Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri
sepea
13. mar 2017
43 

Potravinová intolerancia a priberanie

Strava môže mať pozitívny prínos pre náš fyzický a duševný blahobyt, rovnako ako aj na množstvo našej energie. No môže mať aj negatívny vplyv na naše zdravie. Výskum ukázal, že určité potraviny, dokonca aj tie, ktoré sú považované za zdravé, môžu hrať úlohu pri syndróme dráždivého čreva, bolesti svalov, pri bolestiach kĺbov, úzkosti a depresii, či spôsobovať bolesti hlavy. Niektorí ľudia majú skúsenosti
s priberaním a ťažkosťami pri chudnutí hoci sa stravujú zdravo a jedia iba nízkokalorické jedlá.
Existuje stále viac dôkazov o tom, že potravinová intolerancia môže byť zodpovedná za mnohé z týchto príznakov spôsobených zápalovými procesmi vyvolanými protilátkami IgG.

MECHANIZMUS POTRAVINOVEJ INTOLERANCIE (SPROSTREDKOVANEJ IgG)

Za normálnych okolností sa jedlo v tráviacom trakte rozkladá na aminokyseliny, glukózu a mastné kyseliny. Niektoré častice natrávenej potraviny môžu prejsť cez epiteliálnu vrstvu zažívacieho traktu
do krvného riečiska.
• Je normálne, že imunitný systém reaguje na takéto potraviny tvorbou špecifických protilátok IgG, keďže natrávená častica potravy bola rozpoznaná ako neznáma a potenciálne škodlivá (tzv.antigén).

• Komplexy tvorené IgG protilátkou a potravinovým antigénom sú zvyčajne úplne odstránené
imunitným systémom.

• Zvýšená priepustnosť črevnej výstelky a prebytok komplexov antigén/protilátka môže mať za následok väčšie alergénne zaťaženie.

• Imunitný systém sa stáva preťaženým a komplexy antigén/protilátka sa hromadia v kĺboch a tkanivách.

To spôsobí chronický zápal a príznaky súvisiace s potravinovou intoleranciu ako sú bolesti kĺbov, bolesti svalov, IBS (syndróm dráždivého čreva) , bolesti hlavy, zníženie energetickej hladiny a v neposlednom rade aj zvyšovanie telesnej hmotnosti.

POTRAVINOVÁ INTOLERANCIA, ZÁPAL A PRIBERANIE NA VÁHE

Štúdia zameraná najmä na súvislosť medzi zápalom a priberaním na váhe alebo ťažkosťami pri chudnutí potvrdila vzájomnú súvislosť. To môže byť spôsobené tým, že IgG tvorené kvôli potravinovej intolerancii produkujú zápalové látky nazývané cytokíny. Jeden z týchto cytokínov, TNF-alfa, je
obzvlášť dôležitý pre reguláciu metabolizmu cukrov a tukov. Tieto procesy majú tiež vplyv na hormón leptín, čo sa prejavuje stratou kontroly hladu a vedie k väčšiemu príjmu potravy. TNF-alfa tiež podporuje inzulínovú rezistenciu blokovaním inzulínových receptorov, čo môže viesť k cukrovke (diabetes). Vzhľadom k tomu, že produkcia IgG protilátok môže byť spojená s nízkym stupňom systémového zápalu, odstraňovanie citlivej potraviny z jedálneho lístka po testovaní IgG protilátok, môže prispieť k zníženiu množstva cytokínov a teda ku zníženiu zápalu, ktoré vedie k celkovému úbytku hmotnosti.

ŠTÚDIA ZAMERANÁ NA DETI S NADVÁHOU

Štúdie porovnávajúce skupinu detí s nadváhou s deťmi s normálnou hmotnosťou zistili, že obézne deti mali významne zvýšené hladiny triglyceridov, inzulínu, leptínu, cholesterolu a glukózy v krvi. Mali
tiež vyššie hladiny zápalových markerov (najmä C-reaktívny proteín) a významné zvýšenie potravinových antigénov. Vzájomný vzťah medzi zvýšenou hladinou zápalových markerov a zvýšeným množstvom potravinových antigénov zvyšuje pravdepodobnosť, že potravinové antigény môžu byť zapojené do rozvoja obezity a aterosklerózy.

PRIBERANIE NA VÁHE A METABOLICKÝ SYNDRÓM
Metabolický syndróm je lekársky termín pre kombináciu symptómov, vrátane obezity, cukrovky a vysokého krvného tlaku. Každý z týchto jednotlivých faktorov zvyšuje riziko kardiovaskulárneho ochorenia. No keď sú prítomné všetky, riziko vzniku kardiovaskulárneho ochorenia sa výrazne zvyšuje. Z výskumu vyplýva, že metabolický syndróm môže byť zapríčinený zápalom, preto
sa odporúča znížená konzumácia intolerantných potravín , ktoré taktiež vedú k zápalu.

TESTOVANIE POTRAVINOVEJ INTOLERANCIE

Stále viac sa do popredia dostávajú testy na potravinovú neznášanlivosť, ktoré sú používané na identifikáciu problémovej potraviny. Testy IgG protilátok poskytujú rýchlu a presnú metódu pre identifikáciu neznášanlivosti voči bežne konzumovaným potravinám. Stačí iba kvapka krvi z prstu.
Test môže byť vykonávaný doma alebo v zdravotníckom zariadení. Identifikácia a odstránenie reaktívnych potravín zo stravy môže viesť k významnému poklesu symptómov a k zníženiu hmotnosti. Dôkazy o pozitívnom prínose IgG testovania potravín poskytuje veľké množstvo vedeckých publikácií a k dostupnosti sú aj prípadové šúdie a hodnotenia samotných pacientov.

Zdroj: www.sepea.sk

    Taky test by som si chcela urobit. Mam uc a uz fakt neviem, co mozem zjest, aby mi nebolo zle. Mam pocit, ze priberam uz aj z vody.

    13. mar 2017
    sepea
    autor

    Dobry den, prezistim u výrobcu testov a lekárov, ktorí sa podielaju na vyvoji týchto testov ci ma vyznam testovat ludi s Vasou diagnozou. Po obdrzani info Vam pisem internu spravu, pekny den

    13. mar 2017