zanetakovacikova
27. apr 2017
801 

Zle prečítaný recept pokazí všetko, hovorí úspešná cukrárka

Kedysi  sme si chutné recepty uchovávali na stránkach zápisníkov. Tajomstvo lahodných koláčikov sa tradovalo z generácie na generáciu a my ako deti  sme sa vždy tešili, kedy si z plechu ,,ukradneme“ prvý kúsok. Tradícia chuti do pečenia pretrváva aj dnes, súčasné trendy ho však už vyformovali do pozície umenia. Čo dnešné cukrárky na pečení milujú a akých chýb sa pri jeho tvorbe aj naďalej dopúšťame?

Prevzatá štafeta

Hlavný účel koláčikov a tôrt spočíva v osladení si každodenného života. Avšak okrem vynikajúcej chuti je rovnako sladká aj samotná práca na unikátnych kúskoch. Dôkazom záľuby v pečení je študentka marketingovej komunikácie Susanne Marčeková: ,,Už ako malé dieťa som sledovala svoju babku ako piekavala torty, koláče a zákusky všetkého druhu. Nejakým spôsobom sa chuť do pečenia na mňa nalepila, a tak som ako keby prebrala štafetu po babke.“

                                                                                                    foto: Susanne Marčeková 

Nekvalitné suroviny a nepozornosť

Okrem nedeľného miesta na stole sa unikátne výtvory dostanú  na výstavy a do celosvetových súťaží. Lucia Gažová si vďaka svojej šikovnosti otvorila vlastnú pekáreň a zo sladkej tvorby vyskladala, aj vlastné koláčové portfólio. Ona sama z cukroviniek obľubuje najviac klasický tortový recept a prípravau chutných macarons.

A čo podľa nej oddeľuje kvalitnú tortu od tej priemernej? ,,Suroviny. Bez dobrej múky, poriadneho masla či kvalitného mascarpone skvelú tortu pripravíte len veľmi ťažko. A potom samozrejme láska, s ktorou je nutné každú jednu tortu pripraviť,“ tvrdí Lucia a zároveň dodáva, že medzi najčastejšie chyby, ktorých sa pri pečení dopúšťame, patrí okrem nesprávneho pomeru surovín aj nepozornosť či zle prečítaný recept.

Keď  nastupuje technika

Kým pri varení môžeme zabudnutú ingredienciu doplniť na záver, pečenie takúto možnosť neponúka. Potrhanej poťahovej hmote alebo hrudkám v ceste sa môžeme vyhnúť práve vďaka dobrým radám. Pri miesení cesta je dôležitá jeho konzistencia. Kým maslové cesto je potrebné pripraviť rukami, na iné druhy je vhodné použiť mixér.

,,Záleží od toho, čo ideš piecť. Či pripravuješ piškótu, odpaľované cesto, alebo kysnuté. Ja mám doma kvalitný kuchynský robot, ktorý má rôzne programy, takže cesto pripravujem prevažne v ňom. Pre kvalitu cesta je veľmi dôležité, aby mali všetky ingrediencie izbovú teplotu. Vajíčka teda nevyberať priamo z chladničky a šup ich priamo do múky,“  odporúča spisovateľka Maria Corvus, ktorá vo voľnom čase s láskou pripravuje koláčiky pre svojho hlavného ochutnávača - syna.

                                                                                                                foto: Maria Corvus

Úspešnosť pečenia na objednávku pozostáva v dokonalom vystihnutí zákazníkových predstáv. To, ako by mala finálna dobrotka vyzerať môžeme okrem osobnej debaty so zákazníkom, jednoducho odpozorovať. Susanne Marčeková: ,,Vychádzam z toho čo o tom človeku viem. Snažím sa trafiť jeho štýl. Pri technikách a výzore ma najviac inšpirovali Ksenia Penkina a Olga Noskova s ich zrkadlovými polevami, jemnými líniami a jednoduchým zdobením.“

Okrem kuchárskych ikon môžeme inšpiráciu pre pečenie hľadať v kombinácii rôznych chutí, vo vôňach, v prírode alebo pri návšteve exotických krajín. Pre niekoho je samotným umením tvorba zákuskov, na základe ktorej sa vystavajú ďalšie umelecké skvosty, akými sú napríklad knihy. 

Avšak najlepšou motiváciou do pečenia znázorňujú úsmevné pohľady rodiny a priateľov. Pre domáce cukrárky, ktoré chcú svoje výtvory ešte vylepšiť, máme heslo "RAZ".  Do pečenie sa zamiluj, postup a ingrediencie analyzuj, ale popritom pokojne relaxuj.

                                                                                                                Foto: Lucia Gažová

#pecenie #zakusky #torty #

Začni písať komentár...

Odošli