tana_v
9. okt 2020
160 

Vidím ťa? Vidíš ma?

Nie, nebudem skúšať váš zrak, ani sa nejdeme hrať novú hru. Poďme trochu do bežnej každodennej premávky. Opäť tu máme ďalšie krásne ročné obdobie, ktoré nás ráno obšťastňuje často hmlami, ideálnymi na prechádzky a posilňovanie pľúc a skorším šerom a tmou, než ste boli zvyknutí v lete. A čo sa na cestách vtedy deje? Pozrime sa na to z pohľadu vodiča: chodci, cyklisti a iní vodiči, ktorých zle vidieť. 

Vidím ťa?

Bez reflexných prvkov?!

Chodci aj cyklisti. V obciach a mestách, ktoré nemajú to šťastie, že cesty lemujú chodníky, sa prechádzajú chodci, častokrát na úplne zlej strane cesty a v tmavom oblečení. No ale ako vás vidíme? Z pohľadu vodiča, skoro žiadno. Demonštratívna fotografia zo stránok Polície SR. Zbadáme vás, keď sme od vás asi 15 metrov. Ak máte svetlejšie oblečenie, o trošku skôr. Čo však je pri rýchlosti auta sekunda. Sekunda, ktorá človeka žiaľ občas stojí život. Ale toto vieme ovplyvniť. Na tieto účely vymysleli reflexné prvky.

Stačí ich mať umiestnené na správnom a viditeľnom mieste, teda na strane bližšie k vozovke (nie ku krajnici), najlepšie blízko ku kolenám a do úrovne pásu, alebo na ramene a pritom chodiť po správnej strane vozovky. To znamená, musím vidieť auto, ktoré sa ku mne blíži a teda na mňa svieti. Cyklisti môžu mať prvky na prilbe a bicykli. Reflexné nálepky nalepiť aj na podrážky topánok alebo korčule, prilby, kolobežky, školské tašky, barle, kočíky. Nesmie ich nič prekrývať. Na pohyblivej časti ich zaregistrujeme skôr.

Cyklisti a ich červené svetlo a predná blikačka?

Bežná realita. Majú aspoň niečo. Ale z pohľadu vodiča, je to v tme nedostačujúce. Čím viac reflexných a odrazových prvkov, tým rýchlejšie vás zaregistrujeme. Pozdravujem všetkých, ktorí nosia reflexnú vestu. Vždy vás chválim. 

Vodiči a nesprávne svietenie

Och áno, toto je to, za čo veľa vodičov kritizujem. Nevedia používať správne svietenie. V šere, v hmle, za dažďa. Áno, to sú tí, ktorí vtedy používajú iba denné svietenie. Sú to tí, ktorým v dopravných servisoch pripomínajú, používajte správne svietenie = stretávacie svetlá, ktoré ste za zníženej viditeľnosti povinní mať zapnuté.

A kedy vás milí vodiči vidieť príliš? Ak si napr. aj v kolóne zabudnete vypnúť hmlovky. Zadné hmlovky používajte v hmle cez deň, alebo v noci, kým za vami nič nejde. Vypnite ich, ak za sebou zreteľne vidíte auto. Zapnutá zadná hmlovka za vami idúcich vodičov v noci oslepuje.

Chráňte seba, aj svojich blízkych. Pretože v premávke sa oplatí vidieť a byť videný. "Vodič, ktorý včas nevidí prekážku, do poslednej chvíle nevie, že sa má pripraviť na nečakanú reakciu." (https://www.vidiet-a-byt-videny.sk/vodici)

To, že ma vidíš ty, neznamená, že ťa vidím aj ja. A ja ťa chcem vidieť. 

Použité obrázky:

https://www.facebook.com/policiaslovakia/posts/2279664372063772

https://www.topspeed.sk/poradna/v-hmle-a-dazdi-si-dajte-namahu-a-prepnite-na-stretavacie-svetla-/6585

https://www1.pluska.sk/spravy/z-domova/posli-to-dalej-naucte-spravne-nosit-reflexne-prvky

https://www.topspeed.sk/novinky/hmly-su-tu-zas-kedy-pouzivat-hmlovky-a-kedy-nie/15357

https://www.bezpecnecesty.cz/cz/dopravni-vychova/dopravni-vychova-ve-skolach/cyklista/viditelnost-cyklistu

Toto by mali učiť aj deti v škole, idem poučiť syna👍ako aktívna vodička vždy tŕpnem, keď sa zošerí, či uvidím včas náhodného chodca na krajnici.

9. okt 2020

Začni písať komentár...

Odošli