icon
25 / 32
Koložvárska zapekaná kapusta
avatar
space1
autor

koložvársku milujem 🙂
Potrebujeme:
1 kg kyslej kapusty
150 g ryže
600 g mletého bravčového mäsa
1 veľkú cibuľu
drvenú rascu
1 lyžičku mletej sladkej červenej papriky
1 lyžicu masla
4 strúčiky cesnaku
150 g domácej klobásy
300 ml kyslej smotany
150 ml smotany na šľahanie
masť
tuk na vymastenie misky

Postup:
1.Prebratú ryžu prepláchneme, zalejeme ju len 400 ml vody, osolíme a dáme variť. Keď sa voda celkom odparí, ryžu odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Ryža nemusí byť celkom uvarená, pretože ju budeme ešte zapekať.
2.Kým varíme ryžu, nakrájame nadrobno cibuľu, speníme ju na oleji a pridáme mleté mäso. Opečieme, osolíme a necháme 20 minút dusiť. Podľa potreby mäso podlejeme vodou. K mäsu pridáme drvenú rascu a papriku a dusíme ešte 10 až 15 minút. Na záver ešte primiešame prelisovaný cesnak a lyžicu masla.
3. Kapustu prepláchneme pod tečúcou vodou, scedíme a pokrájame. V hrnci roztopíme 1 až 2 lyžice masti a kapustu udusíme do mäkka. Ak treba, podlejeme ju vodou alebo vývarom.
4.Hlbšiu ohňovzdornú misu vymastíme tukom a uložíme do nej vrstvu asi tretiny kapusty, ale nesmie v nej byť veľa šťavy. Na ňu dáme polovicu uduseného mäsa, polovicu klobásy nakrájanej na kolieska a znovu vrstvu z ďalšej tretiny kapusty. Kyslú smotanu zmiešame so smotanou na šľahanie a polovičným množstvom zalejeme kyslú kapustu.
5. Na tento základ dáme vrstvu ryže, druhú polovicu mäsa a klobásy. Potom uložíme vrstvu zvyšnej kapusty. Naplnenú misu zase polejeme zvyšnou zmesou kyslej smotany a smotany na šľahanie. Kapustu polejeme roztopenou masťou rozmiešanou s červenou paprikou. Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 180 °C pečieme asi 45 minút.

Odpovedz
18. okt 2012
avatar

fúha...takú slinu si mi narobila 😀

Odpovedz
18. okt 2012
avatar

no mňááám, toto určite vyskúšam 😀

Odpovedz
18. okt 2012