sjuzocka
16. feb 2012

Päť dôvodov, prečo sa vyhnúť indukcii pôrodu.

Indukovaný pôrod sa môže diať z rôznych dôvodov, vrátane mnohých skutočných zdravotných dôvodov. Akokoľvek, počet indukovaných pôrodov je na vzostupe. Spolu s týmto nárastom je mnoho matiek a detí vystavených určitému riziku ďalších komplikácií. Tu je päť rizík indukovaného pôrodu, o ktorých možno neviete:
1. Zvýšené riziko abnormálnej tepovej frekvencie plodu, dystokia ramienok a ďalšie problémy dieťatka počas pôrodu.
Indukcia pôrodu zasahuje do normálneho procesu pôrodu, väčšinou sa prevádza silnými liečivami, aby „rozbehli“ kontrakcie alebo nástrojmi na pretrhnutie plodových blán pred samotným začatím pôrodu. Na oba tieto spôsoby indukcie môže dieťa reagovať spôsobom, ktorý nazývame „úzkosť plodu“ (možno na to máme iný názov na Slovensku) dokazateľný na monitore. Indukované kontrakcie môžu byť tiež oveľa silnejšie ako pri prirodzenom pôrode. To môže spôsobiť, že sa dieťatko uloží do nevhodnej polohy, ktorá predlžuje pôrod a spôsobuje matke väčšie bolesti. Taktiež môže spôsobiť potrebu ďalších zásahov do pôrodu.
2. Zvýšené riziko nutnosti previesť dieťatko na JIS.
Deti, ktoré sa narodili indukovaným pôrodom ešte nevyslali matke signály o začatí pôrodu. To znamená, že jednoducho ešte nie sú pripravené narodiť sa. Toto riziko môžeme podstúpiť, ak sú matka alebo dieťa v ohrození života, ale podstúpiť ho len z preto, že sme sa pre indukciu rozhodli nie je asi dobrá voľba. Keď je dieťatko na JIS, máte menej možností byť so svojim dieťatkom alebo ho držať. Dojčenie bude pravdepodobne tiež obmedzené. Tomuto sa dá väčšinou vyhnúť, ak rodíte po tom, ako vaše telo i dieťatko vyslalo signály o začatí pôrodu.
3. Zvýšené riziko kliešťového alebo vákuového pôrodu.
Pri indukovanom pôrode deti zvyčajne zaujmú pozíciu, ktorá nie je vhodná pre pôrod, je tu nárast epidurálnej anestézie a tým aj nárast potreby viesť pôrod kliešťami alebo vákuovou extrakciou.

4. Zvýšené riziko cisárskeho rezu.
Niekedy vyvolávačky dostatočne nezaberú, ale je prílliš neskoro poslať vás domov, dieťa sa musí narodiť. Najčastejšie je to tým, že už praskla plodová voda, či prirodzene, alebo prostredníctvom vykonanej amniotómie. Od tejto chvíle je riziko infekcie oveľa väčšie, preto je potrebné vykonať cisársky rez. Cisársky rez je taktiež pravdepodobnejší z dôvodu nesprávnej polohy, či tiesne plodu.
5. Zvýšené riziko nedonosenia dieťaťa a žltačky.
Indukcia sa často prevádza pred tým, ako je vaše dieťa pripravené narodiť sa, pretože ste možno mala zle vypočítaný termín alebo jednoducho preto, že potrebuje viac času v maternici na dozrievanie svojich pľúc. Vaše dieťa môže tak častejšie trpieť žltačkou počas alebo po pôrode práve kvôli indukcii. To vedie k ďalšej lekárskej starostlivosti ako je napríklad dlhší pobyt v nemocnici. Ak sa dieťa narodí len o jeden či dva týždne skôr, môže byť ľahko alebo silne nedonosené. To znamená, že s veľkou pravdepodobnosťou môže mať problémy s dýchaním, jedením a udržiavaním teploty.

Originál: http://pregnancy.about.com/od/induction/a/risksinduction.htm?r=facebook

Preklad: Denisa Urbanová a ja

ja som mala plánovanú sekciu kvôli KP a mám taký názor že ked sa dieťa rodí prirodzene tak je na to pripravené. lebo ono samo už vie že sa ide narodiť. ale pri sekcii ako som to mala ja to beriem tak že pre dieťa je to viac stresové pretože sa nič nedeje, pekne si spinká, prípadne vykonáva inú dôležitú činnosť v brušku a zrazu ostré svetlo a niekto ho ťahá von.

16. feb 2012

@nanulik ja si myslim, ze pre dieta je kazdy porod stresujuci a aj to tak ma byt. je to spojene s nahlou zmenou, niektore deti sa pri porode riadne nabojuju. ma to proste tak byt.

16. feb 2012

Začni písať komentár...

Odošli