tinka_14
12. jún 2015

Správna technika čistenia zubov

Nasledujúce pokyny Vám pomôžu pri správnom čistení zubov. Najdôležitejšie je zvyknúť si na malé krúživé pohyby vykonávané takmer bez akéhokoľvek tlaku. Čistenie zubov je ako lyžovanie alebo tanec, alebo jogging: prax robí majstra a opakovanie je matkou múdrosti. 
Požiadajte Vášho zubného lekára, aby s Vami techniku umývania zubov pravidelne zopakoval.

Systém čistenia zubov 

Vždy postupujte podľa toho istého vzorca. Napríklad umývajte najprv vonkajšie, následne vnútorné plochy zubov, horné a potom dolné zuby.

Dolný rad zubov

1. Začnite vonkajšými plochami dolného radu zubov. Umiestnite zubnú kefku na poslednej stoličke tak, aby sa polovica plochy vlákien nachádzala na ďasnách a druhá polovica na zube. Uhol natočenia hlavičky kefky (cca 45 stupňov) by mal smerovať nadol, smerom k zubu.

2. Teraz krátkymi krúživými pohybmi prejdite kefkou všetky vonkajšie plochy od zadnej stoličky cez predné dolné zuby až po poslednú stoličku na druhej strane čeľuste. Nevynechajte ani jeden zub, urobte si čas a sústreďte sa na každý zub osobitne. Na každej plôške urobte 5-10 malých krúživých pohybov. Pokračujte na vnútornej strane dolného radu zubov.

3. Pracujte na každom zube aj z jeho vnútornej strany. Kefku držte zľahka, pod uhlom, netlačte. Krúživým pohybom sa dostanete z jednej strany čeľuste na stranu druhú, až po poslednú zadnú stoličku od miesta, kde sme začali v bode 1.

4. Pokračujte krúživými pohybmi okolo celého zuba, kefku držte v čo najviac vertikálnej polohe, vláknami kolmo na zub.

5. Držte zubnú kefku tak vertikálne, ako je to len možné. Vlákna by opäť mali pokrývať sčasti vnútornú stranu predných zubov a sčasti ďasno. Aj v tomto ostrom uhle, pohybujte kefkou malými krúživými pohybmi. 
Prečo je potrebné predné zuby čistiť týmto spôsobom? Predná časť čeľuste z vnútornej strany je totiž tak úzka, že by sa tam zubná kefka pod iným uhlom nevmestila a nebola by schopná efektívne toto miesto vyčistiť. A to by mohlo byť nebezpečné, keďže práve v tejto oblasti sa nachádzajú slinné zľazy produkujúce významné množstvo slín. Je to miesto tvorby veľkého množstva zubného povlaku, ktoré si vyžaduje Vašu pozornosť.

Horný rad zubov

6. Opäť začnite s vonkajšej strany poslednej hornej stoličky. Umiestnite kefku pod uhlom a pokračujte v čistení, ako je popísané v bode 1., 2. a 3. Udržujte hlavičku kefky pod miernym uhlom smerom k ďasnám (asi 45 stupňov), a presúvajte sa krúživými pohybmi z jednej strany cez predné zuby až na poslednú stoličku na druhej strane čeľuste. Nezabúdajte: netlačte!

7. Pokračujte krúživými pohybmi okolo celého zuba, kefku držte v čo najviac vertikálnej polohe. Hlavička smeruje nahor, rúčka kefky smerom nadol.

8. Ostrý uhol a krúživé pohyby. Vyčistiť vnútornú stranu horných predných rezákov vyžaduje rovnaký prístup ako vyčitenie dolných predných zubov v bode 5. Uchopte zubnú kefku vertikálne tak, že vlákna smerujú akoby dopredu, časť vnútornej plochy zuba a časť ďasna sú nimi pokryté.

9. Začnite na stoličkách a pomaly sa posúvajte smerom dopredu. S kefkou vykonávajte len krátke pohyby smerom dopredu a dozadu. Žuvacím plochám venujte dostatočnú pozornosť pri umývaní detských zúbkov.

Začni písať komentár...

Odošli