44 / 337
    Moučník na tento víkend : Makovo-švestkový béleš / http://tana-catering.blogspot.sk/2012/03/makovo-slivkovy-beles.html /
    Komentár bol odstránený
    Komentár bol odstránený
    trudka4
    autor

    Makovo-slivkový béleš

    Suroviny

    Cesto:
    250 g múka polohrubá
    20 g droždie čerstvé
    125 ml mlieko
    40 g maslo
    30 g cukor
    1 ks vajce
    kôra citrónová
    Plnka:
    250 ml mlieko
    250 ml smotana na šľahanie
    300 g mak mletý
    1 ks puding vanilkový
    150 g cukor
    50 g maslo
    kôra citrónová
    slivky čerstvé
    Čiže celkom obyčajné lacné kysnuté cesto. Do múky v miske nalejeme tri lyžice vlažného mlieka, pridáme droždie a tento kvások necháme podkysnúť. Vo zbytku vlažého mlieka rozpustíme maslo, pridáme cukor, citrónovú kôru a vajce. Vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodiny na teplom mieste kysnúť.
    Do hrnca dáme variť mlieko so smotanou a makom. Povaríme asi 5 minút. V troške vody rozmiešame škrobovú múčku a prilejeme do maku spolu s maslom, cukrom a citrónovou kôrou. Ešte chvíľku necháme za stáleho miešania prejsť varom a dáme vychladnúť.
    Cesto rozvaľkáme, preložíme na pomastený plech a potrieme vychladnutou plnkou.
    Na plnku poukladáme nakrájané slivky.
    Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 stupňov asi na 35-40 minút.

    14. aug 2016