tana_v
11. mar 2017
113 

Zubná pasta Zendium – moja nová priateľka

Prešiel týždeň testovania, do ktorého som sa zapojila s pocitom, že toto budem testovať, a tak sa aj stalo. Bola som medzi 10-timi oslovenými a tak vám prinášam moje postrehy a dojmy z tejto zubnej pasty. Prosím zoznámte sa. Zubná pasta Zendium Complete Protection – moja nová priateľka.

Ako už bolo spomenuté pri výzve, testujem pastu, ktorá používa enzýmy a proteíny, ktoré vaša ústna dutina potrebuje pre boj proti baktériám. Neobsahuje antibakteriálne zložky na reguláciu zubného povlaku. Zendium Complete Protection chráni ústnu dutinu podporovaním jej prirodzenej obranyschopnosti. Pri čistení zubov zvyšujú enzýmy a proteíny nachádzajúce sa v zubnej paste obranný účinok slín proti baktériám spôsobujúcich problémy so zubami. Zendium Complete Protection navyše neobsahuje SLS  (Sodium Lauryl Sulphate), peniacu zložku, ktorá môže dráždiť citlivé ústa. Vďaka tomu sa vám nezmení vnímanie chuti jedla, a tak si ho vychutnáte aj bezprostredne po čistení zubov.

Tak pri prečítaní tohto som bola veľmi zvedavá, pretože mávam problémy s citlivými ďasnami, predovšetkým z jedla a tým pádom sa ozývajú aj niektoré zuby. A hlavne moja budúca ex osmička mi vie často komplikovať pohodu v ústach. Takže počas testovania som od nej mala mierne podráždenú vnútornú stranu líca, ktorú som inak neošetrovala. Po týždni testovania musím povedať, že ho stále cítim, ale nerozvinulo sa mi to do niečoho horšieho, ako to má občas vo zvyku. Veľa zázrakov som za jediný týždeň testovania neočakávala, ale postrehla som mierne zlepšenie citlivosti problematických zubov a ďasien. Chce to však dlhodobejšie používanie.

Čo nám prináša výrobca?

Pozrime sa na pastu zvonka. Keď pastu dostanete do rúk, zistíte, že obal je z matného, v ruke poddajného plastu, ktorý pri stlačení nezostáva na mieste. Oceňujem predovšetkým „klik“ zatváranie, lebo ho netreba dlho otáčať a dokážem pastu zavrieť aj jednou rukou veľmi rýchlo. Výrobca však mohol využiť potenciál naplnenia. Aj tu mi príde, rovnako ako pri iných pastách, zbytočné mrhanie prázdneho miesta.

Ideme na to

Testovať som začala v pondelok ráno. Ešte, než som odlepila ochrannú fóliu bolo cítiť jemnú vôňu pasty, ktorá mi pripomenula detstvo, konkrétne časy trávené v klimatických kúpeľoch a pastovanie kľučiek dvier 😀 Je príjemná, jemná.

Chuť je taktiež veľmi jemná, pre niekoho môže byť nepostrehnuteľná, ja som ju však počas prvých minút pri umývaní cítila. Podľa výrobcu nemá meniť chuť jedla po umytí zubov, tak som teda vyskúšala, aj keď si bežne dávam medzi týmito úkonmi aspoň štvrť hodinky. S týmto vyjadrením môžem súhlasiť. Jedlo malo chuť ako má mať a žiaden čudný pocit, inú chuť v ústach, či podráždenie ústnej dutiny som nepostrehla. Napriek tomu, že po umytí zubov som mala príjemne čisto v ústach, pristihla som sa, že mi občas chýba ten pocit pastovej chuti v ústach po umytí. Predovšetkým pri večernom umývaní, kedy kefku používam aspoň 10 minút.

Konzistencia nie je nijak zvlášť výnimočná. Klasická pastová, bielej farby.

Porovnanie

Mám doma taktiež zubnú pastu Curaprox Enzycal 950, ktorá je na veľmi podobnej báze ako Zendium (systém troch enzýmov posilňuje antibakteriálnu funkciu slín a tak podporuje prirodzenú obranyschopnosť ústnej dutiny) a tiež má mať podobné, alebo rovnaké účinky (zabezpečuje zdravé zuby, ďasná aj ústnu sliznicu, dokonca pomáha v boji proti aftám... ale to si viete nájsť aj na internete). Pri tejto paste je však chuť výraznejšia, aj keď sa prezentuje ako pasta s príjemnou jemnou chuťou, mne osobne skôr nechutí (viac mi pripomína zubára) a chvíľu po nej zostáva jemná chuť v ústach.

A ako je to s penivosťou u Zendium Complete Protection bez zložky SLS? Porovnávala som spolu so zubnými pastami Curaprox enzycal 950, Elmex sensitive whitening, Meridol a Aquafresh whitenig (ako jediná deklaruje v zložení SLS).

Pre porovnanie som sa snažila zachytiť penenie po 30 sekundách umývania kefkou, kedy som pri každej použila rovnaké množstvo pasty, teda cca veľkosť hrášku.

Najmenej z môjho pohľadu pení Curaprox Enzycal, kde je pena skôr tekutejšia, než penová. Pení najmenej aj pri dlhšom umývaní zubov, ku koncu skôr vôbec. Za ňou nasleduje zubná pasta Zendium, ktorá mierne pení, ale nie je to taká tá nadýchaná pena. Trochu pení aj pri dlhšom umývaní, ku koncu už mizne.  Nasleduje Elmex sensitive whitening, ktorej pena je nadýchanejšia, ale nie je jej zase tak veľa, aby ste sa ňou dusili. Meridol je na tom o niečo horšie, peny je už o niečo viac, je nadýchaná, čo som si doraz neuvedomila. Obe penia ako tak až do konca dlhého umývania zubov. Najviac peny v ústach som mala z pasty Aquafresh. No kto by to bol čakal. Neprešlo ani pol minúty a už bola všade, okrem toho aj štípala. Netestovala som pri večernom umývaní, na to mám moju ústnu dutinu veľmi rada.

Pri tomto porovnaní som prišla na to, že naozaj cítiť rozdiel medzi pastami. Najmenej dráždila ústnu dutinu Zendium, za ňou pre mňa nasleduje Curaprox, o trošku horšie je na tom Elmex, potom Meridol a na úplnom konci Aquafresh a tú vám rozhodne neodporúčam používať.

Čo nám má podporiť prirodzenú obranyschopnosť v ústach?

Tu sa dostávame k dôležitej časti a to zloženiu zubnej pasty Zendium Complete Protection (nájdete na zadnej časti krabičky). Dúfam, že sa ku každej zložke vyjadrím správne, sú to moje laické vedomosti a čo to ujo Gúgeľ dal. Ak je na to niekto odborník, budem rada, ak ma opravíte. V porovnaní s mnou najčastejšie používanou pastou na citlivé zuby má tých zložiek o niečo viac.

Konktrétne enzýmy a proteíny (z každého tri), ktoré sa v pastách Zendium nachádzajú sú Glucose oxidase, Amiloglucosidase, Lactoperoxidase, Lactoferrin, Lysozyme a Colostrum IgG.

Takže nech sa páči, zisťujte, čo ktorá jazykolamná zložka je:

Aqua (voda), Hydrated silica (hydratovaná silica – abrazívne, absorpčné, protihrudkujúce, zmatňujúce funkcie), Sorbitol (zahusťovadlo, stabilizátor, zvlhčujúca a hydratačná látka), Glycerin (hydratačná a zvlhčujúca látka), Steareth-30 (povrchovo čistiaca látka), Xanthan gum (xantánová guma, polysacharid - pojivo, emulzný stabilizátor, emulgačné činidlo, látka upravujúca viskozitu), Aroma (uff, tu sa môže skrývať čokoľvek), Carrageenan (karagénan E 407 – zahusťujúca látka, zmäkčujúca pokožku), Disodium phosphate (monohydrogénfosforečnan sodný E 339 – emulgátor, stabilizátor), Sodium fluoride (fluorid sodný – najjednoduchší fluorid, jeho ióny sú rýchlo a jednoducho prístupné zubnej sklovine), Amyloglucosidase (amynoglukosidáza – štiepi škroby zo zubného povlaku, zosilňuje efekt laktoperixidázy), Citric acid (kyselina citrónová – chelatačné činidlo, vonná prísada, úprava pH, konzervant), Zinc gluconate (glukonát zinočnatý – zinok), Sodium benzoate (benzoan sodný – konzervant E 211), Glucose oxidase (glucoseoxidáza – mení glukózu na glukonát a teda znižuje šírenie baktérií), Sodium saccharin (sodná soľ sachrínu E 954), Lysozyme (lyzozým - enzým), Potassium thiocyanate (thiocyanát draselný – dezinfekčné účinky), Colostrum (kolostrum v skratke imunomodulátor), Lactoferrin (laktoferín – glykoproteín, ľudskému telu vlastný), Lactoperoxidase (laktoperoxidáza – enzým nachádzajúci sa v slinách), CI 77891 (oxid titaničitý – biely farbiaci pigment, pohlcuje UV žiarenie), obsahuje sodium fluoride (1450 ppm F), vaječný a mliečny proteín.

Pevne verím, že žiadna zložka nie je veľmi škodlivá, keďže mi zubná pasta ústnu dutinu počas týždenného testovania nedráždila.

Na záver

Čo vám k tejto zubnej paste ešte napísať? V podstate aj môj zubár aj dentálna hygienička mi povedali, že dôležitá je technika čistenia zubov. Najlepšie používať spolu s kefkou s jemnými štetinami aj medzizubné kefky, dentálnu niť a škrabku na jazyk. Na paste vraj už nezáleží. Zubná pasta je pri správnom čistení zubov pridanou hodnotou a vytvára pocit, že sú o niečo čistejšie.

Ďakujem, že ste sa prehrýzli až na koniec tohto článku. Verím, že vám moje prvotné skúsenosti vytvorili obraz o zubnej paste a nejako pomohli.

V testovaní naďalej pokračujem, aby som zistila, aké má pasta dlhodobejšie účinky. K paste pridávam aj ústnu vodu Zendium Complete Protection. Ale to si nájdete po nejakom čase v pokračovaní #test_zendium 😉

S prianím príjemného dňa,

Táňa

potom by som chcela vedieť aj či vybielila dajte PLS info 😉

13. mar 2017
tana_v
autor

@janejohanna268 za mňa ju nevnímam ako pastu na vybielenie. Dokáže vyčistiť zuby, že pôsobia čistejšie a teda aj o niečo belšie, ale len na krátku dobu. Skôr by som skúsila na bielenie Zendium gentle Whitening, tiež ju neskôr plánujem skúsiť 🙂

13. mar 2017

@tana_v ako sa môžem zapojiť do testovania?

8. apr 2017
tana_v
autor

@lubomira11 test tejto pasty už prebehol. Do testovania iného sa dá zapájať pri výzvach https://www.modrykonik.sk/blog/konik_testuje/?p...

10. apr 2017

@tana_v aha, ďakujem.

10. apr 2017

Začni písať komentár...

Odošli