Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri
    Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    ..

    suuznim 💟

    space1
    23. mar 2012    Čítané 0x

    Recepty od 6.mesiaca

    6. mesiac

    Zapečená brokolica
    Ingrediencie: brokolica, hrášok, zemiaky, olej, žĺtok.
    Postup: Do polomäkka uvaríme brokolicu, hrášok a zvlášť zemiaky. Do misky vymastenej olejom prekladáme brokolicu s hráškom a plátkami zemiakov. Všetko zalejeme rozmixovaným žĺtkom a dáme zapiecť do rúry. Pred podávaním roztlačíme vidličkou.

    Polievka s ryžou
    Ingrediencie: 1 malá mrkva, 1 lyžica mrazeného hrachu, lyžica ryže, ružička brokolice, dojčenská voda a pol lyžičky panenského olivového oleja.
    Postup: Zeleninu očistíme a nakrájame na malé kúsky, vložíme do vody a aj s ryžou povaríme. Pridáme olej a rozmixujeme.

    Paradajková kaša
    Ingrediencie: paradajková šťava, ryžová kaša, biely jogurt.
    Postup: Ohrejeme 1 dl paradajkovej šťavy, po vychladnutí pridáme 2 lyžice ryžovej kaše a 2 lyžice bieleho jogurtu.

    7. mesiac

    Polievka s kuracím mäsom
    Ingrediencie: kúsok kuraťa (malé stehienko), ružička karfiolu, mrkva, 1 malý zemiak a kúsok póru, 500 ml vody.
    Postup: Kuracie mäso dáme variť do vody (vodu rozhodne nesolíme), pridáme očistenú mrkvu a pór. Varíme asi 45 minút, kým nie je mäso mäkké. Potom scedíme vývar a oberieme mäso. Do kastrólika dáme vývar a povaríme v ňom 4 - 5 minút drobno nakrájaný zemiak a karfiol. Pridáme kúsok mäsa a mrkvičku a rozmixujeme. Ak sa nám zdá pyré husté, pridáme ešte trochu prevarenej vody a zriedime ho.

    Zeleninové rizoto
    Ingrediencie: ryža, 250 ml vody, mrkva, zelený hrášok, 1 ružička karfiolu, olivový olej.
    Postup: Uvaríme domäkka ryžu, hrášok a brokolicu. Podusenú zeleninu vidličkou roztlačíme a zmiešame s ryžou a olivovým olejom.

    Varená mrkva so zemiakmi
    Ingrediencie: zemiaky, mrkva, 50 ml dojčenskej vody, olivový olej.
    Postup: Nakrájanú a očistenú mrkvu a zemiaky dusíme domäkka a potom s olejom prelisujeme na hladkú kašu.

    8. mesiac

    Pohánková polievka
    Ingrediencie: 3 lyžice pohánky, 2 lyžice ovsených vločiek, rasca, mrkva, brokolica, cibuľa, olej.
    Postup: Opražíme cibuľu a rascu, pridáme pohánku, vločky, mrkvu na kolieska, brokolicu a zalejeme vodou. Polievku rozmixujeme.

    Zemiakové pyré s hydinovým mäsom
    Ingrediencie: varené hydinové mäso, zemiaky, 1 šálku mlieka.
    Postup: Očistené, olúpané a nadrobno nakrájané zemiaky zalejeme hovädzím vývarom a uvaríme domäkka. Rozmixujeme, premiešame s prelisovanou alebo najemno roztlačenou zeleninou a vyšľaháme s mliekom. Hneď podávame.

    Špenátová nátierka
    Ingrediencie: maslo, špenát listový, šalotka, kozí syr, soľ.
    Postup: Na masle podusíme šalotku a pridáme nakrájaný špenát. Necháme vychladnúť a primiešame kozí syr. Zmes zmiešame s maslom a osolíme.

    9. mesiac

    Cuketová polievka
    Ingrediencie: cuketa, zemiaky, cesnak, majoránka, soľ.
    Postup: Cuketu a zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť do vody. Po zmäknutí pridáme prelisovaný cesnak, majoránku a soľ.

    Ryžové pyré so zeleninou
    Ingrediencie: mrkva, brokolica, karfiol, ryža
    Postup: Zeleninu podusíme a zmiešame s uvarenou ryžou.

    Ovocná kaša
    Ingrediencie: 1 jablko, maliny, cukor.
    Postup: Ovocie podusíme, prelisujeme a zvaríme dohusta s jednou lyžicou cukru.

    10. mesiac

    Králik so špenátom a zemiakmi
    Ingrediencie: olúpané zemiaky, varené králičie mäso, olivový olej, špenát.
    Postup: Uvaríme nakrájané zemiaky s dojčenskou vodou, pridáme ešte teplé králičie mäso a špenát, povaríme, potom všetko rozmixujeme, vmiešame olivový olej.

    Mliečna krémová polievka z mrkvy
    Ingrediencie: mrkva, 10 g ryže, 1 lyžička masla, 200 ml mlieka.
    Postup: Očistenú a umytú mrkvu pokrájame na tenké plátky, zalejeme 500 ml vody a dusíme na masle 10 minút. Pridáme ryžu, zalejeme "do roviny" mliekom a na veľmi miernom ohni pod pokrievkou varíme domäkka. Potom prelisujeme cez sitko a rozriedime zostávajúcim mliekom.

    Zemiaková kaša s mrkvou
    Ingrediencie: zemiaky, mrkva, mlieko.
    Postup: Roztlačíme uvarené zemiaky s uvarenou mrkvou. Zalejeme mliekom.

    11. mesiac

    Pórová polievka biela
    Ingrediencie: pór, zemiaky, voda, majoránka, rasca, kyslá smotana, žĺtok.
    Postup: Na masle opražíme pór a nakrájané zemiaky, pridáme rascu, majoránku, zalejeme vodou a necháme povariť. Keď sú zemiaky mäkké, dáme lyžicu kyslej smotany a žĺtok, rozmiešame a krátko povaríme. Zahustíme zásmažkou.

    Paradajková kaša
    Ingrediencie: paradajková šťava, ryžová kaša, biely jogurt.
    Postup: Ohrejeme 1 dl paradajkovej šťavy, po vychladnutí pridáme 2 lyžice ryžovej kaše a 2 lyžice bieleho jogurtu a zmiešame.

    Tvarohová nátierka
    Ingrediencie: smotana, pažítka, reďkvičky, uhorka, tvaroh.
    Postup: Tvaroh so smotanou vyšľaháme. Na plátky nakrájanú uhorku dobre vytlačíme a vmiešame do tvarohu súčasne s reďkvičkami a jemne nakrájanou pažítkou.

    12. mesiac

    Karfiolová polievka
    Ingrediencie: karfiol, voda, 2 lyžičky polohrubej múky, 1 šálka mlieka.
    Postup: Uvaríme nadrobno nakrájaný karfiol, prilejeme mlieko a varíme. Zaprášime múkou.

    Zeleninová kaša
    Ingrediencie: zemiaky, mrkva, hydinové mäso, pomarančová šťava.
    Postup: Mrkvu nakrájame na malé kúsky a spolu s mäsom podusíme. Pridáme uvarené zemiaky a rozmixujeme na kašu. Zriedime pomarančovou šťavou.

    Jablčná desiata
    Ingrediencie: jablko, banán, cukrárske piškóty, lyžička bieleho jogurtu.
    Postup: Nastrúhame jablko, banán, cukrárske piškóty a pridáme lyžičku bieleho jogurtu. Všetko dobre zmiešame.

    2 roky

    Zeleninová polievka s kuracím mäsom
    Ingrediencie: 2 zemiaky, 2 mrkvy, 1 petržlen, kúsok cukety, kúsok karfiolu alebo brokolice, kuracie mäso, 1 lyžička oleja.
    Postup: Očistíme zeleninu, umyjeme mäso, všetko nakrájame a dáme do dojčenskej vody variť. Po dôkladnom uvarení rozmixujeme, pridáme olivový olej.

    Kuriatko na pomarančoch
    Ingrediencie: 20 g vareného kuracieho mäsa, zemiaky, šťava z 1 pomaranča.
    Postup: Horúce uvarené zemiaky olúpeme, roztlačíme a vmiešame doň najemno nasekané alebo zomleté kuracie mäso. Zmes pokvapkáme pomarančovou šťavou, dobre premiešame a teplé podávame.

    Vaječná nátierka
    Ingrediencie: 1 vajce, 10 g masla, pažítka.
    Postup: Vajce uvaríme natvrdo, žĺtky pretrieme s maslom, pridáme jemne sekané bielky a pažítku.

    3 roky

    Hrachová polievka
    Ingrediencie: 20 g surového hrachu, 1 plátok cibule, 20 g mäsa, mrkva.
    Postup: Hrach namočíme na niekoľko hodín a v rovnakej vode potom uvaríme domäkka. Mäso nakrájané na menšie kúsky dáme variť s cibuľou do 200 ml studenej vody. Pred koncom varu pridáme nakrájanú mrkvu a varíme domäkka. Hrach, mäso a zeleninu rozmixujeme alebo dôkladne prelisujeme a pokiaľ je potrebné, rozriedime vodou na 200 ml polievky.

    Brokolicové placky
    Ingrediencie: brokolica, vajce, mrkva, majoránka, polohrubá múka, soľ.
    Postup: Uvarenú brokolicu a mrkvu posekáme, pridáme vajce, majoránku, múku a soľ. Zmiešame a dáme ako placky smažiť na oleji.

    Ryba na hrášku
    Ingrediencie: vykostená ryba, hrášok, paprika, šampiňóny, pór, maslo, smotana, soľ a olej.
    Postup: Rybu nakrájame na kocky, papriku, pór a šampiňóny na plátky, všetko osolíme a orestujeme na oleji, pridáme smotanu. Podávame na hrášku, ktorý sme mierne podusili na masle.

    space1
    23. mar 2012    Čítané 0x

    Cviky Tvárová gymnastika

    1. Nezabúdajte, že žiarivý pohľad je tromfom ako zapôsobiť na iných ľudí. Tento cvik posilňuje svaly okolo očí a skrášľuje pohľad.

    ..joooj aľe šem še ľekla ..co chceš ...

    2. Predstavte si, že vaše pery sa budú podobať perám filmovej hviezdy. Vďaka tomuto cviku budete mať plné a zvodné pery.

    3. Veľmi rýchlo vám vďaka tomuto cviku zmiznú vačky pod očami. A keď aj nejaké zostanú, budú nenápadné. Táto jemná a citlivá časť tváre získa mladistvý vzhľad.

    4. Tento cvik vymodeluje čelo, odstráni alebo zjemní priečne vrásky. Celé čelo sa uvoľní a bude pružné.

    5. Tento cvik zabraňuje tvorbe druhej brady a postará sa o to, aby ste mali pekný profil.

    6. Usmievajte sa z celej sily, budete mať oblé líca. Ak už máte v hornej časti líc drobné vrásočky, zmenšia sa alebo zmiznú úplne.

    space1
    22. mar 2012    Čítané 0x
    Image title

    Otisky tlapičiek... VAŠICH DETIČIEK

    MAMINKY budete potřebovat:Trpělivost, pevný nervy a ingredience na hmotu do které budete dělat otisk tlapky, dvě misky a nějáký starší kelímek na sádru, a to hlavní klidné nebo spící zlatičko ktetému otisk budeme dělat ..
    RECEPT na hmotu je ze STRÁNEK
    zbytek z mé hlavy , a nezoufejte kdž se Vám to napoprvé nepodaří já první otisk dělala asi tak na 10x ale výsledek stojí za to...
    ______________________________________________________________________________________
    150g hladké mouky (lze i polohrubé)
    75g soli
    2 lžíce octa
    1 lžíce oleje
    3OOml vody
    Ve vodě si rozmíchejte ocet a olej.
    Do teflonové pánve nebo teflonového hrnce (ten teflon je opravdu důležitý, protože v normálním hrnci se
    hmota děsně chytá na stěny) dejte mouku se solí a zalijte vodou, ve které jste rozmíchali ostatní suroviny.

    Vařte na středním plameni a stále míchejte. Po cca 2 minutách se hmota začne lepit k sobě.
    Nepřestávejte míchat, dělejte to tak dlouho, jak to jen půjde...
    Ke konci vám vznikne velká koule, kterou téměř nepůjde manipulovat, ale snažte se ji stále otáčet v pánvi a prohřívat.
    Je nutné, aby se mouka dobře propařila, hmota poté nebude lepit. Nechejte vychladnout a jdeme na to !

    1. rozdělte si hmotu na polovinu (pokud budete dělat dva otisky )

    2. vyplňte hmotou kelímek

    3. přemluvte dítko ať je hodné a udělějte otisk ( je možné že se Vám to napoprvé nepodaří NEVADÍ nic se neděje. vyjmněte hmotu z kelímku a zmova ju prohnětejte a vložte zpět... tlapinku do hmoty hodně zatlačte a až ji budete vydělávat tak napřed dlaň nebo patu pak až prstíky (pokud to uděláte naopak otisk se nepodaří.) Otisk by měl být cca 7mm hluboký klidně i víc

    4. hmotu s otiskem nechte chvilinku odpočnout a mezi tím umijte mimi ručky a nožky,a taky si namíchejte sádru. Ta by měla být ani né moc řídká ani né hustá prostě by měla trošku téct aby se s ní dobře tlapka vylila. Můžete klidně sádru nalívat starou lžičkou ale svižněji sádra by Vám udělala hrbolky protože rychle schne...

    5. Jakmile budete mít tlapku vylitou NIKAM NESPĚCHEJTE!!!! Klidně jí nechte do druhého dne pořádně proschnout druhý den můžete pacinku vyjmout z kelímku odstranit zbytky hmoty a dát do vyhřáté trouby cca 50-60°C na pečící papír ... Na víc nééé sádra by mohla prasknou.

    6. Vyschlá sádra je lehká a ještě se dá opracovat tudíš pokud jí budte chtít vyhladit a opracovat kraje vezměte štěteček a opatrně si ho upravte k obrazu svému !!
    Ale pokud prstíky budou moc tenké tak opatrně...
    OPATRNOST A TRPĚLIVOST NA PRVNÍM MÍSTĚ!!!!

    7. Ták a je to, teď už vybrat rámeček kam umístíte výtvor. Pokud budete "odlitek" barvit třeba na zlatou tak jako já, počítejte s tím že barva ve spreji se vsákne do sádry a ze zlaté bude stříbrná takže je potřeba odlitek přestříkat a nechat uschnout a pak jej přestříkat ještě jednou...
    A bude zlatý. 🙂

    Ták a pak nezbývá nic jiného než uklidit ten nepořádek který jste udělaly...
    Uvařte si kafčo či čaj a kochejte se 😀
    Budu ráda když mi pak pošlete fotečky Vašich výtvorů


    OMLOUVÁM SE ZA CHYBY V TEXTU PSALA JSEM JEDNOU RUKOU A ZA DRUHOU MĚ TAHALA MALÁ...
    pokud budete mít jaké koliv dotazy klidně mi napište !!



    1/vyplněný kelímek hmotou... 2/na potřetí udělaný otisk pacek 🙂 3/vylitý otisk packy 🙂 4/a vytažený otisk z hmoty trochu opracovaný a pořádně vyšušený 🙂 5/nastříkané sprejem Belton odstín BRONZ (když to budete stříkat stejným sprejem je potreba to stříknout první vrstvou a nechat pořádně uschnout první vrstva bude stříbrná (brounz se usákne) a druhá vrstva už je v pohodě mě to vcelku vylekalo myslela sem že je spraj sterý.. Ale výsledek je fajn ták a tady je i ručka

    space1
    22. mar 2012    Čítané 0x
    Image title

    Zavádzanie potravín – tabuľka – dojčené a nedojčené deti

    pre dojčené deti

    • zemiak
    • mrkva
    • cuketa
    • tekvica
    • zelená fazuľka
    • brokolica
    • kaleráb
    • petržlen
    • karfiol
    • špenát
    • kel
    • ryža
    • bezlepkové kaše (ryžová a kukuričná)
    • jablko
    • hruška
    • marhuľa
    • broskyňa
    • banán (Odporúča sa začať zeleninovým príkrmom, ovocie neskôr, aj v ďalšom mesiaci.)
    • rastlinný olej
    • maslo
    • morčacie
    • kuracie
    • králik

    (druhy s obsahom lepku):

    • kaše
    • chlieb
    • pečivo
    • zápražka
    • bezvaječné cestoviny
    • ovsené vločky
    • jablko
    • hruška
    • marhuľa
    • broskyňa
    • banán
    • vaječný žĺtok

    Rozširujeme sortiment potravín odporúčaných v 7. a 8. mesiaci.

    • jogurt
    • kyslá smotana

    (dojčeným deťom je možné zaradit až po roku)

    • hrach
    • fazuľa
    • šošovica

    Rozširujeme sortiment potravín odporúčaných do 10. mesiaca.

    Nedojčené deti od 8. do 12. mesiaca

    Nové potraviny – 10. mesiac:

    • strukoviny: hrach, fazuľa, šošovica.
    • Strukoviny zavádzame nedojčeným deťom v 10. mesiaci opatrne, sledujeme, či dieťa nenafukuje. Sóju, ktorá je silným alergénom, zaraďujeme až medzi prvým a druhým rokom.
    • V 9., 11. a 12.mesiaci nové druhy potravín nedojčeným deťom nezavádzame, len rozširujeme sortiment odporučených potravín podľa tabuľky.

    Zavádzanie potravín – tabuľka – nedojčené deti:

    • zemiak
    • mrkva
    • cuketa
    • tekvica
    • zelená fazuľka
    • brokolica
    • kaleráb
    • petržlen
    • karfiol
    • špenát
    • kel
    • ryža
    • bezlepkové kaše (ryžová a kukuričná)
    • jablko
    • hruška
    • marhuľa
    • broskyňa
    • banán

    (Odporúča sa začať zeleninovým príkrmom, ovocie neskôr, aj v ďalšom mesiaci.)

    • rastlinný olej
    • maslo

    Mäso:

    Ovocie:

    • morčacie
    • kuracie
    • králik
    • jablko
    • hruška
    • marhuľa
    • broskyňa
    • banán
    • vaječný žltok

    Rozširujeme sortiment potravín odporúčaných v 5. a 6. mesiaci.

    Mäso:

    Obilniny, múka a výrobky z nej:

    • morčacie
    • kuracie
    • králik

    (druhy s obsahom lepku):

    • kaše
    • chlieb
    • pečivo
    • zápražka
    • bezvaječné cestoviny
    • ovsené vločky

    Rozširujeme sortiment potravín odporúčaných do 8. mesiaca.

    Strukoviny:

    • hrach
    • fazuľa
    • šošovica

    Rozširujeme sortiment potravín odporúčaných do 10. mesiaca.

    Ak dieťa pekne papá tuhú stravu, môžeme podávať obed vo 2 chodoch.

    Nové potraviny zavádzame s rozostupom 3 dní – kvôli vylúčeniu možnej alergie.

    Jedálniček – príklad:

    • Ráno – chlebík s maslom, mliečko
    • Desiata – ovocie, mliečko
    • Obed – šošovicová polievka, zemiaky s mäskom
    • Olovrant – jogurt
    • Večera – kaša (kukuricová, obilninová, ryžová...)
    • Druhá večera – mliečko

    Naďalej nesolíme, nekoreníme, neprisládzame, do kaše i zeleninového príkrmu pridáme niekoľko kvapiek oleja, najvhodnejšie sú slnečnicový, repkový a olivový.

    Kvôli možnej alergii z cudzokrajného ovocia podávame ovocie len také, ktoré rastie v našich zemepisných šírkach (s výnimkou banána). Zatiaľ nepodávame ani silne alergénne druhy domáceho ovocia – jahody, maliny.

    Z banána, ryže a mrkvy môže zapekať, vtedy ich nepodávame.

    Na zarobenie kaše by sme mali uprednostniť materské mlieko, ktoré len zohrejeme. Ak dieťatko pije dostatok mlieka, môžeme mu dávať i nemliečnu kašu.

    Postupné zavádzanie potravín do jedálnička dieťaťa je dôležité preto, aby sme predišli možnej potravinovej alergii. To, že dieťatku niečo chutí (niektoré mamičky podávajú príkrmy skôr – napríklad už od 3. mesiaca, mnohokrát kúpené – aj prisolené, alebo nevhodné – napr. párky, detské piškóty, keksíky), ešte nie je kritériom toho, že robíme správne. Predčasné zaraďovanie potravín neprináša dieťaťu žiadne výhody, naopak, zaťažuje jeho organizmus.

    space1
    21. mar 2012    Čítané 0x

    Ako stimulovať aktivitu dieťaťa.

    Príklady rodičovského prístupu k stimulácii:

    • Chaotická stimulácia – tendencia rodičov predvádzať viacero hračiek naraz bez toho, aby mu ukázali, čo je s ňou možné robiť a nechali ho, aby si to vyskúšalo. Alebo v sociálnom kontakte striedanie väčšieho počtu ľudí v krátkom čase.
    • Stimulácia s prevahou manipulácie inou osobou – rodičia hračkou manipulujú, ale nenechajú ho, aby si robilo, čo ono chce. Nútia dieťa, aby konalo tak, ako uznajú za vhodné oni. Odsudzujú dieťa do roly pasívneho príjemcu. V sociálnom kontakte by sme to mohli prirovnať k situáciám, kedy vyvíjajú aktivitu dospelí a nečakajú v komunikácii s dieťaťom na jeho reakciu a ak aj nejaká príde tak ju nerešpektujú. Napr. opýtajú sa niečo – a hneď si odpovedia alebo ani nepočkajú na odpoveď alebo reakciu dieťaťa.
    • Stimulácia s možnosťou neriadenej, spontánnej aktivity – rodičia nechávajú hračky v dosahu dieťaťa dlhú dobu, aby sa s nimi hralo ako chce. V sociálnej oblasti sa to dá prirovnať kontaktu s ľuďmi, ktorí sú v blízkosti dieťaťa, reagujú na jeho správanie, ale sami komunikáciu a kontakt nestimulujú.
    • Variabilná stimulácia s možnosťou vlastnej aktivity – rodičia dieťaťu hračku ukážu, ukážu mu, čo je možné s ňou urobiť a podporujú aj jeho vlastnú aktivitu. Ak v sociálnej oblasti je to podobné – dospelí aktivitu dieťaťa iniciujú a rozvíjajú. Dieťa je rešpektovaným partnerom.


    Príklady stimulácie dieťaťa vo veku 3. mesiaca života.

    • Pri kúpaní a zakaždým pri prebaľovaní umožníme dieťaťu dostatok pohybovej aktivity – dbáme na to, aby v miestnosti bolo primerane teplo, aby dieťatko neprechladlo. Tak často, ako je to možné nechávame dieťa nahé na podložke, aby voľne kopalo nožičkami a pohybovalo ručičkami.
      Podporujeme pohyb rúk, nôh aj hlavy stimulovaním pokožky – rozvíjame hmat dieťaťa.
      Keď je na podložke hladíme ho po celom telíčku – dbáme, aby sme mali teplé ruky a nezranili dieťatko prsteňom.
      Keď kope nožičkami pomôcť mu spolu s riekankou:
      S jednou nôžkou hore-dolu,
      s druhou nôžkou práve tak,
      a potom už hopki, cupki
      pobehám si sem a tam.

      Jemne mu trieť ručičky a skúšať pomaly tlieskať – veľmi jemne – znovu sprevádzané veršíkom:
      Ťap, ťap, ťapušky,
      išli mačky na hrušky;
      podriapali kožúšky
      povešali na vráta,
      príde drotár popláta.

      alebo
      Paci, paci, pacičky
      To sú pekné ručičky.
      Teraz je to mištička:
      Kto z nej pije? Mačička.

      Dieťatko môžeme stimulovať aj tým, že ho budeme hladiť rôznymi mäkkými tkaninami, príjemnými na dotyk, prípadne jemným pierkom – pričom pomenúvame časti tela, ktoré hladím.
      Dôležité: Sledujeme reakcie dieťaťa – pri náznaku nevôle alebo únavy prestaneme.
    • Pohodlne sa posaďte do polosedu – s podopretým chrbtom a vystretými nohami. Na svoju hruď si položte svoje dieťatko (ak môžete tak, aby bolo aj ono aj vy vyzlečené – aby sa dotýkalo vašej pokožky) bruškom dole, aby malo hlavičku opretú a počúvalo vaše srdce. Jemne ho hlaďte po chrbátiku a tíško mu spievajte.
      Motivujte ho, aby dvíhalo hore hlavičku a pozrelo vám do očí. Prihovárajte sa mu tichým a upokojujúcim hlasom. Táto činnosť môže byť tiež relaxačnou pre vás oboch. Každý pokrok dieťaťa a každý úspech pochváľte a pohladkajte svoje dieťatko.
      Dieťatku sa neustále prihovárame. Dbáme na to, aby hračka bola pestrá, lesklá a dostatočne veľká.
    • Dvíhanie hlavy v ľahu na brušku. Položíme dieťa na bruško a paže mu upravíme tak, aby ležali pokrčené a pritlačené k hrudi alebo trochu pod hruďou. Hlavičku dieťatku otočíme tvárou na podložku – dieťatko by malo hlavu dvihnúť. Necháme ho na brušku najmenej 2 – 3 minúty – ak je spokojné môžeme ho tak nechať aj dlhšiu dobu. Podnecujeme ho, aby dvíhalo hlavičku napr. tým, že mu vsunieme ruku pod hrudník – dlaňou smerom k hrudníku – a dvihneme hrudník asi o 5 cm, aby sa hlava nemohla dotýkať podložky.
      Dôležité: Dieťa nebude dvíhať hlavu len tak, ale preto, aby niečo zaujímavé videlo! Preto dieťa lákame niečím zaujímavým. Ešte stále v tomto období je ľudská tvár tým najväčším lákadlom pre dieťa, preto si kľakneme tak, aby naša hlava bola vo výške hlavy dieťaťa a voláme ho, aby sa na nás pozrelo. Postupne nahrádzame tvár rôznymi hračkami.
    • Necháme dieťa v ľahu na brušku. Prstami a dlaňou ho jemne hladíme po chrbátiku. Druhou rukou mu mierne pritlačíme zadoček. Stimulujeme ho k dvíhaniu hlavičky. Môžeme mu pritom spievať – napr. Pásla ovečky v zelenom hájičku ....
    • Pohyby hlavy pri rôznom spôsobe nosenia. Dieťatko uchopíme vo vodorovnej polohe do náručia, chrbátikom smerom hore a s hlavičkou vysunutou cez predlaktie. Nesieme ho teda v ľahu na brušku a dieťa sa tak môže lepšie rozhliadnuť. Prechádzame sa s ním takto po byte, po záhrade, po parku ... Dieťa sleduje svoje okolie a udržuje hlavičku dvihnutú a zároveň ju otáča všetkými smermi za tým, čo ho zaujíma. Táto poloha dieťa aktivuje. Poloha na chrbte ho uspáva.
    • Prednožovanie. Posadíme sa na stoličku. Nastavíme paže a ruky tak, akoby sme chceli nabrať vodu zo studne. Dieťa si položíme zadočkom na svoje dlane tak, aby chrbátikom dieťa ležalo na našich oboch rovnobežne držaných predlaktiach a jeho hlavička je opretá o naše brucho. Dlaňami pohybujeme tak, že dvíhame a spúšťame panvu dieťaťa a tým dieťa dvíha a spúšťa nôžky. Dôležité je, aby sme cítili, že dieťa sa aktívne zúčastňuje a pomáha priťahovať nôžky ku brušku.


    Básničky a pesničky, ktoré nám pomáhajú stimulovať dieťatko:

    • poklopkávanie po chodidlách dieťatka:
    • jemné poklopkávanie bruškami prstov po celom tele dieťaťa:
      • Ide, ide panáčik má on žltý zobáčik,
        kde vodička zurčí tam zobáčik strčí.

        (pošteklíme dieťatko pod bradou, alebo pod pazuškami
      • Lezie pavúk po stene, kým sa .....(meno dieťaťa) zasmeje,
        lezie pavúk po papuči, kým sa .....(meno dieťaťa) nerozpučí.

    • „varenie kašičky“ po dlaniach dieťaťa – jemné stimulovanie celej dlane a prstov na oboch rukách
      • Varila myšička kašičku, v maľovanom hrnčíčku.
        Tomu dala na tanierik, tomu dala na mištičku, tomu dala na lyžičku,
        tomu dala na vidličku a tomu maličkému nič nedala.
        Všetko pozametala, pozamykala a utekala a utekala až tu sa schovala.

        (jemne dieťa šteklíme smerom hore po ruke až pod pazušku).
    • Aka, kika gymnastika

    • (v ľahu na chrbte chytíme ručičky dieťaťa, jemne ich naťahujeme do vzpaženia a prikladáme k hrudníku)
      zhlboka sa dobre dýcha.
      (to isté, ale upažujeme)
      Raz dva, raz – dva
      (dieťa držíme za členky a krčíme jemne nožičky v kolienkach, tlačíme jemne k brušku a naťahujeme)
      na poli je brázda.
      (dieťa držíme za členky a krčíme jemne nožičky v kolienkach, tlačíme jemne k brušku a naťahujeme)
      Po nej krepčí jarabica
      (striedavo krčíme a narovnávame pravú a ľavú nožičku)
      a na konci otočí sa.
      (jemne otočíme dieťatko na bruško)
      Vysoko je slnko,
      (masírujeme chrbátik, aby dieťatko dvihlo hlavičku hore)
      hlboko je zrnko,
      (masírujeme chrbátik, aby dieťatko položilo hlavičku na podložku)
      cez potok je most,
      (preložíme dieťatko na chrbátik a jemne mu nadvihneme chrbátik oboma rukami – vytvorí mostík – jemne pomasírujeme)
      cvičenia je dosť.
      (poprevaľujeme dieťatko zo strany na stranu a zatlieskáme).
      Platí zásada: Všetky úkony robíme jemne, nenásilne. Sledujeme reakciu dieťaťa.

    • stimulácia v polohe na brušku – vo vani pri kúpaní
    • „lietadielko“ pri nosení sa po byte
    • pomenovanie a stimulovanie na tele