icon
4 / 23
Obľúbený dezertík Kataríny Veľkej sa volá Kolomna pastila a v rusku sa stal hit a tradicionálna sladkosť. Katuš vraj preferovala jednoduché jedlá, no na tento dezert si netrúfam :-D
avatar

Potrebujeme:
1 kilo zelených jabĺk
1 lyžička citrónovej šťavy
170 g medu
1 bielok
½ lyžičky škorice a ½ lyžičky mletých orechov

Odpovedz
27. nov 2017
avatar

Postup:
Jablká očistíme, ošúpeme, vyberieme jadrá a dáme piecť, kým nie sú mäkké. Potom ich vyberieme a rozmixujeme na kašu.
Jablkovú kašu, med a bielok dáme do misy a mixujeme na najvyššej rýchlosti asi desať minút.
Na plech dáme papier na pečenie a rozprestrieme naň polovicu pripravenej masy. Druhú polovicu dáme zatiaľ do chladničky.
Pečieme (resp. sušíme) v predhriatej rúre na 100 stupňov 3 hodiny. Potom vytiahneme plech, dáme papier na vrch, otočíme, pomaly stiahneme dolný papier preč a pečieme z druhej strany ďalšie dve hodiny.
Upečenú pastilu rozdelíme na tri rovnaké časti. Vyberieme zmes z chladničky a medzi každý plát rovnomerne rozotrieme jednu vrstvu. Všetko naukladáme na seba, ako keď sa robia rezy a zase dáme piecť na 3 hodiny na rovnakú teplotu.
Pastilu necháme poriadne vychladnúť, napr. cez noc. Posypeme zmesou orechov a škorice. Kto chce, môže aj cukrom.

Odpovedz
27. nov 2017
avatar

Wow! Az sa bojim, ze by som na to zabudla, ze to mam v rure :D

Odpovedz
27. nov 2017
avatar
Komentár bol odstránený
avatar

Vyskúšam 🙂 ale keď nebude Adonis doma, lebo povie, že to je drahý koláč keďže ho treba sušiť 8 hodín v rúre 😀

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@larsen ale len jedno bielko a nejake tie jablka! podla mna pojde tento rok na dracku :D
a niektori tolko kuria, ze mozu dat susit ku kotlu a este im mozno aj prihori :D

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

baby, jablka kupene (domace sme uz pojedli) a dnes sa nam chystam, muhaha! som brutálne zvedavá :D

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@salat Držím palce ! 🙂

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@salat Tak zajtra na ranajky bude aj hotovy 😂 Nech sa vydari. Potom daj vedeit, aky bol. Som zvedava

Odpovedz
28. nov 2017
avatar
Komentár bol odstránený
avatar

@salat tiež drzím palce, snáď sa s nami podelíš 🙂 ...o fotku aspoň, keď už nie o koláčik 😀

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

joooj, baby, dieta je na mne nacucnute a nechce ma pustit...asi fakt bude az na ranajky ten kolac :D

inak, vraj vydrzi 2-4tyzdne, tak poslite adresy a poslem vam za postovne ;D
v SC a BA osobny odber vitany :D :D :D

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

misia zahájená, dámy ;)

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

bola som zbrkla a skoricu som dala us teraz 🙈 snad to bude ok

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@salat woooow, vyzera to krasne 🙂

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@tomiholjubavi zatial to len vonia siroko-daleko :D trosku pracne (neznasam skrabanie zemiakov a jablcok detto), ale nie je to nejak komplikovane... som zvedava, ako sa to dalej vyvinie 🙂

a este viac som zvedava na ten jacmenny kolac :D

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

ako to mixovali kedysi? ked sa pise ze mixovat 10 minut na najvyssej rychlosti? pretlacali vidlickou?

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@zuzana76 😂 dobrá otázka...podľa mňa len miešali, alebo šlahali takými metličkami...ale ako to bolo naozaj, ozaj netuším 😂

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

a tiez ze odkedy sa zacal pouzivat papier na pecenie? hmm

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@salat tento papier, ako ho poznáme dnes, je celkom novinka...a predtým sa používal hocijaký biely papier, aký bol po ruke, len sa omastil olejom. a niekedy používali papier namočený do brandy 🙂 a takto po storočia.

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@salat
@zuzana76 Baby, ale vsak to uz neberte tak vazne... Ako isiel cas, tak postupne zacali do receptu zapracovavat novodobe vylepsovaky a dopracovalo sa k takejto verzii receptu. Ved ak by zacal recept 'Zakurte si v peci'..., tak asi vela nenapecieme... 😂

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@elzika alebo: zaženieme do rohu mamuta a dotlčieme ho kameňmi...😂 ...oh, inač teraz ma napadlo, že viem, kde nájsť recept na rímsku delikatesku - jazyky plameniaka 😂 len neviem, či by to tu malo úspech 😂

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@tomiholjubavi Jazyk plameniaka? To znie tak exoticky :D Mas presny postup aj ako chytit plameniaka a ako vyrezat jazyk 😂

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@elzika nemám, ale v zoo by sa asi škaredo dívali 😀 každopádne, treba vedieť poriadne rýchlo utekať 😂

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@tomiholjubavi Uz som zacala kut plany, ako zo zoo odviest plameniaka. Tam by som ho nechcela zbavovat jazyka. To by mi isto nepreslo.
Ale k tvojmu predchadzajucemu prispevku o mamutoch. To by bolo strasne divne, ak by recept na jablkovy kolac zacinal ' zaženieme do rohu mamuta a dotlčieme ho kameňmi..' to by som radsej nepiekla. nemam tak velku ruru a ani mraznicku 'joy'

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@elzika ale ved ja viem, ze pred 300 rokmi nepouzivali mixer, ale tak rozmyslam, ze vtedy to cesto asi nemohlo byt tak prepracovane ako dnes

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@elzika a teda aj cely kolac mohol vyzerat a chutit zrejme aj trochu inak ako dnesna varianta

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@zuzana76 ale zas ono sa dá všeličo...napr. moj dedo tiež nemal mixér (ani telku) on bol taký natur typ...a robil koláče od výmyslu sveta..aj zákusky, buchty, mrveničkové, makovníky...no všetko proste...a ja mam aj mixer a furt je to katastrofa 😀 ...kto umí, ten umí ..kto neumí, ani najnovšia technika mu nepomôže (viď ja) 😅

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@tomiholjubavi ano, to je pravda, ale teda sa namakali podstatne viac ako my, mna bavia taketo stare recepty, aj po babke si odkladame s mamou, po jednje aj druhej, recepty napisane este v tridsiatych rokoch rucne krasopisne v zapisnicku

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@zuzana76 nad pečením sa moc nepozastavujem, ale ked vidiš všetky tie honosné roby a vieš, že to šili ručne...kolko trpezlivosti a zručnosti za tym muselo byť.

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@tomiholjubavi nad tym som sa uz tiez zamyslala a nechapem, moje rucne by teda takto nevyzeralo

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@salat inak s napatím čakáme na výsledok 🙂

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@tomiholjubavi a hlavne ze tie roby este stale drzia pokope!

heh, dala som tu druhu polovicu na narezane platy navrstvene a hodila na posledne 3 hodiny piect. uz teraz vsak vidim podla obrazku, ze som nieco pokaslala :D
ja som to mala uplne tenulinke a konzistencia ako taka koža a nie take to tenke cesto...takze mozem rozdumovat, kde som spravila osudnu chybu, hmm

rozhodne vsak odporucam vyskusat kazdemu s vlhkym bytom, lebo chudatenko rura fuci teply vzduch do priestoru a to uz v podstate pol dna 😂
bozinku, to bol zas napad toto... 🙄🙈😂

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@salat a nedala si tam toho málo? ale za bobríka odvahy ti pošlem aspon nejaké srdiečka 😀

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

miska, urob nejaky album aj s vianocnymi ozdobami v historii, please, ja milujem vianoce

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@tomiholjubavi jeeee, ďakujem 😍

inak, to mi az neskoro ťuklo, ze ja mam tie obrovske stvorcove plechy a volakedy boli take užšie obdlzniky 😌
a tiez urcite nie je mixer ako mixer. ja som bola leniva drzat 10minut ten metlickovy (na ktorom nam jedna metlicka chyba a o to dlhsie by bolo treba mixovat) a tak som to dala do toho vysokeho, co ma dolu noze. tie vsak to cesto az tak velmi neovzdusnili... a teda tu nestastnu skoricu som dala rovno do cesta, takze anilen farbu som netrafila 😪

uvidim, ake to bude aj takto, ale tak ten recept nie je zly. len náročný na trpezlivosť a neoplati sa velmi provizovat 🙂

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@salat ale na ruské zimy ideálny, to musíš uznať 😀 určite bude aspoň fajnovo chutiť a to je nakoniec to najdôležitejšie 🙂

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@salat juuuuj, inak mixér s nožmi 😂 tak tam bola chyba....ty si to nevyšlahala, ale "nasekala" 😀 viem to podla seba...lebo som tak raz mame mixovala krém na tortu: 😀 a som sa čudovala, čo mi to nehustne..a pritom sa už pomaly z toho dymilo, čo som ho v mixéri takmer uvarila 😀 tiež mi ženy na koniku vysvetlili, že to bol ten fatal eror 😂 tak nabudúce treba šlahať 😅

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

@tomiholjubavi tadaaaaaa 🙈😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😇

a veru, leniva som bola drzat rucny mixer a prekladat to dalsej nadoby tu to mam 😅 muz sa riadne zasmeje pri rannej kave 😏

Odpovedz
29. nov 2017
avatar

nespravnu foto som v noci nahrala 🙈 toto je vysledok

Odpovedz
29. nov 2017
avatar

@salat a ako vyzera, ked odkrojis jeden kus?

Odpovedz
29. nov 2017
avatar

@elzika na vysku to ma v strede 4mm, takze sa to neda dobre odfotit :D ale nespravne som to mixovala, toto je nepodarok ;) vyskusam este raz, ale urcite nie dnes :D

Odpovedz
29. nov 2017
avatar

@salat ucime sa cely zivot ;)
Snad sa to da jest a chlap nebhde do teba kvoli
Tomuto xakusku dlhomrypat 🙂

Odpovedz
29. nov 2017
avatar

@elzika ved hej, snazila som sa urychlit proces a nepodarilo sa 🙂 a chlap so mnou dokonca suciti, s cim som velmi neratala :D

Odpovedz
29. nov 2017