tinka13
12. jan 2021
79 

Knižná 🦋 alebo denník knihomoľky č. 3

Názov knihy:   Zaľúbená hypnotizérka

Autor: Liane Moriartyová

Jazyk: slovenský

Žáner: zahraničná literatúra, romantika

Kedy som ju čítala: január 2021

Špeciálne znamenie: neobvyklé zamestnanie jednej z hlavných postáv

Hlavné postavy, bez ktorých to v knihe nejde: Ellen, Saskia, Patrick

Hodnotenie čitateľov na martinus.sk 3.6

Zaľúbená hypnotizérka je prvá kniha od Liane Moriartyovej, ktorú som prečítala, teda zatiaľ neviem porovnať s ostatnými jej dielami. Čitateľa hneď zaujme neobvyklé zamestnanie jednej z hlavných postáv - Ellen. Hypnotizérstvo nie je povolanie, ktoré je v strednej Európe veľmi rozšírené. Nemôžeme ani povedať, že je to jediná hlavná ženská postava, ako to býva vo väčšine romantických resp. ženských románov. Takmer rovnaký priestor dáva autorka Saskii, ktorá v začiatkoch vyzerá ako záporná postava a Ellenina súperka.

Medzi kladné stránky knihy patrí chýbajúca prvoplánovosť vo vzťahu Ellen  a Patricka. Nejde o dokonalé postavy, ktoré sčista-jasna nájdu dokonalú lásku. Vyjadruje to jedna zo viet, ktorá mi utkvela v pamäti: "Láska nie je čierno-biela." Vzťah, životy a povahy hlavných postáv sa vyvíjajú, nie sú vopred nalinkované, aj keď ,samozrejme, má kniha očakávané romantické vyústenie.

Postava Saskie je veľmi rozporuplná. Hoci je v úlohe šialenej ženy - prenasledovateľky, ktorá ani sama nevie, kde sú jej medze, čitateľ k nej necíti nenávisť, skôr ľútosť. Autorka sa vyhla klišé, keď jej nenaplánovala osud, aký čaká prenasledovateľov/prenasledovateľky na konci väčšiny takýchto kníh. 

Za mierne zápornú stránku knihy považujem občas trochu pomalé tempo deja, pričom v závere sa prekvapujúco zrýchli a na posledných tridsiatich stranách sa vyrieši väčšina nedorozumení, problémov a tajomstiev hlavných postáv. Celkovo však dej nestojí na jednom mieste a Zaľúbená hypnotizérka nám okrem relaxu ponúka aj niekoľko zaujímavých postrehov o ľudskej povahe a rôznych podobách lásky.

odporučila by som "našu skupinu" 🙂 https://www.modrykonik.sk/group/1935/ ak o nej náhodou nevieš

12. jan 2021

Začni písať komentár...

Odošli