Púpavový sirup

Púpava je liečivá bylina, ľahko dostupná a hlavne nenáročná na zber. Sirup si pripravujeme už dlhé roky. Nezberáme ju pri ceste, ale na odľahlejších miestach. Recept je pritom veľmi jednoduchý.
Potrebujeme
- 250 ks kvetov púpavy
- 1 liter studenej vody
- 2 ks citróna ( alebo 1 PL kyselina citrónová)
- 1, 5 kg kryštálového cukru
- sitko alebo gázu
- hrniec
- varecha
Postup
Púpavu najprv poriadne umyjeme od špiny, prachu a chrobákov. Očistíme kvety od zelenej časti a dáme do misky. Nevadí, ak trochu zelených lístkov ostane, niekto pre uľahčenie vôbec nedáva dole.

Kvety dáme do hrnca spolu s litrom studenej vody a varíme 10 minút. Po uvarení necháme odstáť 3 hodiny.

Potom pripravenú zmes precedíme buď cez gázu alebo sitko. Mne viac vyhovuje husté sitko.

Hmotu nalejeme do hrnca, pridáme 1, 5 kg kryštálového cukru a šťavu z 2 citrónov ( ja nedávam na kolieska citrón, potom je to dosť horké, kvôli tej šupe). Najlepšie je šťavu vytlačiť.
Varíme 15 - 20 minút a dávame pozor, aby nevykypelo. Hmota krásne zmení farbu. Je skôr tmavo-žltá až svetlo-hnedá.

Nalejeme do pripravených fľašiek a odložíme na tmavé chladné miesto.

Dobrú chuť!
TOP TIP
Do hotovej zmesy pridajte trošku škorice, alebo lístkov mäty, levandule. Krásne sirup prevonia.
P. S.
Z púpav mám najradšej robenie venčekov pre moje dcérky. Pripomenie mi to moju mladosť.

Odporúčame
Ahoj, nie je tam náhodou preklep? 250kvetov sa mi zdá moc. Inak tiež máme plný dvor 🙂
@kornelialozsi nie..nieje...
@kornelialozsi minulý rok sme mali 2000 kvetov a málo bolo
Ako sa potom pije?
@77andrejka77 Je sladký, už ako si dáš do pohára. Ja dávam buď do samotnej vody, alebo do čaju namiesto cukru
Ja som tento rok robila a pridala tak ako aj ty, len som pridala pár stoniek levandule a som veľmi príjemne prekvapená. Mňam.
Začni písať komentár...




👏👍