zimik
30. mar 2020
1326 

Čo všetko hrá úlohu pri tom, aby sa vaše embryo v maternici uchytilo?

Poďme si v skratke zhrnúť, čo môže mať na úspešný ET / KET významný vplyv: 

  • Dôležitým faktorom je kvalita embrya. Tú dokážeme jednoznačne určiť predimplantačným genetickým skríningom / testovaním (PGS / PGT). V súvislosti s tým je dobré ešte pred samotným IVF navštíviť ambulanciu lekárskej genetiky pre vyšetrenie páru, ktoré odhalí prípadné hrozby a riziká.
  • Potom sú tu imunologiké faktory, teda hodnoty, ktoré vám dokážu zmerať a dostať pod kontrolu špecialisti na klinike reprodukčnej imunológie. 
  • Zavážiť môže aj vaša krv, preto je vhodné doplniť  diagnostiku trombofilných stavov. 
  • Pred tým, než sa rozhodneme pre transfer, mali by sme dostať pod kontrolu aj náš endokrinný systém (špeciálne hodnotu TSH) a prítomnosť protilátok proti štítnej žľaze (aTPO).
  • Netreba zabúdť ani na suplementáciu vitamínmi. Ja za povinné výživové doplnky považujem kyselinu listovú a vitamín D. No je na každej z nás, čomu dáme prednosť. 
  • Ďalej potrebujeme správnu rovnováhu hormónov. A teda dostatok progesterónu, ktorý sa po trensfere u každej z nás dopĺňa rôznymi medikamentami a estrogén, ktorý zabezpečí krásnu sliznicu maternice. A pomaly sa dostávame k svalu, ktorý je kľúčovým faktorom pre naše tehotenstvo. Maternica sa stáva na 9 mesiacov domovom nášho bábätka. A preto sa niet čomu čudovať, že sa už v štádiu embrya dokáže rozhodnúť, či sa mu v novom príbytku páči.

V tomto článku sa pozrieme najmä na maternicu a zhrnieme si, čo všetko sa v nej dá preskúmať. Základným parametrom je už spomínaná sliznica maternice, teda endometrium.

Hrúbka endometria sa meria ultrazvukovým vyšetrením. Endometrium by malo mať od 6 do 12 mm (tento parameter je individuálny, preto je jeho rozpätie také široké).

Ešte detailnejšie, ako ultrazvukom sa dá na maternicu pozdieť vďaka hysteroskopii. Je to vyšetrenie, v ktorom lekári vďaka mikro kamere dokážu zistiť stav vašej maternice. Prevádza sa väčšinou v krátkej celkovej anestéze. Hysteroskopia môže byť diagnostická - analýza stavu, alebo operačná  - s chirurgickým zásahom (napr. odstránenie prepážky,...). Po  diagnostickej hysteroskopii je možné plánovať vklad hneď v ďalšom cykle. Po tej operačnej je potrebné ďalší postup konzultovať s lekárom. Pri hysteroskopii sa zvykne odobrať malá vzorka, ktorú je následne možné zaslať na histologický rozbor.

Scratching endometria je malý zásah, kde sa biopsiou endometria spraví v maternici malá ranka. Tento výkon sa robí cca 20 - 21. deň v cykle, ktorý predchádza cyklu, v ktorom sa realizuje transfer. Vďaka hojení ranky tak maternica získa prechodne lepšie imunologické vlastnosti, čo môže mať na úspech pozitívny vplyv.

Správne načasovanie vkladu dokáže zistiť ERA test. Podrobnejšie informácie o tomto vyšetrení nájdete v mojom článku.

Novinkou, ktorú zahraničné laboratóriá ponúkajú, sú testy EMMA a ALICE, ktoré dokážu preskúmať prostredie maternice na genetickej úrovni. Ale o tom až v ďalšom článku 🙂

A výzva pre vás, milé spolubojovníčky: Ak máte TIPY, ktoré vám pomohli k úspechu, napíšte ich prosím do komentára pod článok. Pomáhajme si a zvládnime to spoločne.

Veľa šťastia všetkým!

Zabudla si aj na kvalitu oozytov a spermii a genetiku 😉

30. mar 2020
zimik
autor

@bambulienka25 ďakujem... uviedla som len všeobecne kvalitu embrya 🙂 a pritom je spometuté aj genetické vyšetrenie - predimplantačný genetický skríning / testovanie (PGS / PGT).

30. mar 2020

@zimik treba vedieť že aj kvalita vajíčka a spermie zohráva úlohu. Keď je napr vajíčko alebo spermia slabé resp ma nejakú poruchu tak sa neoplodní resp oplodní ale po pár hodinach vajíčko prestane vyvíjať

30. mar 2020
zimik
autor

@bambulienka25 áno, presne tak 🙂 ďakujem za doplnenie

30. mar 2020

Ahojte dievčatá, aké hodnoty majú byť pri TSH a TPO?

1. apr 2020
Autor komentár zmazal

Začni písať komentár...

Odošli