tinusiatko
21. okt 2017
203 

Keď každé ráno nesmie začať vraždou

Pri spomienke na kávu sa mi objaví obraz babičky, červeného hrnčeka a vôňa kávy -mletej, silnej s kopou cukru a voňaveeeeeeej. Keď sa objavila možnosť testovať Popradskú kávu, vedela som, že je to presne pre mňa. Preto, že ako sa vraví: "Kávu treba, lebo nemôže kadé ráno začať vraždou."

Hoci som mala obavy, predsalen, po narodení synčeka som siahla po jednoduchej a nekomplikovanej  Nesce, čo tam po chuti  a vôni, ktorá mi tak chýbala... Ale ak ste raz kávičkár telom aj dušou, viete, že voda je dôležitá lebo bez nej sa nedá uvariť káva.Vždy vás bude lákať tá pravá voňavá a mletá... A tak keď prišiel balíček vedela som, že moji noví kamoši budú mlynček a čas.

Ako prvá ma lákala klasika v červenom obale Extra špeciál a tak som zobrala mlynček. Hrnček a váhu a poď ho na "pravú" tureckú kávu. Káva musí byť pomletá na jemno-skoro ako hladká múka 7-10g, cukor a 100 ml studenej vody. Trikrát po sebe privriesť skoro až k bodu varu a z 8 cm liať do šálky - áno merala som to 🙂

Táto káva je presne ako si ju pamätám - silná, výrazná chuť Arabiky s horkosťou sebe vlastnou. Túto kávu bez cukru vypiť nedokážem, ale je to káva, ktorá vás ráno preberie a naštartuje do nového dňa.

Ako druhá bola na rade zlatá Crema espresso, ktorej jemnú vôňu som cítila ako jedinú zo všetkých testovaných káv aj cez obal. Vedela som, že na túto kávu musím ísť inak. Chcelo to pressostroj. Ten doma nemám, ale na návštevu k mame som predsa ísť mohla 🙂

A tak som vzala kávičky a vyrazila. Poviem vám, tá káva spievala. Jemná chuť, krásna vôňa a tá pena... No jedna báseň. Káva vďaka svojej jemnej chuti sa dala piť aj bez cukru (konečne káva, ktorá mi pomôže schudnúť 🙂 )Pena vydržala po celú dobu, čo som kávu popíjala a že som si dala naozaj záležať a kávičku si vychutnávala.

Poslednou na testovanie zostala Clasika espresso. Táto káva bola pre mňa záhadou. Skúsila som ju dať do stroja, uvariť turka... Ale neviem, možno ma zmiatlo to espresso v názve. Robusta-Arabika je kombinácia na tureckú kávu ako stvorená, napriek tomu mi z tejto kávy práve turek chutil najmenej. Zatiaľ čo Extra špeciálka je nezameniteľná, silná, aromatická s jasne definovanou horkosťou a Crema espresso je jemná s podmanivou vôňou a krémovou penou Clasika espresso je taká... Niečo medzi tým... Možno je to Robustou, na ktorej chuť nie som zvyknutá, ale hoci jej isto dám ešte šancu mojou favoritkou sa v #test_popradska_kava nestala.

Kávy som brala zo sebou všade. Do práce aj na návštevy a vôbec ma neprekvapuje, že favorit bol vždy ten istý  zlatá Crema espresso. Či už ju uvaríte ako turka, presso, alebo ju dáte do koťagó chutiť  vám bude určite. A inak celý test mal ešte jeden vedľajší efekt. Nescu u mňa už nenájdete. Zostávam verná mletej káve. A hoci sa vraví, že smrteľných je až 100 šálok kávy, pravda je, že bezbečná je dávka rovnajúca sa 4rom šálkam kávy.

Takže, do skávičkovania priatelia 🙂

klasika pridávam na 3krát :( trošku mi to blbne a najskôr sa mi článok neuložil celý ,tak som žiaľ fotky musela pridať až nakoniec článku :(

21. okt 2017
Komentár bol odstránený

Začni písať komentár...

Odošli