icon
avatar
tinka_14
24. nov 2015
26 

Ako šetriť svoje zuby cez vianočné sviatky?

Počas vianočných sviatkov sa na stole takmer každej rodiny objaví okrem kapra či zemiakového šalátu aj množstvo sladkých dobrôt. Orechové koláče, linecké kolieska, medovníčky či salónky. S tým všetkým si musia naše zuby nejako poradiť.  Počas voľna a príjemnej atmosféry Vianoc môžeme ľahko zabudnúť pravidelne sa venovať správnej ústnej hygiene. Ako teda dosiahnuť, aby sme si do nového roka okrem predsavzatí nepriniesli aj pokazené zuby? Predovšetkým treba dávať pozor na nástrahy nášho jedálnička.

Nenápadní „kaziči“ zubov

Okrem sladkostí a cukríkov je to napríklad aj sušené kandizované ovocie, ktoré dáva našim zubom „zabrať“. V procese spracovania na seba naberie veľa cukru a nakoniec môže uškodiť viac ako kúsok torty. Takisto si treba dávať pozor aj na ovocie v čokoláde a lepkavé salónky. Ak potrebujeme zahnať pocit lepkavých zubov, pomôže voda a na zmenu chuti a zároveň prečistenie ústnej dutiny zasa žuvačka bez cukru. Zvyšuje sekréciu slín a jej žuvaním dokážeme mechanicky odstrániť drobné zvyšky potravy. Okrem toho má neutrálne zloženie, takže zubom určite neškodí.

Pozor aj na citrusy

Aj keď sú citrusy dobrým zdrojom vitamínov a najmä v zime si veľa ľudí dochucuje čaj citrónovou šťavou, pre naše zuby až tak zdravé nie sú. Najmä šťava z grepu a citrónu veľmi nepriaznivo pôsobí na zubnú sklovinu, pomarančová šťava je trochu menej škodlivá. Po ich konzumácii je vhodné dať si žuvačku bez cukru. Mechanickým čistením bezprostredne po konzumácií by ste si mohli zubnú sklovinu poškodiť. Žuvačka je v tomto prípade vhodnejšou alternatívou. Navyše stimuluje produkciu slín a vyrovnáva pH v ústach.

Prvá pomoc od žuvačiek

Ak nemáme čas poriadne si vyčistiť zuby, vhodným pomocníkom môžu byť žuvačky bez cukru. Žutie po jedle pomáha udržať nielen svieži dych, ale aj čistotu počas sviatkov ťažko skúšaných zubov. Ideálne, samozrejme, je zuby dvakrát denne poriadne vyčistiť dentálnymi pomôckami a nezabudnúť pri tom použiť ani medzizubnú kefku, čo sa vždy nemusí podariť. No pri zvýšenej konzumácii sladkých jedál by sme na správnu ústnu hygienu určite nemali zabúdať.

A aký je vlastne proces kazenia?

Sladkosti ničia naše zuby postupne. Na zuboch máme povlak, ktorý je vlastne tenký film baktérií. Po prijatí cukrov do ústnej dutiny začne tento povlak produkovať kyseliny, ktoré rozkladajú zubnú sklovinu. Ak sa sklovina poškodí do takej miery, že už nemôže chrániť zub, začne sa tvorba kazu. No týmto sa proces nekončí. Kaz sa prijímaním ďalších cukrov stále zväčšuje, až kým ho neošetrí zubár.

Začni písať komentár...

sticker
Odošli