92 / 258
    Piškóty
    tinkaga
    autor

    DETSKÉ PIŠKÓTY z Fariny
    5 vajec, 80g práš. Cukor, 60g kr. cukor, 160g FARINA, 2PL zemiakový škrob, štipku soli
    POSTUP: žltky zmiešame s pr. cukrom, pridáme pomaly múku so škrobom, nakoniec pridáme bielka vyšlahané s kr.cukrom.
    Pečieme – 10min pri 180°C

    DETSKÉ PIŠKÓTY z Promix Pk špeciál
    5vajec, 60g práš.cukor, 30g kr.cukor, 120g PROMIX PK špecial
    POSTUP: Vajcia rozbijeme a oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme v jednej mise spolu s kryštálovým cukrom do tuha. V druhej mise šľaháme žĺtky s práškovým cukrom do nadýchanej bledej peny. Obe zmesi jemne ale dôkladne premiešame gumenou varechou a npokon do zmesi preosejeme našu bezlepkovú zmes Promix PK Špeciál. Opäť jemne ale dôkladne premiešame. Výsledkom je nadýchaná hmota, ktorá drží tvar. Zmes opatrne naplníme do zdobiaceho vrecka (ak nemáme, použijeme väčší igelitový sáčok na špici ktorého odstrihneme asi 1 cm otvor). Na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame zdobiacim vreckom buď bodky (ak chceme guľaté piškótky) alebo podlhovasté tvary na dlhé piškóty. Snažíme sa zdobiace vrecko príliš nestláčať, zmes z neho potečie pomaly sama.
    Pečieme : 10-12min pri 180°C do zlatova(ak chceme mäkkučké piškóty) alebo pár minút dlhšie, ak chceme piškóty chrumkavé)

    FAREBNÉ PIŠKÓTY z Promix Uni
    100g PROMIX UNI, 1 balíček zlatý klas (malinový, čokoladový, kokosový, bananový puding...), 3 vajcia, 100g práš.cukor, 1 vanilka
    POSTUP: Oddelíme si bielky a žĺtky. Múku premiešame so zlatým klasom (ak chceme mať ochutené piškóty, namiesto zlatého klasu dáme puding podľa vlastnej chuti . Z bielkov a 2 PL cukru ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky, zvyšný cukor a vanilkový cukor vyšľaháme do peny. Postupne zľahka primiešame múku a sneh. Hotové cesto naplníme do ozdobného vrecúška a striekame piškóty na plech vyložený papierom na pečenie. Musia držať tvar, preto ak sa rozlievajú už keď ich striekame na plech, pridáme trochu múky. Pečením narastú, tak ich striekame ďalej od seba.
    Pečieme: 10min pri 180°C

    PIŠKÓTY Z UNIVERSAL MIX
    110g UNIVERSAL MIX LIANA, 1 zlatý klas, 3 vajcia, 100g práškový cukor, 1 vanilínový cukor alebo vanilkový extrakt
    POSTUP: Vaječné bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky s práškovým a vanilínovým cukrom vyšľaháme do peny. Do vyšľahaných žĺtkov primiešavame Universal mix a Zlatý krém Liana. Nakoniec zľahka pridáme tuhý sneh z bielkov. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a dávkujeme na plech vystlaný papierom na pečenie, kruhy podľa požadovanej veľkosti likérových špicov.
    Pečieme: pri 180°C 10 - 12 minút.

    8. máj 2021