24 / 258
    KUBÁNSKA TORTA
    tinkaga
    autor

    4 vajcia, 120g kr.cukor, 2PL olej, 1PL vlažná voda, 120g CAKE MIX (pri lepkovej verzii nahradiť polohrubou múkou plus 2ČL PDP), 20g kakao
    Krém: 500ml smotana na šlahanie, 50g kr.cukor, 50g kakao, vanilka
    Ďalšie suroviny: 4 banány, lekvár ríbezlový, 200g čoko poleva (čokoláda+cera)
    POSTUP: Krém: Je to parížska šľahačka. V nádobe v troche smotany rozmiešame cukor, kakao a vanilkový cukor, prilejeme zvyšnú smotanu a za stáleho miešania privedieme k varu. Odstavíme a po vychladnutí odložíme do chladničky na 12 hodín. Potom vyšľaháme na hustú penu.
    Korpus: Bielky vyšľaháme so štipkou soli do peny, po lyžiciach zašľaháme cukor, po jednom žĺtky, olej, vodu, preosiatu múku s práškom do pečiva a preosiate kakao. Upečieme vo vymastenej a múkou vysypanej forme, priemer 26 cm. Necháme vychladnúť. Z korpusu stiahneme vrchnú šupku, ktorá sa vytvorila pri pečení, začne sa oddeľovať akoby sama. Potrieme ríbezľovým lekvárom. Banány prekrojíme po dĺžke na polovicu a ukladáme od vonkajšieho okraja, kým nevyplníme celý povrch. Natrieme parížsku šľahačku, aj na boky torty. Potrieme celú tortu čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Uskladňujeme v chladničke. Krájame horúcim nožom, aby nepopraskala poleva.
    Pečenie: cca 25 - 30 minút pri 180 °C

    14. apr 2020