Cesto: 250 g múka polohrubá 20 g droždie čerstvé 125 ml mlieko 40 g maslo 30 g cukor 1 ks vajce kôra citrónová Plnka: 250 ml mlieko 250 ml smotana na šľahanie 300 g mak mletý 1 ks puding vanilkový 150 g cukor 50 g maslo kôra citrónová slivky čerstvé Čiže celkom obyčajné lacné kysnuté cesto. Do múky v miske nalejeme tri lyžice vlažného mlieka, pridáme droždie a tento kvások necháme podkysnúť. Vo zbytku vlažého mlieka rozpustíme maslo, pridáme cukor, citrónovú kôru a vajce. Vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodiny na teplom mieste kysnúť. Do hrnca dáme variť mlieko so smotanou a makom. Povaríme asi 5 minút. V troške vody rozmiešame škrobovú múčku a prilejeme do maku spolu s maslom, cukrom a citrónovou kôrou. Ešte chvíľku necháme za stáleho miešania prejsť varom a dáme vychladnúť. Cesto rozvaľkáme, preložíme na pomastený plech a potrieme vychladnutou plnkou. Na plnku poukladáme nakrájané slivky. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 stupňov asi na 35-40 minút.
Makovo-slivkový béleš
Suroviny
Cesto:
250 g múka polohrubá
20 g droždie čerstvé
125 ml mlieko
40 g maslo
30 g cukor
1 ks vajce
kôra citrónová
Plnka:
250 ml mlieko
250 ml smotana na šľahanie
300 g mak mletý
1 ks puding vanilkový
150 g cukor
50 g maslo
kôra citrónová
slivky čerstvé
Čiže celkom obyčajné lacné kysnuté cesto. Do múky v miske nalejeme tri lyžice vlažného mlieka, pridáme droždie a tento kvások necháme podkysnúť. Vo zbytku vlažého mlieka rozpustíme maslo, pridáme cukor, citrónovú kôru a vajce. Vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodiny na teplom mieste kysnúť.
Do hrnca dáme variť mlieko so smotanou a makom. Povaríme asi 5 minút. V troške vody rozmiešame škrobovú múčku a prilejeme do maku spolu s maslom, cukrom a citrónovou kôrou. Ešte chvíľku necháme za stáleho miešania prejsť varom a dáme vychladnúť.
Cesto rozvaľkáme, preložíme na pomastený plech a potrieme vychladnutou plnkou.
Na plnku poukladáme nakrájané slivky.
Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 stupňov asi na 35-40 minút.