tinka_14
26. máj 2015

Ako som prekonala svoj strach zo zubára

Už od detstva som mala neprekonateľný strach zo zubára. Začalo to ešte v čase, keď som chodievala so svojou maminou k zubárke a sestrička ma zakaždým plašila, že mi dá veľkú injekciu ak nebudem poslúchať. Geneticky mi dokonalý chrup nebol dopriaty – preto keď sa na základnej škole začali kaziť moje zuby, bála som sa ísť k zubárke. Každú návštevu zubnej ambulancie som sa snažila oddialiť až kým bolesť nebola neznesiteľná.

Mnohokrát som mala veľké bolesti práve cez víkend, preto som párkrát skončila na pohotovosti, kde o citlivom prístupe nemohla byt reč. Z ambulancie som zakaždým odchádzala ubolená as plačom, o psychickej traume nehovoriac. Môj strach rástlo a rástol, až som úplne odmietala ísť k zubárovi.

Nedokázala som zubárovi dôverovať, vždy som išla do ambulancie s pocitom, že to bude bolieť a ja zas pôjdem domov s plačom. Môj strach prerástol do takých rozmerov, že som bola ochotná podstúpiť ďalší zákrok už len v celkovej anestéze.

Rozhodla som sa však vyhľadať pomoc na súkromnej klinike, bola som ochotná priplatiť si, len aby som nemusela znova prežívať bolestivé ošetrenia. Na internete som natrafila na Schill Dental Clinic – objednala som sa na vstupnú konzultáciu a so stiahnutým žalúdkom som sa pripravovala na moju prvú návštevu na klinike.

Pri vstupe na kliniku som zostala zaskočená. Môj prvý pocit bol – som tu správne? Myslela som si, že som omylom vošla do kaviarne J Krásne prostredie a na recepcii milý a usmievavý personál. „Tak fajn, nebude to hádam až také zlé“, hovorila som si... Moje prvé stretnutie s doktorom bolo veľmi úsmevné. Už od dverí som mu kričala, že mám panický strach zo zubára a veľmi sa ho bojím. Našťastie svojím prístup a správaním ma presvedčil, aby som sa mu zverila do rúk a veru dobre som urobila. Celkovú anestézu mi vyhovoril a sľúbil mi, že všetky ošetrenia budú bezbolestné. Tak aj bolo – každú ďalšiu návštevu kliniky som absolvovala s čoraz menším strachom a začalo som svojmu lekárovi dôverovať.

Teraz už nemám problém sadnúť si do zubárskeho kresla – stačil len ľudský prístup, trpezlivosť a snaha pomôcť mi prekonať môj strach. Ďakujem pánovi doktorovi Driapsovi, že mi pomohol a vďaka nemu sa už viac nebojím.

No to poznam u nas je zubar sadista

26. máj 2015

to znamená, že všetky ošetrenia máš "ošetrené" injekciou? 🙂 Inak nerozumiem dodnes jednej veci - prečo vlastne zubári neveria pacientom, že ich to bolí a že naozaj môže mať niekto neprekonateľný strach. Akoby ich to niekde učili na školeniach "To vás predsa nemôže bolieť" 😀

26. máj 2015

@doty1 presne... ja mám napríklad veľmi nízky prah bolesti, keď som povedala, že ešte niečo cítim, hneď mi dopichli ešte ďalšiu injekciu...Vetu - to vás predsa nemôže bolieť priam nenávidím. Veď tam sedím ja nie on, ja cítim ako ma to bolí.

26. máj 2015

Začni písať komentár...

Odošli