu v rovnakom štýle, páči sa mi keď v takej fotoknihe listuje, ktorá má rovnaké pozadie a rovnakú farbu, ale ja ju proste musím mať rôznorodú- ladia mi len jednotlivé dvojstránky). 

Ďalej viete písať texty, pridávať kliparty, rámčeky, tvary a masky fotografií. Veľkou výhodou bolo, že pri úprave fotografií, ako napríklad otočenie, použitie rámčeka, zaobliť rohy atď, sa dajú viaceré fotografie označiť naraz a upraviť ich všetky naraz, čo veľmi urýchlilo prácu.

Perfektné bolo že nebolo fotografie potrebné upravovať predtým ako ste ich vložili do programu, pretože program obsahuje aj editor na upravovanie jasu, kontrastu, svetlosti a sýtosti farieb, oprava červených očí, zrkadlenie, orezanie, rozmazanie a veľa iného. Ja som veľmi využívala orezávanie. Úplne jednoducho kliknutím na danú fotografiu a potočením koliečka na miške ste si fotografiu vedeli orezať ako ste potrebovali. Ale niekedy som potrebovala upraviť aj jas a kontrast, takže naozaj super, že to mal človek všetko v jednom programe a nemusel zakaždým fotku upravovať niekde inde a nanovo ju vkladať.

Editor textu je tiež veľmi bohatý, obsahuje asi všetky druhy písma ako Word, taktiež kurzívu, hrubé písmo a podčiarknuté, zarovnanie textu, farbu, zvýraznenie.

Novinkou pre mňa bola možnosť vloženia mapy, napríklad mapy s vlastnou trasou dovolenky a podobne. A taktiež možnosť vložiť video. Tejto možnosti som ale moc nepochopila, takže som ju nakoniec ani nevyužila.
Jediné, čo mi v programe chýbalo, keď to porovnám s konkurenciou, je to že neukazovalo celkový počet priebežne použitých fotiek, takže som si nevedela priebežne kontrolovať, koľko fotiek ešte nemám vložených, toto sa mi v iných programoch páčilo. Tu program iba ukazoval, ktorá fotka je už použitá.
Zabudnúť nesmiete ani na chrbát fotoknihy a názov fotoknihy na boku. Keď máte fotoknihu hotovú, viete si spraviť náhľad, celú si ju prelistovať a ešte raz ju skontrolovať. Ja som tam našla na konci veľa vecí, ktoré som ešte spätne potrebovala upraviť. 
Keďže moja fotokniha presiahla cenu kupónu, musela som si pár eur priplatiť. A pri zadávaní objednávky som zabudla tento kupón uplatniť, takže som musela volať na infolinku, ale nemali problém mi ho spätne uplatniť, resp. nie uplatniť ale poslali mi e-mail s potvrdením, že pri osobnom prevzatí mi sumu kupónu odrátajú, takže aj s týmto si hravo poradili (našťastie).
Výroba fotoknihy trvala asi 5 dní ale čo ma nahnevalo bolo to, že posledná informácia od nich bola, že fotokniha je zhotovená a v priebehu 2-3 pracovných dní bude pripravená na vyzdvihnutie (keďže som si zvolila typ dopravy a prevzatia: vyzdvihnúť na predajni). Očakávala som, že mi príde ešte informácia, že fotokniha je pripravená na predajni, ako som zvykutná pri iných firmách, ale ani po ďalších 7 pracovných dňoch táto informácia neprišla, čo sa mi nezdalo, a preto som volala na infolinku, kde mi taktiež nevedeli potvrdiť či je fotokniha na mieste, ale iba predpokladali že tam bude, keďže doprava trvá cca tie 3 pracovné dni. Takže som po fotoknihu išla a samozrejme, že už tam niekoľko dní na mňa čakala.
Keď som ale fotoknihu prvýkrát videla, hneď som im toto malé nedorozumenie odpustila. Bola som z nej nadšená!!!

Ako prvá ma hneď upútala obálka fotoknihy. Kvalita tlače je naozaj perfektná, keď to porovnám s mojími fotoknihami, nedá sa to porovnať, je oveľa jasnejšia, lesklejšia, akoby boli fotografie vytlačené s oveľa vyšším rozlíšením a pritom všetky fotoknihy obsahujú fotografie fotené zrkadlovkou, takže kvalita fotiek bola vždy rovnaká. Stránky sú super hrubé a pevné, takže vydržia určite dlhé listovanie dookola a spomínanie na nádherné okamžiky.

Dlho som sa rozhodovala akú kvalitu papiera dám a lesklý fotopapier bol určite tá najlepšia voľba. Všetky fotky sú krásne lesklé no zároveň sa na nich nerobia odtlačky z prstov ako na bežných lesklých fotkách. Vo fotoknihách od konkurencie nebol možný ani výber druhu papiera (aspoň v tom čase kedy som to robila, alebo možno bola ale som nad tým ani neuvažovala). Samozrejme som ich musela hneď porovnať. A teda rozdiel kvality tlače a celkového dojemu z fotoknihy je obrovský. Pokiaľ vám nejde o financie, ale chcete mať doma skutočne kvalitnú, perfektne prepracovanú fotoknihu s kvalitnými fotkami, tak vrelo odporúčam túto - ale nezabudnite si vybrať fotopapier, pretože pri inom type papiera je aj iná väzba a výsledok nebude rovnaký.
Neviem sa na ňu vynadívať, už som v nej listovala hádam 20 krát a máme z nej s manželom obrovskú radosť. Leporelová väzba je naprosto dokonalá, v knihe sa veľmi ľahko listuje, stránky sú úplne v rovine, nie ako v klasickej väzbe, kde pri hrubšej fotoknihe máte problém vidieť do stredu poriadne, lebo sa to zle otvára a pokiaľ si stránky nepodržíte budú sa sami pretáčať a zatvárať. A nehrozí aby ste si vložili jednu veľkú fotografiu tak aby bola cez dve stránky, lebo stred fotografie na tom spoji by neukázal vôbec pekne.

Takže, moje záverečné zhrnutie je, že softvér je veľmi intuitívny, jednoduchý s veľa možnosťami, ktoré ani nevyužijete. Pracuje sa s ním naozaj veľmi dobre, rýchlo a ľahko. Každý si vyberie to svoje. No a kvalita fotoknihy je jednoznačne špičková, naozaj odporúčam zainvestovať, pretože za ten zážitok to stojí. Ešte raz veľmi ďakujem, že som mohla otestovať CEWE fotoknihu a zistiť, že nie je fotokniha ako fotokniha. Viem, že toto nie je posledná fotokniha od CEWE, pretože ma veľmi očarila a už teraz sa teším na vytváranie fotoknihy z prvého roku života mojej dcérky. 
A jediné čo ma teraz mrzí, je to, že v takejto perfektnej kvalite nemáme všetky naše fotoknihy :( Kým som nevidela naživo túto, myslela som aké sú krásne a kvalitné, ale CEWE fotokniha mi zmenila pohľad. 
Ďakujem

#test_cewe

Ahoj, môžem sa ťa opýtať? Ty si robila test Cewe fotokniha Mne dnes prišla hotová, je super, len dosť ma mrzí tá väzba.
Presne ty o tomto píšeš, že leporelová. Prečo ja nemám takú? Dala sa niekde taká možnosť vybrať?
Mám štvorcovú, premium papier matný a proste knihu mi zatvára, stredové fotky a texty zle vidno...☹

12. jan 2021
sany944
autor

@johankaivanka ahoj ja som si až teraz všimla správu 😊
A máš normálne foto papier? Alebo len premium papier nejaký, lebo takáto väzba leporelo a bola. Len pri fotopapieri, ale pri nej je zas aj cena dosť vysoká. Už si veru nepamätám, či tam bol na výber typ väzby, asi ani nie, pretože fotopapier sa inak zviazať ani nedá podľa mňa, keďže je dosť hrubý.

5. mar 2021

Začni písať komentár...

Odošli