Kráľovná letnej kuchyne, Cuketka 3 krát inak 🙂
Prečo je cuketa kráľovnou letnej záhradky? + Kompletné cuketové menu 🙂
Úžasná plodina, ktorú by bol hriech v kuchyni nepoužiť. Vieme z nej urobiť každý chod, od nátierky cez polievku, hlavné jedlo na milión spôsobov až po dezert. Okrem toho, že má vynikajúcu, lahodnú chuť, je skvelá aj pre zachovanie zdravia, a čo viac, odborníci ju odporúčajú aj na redukciu hmotnosti. Ak si ju doteraz prehliadala, začneš na ňu nazerať úplne inak. Pre nás je kráľovnou letnej záhradky 🙂.
Prečo práve cukina?
Dôvod je jednoduchý. Je to vynikajúca zelenina s úžasnými hodnotami. Tak sa teda na ňu lepšie pozrime. Z kalorického hľadiska má 100 g cukiny len 16 kcal, Bielkoviny 1,2 g, Sacharidy 3,1 g a Tuky 0,3 g, Vláknina 1 g. , Malé množstvo sodíka a veľmi veľa draslíka, ktorý prospieva obličkám, kĺbom a srdcovo-cievnemu systému.
Spomeniem len niekoľko ďalších priaznivých účinkov na organizmus:
- odkysľuje organizmus,
- priaznivo pôsobí na trávenie,
- posilňuje svaly,
- zvyšuje imunitu organizmu,
- pôsobí proti stresu,
- zlepšuje činnosť mozgu,
- detoxikuje a odvodňuje,
- má antibakteriálne účinky,
- pomáha udržiavať štíhlu líniu.
Tak čo? Presvedčila ťa táto nenápadná zeleninka? Mňa áno. Prinášam ti kompletné letné menu, po ktorom sa budeš len zalizovať 🙂.

POLIEVKA: Krémová cukinová polievka
Čo budeme potrebovať?
- 3 ks stredne veľkej cukiny
- 2 väčšie zemiaky (nemusia byť)
- 1 bio zeleninový bujón
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie, majoránka
- 200 ml mlieka
- 200 g bieleho jogurtu
- 4 ČL tekvicového oleja

Ako budeme postupovať?
1. Cukinu nakrájanú na kolieska, zemiaky, 2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie a bujón dáme variť spolu s vodou.
2. Po uvarení rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme čerstvo pretlačeným cesnakom, majoránkou a 4 lyžičkami tekvicového oleja. Pridáme mlieko, biely jogurt a premiešame.
3. Môžeme podávať s bielkovinovými krekrami od Active sports, ktoré zoženieš napríklad v Hypernove.

HLAVNÉ JEDLO: Cukinový prívarok s kôprom
Čo budeme potrebovať?
- 4 ks väčšie cukiny
- čerstvý kôpor
- 4 ks bobkový list
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie, bio vegeta
- 400 ml bieleho jogurtu
- vodu
- vajíčka uvarená natvrdo

Ako budeme postupovať?
1. Cukiny nastrúhame aj so šupkou na hrubšom strúhadle a vložíme do hrnca. Pridáme bobkový list, čierne korenie, soľ a 2 strúčiky cesnaku. Uvaríme domäkka cca 25 minút a pridáme ku koncu varenia čerstvý nasekaný kôpor. Dochutíme bio vegetou.
2. Necháme trošku vychladnúť a ponorným mixérom jemne zašľaháme biely jogurt. Podávame s varenými vajíčkami, volským okom alebo vareným hovädzím mäskom.

DEZERT: Šťavnaté cukinové brownies
Čo budeme potrebovať?
- 2 ks cukiny
- 3 vajcia
- 2 bielka
- 2 PL hnedého cukru
- štipka soli
- vanilková esencia
- 1 prášok do pečiva
- 100 g 85 % čokolády
- 3 PL holandského kakaa
- 7 PL celozrnnej múky hladkej
- ríbezle
Ako budeme postupovať?
1. Nastrúhame si cukinu na jemno a vytlačíme z nej vodu. V miske si vyšľaháme z bielkov a štipky soli tuhý sneh, primiešame cukor, vanilkovú esenciu a žĺtka.
2. Do žĺtkovej peny metličkou opatrne primiešame prášok do pečiva, kakaový prášok a roztopenú 85 % čokoládu. Postupne po lyžičkách primiešavame celozrnnú múku a nakoniec nastrúhanú cukinu.
3. Zohrejeme si rúru na 180 stupňov, plech vystelieme papierom na pečenie a cesto naň vylejeme. Pridáme ovocie podľa chuti. Pečieme cca 30 min.

Prajem dobrú chuť 🙂
zdroj: http://fitshaker.sk/
Odporúčame
Začni písať komentár...


mnamky mnamky 🙂