🥔"Francúzske" zemiaky podľa nás
a recept, ktorý môj syn zbožňuje🤗 poďte si ich s nami pripraviť👇🏽
⭐️Budete potrebovať:
⚠️suroviny prosím berte s rezervou, každý máme iný pekáč alebo zapekaciu misu
🥔14-15 zemiakov (podľa veľkosti)
🥓200-300g slanina
🥩2 klobásky
🥚2 vajcia uvarené na tvrdo
🧀1 tavený syr v črievku
🧀strúhaný syr na posypanie (gouda, mozzarella, eidam...)
Nálev:
🫙1 šľahačková smotana
🥚1 vajce
🧂soľ a korenie
Slaninu, klobásu si nakrájame na kocky a dáme upražiť na panvicu, kľudne môžme pridať troška oleja. Surové zemiaky si ošúpeme, umyjeme a nakrájame na tenšie kolieska. Ukladáme do zapekacej misy prvú vrstvu zemiakov, na ňu polku panvice upraženej slaniny a klobásy, druhá vrstva zemiakov, druhá polka slaniny a klobásy a nakrájané na kocky alebo kolieska uvarené vajíčka na tvrdo (kto nechce, nemusí). Posledná vrstva zemiakov, kľudne hrubšia, ďalej dáme celé črievko taveného syra. Zo smotany, vajíčka, soli, korenia si vymiešame nálev a vylejeme na zemiaky. Prikryjeme pekáč a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na cca 50 minút. Po tejto dobe pekáč vyberieme, nasypeme na vrch strúhaný syr podľa chuti a odokryté zapečieme ešte cca 10 minút na 200°C. Krájame po vychladnutí. Úplne jednoduchý ale za to chutný recept, ktorý majú radi aj deti🤗🫶🏽💫







