smajcii
7. dec 2018
194 

Tradičné a zároveň netradičné

Keď sa povie BIO, väčšinou sa ľudia rozdelia na dva tábory. Na jednu stranu sa pridajú zástancovia a na tú druhú ľudia, ktorí bio potravinami opovrhujú. Priznám sa, že som nikdy nepatrila do prvej skupiny zarytých zástancov, no po tomto testovaní možno aj zmením názor 🙂 

Musím však povedať, že úplne 100 %  a zarytý zástanca nebudem asi nikdy. V tomto prípade sa riadim svojim pocitom, že zlatá stredná cesta je fajn. 

Kde by som teda začala... Nie je to tak dávno, čo som sa prihlásila do súťaže s dm a na moje počudovanie som sa dostala medzi 10 ženičiek, ktorých úlohou bolo popasovať sa s vianočným pečením v zdravšej verzii. Úloha bola jasná a nadšenie obrovské. Najmä, keď domov dorazila takto starostlivo a voňavo zabalená krabica plná výrobkov 🙂 

Hneď po jej otvorení ma ovalila príjemná vôňa škorice a badiánu, čím ma starostlivo preniesli do atmosféry najkrajších sviatkov v roku. 

V liste, ktorý som obdržala, stálo týchto pár otázok, ktoré ma prinútili začať pomaly uvažovať o Vianociach, ktoré sú už naozaj za rohom a ani sa nenazdáme a budeme sedieť za štedrovečerným stolom 🙂 

... aby som odpovedala na otázky, ktoré v ňom sú, tak áno, na vianočnej vlne si už trošku fičím, keďže cez víkend ma navštívil brat, s ktorým si stále vymieňame mikulášske balíčky. Avšak, tohto roku pracuje mimo mesta, v ktorom žijem ja. Preto som sa s balíčkom pre neho musela potrápiť už pár dní predtým. Nemôžem opomenúť ani vianočnú výzdobu, ktorú začínam pomaly, ale isto, vyťahovať na svetlo sveta. No a čo sa týka vypekania, o to sa už postaral Koník s možnosťou testovania, za čo mu veľmi pekne ďakujem 🙂 

Testovací balíček obsahoval: 

- špaldovú múku

- zahustenú šťavu z agáve

- ghee maslo

- kakao

- čokoládu so sušeným ovocím

- jahodový džem

- kokosové chipsy

- hrozienka

- prášok do pečiva

- kokosový olej

Hneď v prvý deň testovania som sa rozhodla upiecť plnené medovníky, pri ktorých som vyskúšala hneď tri ingrediencie z dm balíčka. Konkrétne išlo o špaldovú múku, agáve šťavu a jahodový džem. 

Postupovala som podľa tohto receptu, akurát, že som upravila množstvo "cukru" (cukor som nahradila šťavou z agávy) a medu, aby neboli príliš sladké, keďže boli plnené džemom 🙂 

Z daných ingrediencií treba vypracovať cesto, najlepšie je aj preosiať múku a (cukor). Nuž, a cesto nechať odpočívať aspoň 3 hodiny v chladničke (čím dlhšie oddychuje, tým sa s ním lepšie pracuje). Potom klasicky povykrajujeme medovníky a do stredu jedného dáme malú kôpku džemu/lekváru a prikryjeme druhým medovníkom. Následne je potrebné poriadne popritláčať kraje, aby džem nevytiekol. Medovníky som piekla pri  180°C cca 7 minút a po vytiahnutí som ich poliala mliekom. Boli výborné, mäkké a určite ich budem robiť aj na Vianoce 🙂

Tu už máme výsledok:

Nasledujúci deň som sa rozhodla upiecť asi najjednoduchší a najobmeniteľnejší koláč vyskytujúci sa v slovenských domácnostiach, ktorý chutí s akýmkoľvek ovocím, či už sušeným, zaváraným alebo čerstvým.
V mojom podaní išlo o kakaovú bublaninu s kokosom a hrozienkami.

Recept na bublaninu nemám nijako presný, vždy ju robím od oka, takže ho sem neviem ani pridať. Ale vlastne načo aj, však? Každá gazdinka má určite ten svoj, overený 🙂 

Na tretí deň sme sa rozhodli vyskúšať nepečený a prudko zdravý dezert, oproti ostatným zákuskom v ňom absentovala múka, čo bola celkom príjemnú zmena 🙂

Skúsila som zmiešať hrnček mlieka s 1/4 hrnčeka chia semiačok a kúskom šťavy z agáve, potom som to poriadne rozmiešala, polovicu naliala do pohárov a nechala 5 minút napučať. Znova som to poriadne premiešala a nahádzala do pohárov pár hrozienok, kokosových chipsov a nasekanej čokolády s kúskami ovocia, zaliala druhou časťou chia zmesy a ozdobila. V chladničke to tuhlo asi 15-20 minút a vznikol fajn hustý a zdravý puding 🙂

Štvrtkové pečenie bolo tradičné a zároveň netradičné. Môžu za to mrkvové linecké koláčiky, ktorých výhodou je, že do cesta nepotrebujete pridávať cukor, pretože ich 🥕 príjemne osladí. 

Použila som 300g špaldovej múky, 200g najemno nastrúhanej mrkvy, 200g masla a kypriaci prášok tak od oka, zhruba necelú polovicu.
Ak by vám mrkva pustila príliš veľa vody, musíte samozrejme dosypovať múku, vzniklo cesto jemnej konzistencie, nelepivé a veľmi ľahko sa s ním dalo pracovať. Povykrajovala som si koláčiky, jedna časť bola celá a do tej druhej som vykrojila aj mini srdiečko, aby bolo pekne vidieť džem. Koláče sa piekli cca 8-10 minút pri teplote 200°C a po vychladení som ich pozliepala s jahodovým džemom. 

Po dlhých štyroch dňoch sladkej kúry sme si dopriali dva dni odpočinku na podojedanie všetkých dobrôt, nuž a v nedeľu sme sa v plnej sile pustili do kakaových tartaletiek s pribináčikovým krémom. 

Na košíčky potrebujeme: 

CESTO

  • 250g hladkej múky
  • 100g práškového cukru
  • 2 lyžice kakaa 
  • štipka soli 
  • 140g zmäknutého masla
  • 1 vajíčko

Múku, cukor, kakao a soľ zmiešame vo väčšej miske. Pridáme zmäknuté maslo a vajíčko a vypracujeme tuhé cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme odstáť v chladničke. Odležané cesto vyvaľkáme medzi potravinovými fóliami na hrúbku 0,5 cm. Vystelieme ním dno aj boky formičiek. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme ryžou. Pečieme v predhriatej rúre približne 12 minút pri teplote 180°C. Upečené košíčky necháme vychladnúť.

Keďže som nemala formičky na tarteletky, upiekla som košíčky v muffinovej forme 🙂 Hrnčekom som vykrojila väčší kruh cesta, ktorý som položila na formu a malým pohárom som ho vtlačila dnu, aby mi vznikol pekný košíček 🙂 

Následne som už postupovala podľa receptu a košíčky prikryla papierom a zaťažila krúpami.

Keď košíčky vychladli, plnila som ich pribináčikovým krémom, ktorý si rýchlo a lacno pripravíte aj doma 🙂 Nehovoriac o tom, že je zdravší a bez množstva cukru a éčok 🙂 Potrebujete naň len tri suroviny, a to šľahačkovú smotanu, jemný tvaroh a vanilkový cukor. Všetky ingrediencie dokopy vymiešame a vznikne výborný hustý krém, po pridaní kakaa si ľahko vyčaríte aj čokoládového pribináčika 🙂 

Keďže sa mi konečne podarilo zhrnúť všetky recepty, rada by som prešla k samotnej recenzii produktov.

Začnem najčastejšie využitou surovinou, ktorou bola bezpochyby špaldová múka. K tejto múke musím povedať najmä to, že ma prekvapila jej biela farba, pretože pri iných špaldových múkach som zvyknutá skôr na jemne hnedú farbu, než na bielu. Na chuti jej to však neubralo, avšak voľným okom by som ju od klasickej bielej múky určite nerozoznala. Jediná nevýhoda, ktorú vidím v špaldovej múke (nie v tejto od dm, ale všeobecne), je tá, že koláče z nej sú o niečo tuhšie a ťažšie než z bielej múky, jednoducho podľa mňa nie sú dostatočne nadýchané. Ale zase, čo by sme neurobili pre svoje zdravie 🙂 V konečnom dôsledku teda múku hodnotím dobre a chutne 🙂 

Druhou najčastejšie využitou surovinou boli hrozienka. Musím ich len a len vyzdvihnúť, pretože za iných okolností ich neobľubujem najmä kvôli zvyškom stopiek, ktoré často obsahujú. Pri konzumácii nepríjemne praskajú pod zubami čo ma od nich naozaj odrádza a dlhé roky som ich nejedla. Priznám sa, že aj tieto dm hrozienka vo mne vyvolávali nepríjemné predstavy, no rozhodla som sa dať im šancu a poviem vám, nesklamali 🙂 Sú veľmi starostlivo obrané, takže na nich inkriminované stopky nebadať a preto odteraz budem hrozienka nie len kupovať, ale ich konečne aj jesť 🙂 

Ďalej som najčastejšie využívala šťavu z agáve na osladenie všetkých dobrôt. Tej sa nedá nič vytknúť je výborná, či už na osladenie čaju alebo zákuskov 🙂 Kto ešte nevyskúšal podobnú šťavu asi ho prekvapí trošku nahorklá chuť, ale netreba sa jej báť, v konečnom dôsledku je to sladidlo a horká chuť zmizne 🙂 

Kakao u mňa takisto uspelo asi 15 bodmi z desiatich. Chutí vynikajúco, neporovnateľne ináč než ostatné kakaa bežne dostupné v obchodoch. Má silne čokoládovú chuť čo ma na ňom veľmi milo prekvapilo a určite bude u mňa odteraz favoritom v oblasti kakaa. 

Ghee maslo som využila na poliatie parených buchiet a chutilo a voňalo výborne. Za jeho hlavné pozitívum hodnotím rýchle rozpúšťanie. Chutilo nám, ale popravde, nevidím veľký rozdiel medzi ním a klasickým maslom 😇

Prášok do pečiva je takisto bežnou surovinou využívanou pri pečení. Akurát, že nevidieť žiadny špeciálny rozdiel medzi tým, ktorý je klasický, a tým, ktorý je bio. Účel však splnil 🙂 

Čokoláda s malinami bola fajn spestrením aj bez pečenia. Bola príjemne horká a po toľkom sladkom upokojila a zneutralizovala chuťové poháriky 🙂 Chutila nám sama o sebe aj v dezertoch.

Čo sa týka jahodového džemu, ten bol fantastický. Obrovské kusiska ovocia potešili všetky zmysly, veľmi pekne voňal a ešte lepšie chutil. U nás doma si fičíme na domácich lekvároch najmä z malín, čiernych ríbezlí a sliviek, preto jahodový džem bol obrovským pôžitkom 🙂 

Nesmiem opomenúť ani kokosové chipsy. Musím sa však priznať, že tým som na chuť veľmi neprišla. Samé o sebe mi prišli trošku ako voňavý papier, chuťovo nevýrazné. Ale to bude asi môj osobný problém, nie každému chutí všetko 🙂 V kombinácii s hrozienkami alebo v koláči som ich však zjesť dokázala 🙂 

A napokon kokosový olej. Ten v našej kuchyni nie je žiadna novinka, využívam ho na zákusky, mäso, polevy, prosto hocičo. Nemám mu čo vytknúť, iba vypichnúť, že ho mám proste rada a je super 🙂 Nehovoriac o tom, že sa dá využiť aj na kozmetické a akékoľvek iné účely 🙂 

Nakoniec by som sa veľmi rada poďakovala spoločnosti dm a Koníku za túto skvelú možnosť testovania. Dúfam, že moja recenzia bude aspoň trošku prínosom. 

VĎAKA!

#test_dm19

#recenzia

Začni písať komentár...

Odošli