xarra246
1. feb 2016
571 

Beatrix Potter: Dobrodružstvá zajačika Petríka

Anotácia

Beatrix Potter je bezpochyby jednou z najobľúbenejších spisovateliek pre deti. Po svojej prvotine Dobrodružstvá zajačika Petríka, ktorá prvý raz vyšla v roku 1902 vo vydavateľstve Fredericka Warneho, pokračovala v tvorbe o zvieratkách. Jej prívetivý humor a pestré ilustrácie vdýchli zvieracím postavičkám život. Autorka raz napísala: "Ak by som aspoň trochu pomohla deťom, aby dokázali oceniť radosť v každodennom živote, bola by som šťastná." Jej nadčasové rozprávky sa predávajú v miliónových nákladoch a neprestávajú zabávať deti po celom svete. 

O pozadí vzniku knihy Dobrodružstvá zajačika Petríka a o Beatrix Potter je toho popísané mnoho. Stačí kuknúť uja Gúgla alebo tetu Wiki. Rozhodne odporúčam prečítať si, lebo je to veľmi zaujímavé čítanie 🙂 

Veľmi pekne je tiež životopis Beatrix Potter spracovaný vo filme Miss Potter z roku 2006 v hlavnej úlohe s Renée Zellweger. Ak obľubujete príbehy od Jane Austen, nebudete ľutovať. Beatrix Potter svojim prístupom k životu veľmi pripomína práve hlavné hrdinky jej kníh. 

Vydanie knihy Dobrodružstvá zajačika Petríka v slovenčine bolo pre nás skvele načasované. Zastihlo Mimi v najväčšom ošiali zajačikovskej mánie (ešte šťastie, že naši susedia majú zajaca Šeďa, ktorého môže chodiť Mimi navštevovať a tak sme sa vyhli píleniu uší zo strany dieťaťa na tému chcem zajka 🙂) a zároveň v období kedy si Mimi vymyslela imaginárneho kamaráta Peťka.

Beatrix Potter vytvorila milý, detsky nevinný príbeh o zajačikovi Petríkovi a jeho kamarátoch, ktorí robia rôzne lapajstvá a zažívajú pri nich plno dobrodružstiev. Ilustrácie len túto milotu a nevinnosť podčiarkujú. 

V knihe sú štyri príbehy: O zajačikovi Petríkovi, O zajačikovi Benjamínovi, O Skákajkovcoch a O Ryšavcovi.

Príbehy sú jednoduché až by sa mohlo zdať, že sa v nich vlastne nič nedeje, no pri čítaní s Mimi vidím ako prežíva keď Petrík napriek zákazu maminky tajne prekĺzne do záhrady pána Gregora, keď sa napcháva dobrotami zo záhradky, aj Petríkov vyľakaný útek po tom, čo ho pán Gregor v záhrade nájde a začne naháňať. 

Ešte napínavejší je pre Mimi príbeh O zajačikovi Benjamínovi, v ktorom sa Petrík s pomocou bratranca Benjamína vráti do záhrady pána Gregora po stratený kabatík.

Ďaľší príbeh O Skákajkovcoch je o zajačikovi Benjamínovi, jeho žene Dorotke, ich deťoch a ako inak, opäť zažijú napínavé dobrodružstvo v záhrade pána Gregora.

Posledný príbeh O Ryšavcovi sme s Mimi zatiaľ nečítali nakoľko je to už dosť dlhý príbeh, zaberá skoro pol knihy a je v ňom viac textu, ktorý by Mimi ešte nevydržala počúvať.

Na záver sa musím vyjadriť k slovenskému prekladu. Knihy Beatrix Potter sú známe nielen kvalitnými ilustrácimi, ale aj obsahovo a štylisticky bohatým jazykom. Slovenského prekladu sa chopila Jela Krajčovič a ujala sa svojej úlohy skvelo. Nečakajte žiaden kostrbatý preklad z angličtiny a jednoduché slová ako býva častokrát zvykom. Dobrodružstvá zajačika Petríka obohatia slovnú zásobu detí a trúfam si povedať, že aj tú našu, dospelácku. Preto si myslím, že ak máte doma začínajúceho samostatného čitateľa, neoľutujete ak mu podsuniete práve príbehy o nezbednom zajačikovi Petríkovi.

A úplne, úplne na záver musím napísať, že čo sa obálky týka, krajšiu knihu v našej detskej knižnici asi ani nemáme. Skrátka a dobre, z tejto knihy budete mať radosť po všetkých stránkach 🙂

Beatrix Potter: Dobrodružstvá zajačika Petríka

Verbarium, 2015

Viac recenzií na detské knihy nájdete na mojom blogu http://mimimalaknihomilka.blogspot.sk/

Ste srdečne vítané a vítaní 🙂

túto knižku mám vo výhľade, len čakám na vhodnú chvíľu na jej kúpu ( rozumej nech muž o tom nevie) 🙂

2. feb 2016

mna tieto pribehy tiez ocarili, ale moje deti bohuzial nezaujali.. Tie ilustracie sú carovne. inak je to spracovane aj ako animovana ropravka

2. feb 2016

@fezan 😀

2. feb 2016

@lumarque Jeej, tak to musím kuknúť, nevieš ako sa tá rozprávka volá? 🙂

2. feb 2016

Mame knihu v anglictine a citame ju takmer dennodenne...je to super..deti Petra miluju😁

2. feb 2016

@xarra246 Clovek ked hlada klika tak sa doklika a najde. Tak som sa aj ja inspirovala do buduceho adventu (sice este daleko) ale tiez sme s detmi diagnoza "knihomol"🙂 a tesim sa, ze som objavila vdaka tebe nieco nove: Dream snow🙂
Apropo, mozno uz vies, ale ja ked chcem vnutorny nahlad knihy idem na amazon🙂

3. feb 2016
25. apr 2016

Začni písať komentár...

Odošli