tinka13
22. mar 2021
96 

Knižná moľa č. 4

Názov knihy:   Séria kníh Mestečko Wayward Pines

Autor: Blake Crouch

Jazyk: slovenský

Žáner: postapokalyptická séria, sci- fi

Kedy som ju čítala: január 2021 

Špeciálne znamenie: má televízne spracovanie (priznám sa, že som ho nevidela)

Hlavné postavy, bez ktorých to v knihe nejde: EthanTeresa, Pilcher - šialený vedec

Hoci to nie je môj obľúbený žáner, v poslednom čase sa k takýmto knihám dostávam častejšie a zisťujem, že ma vedia zaujať.

Ešte pred otvorením týchto kníh, som mala predsudky, zrejme ich vytvorila aj nízka cena, za ktorú sa v súčasnosti predávajú. Som rada, že som ich prekonala. Knihy ma zaujali a možno sa raz aj motivujú k pozretiu si televízneho seriálu.

V začiatkoch to vyzerá ako trochu špiónska detektívka, ktorá bude mať klasické rozlúsknutie na konci a človek začína uvažovať, čo bude autor rozoberať v troch knihách. Postupne sa však odkrýva dosť desivá vízia budúcnosti ľudstva. A čuduj sa svete, môžeme sa za ňu sami svojou snahou o ovládnutie a pretvorenie prírody. Dosť detailné a krvavé opisy „ľudského“ správania občas hraničia s hororom, a preto ich môžem odporučiť aj milovníkom tohto žánru. Najhrôzostrašnejšie mi však prišlo správanie Pilchera a jeho „božský“ komplex, pretože v konečnom dôsledku bolo jeho správanie ovládané rozumom a vôľou, nie pudmi.

Trochu mi vadila snaha autora o zakomponovanie milostného trojuholníka, resp. štvoruholníka. Beriem snahu o zreálnenie hlavných hrdinov, nie ich stavanie na piedestál, ale táto časť mi prišla nedostatočne prepracovaná a do príbehu vsadená len dodatočne. V konečnom vyznení však knihy odporúčam prečítať. Možno vám spôsobia menšie príjemné zimomriavky, no možno zaujmú aj inak.

Začni písať komentár...

Odošli