Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    selenka7
    2. jan 2013    Čítané 0x

    Ekomrcha, alebo keď je silikón na správnom mieste

    Už niekoľko týždňov sa pohrávam s myšlienkou napísať tento článok, tak som sa dnes rozhodla, že to dám konečne „na papier“. Priznám sa, dosť som váhala, či sa do toho vôbec pustiť, keďže MK je plný rôznorodej zmesky žien a napriek tomu, že chcem písať o veci, ktorá sa týka každej z nás, mám taký ciťák, že sa nevyhnem aj pobúreným alebo aspoň rozpačitým reakciám. Pre niektoré ženy je totiž menštruácia, menzes, krámy alebo tu najzaužívanejšie synonymum „mrcha“ stále vec natoľko intímna, že rozprávať o nej verejne je tabu!

    Skôr než prejdem k veci, chcem len upozorniť, že nejde o žiadnu reklamu, nepropagujem žiadny konkrétny výrobok ani produkt konkrétnej firmy, chcem sa len podeliť o vlastné skúsenosti a možno niektoré z vás motivovať (a ak sa mi to podarí aspoň v jednom prípade, budem sa tešiť 😉).

    Nepatrím ku skupine super-bio-ekomatiek. V našej domácnosti nájdete bežný prací prášok, saponát, či WC čistič (tým ekomatky nijako neodsudzujem, práve naopak, máte môj obdiv). Som len človek, ktorý má trochu bližšie k prírode, používam minimum kozmetiky, snažím sa neplytvať a minimalizovať množstvo odpadu (to posledné najmä odkedy sme sa presťahovali na dedinu, kde nám smeti odvážajú raz za dva týždne).

    menštruačnom poháriku (alebo kalíšku) som prvýkrát čítala pred pár rokmi. Vtedy som sa len kyslo zatvárila, pripadalo mi to nechutné, čudné, fuj (asi ako väčšine z vás, ktoré teraz čítate tento článok). Rýchlo som tú stránku zavrela a na pohárik zabudla. V januári 2012 sa mi narodila dcérka. Už počas tehotenstva som sa rozhodla, že budeme „látkovať“, keďže po prečítaní pár článkov a jednoduchej kalkulácii mi vyšlo, že to je nie len ekologické, ale hlavne ekonomické. Nakúpila som zásobu kapsových plienok a tešila som sa, ako budú s našou bambulkou rásť. Prvých šesť týždňov po pôrode sme ale v dedine mali problém s nedostatkom vody, pranie bol luxus a navyše sme museli malú „baliť naširoko“, takže látkovanie sme museli odložiť. A práve v tomto období, kedy sme používali klasické jednorazové plienky, som sa len vydesene pozerala na tie „balíky“ biologického odpadu, ktoré naša domácnosť začala zrazu produkovať. Normálne som sa tešila ako malá, keď sme konečne mohli začať používať kapsovky (aj keď je s tým viac roboty a na noc pre dcérkin aj môj pokojný spánok dávam jednorazovku – podotýkam, 100% odbúrateľnú 😀).

    Začiatok nášho látkovania bol zároveň obdobím, kedy mi došlo, že nie len jednorazové plienky, ale aj vložky, ktoré každý mesiac vyhadzujeme, predstavujú ohromný objem tažko odbúrateľného odpadu. Vtedy som si spomenula na dávno zabudnutý menštruačný pohárik. Presnorila som internet, nabrala odvahu a objednala som si ho.

     O čo teda vlastne ide? Menštruačný pohárik je silikónová nádobka približne s objemom štamperlíka, zakončená stopkou. Pri menštruácii sa zložený zavádza do pošvy, kde sa samovoľne rozvinie, vytvorí podtlak a zachytáva odtekajúcu krv. Niekoľkokrát denne (niekedy stačí len ráno a večer, moja vlastná skúsenosť) ho treba vyliať, poumývať a znovu zaviesť). Po skončení cyklu ho stačí vyvariť vo vriacej vode a odložiť.

    Keď mi došiel balíček a rozbalila som ho, prvou mojou reakciou bol vydesený pohľad a v očiach otázka „to je také veľké???“. Prvá popôrodná mrcha došla zhruba mesiac po poháriku. Teda poviem vám, odhodlávala som sa, asi ako pri mojom prvom tampóne 😀

    Zavedenie na moje počudovanie nebolo vôbec také desivé, ako som čakala. Dokonca to šlo ľahšie, ako zavedenie tampónu, keďže silikón je úplne hladký a možno ho ešte navlhčiť vodou. Chvíľku som síce maturovala, kým som ho dostala na správne miesto, no veľmi príjemne ma prekvapilo, že potom som ho už vôbec necítila. Poviete si, veď ani tampón necítiť. To je pravda, no ja som tampóny používala len občas, pretože v minulosti som si ich nonstop používaním uhnala opakujúce sa zápaly. A oproti vložke je používanie pohárika na nezaplatenie! Zo začiatku vám môže trošku robiť problém jeho vyberanie, keďže zavedený pohárik vytvára podtlak a drží na mieste ako kliešť 😀 ale nie je to nič, čo by ste nezvládli.

    Takže moje subjektívne zhodnotenie a porovnanie s vložkami a tampónmi:

    • Pohárik je nie len ekologickou, ale taktiež ekonomickou alternatívou (ak vezmeme do úvahy jeho cenu (väčšinou do 20 eur) a priemerné náklady na vložky, či tampóny, je finančná návratnosť pohárika otázkou pár mesiacov a máte ho už „na celý život“ (teda aspoň do prechodu a potom si ho trebárs môžete nechať na pamiatku 😀)
    • Rovnako ako tampón, po správnom zavedení ho vôbec necítite, no oproti tampónu pojme oveľa väčší objem tekutiny a nepretečie, čiže ho netreba tak často vyberať. Porovnávať pohodlie používania pohárika a vložiek je úplne bezpredmetné, keďže s pohárikom ani neviete, že mrchu máte 🙂
    • Silikón je chemicky inertný a biokompatibilný (používa sa v implantátoch, katétroch, cumlíkoch...), neuvoľňujú sa z neho žiadne telu škodlivé látky.
    • Jedinou nevýhodou je snáď to, ak máte tak silnú mrchu, že ho potrebujete vyberať a vyplachovať viackrát za deň a napríklad v práci nemáte WC a umývadlo za jednými dverami. Aj to sa však dá vyriešiť, ak si so sebou vezmete fľašu s vodou, alebo pohárik len poriadne vyutierate toaletným papierom alebo vlhčenými utierkami.

    Používanie menštruačného pohárika bolo dokonca predmetom niekoľkých vedeckých štúdií a všetky preukázali jeho bezpečnosť a subjektívnu spokojnosť užívateliek (viď použité zdroje). Ak som vás navnadila a uvažujete, že sa na to dáte, chcem vás len upozorniť, dajte si pozor, odkiaľ pohárik kupujete. Na internete sa dajú kúpiť aj poháriky za pár eur, no investujte radšej do výrobku firmy, ktorá bezpečnosť použitého silikónu deklaruje certifikátmi, nech tam nie sú okrem silikónu aj nejaké iné „fajnotky“, na ktoré by ste mohli doplatiť.

    Tak zbohom predsudkom a ekomrche zdar! 😀

    Použité zdroje:

    http://parksdunlap.files.wordpress.com/2011/07/menstrual-cup1.jpg

    Howard C. a kol., FLOW (finding lasting options for women): multicentre randomized controlled trial comparing tampons with menstrual cups. Can Fam Physician. 2011, 57(6): e208-15.

    North B. B. and Oldham M. J., Preclinical, clinical, and over-the-counter postmarketing experience with a new vaginal cup: menstrual collection. J Womens Health (Larchmt). 2011, 20(2):303-11.

    Stewart K. a kol., Women's experience of using the Mooncup. J Obstet Gynaecol. 2010, 30(3):285-7.

    PS: Žienky, ktoré už máte s pohárikom vlastnú skúsenosť, budem rada, ak mi ju napíšete v IP, rada ju pridám do článku. Vďaka 🙂