veronique2508
31. jan 2019
245 

Sú kontaktné šošovky bezpečné pre naše oči?

Kontaktné šošovky mnohí považujeme za vhodnú náhradu dioptrických okuliarov. V prípade, že hygienu pri ich nosení podceníme, môžeme si vyrobiť nepríjemné zdravotné problémy. Odkedy ľudia začali nosiť kontaktné šošovky, oftalmológovia museli do svojich diagnóz zaradiť aj zriedkavé ochorenie, nazývané akantamébový zápal očnej rohovky.

Hygiena šošoviek na prvom mieste

Nosením kontaktných šošoviek sa môže oko ľahko stať korisťou patogénnych meňaviek. Ide o prvoky, ktoré síce voľným okom nevidíme a možno ich pozorovať iba pod mikroskopom, no môžu spôsobiť akantamébový zápal očnej rohovky. Primárnym zdrojom tejto akantamébovej infekcie oka bývajú najčastejšie zle udržiavané kontaktné šošovky, ktoré sú oplachované buď vo vodovodnej vode, či nosené aj pri kúpaní alebo plávaní. Riziko infekcie sa zvyšuje aj používaním roztokov určených na uskladnenie šošoviek v ochranných puzdierkach, "PO" dobe účinnosti roztoku. Existujú prípady, kedy sa patogénnými meňavkami ľudia infikovali umytím tváre v kontaminovanej vode. Rizikovým faktorom môže byť aj poranenie oka. Môže to byť dokonca aj operačný zákrok, pretože meňavky vďaka veľmi odolným cystám dokážu prežiť aj v sterilných podmienkach.

Nevyhnutná je včasná diagnostika

Ochorenie  vzniká po priamom kontakte oka s parazitom. Typickým príznakom zápalu tohto typu je rozmazané videnie, svetloplachosť, silné bolesti v oku vrátane pocitu cudzieho telesa v oku. Ak parazit preniká do hlbších vrstiev oka, množí sa a živí bunkami tkaniva. Vzniká zápalový proces, vytvorí sa kruhový vred a môže dôjsť k oslepnutiu. Aj napriek hrozivo vyzerajúcemu stavu,  môže byť prognóza pre pacienta veľmi priaznivá. Dôležité je však ochorenie včas odhaliť. V prípadoch,  že pacient na liečbu nereaguje, je nutné pristúpiť až k chirurgickému odstráneniu oka. Z toho teda vyplýva, že pri používaní kontaktných šošoviek je na prvom mieste zodpovedný prístup k ich hygiene a pri akýchkoľvek ťažkostiach je dôležité informovať včas svojho očného lekára.

Zdroj: http://www.zenskeveci.com/kontaktne-sosovky-ako-zdroj-zapalu/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

#zenskeveci #starajmesaoseba #zdraveoci #zdravie

Začni písať komentár...

Odošli