35 / 44

    https://najrecept.sk/recept/laskonky-orechove-s...
    Cesto:
    4 ks bielok
    300 g jemný kryštálový cukor
    štipka soľ
    90 g mleté orechy
    2 lyžice polohrubá múka
    Krém:
    150 g maslo
    80 g práškový cukor
    100 g Nutella
    1 lyžičku mletá káva
    1 ks žĺtok
    50 g mleté orechy
    2 lyžice rum

    Najskôr si dáme variť vodu do hrnca, na ktorom budeme šľahať bielkovú penu. Bielky šľaháme so štipkou soli. Keď sú bielky trochu napenené, pridáme kryštálový cukor a šľaháme, kým sa cukor s bielkami nespoja.
    Potom misku preložíme do vodného kúpeľa a šľaháme cca 10 minút. Potom odstavíme z ohňa a pridáme múku zmiešanú s orieškami (miešame už len vareškou). Plech na pečenie jemne potrieme olejom, položíme papier na pečenie a pomocou šablóny nanesieme cesto. Rúru predhrejte na 125 stupňov, vložíme laskonky a pečieme cca 45 minút. Skontrolujeme, či sú dobre vysušené, ak nie, necháme ich v rúre dlhšie (ešte cca 10-15 minút).
    Po vybratí z rúry necháme laskonky na plechu stáť cca 2-3 minúty a potom ich pozbierame. Výborne sa oddeľujú od papiera. Uložíme na tácku a po úplnom vychladnutí ich môžeme naplniť.
    Maslo vymiešame s práškovým cukrom, pridáme žĺtok a ešte krátko šľaháme. Potom pridáme nutellu, kávu a mleté oriešky. Nakoniec krém ochutíme rumom a preložíme do cukrárskeho vrecka, ktorým nanášame krém na laskonky. Druhou laskonkou prikryjeme a máme hotovo.
    Z dávky vyjde cca 25 laskonek (ale záleží na veľkosti jednej laskonky, ja mám stredne veľké).

    25. nov 2021

    https://kuchynalidla.sk/recepty/laskonky
    Pralinková pasta
    175 g vlašských orechov Alesto
    125 g kryštálového cukru Castello
    1 lyžička slnečnicového oleja Vita D´or

    Laskonky
    180 g bielkov
    320 g kryštálového cukru Castello
    100 g práškového cukru Castello
    180 g mletých vlašských orechov Alesto

    Krém
    250 ml mlieka Pilos
    40 g kryštálového cukru Castello
    1 vajíčko
    1 žĺtok
    15 g Zlatého klasu
    15 g hladkej múky Castello
    190 g masla Pilos
    Poslať nákupný zoznam

    POSTUP
    POTREBUJEME
    plech
    papier na pečenie
    sekací a šľahací mixér
    misku na vodný kúpeľ
    formu na laskonky
    stierku
    metličku na šľahanie
    cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou
    potravinovú fóliu
    Pralinková pasta
    Orechy pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 °C asi 8 minút dozlatista. Cukor necháme skaramelizovať. Pridáme orechy, premiešame a zmes nalejeme späť na plech s papierom. Po vychladnutí polovicu obalených orechov rozmixujeme na griláž a zvyšnú polovicu na hladkú pastu.

    Tip: Orechy sa mixovaním ohrievajú, začne sa z nich uvoľňovať olej, ktorý prirodzene obsahujú, a tak sa postupne z múky stáva tekutá pasta. Pre zrýchlenie procesu môžeme priliať 1 lyžičku slnečnicového oleja.

    Laskonky
    Bielky spolu s kryštálovým cukrom šľaháme vo vodnom kúpeli, kým sa cukor úplne rozpustí. Potom ich v mixéri ešte teplé na najvyšších otáčkach vyšľaháme na tuhý sneh. Postupne zašľaháme práškový cukor a mleté vlašské orechy. Pomocou formičky na laskonky nanesieme zmes na plech vystlaný papierom na pečenie. Stierkou zarovnáme. Formu opatrne nadvihneme tak, aby na laskonkách zostali ostré hrany. Formu umyjeme a proces opakujeme na ďalších plechoch.

    12. dec 2021

    Tip: Pred pečením necháme laskonky chvíľu zaschnúť.

    Laskonky pečieme pri 120 °C približne 15 minút, potom teplotu znížime na 80 °C a laskonky dosušíme ešte približne 30 minút. Laskonky sú upečené, keď idú ľahko odlepiť od papiera na pečenie.

    Krém
    Mlieko dáme variť s polovicou cukru. V miske ručne metličkou vymiešame zvyšný cukor, vajíčko, žĺtok, Zlatý klas a múku. Vaječnú zmes prelejeme k vriacemu mlieku a za stáleho miešania uvaríme hustý puding.

    Tip: Zlatý klas zabraňuje zrazeniu žĺtkov pri vare, je však potrebné prevariť ho aspoň 3 minúty, aby sa v pudingu úplne rozpustil.

    Uvarený puding nalejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Potom stuhnutý pudingový krém rozmiešame dohladka. Maslo vyšľaháme do peny a postupne po troškách k nemu prišľaháme pastu a puding. Na záver vmiešame ešte griláž. Krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a zlepujeme ním pripravené laskonky.

    12. dec 2021