Význam žalúdočnej kyseliny
autor: VICTORIA BOUTENKO – z jej knihy Zelená pre život (Green for Life)
V Ý Z N A M Ž A L Ú D O Č N E J K Y S E L I N Y
Nízka kyslosť žalúdka (hypochlóhydria) je stav, ktorý sa objaví keď je ľudské
telo neschopné vytvoriť adekvátne množstvo žalúdočnej kyseliny. Nízka
kyslosť žalúdka nevyhnutne a dramaticky vplýva na trávenie a absorpciu
väčšiny živín potrebných pre zdravie. Väčšina minerálov, vrátane tých
dôležitých ako sú železo, zinok, kalcium a B-komplex vitamíny (kyselina
listová a ostatné), vyžadujú určité množstvá žalúdočnej kyseliny, aby
sa mohli vstrebať. Bez žalúdočnej kyseliny sa nevyhnutne vytvorí nutričný
deficit, čo spôsobí choroby.
Okrem vstrebávania, má žalúdočná kyselina mnoho iných dôležitých funkcií.
Napríklad, má za úlohu zničiť všetky nebezpečné mikroorganizmy, patogénne
baktérie, parazity a ich vajíčka a huby, ktoré vstúpia do tela cez ústa. Preto,
ak je úroveň žalúdočnej kyseliny nedostatočná, neexistuje bariéra voči
parazitom. Hovorila som s gastroenterológom, ktorý berie vzorky žalúdočnej
kyseliny svojim pacientom a často nachádza niekoľko druhov parazitov
prosperujúcich na presne tom mieste, kde by mali byť už usmrtené.
Žalúdočná kyselina napomáha tráveniu veľkých proteínových molekúl.
Ak je žalúdočná kyselina nízka, neúplné strávené proteínové fragmenty
sa absorbujú do krvného riečiska a spôsobujú alergie a imunologické
ochorenia. Prirodzená hladina žalúdočnej kyseliny (HCl) sa vekom znižuje,
osobitne po štyridsiatom roku veku, čo je čas kedy väčšina ľudí začína
šedivieť - dôsledkom nutričných nedostatkov, spôsobených zníženou
hladinou žalúdočnej kyseliny.
Kyselina chlorovodíková začína v organizme klesať, ak poškodzujeme svoj
tráviaci trakt, alebo naše celé telo prostredníctvom nadbytku jedla,
chemických látok a stresu. Prejedanie sa, špeciálne nadmerná konzumácia
tukov a proteínov, opotrebováva parietálne bunky sliznice žalúdka, ktoré
vylučujú HCl.
Pôvodní ľudia mali počas histórie mnoho rôznych druhov stravy, v závislosti
od ich prostredia. Čo však mali všetci spoločné, bola konzumácia veľkého
množstva vlákniny. Výskumníci odhadujú, že Australopitekus a niektorí
ostatní pôvodní obyvatelia konzumovali zhruba 150 gramov vlákniny
denne.
Pozerajúc sa na toto číslo, je ľahké usudzovať, že kyslosť ich
žalúdkov bola dosť silná - oveľa silnejšia ako naša. Tiež mali oveľa silnejšie
zuby, čeľuste a čeľustné svaly. Boli schopní vo svojich ústach rozžuť túto
tvrdú vláknitú stravu do krémovej konzistencie a ich žalúdky pokračovali
v trávení tejto dobre rozžutej hmoty aplikovaním kyseliny chlorovodíkovej.
Naše telá sa odvtedy dramaticky zmenili. Spravte si experiment: vezmite
si kúsok akejkoľvek zeleniny alebo zeleného listu, sadnite si a žujte tak dlho
ako môžete. Tesne predtým ako sa chystáte prehltnúť, vypľujte všetko
do svojej dlane a bližšie sa na to pozrite. To, čo uvidíte, bude mať ďaleko
od krémovej konzistencie.
Myslite na to, že naše telo je schopné asimilovať živiny len z naj drobnejších
častíc. Veľké častice sa nestrávia a zmenia sa na kyslý odpad.
Môj kamarát lekár robí často krvné testy a ukázal mi na obrazovke, napojenej
na mikroskop, takýto nestrávený kúsok v krvi svojho pacienta, vegána. Bola
som šokovaná, keď som videla, že kedykoľvek sa tento drobný nestrávený
kúsok dotkol červených krviniek, tieto okamžite odumreli. Eventuálne, tento
kúsok nestrávenej stravy skončil obkľúčený niekoľkými vrstvami stoviek
odumretých buniek. Ľudia, ktorým chýba žalúdočná kyselina, skončia
s množstvom takéhoto toxického odpadu cirkulujúceho v tele. Toto je proces,
akým nedostatok žalúdočnej kyseliny môže obrátiť výživnú stravu
v nebezpečné substancie. Navyše, nesprávne žutie kombinované
s nedostatkom potrebnej koncentrácie kyseliny chlorovodíkovej vedie
k mnohonásobným nutričným nedostatkom. Ako hovorí lekár James
Howenstine: „Jednou z mnohých príčin nedostatku žalúdočnej kyseliny,
je nedostatok zinku. Keď nedostatok žalúdočnej kyseliny ďalej stupňuje
nedostatok zinku a ostatných vitálnych minerálov, začarovaný kruh
sa uzatvára."
Vymixovanie je podobné žutiu, preto jedenie vysoko výživnej stravy
v rozmixovanej forme môže spôsobiť dramatické zlepšenie nášho zdravia.
Po rozsekaní v mixéri, časti jedla získajú optimálnu veľkosť na asimiláciu.
Listová zelenina v tekutom stave dodáva do tela zinok a ostatné esenciálne
živiny v ľahko stráviteľnej forme, bez ohľadu na hladinu kyseliny
chlorovodíkovej. Nadväzne sa nedostatky doplnia a žalúdočná kyselina
a normalizuje.
Mnoho rokov som nedokázala pochopiť, prečo niektorí ľudia na surovej strave
stratili príliš rýchlo veľa svojej hmotnosti. Pre týchto ľudí je náročné zostať
na surovej strave, pretože sa necítia pohodlne za neustálych poznámok svojich
priateľov a príbuzných o tom, že sú príliš chudí. Súhlasím s tým, že ľudia
by nemali byť príliš chudí. Po obšírnom prieskume o vplyve hypochlorhydrie
na asimiláciu jedla, som sa opýtala niektorých mojich priateľov s týmto
problémom, či si niekedy dali skontrolovať hladinu žalúdočnej kyseliny.
Niekoľko z nich mi spätne oznámilo, že im bola diagnostikovaná nízka, alebo
vôbec žiadna žalúdočná kyselina. Lekári im predpísali užívanie HCl tabletiek.
Moja blízka priateľka sa niekoľko rokov snažila jesť surovú stravu a schudla tak,
že sa jej muž začal znepokojovať o jej zdravie. Išla k lekárovi, kde jej
diagnostikovali achlórhydriu (žiadna žalúdočná kyselina). Doktor jej predpísal
HCl tabletky a ona naďalej pokračovala v surovej strave. Pribrala niekoľko
kilogramov a teraz si udržiava zdravú hmotnosť.
Na to, aby boli živiny absorbované, musí byť jedlo rozložené v žalúdku
mechanicky, ale aj kyselinami na veľmi malé kúsky veľkosti 1-2 mm. Surové
ovocie a zelenina majú v sebe najcennejšie živiny, no je obzvlášť ťažké ich
stráviť, najmä pre ich tuhú celulózovú štruktúru, ktorá sa musí narušiť, kvôli
získaniu všetkých živín. Pri nedostatku žalúdočnej kyseliny nie je telo
schopné prijať všetky živiny vrátane proteínov, ktoré potrebuje a nedostatky
sa začnú vytvárať. Stretla som sa s rôznymi ľuďmi, ktorí mali tento problém
a cítili sa chytení do pasce. Kým konzumáciou surovej stravy sa im podarilo
eliminovať symptómy určitých chorôb, ktoré mali, stali sa na druhej strane
veľmi chudými. Títo ľudia potom na dosiahnutie želateľnej váhy pridali
do svojho systému varenú stravu a nežiaduce symptómy sa vrátili. Zmätene
sa pohybovali medzi surovou a varenou stravou, nevediac čo robiť.
Bola som svedkom mnohých prípadov, kedy si ľudia s problémami trávenia
výrazne zlepšili svoj stav obohatením stravy o mixovanú listovú zeleninu.
Kým varenie robí jedlo mäkším a ľahším na strávenie, tepelný proces ničí
väčšinu esenciálnych vitamínov a enzýmov. Mixovanie je oveľa menej
škodlivé ako varenie, pretože uchováva všetky dôležité živiny v strave.
S nízkou kyslosťou žalúdka sa spájajú mnohé ochorenia.
Inak povedané, nikto nemôže byť úplne zdravý bez normálnych hodnôt
kyseliny chlorovodíkovej.
Dotazník: Príznaky a symptómy nízkej žalúdočnej kyslosti
NIKDY NIEKEDY ČASTO
Trpíte okamžite po jedle zdúvaním, grganím alebo pocitom nafúknutia ? – ČASTO
Máte zažívacie ťažkosti, hnačku alebo zápchu ? ČASTO
Máte bolestivosť, pálenie alebo pocit sucha v ústach ? NIEKEDY
Máte pálenie záhy ? NIEKEDY
Máte viaceré potravinové alergie ? ČASTO
Trpíte nevoľnosťou po užití výživových doplnkov ? ČASTO
Objavuje sa u vás rektálne svrbenie ? NIKDY
Máte slabé, štiepajúce sa alebo lámajúce sa nechty ? NIKDY
Máte začervenanie alebo rozšírenie žiliek v tvári alebo v nose ? ČASTO
Máte post-adolescentné akné ? NIEKEDY
Táto otázka je len pre ženy:
Objavuje sa u Vás vypadávanie vlasov ?
Máte nedostatok železa ? ČASTO
Mávate nestrávené jedlo v stolici ? ČASTO
Máte chronické kvasinkové infekcie ? ČASTO
Máte nízku toleranciu pre zubné protézy ? NIKDY
Tieto symptómy môžu byť indikátormi hypochlorhydrie. Ak ste dokonca
označili viac symptómov v stĺpci „niekedy", možno by ste si mali dať
skontrolovať žalúdočnú kyslosť u vášho lekára.
Hovorila som s lekárom z Ruska a zaujalo ma zistenie, ako tam prebieha
testovanie na hydrochlórhydriu. Požiadajú ľudí, aby vypili štvrť pohára
cviklovej šťavy a sledujú či sa farba stolice alebo moču zmení aspoň trochu
na farbu cvikle. Ak sa zmení, potom je hladina žalúdočnej kyseliny nízka.
Zlepšenie - konzumenti zelených smoothies môžu očakávať:
• lepšie vstrebávanie cenných živín;
• zníženie možnosti infekcie a parazitov;
• vyliečenie alergií;
• zlepšenie celkového zdravia.
Kniha sa dá stiahnuť z ulozto.sk
Odporúčame
Začni písať komentár...


