icon
10 / 23
S týmto tradičným švédskym dezertom opatrne :-D Volá sa Semla a kráľ Adolf Frederik ju neskutočne ľúbil. A tak po niekoľkochodovej bohatej večeri, zdegustoval ešte 14 semiel. ...a zomrel na prasknutie žalúdka. Jedna, dve však určite neublížia :-)
avatar

Potrebujeme:
Žemličky:
100 g masla
300 ml plnotučného mlieka
50 g čerstvého droždia
1 strúhaná kôra pomaranča
½ lyžičky soli
85 g cukru
550 g múky
1 vajce
Krém:
200 g marcipánu
100 ml mlieka
300 ml šlahačky

Odpovedz
27. nov 2017
avatar

Postup:
Zohrejeme maslo, pridáme mlieko a pomiešame. Pridáme kôru pomaranča a droždie. Keď sa droždie roztopí, pomaly vmiešavame soľ, cukor a väčšinu múky, ale trochu si necháme na neskôr.
Necháme cesto vykysnúť, kým nebude asi 2x tak veľké, ako na začiatku.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto a rozdelíme ho na rovnomerné guličky. Postavíme ich na papier na pečenie a necháme hodinu stáť. Za ten čas sa opäť zväčšia raz toľko.
Potom buchtičky potrieme vajcom a pečieme na 225 stupňov 10 minút. Ak sú menšie, tak aj 7. Treba nakúkať, ako to ide.
Po upečení odrežeme z buchtičiek vrch a lyžičkou vydlabeme dno. Vydlabané dná dáme do jednej misy, kde ich rozmiešame s marcipánom a mliekom do krémovej masy a tou naplníme prázdne buchty.
Vyšľaháme šľahačku, dáme na masu, pokryjeme vrchom buchtičky. Posypeme cukrom a podávame v hlbokej mise s teplým mliekom na dne.

Odpovedz
27. nov 2017
avatar

och tak toto vyzera dokonale

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

tak tento dezert je topka musi byt skvely

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

Páni, mňam... 🙂

Odpovedz
28. nov 2017
avatar

.... 14 semiel este nikoho nezabilo😀

Odpovedz
1. feb 2019