veronika3006
2. sep 2019
3852 

KONEČNE SPÍ! alebo AKO NASTAVIŤ SPÁNKOVÝ REŽIM NOVORODENCA

"To nevadí, aspoň bude v noci dobre spať!" Ach jaj...toľkokrát som počula túto vetu útechy na margo toho, že mi novorodenec celý deň poriadne nespal. Najmä z úst mamičiek, ktoré kočíkovali naposledy ešte za čias socializmu. Neverím tomu, že to voľakedy mohlo fungovať, len jednoducho zabudli, ako to vlastne bolo. A stále je. Lebo to platilo, platí a navždy bude platiť: 

Ak bábätko cez deň nespí, nebude spať ani v noci!

Uvedomenie si toho je základný krok k vychovaniu zdravého spáča. Dieťa nepadne večer od únavy do postele ako my. Aby vedelo spať, myslím tým aby zvládlo viac ako krátke párminútové šlofíky, je potrebné mu nastaviť spánkový režim. Deti sa nerodia tak, že to vedia, treba ich to naučiť. Je to naša úloha, všetkých mám a oteckov. Česť výnimkám, alebo skôr mamičkám, ktoré na to nemuseli ísť takto vedecky, proste im lepšie fungovala materská intuícia a akosi prirodzene spravili to, čo aj ja, ale až po prečítaní milión článkov. 

Spánok generuje spánok. 

Čím viac a pokojnejšie cez deň spia, tým budú tvrdšie a v dlhších cykloch spať aj cez noc. Nebudú trpieť spánkovým deficitom. Lebo áno, bábätká trpia rovnako ako my dospelí. Len oni sa z neho len tak "nevyspia", lebo ak nespia tak nebudú spať ani v noci, ani na druhý deň, ani nasledujúcu noc a možno poriadne ani ďalší rok. A my budeme na pokraji zrútenia, úplne vyčerpané a choré. 

Ako na to?

Niekde som sa dočítala, že dojča vydrží byť hore približne 2 hodiny. Následne nevyhnutne potrebuje spánok. Inak sa mu poškodzuje nervový systém a ešte ktovie čo. To sa u mňa hneď rozblikala červená kontrolka. Či skôr rovno siréna. Veď ten môj dvojmesačný spal cez deň len sporadicky, a ak aj častejšie, tak vždy len extrémne krátko. Akurát som sa stihla za ten čas len rýchlo umyť a niečo na seba, aj do seba, hodiť. 

A ďalšia pravda, ktorú som si musela pripustiť je, že jeden spánkový cyklus u bábätiek trvá 40-45 minút. Takže žiadne 10 minútové zdriemnutie nie je spánok. A tých desaťkrát desať minút nemôžete zrátať, tie sa proste nerátajú. 

Plná odhodlania som teda začala ten svoj nešťastný uzlík šťastia sledovať a hlavne si na ňom všímať známky únavy. Nadránom mi spával celkom pekne, teda som ho považovala ráno za ako-tak vyspatého, ideálneho na sledovanie koľko vydrží bdelý. Prebalila som ho, nakojila, čo už spolu zabralo viac ako pol hodiny, a išla som sa mu venovať - riekanky, maňušky, hrkálky... vyžadovala som jeho aktívnu pozornosť a všímala si jeho správanie. Po hodine, najviac hodine a pol, sa únava prejavila v plnej kráse. Začal pozerať bokom, nevšímal si hračky, šúchal si oči a bol podráždený. Vtedy som ho uložila do postieľky a on jednoducho zaspal. Bez kriku a plaču. A spal, prvýkrát jeden a pol hodiny bez prerušenia. Veď to boli celé dva spánkové cykly! A odvtedy je mi všetko jasné. Konečne! 

Jeden a pol hodiny hore a šup do postieľky. Toto som začala s najväčšou prísnosťou dodržiavať. A verte mi, nezaujímalo ma, čo si myslia ostatní. Všetko som zariadila a podriadila tomuto režimu. Aj návštevy. Keďže som dopredu úplne presne nevedela koľko bude spať, lebo niekedy to boli aj 3-4 hodiny, tak som im dala vedieť keď sa prebúdzal, že už "môžu". Samozrejme, časom som približne ten čas vedela odhadnúť, už som ho mala odsledovaného. Rovnako ak sa návšteva zdržala dlhšie, tak naše bábätko išlo spať. Žiadne "veď ho ešte nechaj, nič mu nie je" neexistovalo. Ja som sa proste rozhodla, že ani ja ani moje dieťa, nebudeme mať žiadny spánkový deficit. 

A funguje to. Samozrejme nie úplne vždy bez plaču. Ale keď si po uložení do postieľky pomrnčí, tak to nie je dlhšie ako dve tri minúty. Pre uši mamičky sa ten plač môže zdať ako večnosť, ale zistila som, že to naozaj nie je hodina, ako som aj ja niekedy cítila, ale menej ako program na elektrickej zubnej kefke, ktorý trvá dve minúty. A z takéto plaču sa nikomu nič nestane, hlavne ak ho nasleduje výdatný kvalitný spánok. A po prebudení máte doma spokojné usmievavé bábo. Stojí to za to. 

Pozor, ak plač po uložení do postieľky trval naozaj dlhšie a neutíchal, znamenalo to, že som ten správny moment prešvihla. Bol príliš únavený, aby vedel zaspať sám. Tak som mu pomohla. Kojením alebo nosením na rukách. Rovnako ak sa počas spánku zrazu prebudil s hrozivým plačom, čo sa stávalo v našom prípade vždy presne po 45 minútach, teda po jednom spánkovom cykle, tak som mu pomohla prehupnúť sa do ďalšieho. Aby spal ďalej a zobudil sa bez plaču. Odkedy mu totiž začal fungovať spánkový režim, tak sa budil po tom "správnom množstve" spánku zväčša bez plaču. A ešte dlho vydržal len tak sám byť v postieľke, ktorá bola predtým jeho najväčším postrachom. 

Aby som nezabudla, spánkovému režimu som prispôsobila aj naše prechádzky s kočíkom. Podvečer som s drobcom išla von vtedy, keď mal práve spať a tak si ešte pospal pekne na čerstvom vzduchu. A noc mi prespával, s jedným až dvoma kojeniami, od deviatej do siedmej ráno. 

Tento model nám fungoval približne do siedmeho mesiaca. S pribúdajúcim vekom a vývojom dieťaťa (začal sa plaziť, štvornožkovať, sedieť, stavať sa na nohy...) sa zmenil aj spánkový režim, aj prejavy únavy. Tie sa stali ešte zreteľnejšie. Doba bdenia sa predĺžila, z 1,5 na 2 až 2,5 hodiny. Prejavom únavy sa stala najmä vysoká aktivita, sprevádzaná plačlivosťou. Keď chce robiť zrazu všetko naraz a pritom hore dole padá. Rýchly ako blesk, ale nič sa mu nedarí. Vtedy vieme, že je ten pravý čas pospať si. 

Celé to môže znieť možno komplikovane a ako niečo, čo si vyžaduje trpezlivosť a extrémne sledovanie. V skutočnosti je to jednoduché. Je to ako začarovaný kruh, ale v dobrom. Keď sa to podarí, ten prvý správne časovo vystihnutý a dostatočne dlhý spánok, tak už to ide ďalej samé. Základom je uvedomiť si, že čím viac bábätká spia, tým ešte viac a lepšie spia. 

Keď som si niekedy na konci dňa zrátala koľko toho prespal, tak som "s hrôzou" zistila, že nepomerne viac spal ako bol hore. A ja som pekne potichučky uvarila toto leto 70 fliaš marhuľového lekváru. Výpekám ostošesť a ešte aj čítam. Nielen Modrého koníka, ale aj knihy. 

Nie, nemám také šťastie na také dobré dieťa. Len som si ho správne nastavila. Na začiatku som neustále hľadala výhovorky, aby som ospravedlňovala to, že nespí. Veď trpí kolikami, je to chlapec a s tými je vraj viac problémov, určite mu už idú zuby, má traumu z pôrodu, to preto že mal silnú žltačku a tak ďalej. A s prepáčením figu borovú. On len potreboval poriadne spať. A ja som mu našťastie pomohla. 

Do nastavovania spankového režimu sa ale nevrhnite hneď po príchode z pôrodnice. Prvý mesiac, aj dva, má dieťa ešte veľmi silnú potrebu neustále vás cítiť, počuť tlkot vášho srdca, veď doteraz bolo vašou súčasťou. Nechajte ho, nech si trošku zvykne na tento veľký cudzí svet. Nehovorím, že potom vás už bábätko nepotrebuje, ale je čas ho naučiť spať, lebo k vývoju potrebuje tiež aj kvalitný spánok. Aj vy, aby ste sa o neho mohli plnohodnotne starať. 

Prajem každému veľa, veľa dobrého spánku! 

Kiez by som takyto clanok citala ked bolo moje dieta malinke. 🙂

2. sep 2019

velky suhlas. Obidve deti som takto nastavila a fungovalo to., Zacala som hned ked mali 4-5 dni.

2. sep 2019

@alexandra2010 si bola šikovná, že ti to hneď od začiatku fungovalo

2. sep 2019

super článok! 🙂

4. sep 2019

Aj já som takto ,,nastavovala" režim krpcovi. Jedna známa ma dokonca vysmiala, že som prisna čo sa týka režimu a že je to zbytočné atď. A moje dieťa vie zaspať samo, bez plaču, bez stresov, spi celú noc(konečne, pretože 11mesiacov tak nespal)👌💪

4. sep 2019

Presne,🙂 aj mne sa deti budili po 45min a zaspali dalej. Moj starsi syn potreboval rezim spanku ale aj jedenia.

4. sep 2019

@veronika3006 nám to tak fungovalo cca po dvoch mesiacoch a robila som to intuitívne presne ako píšeš ty... dokonca kočík sme dlho využívali iba ak sme mali čas spania a podobne aj cestu autom 😁👍🏼

4. sep 2019

@domichrumi klobúk dole pred maminami ktoré to robili intuitívne 👍

4. sep 2019

@nikolurbanska Ja som sa toho napočúvala, že sa o neho príliš bojím, že som prísna. A je to vlastne aj o tom, že aj ja potrebujem spať, inak sa nedá 😎 A materskú si chceme užívať, no nie?

4. sep 2019

@brendaa to ide ruka v ruke 🙂

4. sep 2019

mne nadavali (okrem manzela, ktory to podporoval), ze co dieta terorizujem ked si sam vie regulovat jedenie a spanok...no nekritizujem nikoho kdo robi inak, ale u nas by bola katastrofa, keby to necham na babätko....a brala som to ako prirodzena pomoc jej nastartovat pokojny bezstresovy cyklus jedenia a spinkania.

5. sep 2019

@veronika3006 🙂 trafila si...aj my musime fungovat.

5. sep 2019

Hm, pekne sa číta článok a aj vaše príspevky 😊 len môj má 10 mesiacov, je kojený a s nočným spánkom je to hruza des 🤨 cez deň spí 2 až 3 krát ale to v kociari a v noci každú chvíľu hore na cicik. Áno, áno, skúšala som ho uspať rôznymi inými spôsobmi, ale plač bol taky, že sa až zachádzal 😔

5. sep 2019

@jarka231 Aj môj je kojený, uspávam ho na cicik. Na začiatku spal s nami v posteli, zo svojej postieľky chytal taký amok, že som ho už na pohotovosť chcela brať, postieľku sme ani nepoužívali. Už som bola bezradná, zachránilo nás to nastavenie režimu a že som ho v správnu chvíľku dávala do postieľky, sledovanie kedy je unavený. Spať len v kočíku nie je veľmi dobré, tam si nevie skutočne oddýchnuť. V postieľke sa môže pretáčať, meniť polohy. Skúste ho ešte na tú postieľku naučiť. Hoci ju aj premiestnite niekde inde, zmeňte v nej prostredie, odstráňte zábranu alebo dajte inú. Ja som mala napríklad taký baldachýn nad postieľkou a ten som vyhodila. Ak by sa mu podarilo lepšie spať cez deň tak by lepšie spal aj v noci. Môj bude mať teraz 10 mesiacov, idú mu naraz 4 horné zuby, budí sa v noci teraz 3x . Cez deň ide spať každé 2 až 2,5 hodiny. Ten prvý spánok je zväčša 1,5 hodina, potom obeduje a ten ďalší spánok býva aj 3 hodiny. Potom s ním večer idem von, tam si ešte zdriemne troška. Koľko vám spí v kočíku, aké dlhé sú spánky? Na základe akého režimu ho dávate do kočíka spať? Skúste ho sledovať a tú postieľku.

5. sep 2019

Cez deň spinká skoro stále 2 krát po 1,5 hodinke ale ako som písala, vždy v kočíku. V postieľke si neviem predstaviť ako by zaspal a ešte bez cicika . On ešte len keď je unavený a hra sa v postieľke, tak už plače, naťahuje rúčky a podobne, takže neviem akým spôsobom by som ho tam uložila 😔 večer zaspáva len na ciciku a aj keď sa prebúdza a ak mu ho nedám, tak strašný plač 😔 spinká tým pádom vedľa mňa, lebo to by som nevládala ho toľko premiestňovať aj keď som skúšala už aj takú variantu. Možno je už neskoro alebo možno nie každé dieťa je toho schopné .. neviem... Ale v dobrom vám ozaj závidím ☺️

5. sep 2019

@jarka231 my to iste cez den 2x po 1.5h a noci jedna velka katastrofa kazdych 25min hore a to neprehanam, od vcera uz mame 1 noc co som mu proste nedala prsnik na uspatie po prvom zobudeni az 4.30. Pospal len hodinu za noc a ostatne plakal no ja uz inak ako takto neviem ako ho oducit od nocneho cuckania a uz musim volit taketo sposoby lebo takto to dalej nejde.

5. sep 2019

@adriana151 jaj to si viem predstaviť 🙃 oni ani nie sú hladní, len jednoducho ten zlozvyk že keď sa zobudí tak musí mať cicik 🤨 ja tiež neviem ako ďalej

5. sep 2019

@jarka231 Drobec keď spí v noci vedľa vás, tak on cíti mlieko, preto by chcel byť stále pricucnutý, je to reflex. Môj tak tiež na začiatku so mnou spal a musel byť tak silno zaviazaný v perinke, inak sa na mňa aj cez nočnú košeľu prisal. Vlastne celú noc sa pokúšal dostať na mňa a pritom spal, to je reflex. Keď som ho preložila k manželovi, tak to nerobil, ani sa nebudil tak často a pokojnejšie spal. Vlastne tu je riešením postieľka, tam vás nebude tak cítiť a nebude chcieť toľko cuckať. Nejakou fintou ho treba dostať do postieľky. Keď ho uspíte na rukách či na sebe, počkajte nech sa dostane do hlbšieho spánku a uložte ho do postieľky. Viem že je to ťažké. Môj spal tiež na začiatku so mnou a tiež vkuse bol na mne. Verím že sa to dá aj teraz keď už má viac mesiacov. Najprv ho cez deň naučte na postieľku a potom keď už bude s ňou zmierený, tak postupne na noc. Keď má 10 mesiacov, to je skoro rovnako ako môj, tak aj na neho by mohlo platiť že by mal vydržať hore cca tie 2 hodiny a mal by ísť spať. Musíte byť unavená, aj hľadanie riešenia je unavujúce a stresujúce, ale myslím že keby sa to podarilo, bolo by to v prospech aj vás aj dieťaťa. Držím palce! 🤗

6. sep 2019

@veronika3006 kamoska presne v tomto veku pomohlo že dva noci spala v inej izbe a manžel to vyriešil ...🙂

6. sep 2019

@alexandra2010 aj podľa mňa tu musia pomôcť aj muži

6. sep 2019

@veronika3006 a ukladate ho vecer v rovnaky cas alebo ako to prebieha ked este podvecer vie pospat? Dcerka ma 10,5 mes. spi v postielke ale bez bocnice s nami a tiez ked sa zobudi v noci potrebuje hned cucnut. Momentalne mame lepsie noci (cca 4x hore) ale byvalo to horsie. Cez den spi 2x po 1,5 h. Chcela by som ju naucit samu spat aj zaspat v postielke ale nevie to ani teraz ked som pri nej🤷🏻‍♀️ stale pyta prsnik.

6. sep 2019

@lenka277 Večer ešte pred hlavným spánkom si pospí v kočíku. Režim máme teraz nasledovný :
7-7:30 budíček
9-9:30 spánok cca do 12:30
14:30-15:00 spánok cca do 16:30
A ja kočíkujem každý deň od 18:00 do 19:30 a vtedy si ešte pospí na vzduchu v kočíku, to mu pomáha dobre spať potom v noci. Potom ideme už všetci spať o 21:00.
Napríklad včera som s ním bola vonu až do 20:00 hoci bolo chladno, ale bol strašne dobrý vzduch po daždi a obaja aj on sme od deviatej spali ako zabití, zobudil sa o 4:30 si trocha cucnúť a spal ďalej do 7:30.
Ja odporúčam cez deň naučiť na postieľku, uložiť ju tam keď si začne trieť očká, zívať, byť podráždená až hyperaktívna. A nechať ju tam samu. Môj tam nemá žiadne hračky, len 5 dudlíkov, tie si strieda aj vyhadzuje a tak zaspí. Inak nedudlíkuje 😂.
Cez deň by som tú postieľku odpojila od manželskej postele, alebo zabezpečila ešte jednu postieľku. Keď sa jej podarí cez deň zaspať samej a poriadne si pospať, potom by som ju aj na noc dala do postieľky, odpojila od manželskej. Možno neprespí hneď celú noc sama, postupne prvý druhý spánok atď.. Keď nebude vedľa seba hneď cítiť mamičku, nebude chcieť toľko prsník.
To večerné kočíkovanie sa mi osvedčilo, len neviem ako to budem riešiť keď už bude chladnejšie a väčšia tma, takže to možno neodporúčam aby ste teraz začali, ale skúsiť môžete 😉

7. sep 2019

@lenka277 a ešte by som skúsila nekojiť v posteli, ale napríklad na vankúši na kojenie niekde inde a keď zaspí pri kojení odtiaľ ju preniesť do postieľky. Postupne by si zvykla že sa to nedeje v posteli.

7. sep 2019

@veronika3006 vdaka za inspiraciu len si neviem predstavit, ze by tolko spala. Vie sa mi totiz zobudit po 45 min od zaspatia cez denne spanky a musim ju uspavat znovu a nie vzdy sa mi to podari. Zobudi sa pri pretacani, hned si sadne a caka co bude🤷🏻‍♀️ Neviem co s tym...ked prespi suvislo 2 h je to ojedinele.
A to zaspavanie bez prsnika sa asi nezaobide bez placu a obavam sa aj ze by nezaspala lebo by len sedela alebo stala, ale tazko povedat. Cumel odjakziva odmieta, lebo ju z neho napina.

7. sep 2019

@lenka277 Za pokus to stojí, aj môj zvykne cez deň stáť v postieľke odkedy mu to ide, neleží hneď, ale po pár minútach zaspí. Veľa síl prajem!

7. sep 2019
Autor komentár zmazal

@veronika3006 ako ste mu spojili tie spánkové cykly? Nám sa často stáva že sa zobudíme s plačom niekedy po 30 min niekedy po 45 min niekedy po hodine.

12. sep 2019

@kristinamurgasova u nás fungovalo aj funguje kojenie a ešte nosenie, keď mi leží tvárou na ramene, a tak krúžime po obývačke. Keď si položí hlavičku na mňa, tak viem že ešte bude spať ďalej.

12. sep 2019

@veronika3006 aha, no u nás zase spanie na rukách. Vtedy viem že mi potom zobudení zaspí ešte na nejakú hodinku. Ale zatiaľ sa nám to stáva len pri obednom spánku ktorý máme doma v postieľke.

12. sep 2019

@kristinamurgasova a keď zaspí na rukách, nedáte ho naspäť do postieľky? Ja dávam.

12. sep 2019

Začni písať komentár...

Odošli