veronique2508
10. okt 2018
2657 

Moja 13. komnata - bolesti v šestonedelí

Bol pondelok, 11. december 2017. Vonku bola prvá, zimná snehová metelica. Doprava kolabovala a my sme s mojím pánom M. stresovali v aute a trčali v rannej košickej dopravnej špičke. Ponáhľali sme sa do pôrodnice. Moje milované a vytúžené dieťa prišlo na svet cisárskym rezom. Bola som prvorodička v šestonedelí, po cisárskom reze.

Vy, žienky, ktoré ste absolvovali sekciu, viete, že cievkovanie je v tomto prípade nutnosťou. Pri manipulácii sestry pri zavedení katétra došlo pravdepodobne k poškodeniu steny močovej rúry. Aj po jeho odstránení nasledovali neustále sa stupňujúce rezavé bolesti. Posledná vec, na ktorú som ako prvorodička myslela, boli tieto popôrodné komplikácie. Chcela som byť tip-top matkou, ktorá sa rýchlo postaví na nohy, má dostatok mlieka a starostlivosť o dieťa zvládne ako nič. Omyl...

Pri prepúšťaní z nemocnice, napriek môjmu upozorneniu, že sa necítim najlepšie a pociťujem bolesti, za ktorými je s veľkou pravdepodobnosťou infekcia dolných močových ciest, nikto neprikladal vážnosť. Lekár komentoval môj stav slovami: „Mladá pani, veď ste po pôrode, je prirodzené, že máte bolesti“. Bolesť v podbrušku a v oblasti krížov neustupovala ani po príchode domov. A ja som už bola ochotná radšej zadržiavať (nikdy to nerobte, to bola ďalšia hlúposť, pretože to len podporuje škodlivé množenie baktérií v močových cestách). Všetky komplikácie som teda pripisovala stavu po sekcii a bežným bolestiam, ktoré vraj k šestonedeliu podľa lekárov a žien na internete patria. Po niekoľkých dňoch sa pridružil ešte zápal prsníkov. Mala som veľa mlieka, no moje dieťa malo malý apetít. Všetko to vyvrcholilo k hrozným vnútorným stavom, kedy som sa cítila veľmi zúfalo, ubolene a nevyspato. Prečo každý straší tehotnú ženu s pôrodom a nikto nepovie, čo ju čaká v období šestonedelia?

Boli Vianoce a moja lekárka neordinovala. Problém som si ešte stále nepripúšťala, veď užívam brusnice na všetky spôsoby, tak aký zápal. Doma mám malé dieťa, o ktoré sa musím starať a ktoré ma potrebuje. A k tomu všetkému sú Vianoce. Nebudem predsa otravovať lekárov s takou banalitou. Svoje bolesti som skrývala za zatvorenými dverami. A aj som si veľakrát poplakala. Napokon ma zlomili vysoké teploty. Musela som ísť do nemocnice. Lekárka dala urgentne urobiť všetky potrebné biochemické testy. Keď výsledky z laboratória neprichádzali ani po niekoľkých dňoch, vedela som, že je to asi vážny stav. Výsledky mali alarmujúce hodnoty a boli ďaleko od normy. Diagnóza bola celkom vážna. Akútna infekcia a silný zápal postúpil z močových ciest až do obličiek, kde už došlo na ľavej strane k poškodeniu obličkovej panvičky. Lekárka mi naordinovala antibiotiká. Infekcia však bola už v takom pokročilom štádiu, že liečba trvala viac ako 2 týždne a okrem toho som chcela naďalej kojiť Pauly. Napokon, dnes viem, že moje (ne)riešenie problému, nebolo správne. A moje ponaučenie bolo dosť bolestivé. Už nikdy nedovolím, aby môj zdravotný stav došiel do takého vážneho štádia. A o svoje zdravie sa starám viac ako kedykoľvek predtým. Sila prevencie a včasná liečba je nielen tomto prípade najdôležitejšia vec. Moje dievčatko predsa potrebuje mamu a ideálne zdravú.

Viac informácií o zápale močových ciest nájdete na http://www.zenskeveci.com/bakteria-e-coli-jej-premnozenie-v-mocovom-mechure-je-bezny-zensky-problem/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=blog .

#zenskeveci #navasomzdravizalezi #starajmesaoseba #cystitida

Moja, si si vytrpela, to je mi luto. Ja som si nastastie sestonedelia uzivala bez komplikacii, i k3d s najmladsou som bola 2 tyzdne v porodnici, lebo sa narodila v 35tt, a to tyzden bez nej. Ale zvladli sme to.

8. okt 2018

@zofiac tak to si riadna bojovnicka, statotna zena ❤️ najdolezitejsie je, ze sme to zvladli 😉😍

8. okt 2018

no drzim palce, nech uz prezivas iba krasne chvile 🙂 ale mas pravdu, ten vnutorny pocit, ked ta nieco boli a ty sa chces postarat o babatko, takze vzdy je tvoj stav druhorady, je hrozny! Po prvom porode ma jazva po nastrihu bolela 2 mesiace, a preto som mala panicky strach z druheho, bola to taka bolest, ze mi brala aj tu prvu radost z dcerky. Teraz po druhom porode to pre zmenu nie je jazva (sice jazva bola, ale nastastie velmi rychlo zahojena)... tentokrat som trpela na bolest panvy, akoby som ju mala zlomenu, nikto mi neveril, chodila som normalne, ale strasne pomaly a ked som mala zdvihnut nohu, utrpenie! Prechadza to, pomaly, ale prechadza ... mala bude mat o 4 dni 8 tyzdnov. Doteraz to bol iba boj medzi mojim telom a starostlivostou o dve malicke deti ... az teraz sa zacinam skutocne tesit z mojich dvoch krasnych dcer 🙂

10. okt 2018

@mata44 ❤️ ďakujem ti za krásne slová, si zlatíčko, aj ja vám prajem len a len nádherne chvíle, plné radosti a štastia 😍

10. okt 2018

@veronique2508 dakujeme 🙂

10. okt 2018

Začni písať komentár...

Odošli