Postup:
Jablká očistíme, ošúpeme, vyberieme jadrá a dáme piecť, kým nie sú mäkké. Potom ich vyberieme a rozmixujeme na kašu.
Jablkovú kašu, med a bielok dáme do misy a mixujeme na najvyššej rýchlosti asi desať minút.
Na plech dáme papier na pečenie a rozprestrieme naň polovicu pripravenej masy. Druhú polovicu dáme zatiaľ do chladničky.
Pečieme (resp. sušíme) v predhriatej rúre na 100 stupňov 3 hodiny. Potom vytiahneme plech, dáme papier na vrch, otočíme, pomaly stiahneme dolný papier preč a pečieme z druhej strany ďalšie dve hodiny.
Upečenú pastilu rozdelíme na tri rovnaké časti. Vyberieme zmes z chladničky a medzi každý plát rovnomerne rozotrieme jednu vrstvu. Všetko naukladáme na seba, ako keď sa robia rezy a zase dáme piecť na 3 hodiny na rovnakú teplotu.
Pastilu necháme poriadne vychladnúť, napr. cez noc. Posypeme zmesou orechov a škorice. Kto chce, môže aj cukrom.
@salat tiež drzím palce, snáď sa s nami podelíš 🙂 ...o fotku aspoň, keď už nie o koláčik 😀
@salat woooow, vyzera to krasne 🙂
@tomiholjubavi zatial to len vonia siroko-daleko :D trosku pracne (neznasam skrabanie zemiakov a jablcok detto), ale nie je to nejak komplikovane... som zvedava, ako sa to dalej vyvinie 🙂
a este viac som zvedava na ten jacmenny kolac :D
@zuzana76 😂 dobrá otázka...podľa mňa len miešali, alebo šlahali takými metličkami...ale ako to bolo naozaj, ozaj netuším 😂
@salat tento papier, ako ho poznáme dnes, je celkom novinka...a predtým sa používal hocijaký biely papier, aký bol po ruke, len sa omastil olejom. a niekedy používali papier namočený do brandy 🙂 a takto po storočia.
@elzika alebo: zaženieme do rohu mamuta a dotlčieme ho kameňmi...😂 ...oh, inač teraz ma napadlo, že viem, kde nájsť recept na rímsku delikatesku - jazyky plameniaka 😂 len neviem, či by to tu malo úspech 😂
@tomiholjubavi Jazyk plameniaka? To znie tak exoticky :D Mas presny postup aj ako chytit plameniaka a ako vyrezat jazyk 😂
@elzika nemám, ale v zoo by sa asi škaredo dívali 😀 každopádne, treba vedieť poriadne rýchlo utekať 😂
@tomiholjubavi Uz som zacala kut plany, ako zo zoo odviest plameniaka. Tam by som ho nechcela zbavovat jazyka. To by mi isto nepreslo.
Ale k tvojmu predchadzajucemu prispevku o mamutoch. To by bolo strasne divne, ak by recept na jablkovy kolac zacinal ' zaženieme do rohu mamuta a dotlčieme ho kameňmi..' to by som radsej nepiekla. nemam tak velku ruru a ani mraznicku 'joy'
@zuzana76 ale zas ono sa dá všeličo...napr. moj dedo tiež nemal mixér (ani telku) on bol taký natur typ...a robil koláče od výmyslu sveta..aj zákusky, buchty, mrveničkové, makovníky...no všetko proste...a ja mam aj mixer a furt je to katastrofa 😀 ...kto umí, ten umí ..kto neumí, ani najnovšia technika mu nepomôže (viď ja) 😅
@tomiholjubavi ano, to je pravda, ale teda sa namakali podstatne viac ako my, mna bavia taketo stare recepty, aj po babke si odkladame s mamou, po jednje aj druhej, recepty napisane este v tridsiatych rokoch rucne krasopisne v zapisnicku
@zuzana76 nad pečením sa moc nepozastavujem, ale ked vidiš všetky tie honosné roby a vieš, že to šili ručne...kolko trpezlivosti a zručnosti za tym muselo byť.
@tomiholjubavi nad tym som sa uz tiez zamyslala a nechapem, moje rucne by teda takto nevyzeralo
@salat inak s napatím čakáme na výsledok 🙂
@tomiholjubavi a hlavne ze tie roby este stale drzia pokope!
heh, dala som tu druhu polovicu na narezane platy navrstvene a hodila na posledne 3 hodiny piect. uz teraz vsak vidim podla obrazku, ze som nieco pokaslala :D
ja som to mala uplne tenulinke a konzistencia ako taka koža a nie take to tenke cesto...takze mozem rozdumovat, kde som spravila osudnu chybu, hmm
rozhodne vsak odporucam vyskusat kazdemu s vlhkym bytom, lebo chudatenko rura fuci teply vzduch do priestoru a to uz v podstate pol dna 😂
bozinku, to bol zas napad toto... 🙄🙈😂
@salat a nedala si tam toho málo? ale za bobríka odvahy ti pošlem aspon nejaké srdiečka 😀
@tomiholjubavi jeeee, ďakujem 😍
inak, to mi az neskoro ťuklo, ze ja mam tie obrovske stvorcove plechy a volakedy boli take užšie obdlzniky 😌
a tiez urcite nie je mixer ako mixer. ja som bola leniva drzat 10minut ten metlickovy (na ktorom nam jedna metlicka chyba a o to dlhsie by bolo treba mixovat) a tak som to dala do toho vysokeho, co ma dolu noze. tie vsak to cesto az tak velmi neovzdusnili... a teda tu nestastnu skoricu som dala rovno do cesta, takze anilen farbu som netrafila 😪
uvidim, ake to bude aj takto, ale tak ten recept nie je zly. len náročný na trpezlivosť a neoplati sa velmi provizovat 🙂
@salat ale na ruské zimy ideálny, to musíš uznať 😀 určite bude aspoň fajnovo chutiť a to je nakoniec to najdôležitejšie 🙂
@salat juuuuj, inak mixér s nožmi 😂 tak tam bola chyba....ty si to nevyšlahala, ale "nasekala" 😀 viem to podla seba...lebo som tak raz mame mixovala krém na tortu: 😀 a som sa čudovala, čo mi to nehustne..a pritom sa už pomaly z toho dymilo, čo som ho v mixéri takmer uvarila 😀 tiež mi ženy na koniku vysvetlili, že to bol ten fatal eror 😂 tak nabudúce treba šlahať 😅
@tomiholjubavi tadaaaaaa 🙈😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😇
a veru, leniva som bola drzat rucny mixer a prekladat to dalsej nadoby tu to mam 😅 muz sa riadne zasmeje pri rannej kave 😏






Potrebujeme:
1 kilo zelených jabĺk
1 lyžička citrónovej šťavy
170 g medu
1 bielok
½ lyžičky škorice a ½ lyžičky mletých orechov