icon
avatar
soniamalinik
4. feb 2014

Význam žalúdočnej kyseliny

autor: VICTORIA BOUTENKO – z jej knihy Zelená pre život (Green for Life)

V Ý Z N A M  Ž A L Ú D O Č N E J  K Y S E L I N Y

Nízka kyslosť žalúdka (hypochlóhydria) je stav, ktorý sa objaví keď je ľudské

telo  neschopné  vytvoriť  adekvátne  množstvo  žalúdočnej  kyseliny.  Nízka

kyslosť  žalúdka  nevyhnutne  a dramaticky  vplýva  na trávenie  a absorpciu

väčšiny  živín  potrebných  pre  zdravie.  Väčšina  minerálov,  vrátane  tých

dôležitých  ako  sú železo,  zinok,  kalcium  a B-komplex  vitamíny  (kyselina

listová  a ostatné),  vyžadujú  určité  množstvá  žalúdočnej  kyseliny,  aby

sa mohli  vstrebať.  Bez  žalúdočnej  kyseliny  sa nevyhnutne  vytvorí  nutričný

deficit, čo spôsobí choroby.

Okrem vstrebávania, má žalúdočná kyselina mnoho iných dôležitých funkcií.

Napríklad, má za úlohu zničiť všetky nebezpečné mikroorganizmy, patogénne

baktérie, parazity a ich vajíčka a huby, ktoré vstúpia do tela cez ústa. Preto,

ak je  úroveň  žalúdočnej  kyseliny  nedostatočná,  neexistuje  bariéra  voči

parazitom. Hovorila som s gastroenterológom, ktorý berie vzorky  žalúdočnej

kyseliny  svojim  pacientom  a často  nachádza  niekoľko  druhov  parazitov

prosperujúcich  na presne  tom  mieste,  kde  by mali  byť  už usmrtené. 

Žalúdočná  kyselina  napomáha  tráveniu  veľkých  proteínových  molekúl.

Ak je  žalúdočná  kyselina  nízka,  neúplné  strávené  proteínové  fragmenty

sa absorbujú  do krvného  riečiska  a spôsobujú  alergie  a imunologické

ochorenia.  Prirodzená  hladina  žalúdočnej  kyseliny  (HCl)  sa vekom  znižuje,

osobitne  po štyridsiatom  roku  veku,  čo je  čas  kedy  väčšina  ľudí  začína

šedivieť  -  dôsledkom  nutričných  nedostatkov,  spôsobených  zníženou

hladinou žalúdočnej kyseliny.

Kyselina  chlorovodíková  začína  v organizme  klesať,  ak poškodzujeme  svoj

tráviaci  trakt,  alebo  naše  celé  telo  prostredníctvom  nadbytku  jedla,

chemických  látok  a stresu.  Prejedanie  sa,  špeciálne  nadmerná  konzumácia

tukov  a proteínov,  opotrebováva  parietálne  bunky  sliznice  žalúdka,  ktoré

vylučujú HCl.

Pôvodní  ľudia  mali  počas  histórie mnoho  rôznych  druhov  stravy,  v závislosti

od ich  prostredia.  Čo však  mali  všetci  spoločné,  bola  konzumácia  veľkého

množstva  vlákniny.  Výskumníci  odhadujú,  že Australopitekus  a niektorí

ostatní  pôvodní obyvatelia  konzumovali  zhruba  150  gramov  vlákniny

denne.

Pozerajúc  sa na  toto  číslo,  je ľahké  usudzovať,  že kyslosť  ich

žalúdkov  bola  dosť  silná  -  oveľa  silnejšia  ako  naša.  Tiež  mali  oveľa  silnejšie

zuby,  čeľuste  a čeľustné  svaly.  Boli  schopní  vo svojich  ústach  rozžuť  túto

tvrdú  vláknitú  stravu  do krémovej  konzistencie  a ich  žalúdky  pokračovali

v trávení  tejto  dobre  rozžutej  hmoty  aplikovaním  kyseliny  chlorovodíkovej.

Naše  telá  sa odvtedy  dramaticky  zmenili.  Spravte  si experiment:  vezmite

si kúsok akejkoľvek zeleniny alebo zeleného listu, sadnite si a žujte tak dlho

ako  môžete.  Tesne  predtým  ako  sa chystáte  prehltnúť,  vypľujte  všetko

do svojej  dlane  a bližšie  sa na  to pozrite.  To,  čo uvidíte,  bude  mať  ďaleko

od krémovej konzistencie.

Myslite na to, že naše telo je schopné asimilovať živiny len z naj drobnejších

častíc. Veľké častice sa nestrávia a zmenia sa na kyslý odpad.

Môj kamarát  lekár  robí  často  krvné  testy  a ukázal  mi na  obrazovke,  napojenej

na mikroskop, takýto nestrávený kúsok v krvi svojho pacienta, vegána. Bola

som  šokovaná,  keď  som  videla,  že kedykoľvek  sa tento  drobný  nestrávený

kúsok dotkol červených krviniek, tieto okamžite odumreli. Eventuálne, tento

kúsok  nestrávenej  stravy  skončil  obkľúčený  niekoľkými  vrstvami  stoviek

odumretých  buniek.  Ľudia,  ktorým  chýba  žalúdočná  kyselina,  skončia

s množstvom takéhoto toxického odpadu cirkulujúceho v tele. Toto je proces,

akým  nedostatok  žalúdočnej  kyseliny  môže  obrátiť  výživnú  stravu

v nebezpečné  substancie.  Navyše,  nesprávne  žutie  kombinované

s nedostatkom  potrebnej  koncentrácie  kyseliny  chlorovodíkovej  vedie

k mnohonásobným  nutričným  nedostatkom.  Ako  hovorí  lekár  James

Howenstine:  „Jednou  z mnohých  príčin  nedostatku  žalúdočnej  kyseliny,

je nedostatok  zinku.  Keď  nedostatok  žalúdočnej  kyseliny  ďalej  stupňuje

nedostatok  zinku  a ostatných  vitálnych  minerálov,  začarovaný  kruh

sa uzatvára."

Vymixovanie  je podobné  žutiu,  preto  jedenie  vysoko  výživnej  stravy

v rozmixovanej  forme  môže  spôsobiť  dramatické  zlepšenie  nášho  zdravia.

Po rozsekaní  v mixéri,  časti  jedla  získajú  optimálnu  veľkosť  na asimiláciu.

Listová  zelenina  v tekutom  stave  dodáva  do tela  zinok  a ostatné  esenciálne

živiny  v ľahko  stráviteľnej  forme,  bez  ohľadu  na hladinu  kyseliny

chlorovodíkovej.  Nadväzne  sa nedostatky  doplnia  a žalúdočná  kyselina

a normalizuje.

Mnoho rokov  som  nedokázala  pochopiť, prečo niektorí ľudia na  surovej  strave

stratili  príliš  rýchlo  veľa  svojej  hmotnosti.  Pre  týchto  ľudí  je náročné  zostať

na  surovej strave, pretože sa necítia pohodlne za neustálych poznámok svojich

priateľov  a príbuzných  o  tom,  že   sú  príliš  chudí.  Súhlasím  s  tým,  že  ľudia

by  nemali  byť  príliš  chudí.  Po obšírnom  prieskume  o vplyve  hypochlorhydrie

na asimiláciu  jedla,  som  sa opýtala  niektorých  mojich  priateľov  s týmto

problémom,  či  si  niekedy  dali  skontrolovať  hladinu  žalúdočnej  kyseliny.

Niekoľko  z  nich  mi  spätne  oznámilo,  že  im  bola  diagnostikovaná  nízka,  alebo

vôbec  žiadna  žalúdočná  kyselina.  Lekári  im predpísali  užívanie  HCl  tabletiek.

Moja blízka priateľka sa niekoľko rokov snažila jesť surovú stravu a  schudla tak,

že  sa  jej  muž  začal  znepokojovať  o jej  zdravie.  Išla  k   lekárovi,  kde  jej

diagnostikovali  achlórhydriu  (žiadna  žalúdočná  kyselina).  Doktor  jej  predpísal

HCl  tabletky  a  ona  naďalej  pokračovala  v  surovej  strave.  Pribrala  niekoľko

kilogramov a  teraz si udržiava zdravú hmotnosť.

Na to,  aby  boli  živiny  absorbované,  musí  byť  jedlo  rozložené  v žalúdku

mechanicky, ale aj kyselinami na veľmi malé kúsky veľkosti 1-2 mm. Surové

ovocie  a zelenina  majú  v sebe  najcennejšie  živiny,  no je  obzvlášť  ťažké  ich

stráviť, najmä pre ich tuhú celulózovú štruktúru, ktorá sa musí narušiť, kvôli

získaniu  všetkých  živín.  Pri  nedostatku  žalúdočnej  kyseliny  nie  je telo

schopné prijať všetky živiny vrátane proteínov, ktoré potrebuje a nedostatky

sa začnú vytvárať. Stretla som sa s rôznymi ľuďmi, ktorí mali tento problém

a cítili  sa chytení  do pasce.  Kým  konzumáciou  surovej  stravy  sa im  podarilo

eliminovať  symptómy  určitých  chorôb,  ktoré  mali,  stali  sa na  druhej  strane

veľmi  chudými.  Títo  ľudia  potom  na dosiahnutie  želateľnej  váhy  pridali

do svojho systému varenú stravu  a nežiaduce symptómy sa vrátili. Zmätene

sa pohybovali medzi surovou a varenou stravou, nevediac čo robiť.

Bola  som  svedkom  mnohých  prípadov,  kedy  si ľudia  s problémami  trávenia

výrazne  zlepšili  svoj  stav  obohatením  stravy  o mixovanú  listovú  zeleninu.

Kým  varenie  robí  jedlo  mäkším  a ľahším  na strávenie,  tepelný  proces  ničí

väčšinu  esenciálnych  vitamínov  a enzýmov.  Mixovanie  je oveľa  menej

škodlivé ako varenie, pretože uchováva všetky dôležité živiny v strave.

S nízkou  kyslosťou  žalúdka  sa spájajú  mnohé  ochorenia.

Inak  povedané,  nikto  nemôže  byť  úplne  zdravý  bez  normálnych  hodnôt

kyseliny chlorovodíkovej.

Dotazník: Príznaky a  symptómy nízkej  žalúdočnej kyslosti

NIKDY   NIEKEDY  ČASTO

Trpíte okamžite po jedle zdúvaním, grganím alebo pocitom nafúknutia ? –  ČASTO

Máte zažívacie ťažkosti, hnačku alebo zápchu ?  ČASTO

Máte bolestivosť, pálenie alebo pocit sucha v ústach ?  NIEKEDY

Máte pálenie záhy ?  NIEKEDY

Máte viaceré potravinové alergie ?  ČASTO

Trpíte nevoľnosťou po užití výživových doplnkov ?  ČASTO

Objavuje sa u vás rektálne svrbenie ?  NIKDY

Máte slabé, štiepajúce sa alebo lámajúce sa nechty ? NIKDY

Máte začervenanie alebo rozšírenie žiliek v tvári alebo v nose ?  ČASTO

Máte post-adolescentné akné ?  NIEKEDY

Táto otázka je len pre ženy:

Objavuje sa u Vás vypadávanie vlasov ?

Máte nedostatok železa ?  ČASTO

Mávate nestrávené jedlo v stolici ?  ČASTO

Máte chronické kvasinkové infekcie ?  ČASTO

Máte nízku toleranciu pre zubné protézy ?  NIKDY

Tieto  symptómy  môžu  byť  indikátormi  hypochlorhydrie.  Ak ste  dokonca

označili  viac  symptómov  v stĺpci  „niekedy",  možno  by ste  si mali  dať

skontrolovať žalúdočnú kyslosť u vášho lekára.

Hovorila  som  s lekárom  z Ruska  a zaujalo  ma zistenie,  ako  tam  prebieha

testovanie  na hydrochlórhydriu.  Požiadajú  ľudí,  aby  vypili  štvrť  pohára

cviklovej  šťavy  a sledujú  či sa  farba  stolice  alebo  moču  zmení  aspoň  trochu

na farbu  cvikle.  Ak sa  zmení,  potom  je hladina  žalúdočnej  kyseliny  nízka.

Zlepšenie - konzumenti  zelených  smoothies môžu očakávať:

• lepšie vstrebávanie cenných živín;

• zníženie možnosti infekcie a parazitov;

• vyliečenie alergií;

• zlepšenie celkového zdravia.

Kniha sa dá stiahnuť z ulozto.sk

Začni písať komentár...

sticker
Odošli