Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    zimik
    30. mar 2020    Čítané 1326x

    Čo všetko hrá úlohu pri tom, aby sa vaše embryo v maternici uchytilo?

    Poďme si v skratke zhrnúť, čo môže mať na úspešný ET / KET významný vplyv: 

    • Dôležitým faktorom je kvalita embrya. Tú dokážeme jednoznačne určiť predimplantačným genetickým skríningom / testovaním (PGS / PGT). V súvislosti s tým je dobré ešte pred samotným IVF navštíviť ambulanciu lekárskej genetiky pre vyšetrenie páru, ktoré odhalí prípadné hrozby a riziká.
    • Potom sú tu imunologiké faktory, teda hodnoty, ktoré vám dokážu zmerať a dostať pod kontrolu špecialisti na klinike reprodukčnej imunológie. 
    • Zavážiť môže aj vaša krv, preto je vhodné doplniť  diagnostiku trombofilných stavov. 
    • Pred tým, než sa rozhodneme pre transfer, mali by sme dostať pod kontrolu aj náš endokrinný systém (špeciálne hodnotu TSH) a prítomnosť protilátok proti štítnej žľaze (aTPO).
    • Netreba zabúdť ani na suplementáciu vitamínmi. Ja za povinné výživové doplnky považujem kyselinu listovú a vitamín D. No je na každej z nás, čomu dáme prednosť. 
    • Ďalej potrebujeme správnu rovnováhu hormónov. A teda dostatok progesterónu, ktorý sa po trensfere u každej z nás dopĺňa rôznymi medikamentami a estrogén, ktorý zabezpečí krásnu sliznicu maternice. A pomaly sa dostávame k svalu, ktorý je kľúčovým faktorom pre naše tehotenstvo. Maternica sa stáva na 9 mesiacov domovom nášho bábätka. A preto sa niet čomu čudovať, že sa už v štádiu embrya dokáže rozhodnúť, či sa mu v novom príbytku páči.

    V tomto článku sa pozrieme najmä na maternicu a zhrnieme si, čo všetko sa v nej dá preskúmať. Základným parametrom je už spomínaná sliznica maternice, teda endometrium.

    Hrúbka endometria sa meria ultrazvukovým vyšetrením. Endometrium by malo mať od 6 do 12 mm (tento parameter je individuálny, preto je jeho rozpätie také široké).

    Ešte detailnejšie, ako ultrazvukom sa dá na maternicu pozdieť vďaka hysteroskopii. Je to vyšetrenie, v ktorom lekári vďaka mikro kamere dokážu zistiť stav vašej maternice. Prevádza sa väčšinou v krátkej celkovej anestéze. Hysteroskopia môže byť diagnostická - analýza stavu, alebo operačná  - s chirurgickým zásahom (napr. odstránenie prepážky,...). Po  diagnostickej hysteroskopii je možné plánovať vklad hneď v ďalšom cykle. Po tej operačnej je potrebné ďalší postup konzultovať s lekárom. Pri hysteroskopii sa zvykne odobrať malá vzorka, ktorú je následne možné zaslať na histologický rozbor.

    Scratching endometria je malý zásah, kde sa biopsiou endometria spraví v maternici malá ranka. Tento výkon sa robí cca 20 - 21. deň v cykle, ktorý predchádza cyklu, v ktorom sa realizuje transfer. Vďaka hojení ranky tak maternica získa prechodne lepšie imunologické vlastnosti, čo môže mať na úspech pozitívny vplyv.

    Správne načasovanie vkladu dokáže zistiť ERA test. Podrobnejšie informácie o tomto vyšetrení nájdete v mojom článku.

    Novinkou, ktorú zahraničné laboratóriá ponúkajú, sú testy EMMA a ALICE, ktoré dokážu preskúmať prostredie maternice na genetickej úrovni. Ale o tom až v ďalšom článku 🙂

    A výzva pre vás, milé spolubojovníčky: Ak máte TIPY, ktoré vám pomohli k úspechu, napíšte ich prosím do komentára pod článok. Pomáhajme si a zvládnime to spoločne.

    Veľa šťastia všetkým!

    zimik
    10. nov 2019    Čítané 789x

    SCHVÁLENIE IVF V ČECHÁCH

    Ak si práve vyberáte centrum asistovanej reprodukcie a rozhodujete sa pre kliniku, kde podstúpite IVF, vedzte, že máte veľa možností. Keďže problém neplodnosti všade na svete rastie, úmerne k tomu stúpa aj počet centier asistovanej reprodukcie. Dnes ich len na Slovensku máme 13.  Miesta, kde vám lekári dokážu pomôcť k vytúženému bábätku nájdeme aj u českých susedov. A tak kliniky zvučných mien v Prahe, Brne či v Ostrave taktiež stoja za zváženie pri vašom výbere. Najmä ak ide o centrá, ktoré sa pýšia skvelými štatistikami úspešnosti či medzinárodnou pôsobnosťou. 

    Ak zvažujete české centrum, je dobré objednať sa najprv na konzultáciu. Možete si jednoducho zavolať a dohodnúť termín, no doporučujem vyplniť kontaktný formulár na webe centra, kde máte možnosť zanechať o sebe podrobné informácie, ktoré urýchlia úvodný proces aj prvú návštevu. Pre lepšiu orientáciu budem uvádzať odkazy na stránku centra Reprofit v Brne (ďalej len RF). Neberte článok ako reklamu, no centrum sama navštevujem, ich web už trošku poznám a viem sa na stránke orientovať. Takže link na kontaktný formulár: https://firstvirtualvisit.com/form/fvv-cze/ Ak máte konkrétnu požiadavku na výber lekára, je  dobré upozorniť na to hneď na začiatku, aby vás k nemu pridelili. Zoznam lekárov v RF:https://www.reprofit.cz/o-klinice/nas-tym/ 

    Ak ste už v minulosti IVF absolvovali v inom centre, je dobré priniesť si so sebou na prvú konzultáciu aj dokumentáciu z predošlého centra, prípadne mať pripravené odpovede na otázky, akými liekmi ste stimulovali, s akým protokolom, s akým výsledkom + info o vašom hormonálnom profile a o stave partnerovych spermii (spermiogram, údaje o fragmentácii spermií). Všetky tieto informácie budú prospešné pre ďalšie nastavenie liečby. Ak údaje máte, predídete tak opakovanému testovaniu a ušetríte čas i peniaze 🙂

    Konzultácia je nezáväzná, no vychádzajme z predpokladu, že ste sa s českou klinikou dohodli a chcete u nich absolvovať liečbu. Centrum vám do niekoľkých dní poštou zašle papiere, ktoré budú z časti vyplnené. Bude však na vás zozbierať potrebné informácie a dokumenty doplniť. Pôjde o formulár z vašej poisťovne - Žiadosť o súhlas liečby v cudzine.

    SCHVÁLENIE LIEČBY V ZAHRANIČí

    1. Papiere z centra je potrebné dať potvrdiť u svojho obvodného gynekológa, ktorý napíše krátke odporúčanie a diagnózu, pre ktorú je nutné IVF absolvovať. Tlačivo podpíše a opečiatkuje. Pripojí aktuálny gynekologický nález, ktorý bude súčasťou prílohy.

    2. Keď už budete u svojho gynekológa, môžete si prípadne vypýtať kópiu zdravotnej dokumentácie, ktorá je pre proces schvaľovania podstatná. K papierom priložte prípadne aj nálezy od odborných lekárov, ktoré poukazujú na príčinu neplodnosti.

    3. Tlačivo potvrdené gynekológom zašlite spolu s kópiami lekárskych nálezov na vyjadrenie p. Petrenkovi. ADRESA: Gynekologicko - pôrodnícka ambulancia (Nemocnica Sv. Cyrila a Metoda) - prim. MUDr. Martin Petrenko, CSc.Antolská 11851 07 Bratislava 

    4. Vyčkáte na spätné zaslanie dokumentov od MUDr. Petrenka. Malo by to trvať cca 2 týždne no žiaľ, niekedy sa čaká aj dlhšie... Spravidla zvyčajne dopíše zamietavé stanovisko. Nemusíte sa však báť, poisťovňa napriek tomu liečbu schvaľuje.

    5. Dokumenty potvrdené vašim gynekológom a MUDr. Petrenkom spolu s prílohami fotokópií lekárskych nálezov zašlete do vašej poisťovne.

    6. Poisťovňa by vám žiadosť do mesiaca mala dať odpoveď. VŠZP schvaľuje liečbu obratom, ostatným poisťovniam to zvyčajne trvá kratšie. Aj napriek tomu sa pred celým procesom treba vyzbrojiť dávkou trpezlivosti, pretože čakanie k tomuto celému jednoducho patrí...

    7.Hurá! Schválenú žiadosť mailom preskenujete do centra a dohodnete si termín začiatku stimulácie. 

    POZOR! Rozdiel medzi preplácaním nákladov na liečbu v SR a ČR je nasledovný: Na Slovensku vám poisťovňa prepláca náklady už v priebehu liečby a vy ako poistenec len doplácate zvyšok. V Čechách musíte celú liečbu uhradiť sami a následne do poisťovne zaslať faktúru za liečbu + lieky. Cca do mesiaca vám z poisťovne príte refundácia nákladov. Treba rátať so sumou okolo 1300€ (+/-200€). Celkové náklady na vašu liečbu si môžete vypočítať na základe cenníka: https://www.reprofit.cz/images/stranky/Ceniky/3... 

    Prajem vám všetkým veľa šťastia a úspechov za vašim snom o bábätku. A ak ešte nie ste v našej skupinke, pridajte sa 🙂 Názov skupiny je IVF - skúsenosti, rady, úspechy https://www.modrykonik.sk/group/2220/ 

    zimik
    18. sep 2019    Čítané 3077x

    ERA test

    Máte za sebou opakované implantačné zlyhania po ET / KET? Na vine môže byť aj posunuté implantačné okno. Endometrium každej ženy je pripravené na prijatie embrya približne medzi 19. - 21. dňom cyklu. Toto obdobie nazývame implantačné okno.

    Aj nesprávne načasovanie transferu môže byť príčinou neúspechov. V tom prípade môže pomôcť hodnotenie vzorky endometria, ktoré dokáže určiť správne načasovanie prenosu embrya. Toto vyšetrenie sa nazýva ERA test. Skratka ERA znamená Endometrial Receptivity Analysis.

    Pre vykonanie testu je potrebné získať biopsiou vzorku endometria. Zákrok sa robí cyklus pred uskutočneným transferom zhruba na 21. deň cyklu. Aby sa dosiahli dva rovnaké cykly za sebou, doporučuje sa zvoliť estrogénovo - progesterónovú liečbu. Pri biopsii sa na maternici vytvorí malá ranka (scratching endometria), ktorá pri svojom hojení zabezpečí prechodne lepšie imunologické vlastnosti prostredia maternice (čo je pre prijatie embrya pozitívny jav).

    ERA test sa prevádza presne 120 hodín od podania progesterónu (t.j. prvý progesterón je potrebné užiť 5 dní mínus ERA test v rovnakej hodine, ako bude test naplánovaný). Tento čas je totiž štandardným implantčným oknom u cca 80% žien stanovený podľa ultrazvuku. Cca 20% žien môže mať toto okno posunuté a embryjo implantované štandardne, 120 hodín od užitia prvého progesterónu sa im skrátka nikdy neuchytí.

    Vzorka endometria sa po odobratí zašle na náročné testovnie. ERA test analyzuje až 248 génov spojených so stavom endometriálnej receptivity. Po analýze laboratórnych výsledkov je možné klasifikovať vzorku profilu ako recepčnú alebo nerecepčnú.

    ERA test vám stanoví tzv. personalizované okno pre implantáciu vášho embrya. Možnosti výsledku sú teda, že potrebujete optimálnych 120 hodín od užitia prvej dávky progesterónu, prípadne potrebujete embryotransfer uskutočniť skôr, neskôr alebo máte okno implantácie skrátené.

    MOJA OSOBNÁ SKÚSENOSŤ:

    Po 4 neúspešnýh vkladoch sme sa rozhodli tento test postúpiť. Test je finančne nákadný, stojí od 850 - 950 €. Na výsledky sa čaká cca 3 týždne. ERA test ponúkajú len v niektorých, najpokrokovejších centrách (na SR viem o jednom...). Biopsia u mňa prebiehala bezbolestne (hoci na internete som čítala aj názory, že je to extrémne bolestivé vyšetrenie, takže som sa celkom bála čo ma čaká).  Ja som okno implantácie posunuté nemala. Znamená to, že problém je u nás niekde inde. Každopádne sme niečo vylúčili a aj tento poznatok berieme ako (síce drahý) krok vpred. Mám však jednu známu, ktorá je po 8 neúspešných vkladoch (bez príčiny!). Taktiež sa rozhodla pre ERA test, ktorý odhalil že jej embryjko treba vkladať o čosi neskôr. Keby na tento test šla skôr, možno mohla byť už dávno mamina a v konečnom dôsledku by minula na IVF menej peňazí aj napriek finančnej náročnosti ERA testu... Rozhodnutie absolvovať ERA test nie je jednoduché. Viem to, lebo sami sme sa dlho rozhodovali a šetrili naň peniaze. Nuž ale povedali sme si, že to skúsime. Človek nikdy nevie, ako veci dopadnú a ktorá z nás sa v tých 20% môže skutočne nájsť.

    Vyskúšli ste aj vy ERA test? Napíšte do komentára, či vám pomohol 🙂 Spravíme si tak malú štaistku úspešnosti.

    zdroj obrázkov: https://www.youtube.com/watch?v=RHr2CBNJPxI