tinka_14
10. nov 2015
148 

Detská ambulancia - poradňa

Moja dcérka má 21 mesiacov a 18 zúbkov, umývam jej ich denne, nie vždy s pastou. Na horných predných má biele fľaky. Čo je to? Ani neviem, ako sa o zúbky v jej veku starať,čo robím dobre a čo zle. Ďakujem za každú radu

O zúbky sa treba starať od prerezávania prvých zúbkov. Čistite 2x denne kefkou,detskou

pastou,dôležitejšie je večerné čistenie. U dcérky by ste mohli používať aj jednovzäzkovú kefku. Ak nemá medzierky medzi zubami, treba začať používať medzizubné kefky,nite.Techniku čistenia vám najlepšie vysvetlí dentálna hygienička,ale na to je ešte malinká. Dajte si pozor pri stieraní zubných plôšok,aby ste nenechali povlak

na zuboch .Zúbky majú byť biele lesklé. Na horných predných zuboch biele fľaky môžu byť demineralizované plochy. Nachádzajú sa hlavne okolo dasien. Najlepšie je, keď  ich ukážete odborníkovi.

Potrebovala by som moju malú nejako presvedčiť, aby šla k zubárovi, lebo na prednom zúbku má kaz a neviem čo s tým. Má 4 a pol a ani za nič a zasa nasilu ju tam ťahať a držať nech má traumu sa bojím. Existuje nejaká finta na to, ako ju tam bez stresu dostať? Istý čas sme používali taký gel Elmex, aby sa jej to nerozšírilo, no zdá sa mi, že už troška aj na ďalšom je a nerada by som bola, ak by dopadla ako ja.

Najlepšia motivácia je čo robí mama, to chce robiť aj dcéra. Zoberte ju so sebou na preventívnu prehliadku, za predpokladu, že máte milého zubára a dovolí malej sa zoznámiť s ambulanciou. Alebo hra na zubára. Predstavte si,že idete k zubárovi, a krok za krokom ju pripravte čo ju bude čakať. Deti sa boja neznámeho. Napr. 1. návšteva- pôjdete sa porozprávať so zubárom, ktorý má čarovné kreslo, malé zrkadielko-na zrátanie zubov. 2. návšteva- ak má kaz=červa, zubožrúta, poumýva zuby, odsaje slinky slamkou, pošteklí, zafarbí zuby farbičkami, vysuší, dá plastelinku. Ale najprv uspí zub. NEVŔTA!!!!

Chcela by som vedieť, či je možné, aby po inhalátore pre alergikov Flexotide, sa synčekovi robili čierne fľaky na mliečnych zúbkoch. Po vyčisteí zúbkov u zubárky ich mal krásne biele, ale po 4 mesiacoch sa mu to opäť robí. Dá sa nejako proti tomu bojovať? Obyčajné čistenie s kefkou a pastou doma nemá veľký efekt. Syn má 4 roky. 

Nemám skúsenosti s Flexotidom, ale pri správnom podaní by sa nemala dostať účinná látka na zuby,ale priamo do pľúc. Keď vaša zubárka vedela vyčistiť zuby od čierných fľakov,malo by ísť o pigmentáciu. Mohli by ste chodiť na dentálnu hygienu podľa potreby ( na začiatku môžu byť každé 3 mesiace).

Môj najstarší syn má vyrazený predný zub. Bude to mať nejaký vplyv na prerezávanie trvalých zúbkov, ktoré nás každú chvíľku čakajú, keďže bude mať 6 rokov? Už to je skoro 1,5 roka, čo si ho vyrazil.  Ešte by ma zaujímalo pečatenie zúbkov - kedy a ako sa to robí a aj aká je cena pečatenia. 

Keď si váš syn vyrazil zub, mali ste íst na kontrolu. Ak všetko je v poriadku, lekár určí častosť kontrol. Ak bol vyrazený zub bez komplikácií, bude sa správať ako extrahovaný zub a vyrastie bez ťažkostí.

Pečatia sa zuby s hlbokými ryhami, bez kazov. Ide hlavne o stoličky. Zuby Sa vyčistia, vytvorí sa priestor pre pečatidlo,potom sa ryhy zalejú.

Mám 15m syna a robí sa mu kaz /nepije ani neje nič sladké/ iba moje mlieko. Snažím sa ho odstaviť, nakoľko mu asi moje mlieko "ubližuje".... Jedna Mudr mi dnes poradila Elmex Gel, že mu mám natrieť na tie zuby, keď spí vatovou tyc - ciže minimum. Čo si o tom myslíte?
Najlepšie by bolo, keby ste v noci nekojili alebo za každým nočným kojením umyli zuby. Materské mlieko obsahuje cukry, ktoré baktérie premieňajú na kyseliny, tie rozpúšťajú sklovinu a vytvárajú tým pádom kaz. Elmex gél môžete používať. Najprv vyčistite zuby kefkou a potom natierajte postihnuté miesta. Keď natriete bez čistenia cez povlak vám neprenikne fluor na demineralizovaný povrch. Je to ako keby ste chceli prefarbiť biele zablatené auto na červené. Nastriekáte farbou, ale pod blatom stále zostane biele. Najprv musíte odstrániť blato a až potom môžete farbiť.

Existuje nejaký vzorec postupnosti v akom poradí rastú detské zuby?
Naša malá má 8 a skôr jej vyrástli zúbky smerom do ľava hore aj dole. 

U vštekých detí rastú individuálne. Najčastejšie rastú:

6.-8. mesiaci stredné rezáky

7.-10. mesiaci bočné rezáky

12.-15 .mesiaci prvé mliečne stoličky

16.-20. mesiaci očné zuby

20.- 30. mesiaci druhé mliečne stoličky

Mie je to však pravidlo. Odhýlka môže byť 3 až 6 mesiacov. Či zuby rastú skôr na pravej,alebo na ľavej strane ,nie je problém. Problém by nastal, keby na jednej strane rástli a na druhej vôbec nie.

moze to byt poskodena sklovina, my sme boli u zubara prave vcera a toto nam povedal, ma tiez take farebne rozdiely..ina biela farba. Ma to z ovocnych kyselin, pije denne fresh stavy riedene s vodou a to mu rozoziera sklovinu. Nam povedali dosledne dbat na ustnu hygienu, dali nam taky zubny gel na obnovu skloviny vraj to ma krasne vysledky, a plus musime si zapisovat kazdy hryz a hlt vsetkeho co pocas dna zje a vypije a toto po dobu niekolkych dni. Tak prideme na to, co mu este skodi.

10. nov 2015

Dakujem krasne za odpoved.. otazka c.2...
Vsetko som tak urobila ako pisete.. zubar je superny, snazil sa s malou komunikovat.. basnicku jej dal na papieriku, ukazali sme jej co tam ma, videla aj mamu v kresle uz tri krat a nic. Vysvetlujeme si, vsetko ovlada slecna ale ako spomenieme,ze ideme s nou konecna.. proste strasny plac a ona nejde.. ☹

10. nov 2015

Elmex gel je až od 8 rokov ako ho moze používat. Pre 15 mes syna?

10. nov 2015

Dakujem💙😘

10. nov 2015

@la2 kto tu hovori o elmex gele? zubar nam predal priamo v ambulancii specialny detsky zubny gel vola sa Remin Pro ale v lekarni sa vraj neda zohnat, ma vraj vynikajuce vysledky. Prichute su mentol a melon

10. nov 2015

Nam odporucili viacery elmex gel pre malu. Od troch rokov vraj kludne moze..

10. nov 2015

@monika0001 moze byt, nas drobec este nema 3

10. nov 2015

@bubutko hoře v poradní je pisane Elmex gel,pod dotazom mám 15 m syna...

11. nov 2015

Začni písať komentár...

Odošli