zuzannka10
29. máj 2020
3042 

7 ideí, ako urobiť krásne foto svojich detí

Nie každá rodina si môže dovoliť objednávať každý mesiac fotografa, ktorý zachytí, ako deti rastú. Okrem toho to nie je ani vôbec potrebné, keďže každý má telefón, ktorý nám dokáže vytvoriť peknú spomienku. V tomto článku vám chcem dať 7 tipov, ako môžete čo najlepšie odfotiť svoje deti – aj bez profesionálneho fotografa. 

1.    Zaujaté dieťa = dokonalý objekt

Odfoťte dieťa, ako si listuje svoju obľúbenú knižku. Ak máte dve deti, môžete zachytiť, ako staršie dieťa číta mladšiemu, alebo mu ukazuje obrázky v knižke. 

Taktiež môžete odfotiť dieťa s obľúbenou hračkou.

Totižto, aby sme si rozumeli, ak chceme mať dobrú nerozmazanú fotku, dieťa musíme "znehybniť", t.z. zaujať. Hlavne v mojom prípade, keď potrebujem odfotiť dve až tri hyperaktívne deti naraz, to inak nepôjde. Najlepšími pomocníkmi ako som už spomínala, sú knižky, obľúbené hračky a v rukáve mám skryté ďalšie esá, ktoré väčšinou zháňam v PEPCO, keďže sú tam za veľmi príjemnú cenu, ako napríklad bublifuk, vrtuľky, balóny či hrkálky ak potrebujem zaujať malé bábätko.

Využite moment prekvapenia, keď dieťatko zbadá bublinky, či počuje hrkať hrkálku a cvakajte. 

2.    Ako sa ľúbia 

Pusinky a objatia: Poproste staršie dieťa, aby pobozkalo mladšie a naopak. Keď dieťa nemá náladu na fotenie, skúste ho niečím inšpirovať, "podplatiť", alebo preložiť fotenie na iný deň.

3. Jedzme kukuricu alebo melón

Stačí deti posadiť do kuchyne, dať kukuricu alebo melón a fotiť. Deti sa sústredia na jednu vec a nevnímajú okolie. Ideálne!

4. Prirodzenosť

Nenúťte deti, aby pózovali. Premeňte fotografovanie na hru a zachyťte okamih. Ak sa to podarí, fotografia vám vyrozpráva zaujímavý príbeh. Čakajte so spúšťou na prejav emócie. Či už to bude smiech, údiv, radosť alebo smútok (prípadne truc, viď foto nižšie 🙂)

Fotografie, ktoré zachytávajú emóciu, majú veľkú výpovednú hodnotu a človek si k nim ľahšie vytvorí väzbu. 

Pozeraj sa na mňa a usmievaj sa!" - koľkokrát sme počuli alebo povedali túto frázu! Ale na dobrú fotografiu je skutočne potrebné, aby sa dieťa usmialo a pozrelo sa priamo do objektívu. Je to pravda... alebo nie?

Pravda je to, že ak sa chcete naučiť robiť skutočne dobré fotografie, na frázu "Pozeraj sa na mňa a usmievaj sa!" by sa malo zabudnúť čo najskôr. Jej výsledkom bude dieťa, ktoré sa do záberu pozerá s falošným úsmevom.

Povedzte deťom, nech sledujú niečo z okna. Napríklad, keď prší, deti sú zaujaté týmto výhľadom aj dlhšiu dobu. Aby ich tváričky boli usmiate, dovoľte im pred fotením napríklad poskákať po posteli.

Pri fotografovaní detí je najdôležitejšie, robiť to pravidelne, často - každý deň. Práve to spôsobí, že deti si na fotoaparát zvyknú a budú sa správať prirodzene aj keď na ne budete “mieriť objektívom”.

5. Svetlo, svetlo, svetlo

Svetlo rieši všetko. Nehľadajte žiadne zátišie alebo zaujímavú lokáciu, aby ste odfotografovali svoje dieťa, ale hľadajte SVETLO.

Neumiestňujte dieťa veľmi blízko k stromu (ak snímate vonku), pretože tieň stromu vám pokazí záber. Je lepšie odstúpiť od stromu 10 až 20 metrov.

Okno je prirodzené svetlo. Ak chcete úspešný portrét, priblížte dieťa k oknu.

Čím lepšie je osvetlenie, tým lepšia je fotografia. Osvetlenie by malo smerovať na dieťa a nie na dekoráciu či pozadie.

6.    Fotografovanie na úrovni očí

Fotografovanie na úrovni očí znamená, že ak fotografujete dieťa s výškou 80 cm, budete sa musieť posadiť, prípadne ľahnúť si na podlahu, trávu, zem či chodník. Pretože iba takýmto spôsobom môžete zobraziť výšku, rozoznávať emócie a urobiť fotografiu so správnymi proporciami.

7.    Pozor na oblečenie

Pomerne jednoduché pravidlo: oblečenie by nemalo pôsobiť rušivo. Nesmie odpútavať pozornosť od toho, čo sa deje na fotografii. Pravidlo je síce jednoduché, o to ťažšie sa dodržiava.

Dnešné detské oblečenie je veľmi pestré s jasnými farbami, rôznymi postavičkami a kresbami. Na fotografiách to všetko pôsobí rušivo a niekedy takmer dominantne. Stavte na jednofarebné oblečenie, tlmené farby. Ak fotíte viac detí, dbajte na to, aby im oblečenie navzájom ladilo. Keď sa Vám toto podarí, fotka bude dokonalá. 

Ako príklad ukážem ako sa ladíme u nás doma. 

1. Mamina s dcérkou

(Blúzka rovnakého strihu - Zara, PEPCO, čelenky do vlasov Lindex, PEPCO) 

2. Sestričky

Kockovaná košeľa, biela čelenka PEPCO, biela sukňa Mango, kockované body + biele kraťase PEPCO, klobúčik Reserved). V PEPCO častokrát nachádzam oblečenie v bäbatkovských aj väčších veľkostiach, ktoré síce nie je úplne rovnaké, ale spolu ladí, napríklad je ušité z rovnakej látky, resp. má rovnaký strih. A presne takéto spolu ladiace oblečenie hľadajte. 

3. Súrodenci

(Rovnaké legíny Lindex, riflové bundy PEPCO + second hand). 

4. Dvojičky

Ideálne je obliecť ich rovnako. V mojom prípade, keďže mám párik, veľmi často musím nakupovať v chlapčenskom  oddelení, aby som ich zladila. Ale dá sa to zvládnuť, dievčatku len doplňte čelenku a je to hotovo 🙂

(tričká PEPCO, kraťase Zara)

A takto im to spolu ladí na fotkách

Na záver si dáme niekoľko rád a tipov, ako urobiť vaše fotenie čo najlepším: 

1. Foťte, keď deti majú dobrú náladu. 

2. Hrajte sa s deťmi a foťte. Fotky im potom ukážte. 

3. Oblečenie detí by malo byť podobného štýlu a farby. Nechajte ich samých si vybrať. Platí však, že čím jednoduchšie je oblečenie, tým lepšie. 

4. Skontrolujte, či majú deti čerstvo umyté nechty a vlasy. 

5. V izbe či na posteli, kde fotíte, má byť upratané. Každá vec, ktorá nerobí záber lepším, má byť odstránená. 

Netrápte sa, keď sa vám fotenie na prvýkrát nepodarí. Niektoré veci potrebujú čas a prax. Aj keď sa záber nepodarí, viem, že strávite pekný čas so svojimi deťmi a to sa predsa ráta najviac 🙂

Ak máte nejakú obľúbenú fotku dieťatka, čo sa Vám naozaj podarila, kľudne sa podeľte, budem rada ❤️

Zuzka

#pepco

Ja tak možno od veci ale nie je na fotke " Prirodzenosť" rezort Zilwa Attitude na MAUR? 😮🤔❤️
Inak tipy vyskúšame 💕

2. jún 2020

Ja tak možno od veci ale nie je na fotke " Prirodzenosť" rezort Zilwa Attitude na MAUR? 😮🤔❤️
Inak tipy vyskúšame 💕

2. jún 2020

@nycole Wau, to máš aké bystré oko 🤔😄 áno je to Zilwa ❤️

2. jún 2020

Nase vcerajsie zavaranie😊

2. jún 2020

Dobrý deň.Krásne fotky na to treba mať aj krásne zariadený dom.Ja sa chcem spýtať od kial máte ten krásny vozík na kolieska?Zháňam pre malú,stále sa chce na niečom voziť,naj na vysavači🙂Na plastové odrážadlo mi príde už veľká a vozík by bol naj.Ďakujem.

2. jún 2020

Nas pokus o velkonocne.fotky 😂😂😂 takze.vase rady nam urcita padnu vhod, rada by som viac skusala foti tie moje dve hrušky 😘

2. jún 2020

A jedna vcerajsia, s nazvom pitny.režim

2. jún 2020

velkonocna

2. jún 2020

Tiež snaha o veľkonočné 🤗

2. jún 2020

Aj my veľkonočnu 🙂

2. jún 2020
2. jún 2020

@gabrielabydzo ten vozík bol kupovaný v Tedi asi pred polrokom 🙂

2. jún 2020

@matilda72 áno ja sa tiež snažím ich fotiť čo najčastejšie. Oni tak rýchlo rastu, nech to mam zachytené na fotkách 🙂

2. jún 2020

@matilda72 perfektne 😄😍

2. jún 2020

@veni21 princezná ❤️

2. jún 2020

@saskijka baby pekne spolupracovali 👍❤️

2. jún 2020

@zildo krasa ❤️ a tie bodynka 😍😍

2. jún 2020

Ďakujem.Škoda že sa ich ponuky neopakujú.Snáď bol aspoň za prijateľňejšiu sumu ako sú tie na internete.

2. jún 2020

Super tipy, ďakujem 🙂 my máme napríklad takúto ...

2. jún 2020

Súrodenci... Ja mam rada túto fotku

2. jún 2020
2. jún 2020

Aj ja rada fotim to moje skvrna

2. jún 2020

Takto fotíme naše blchy každý mesiac (je to čoraz ťažšie s mladšim) manžel má takú poloprofi výbavu takže všetko zvládame doma a aj som sa par trikov od neho naučila 🙂

2. jún 2020

Skvelý článok, ďakujem za rady ☺️ môžem sa opýtať odkiaľ je ten nábytok na prvej foto? Ja som v poslednej dobe úplne prepadla takému tomu vidieckému provensálskemu štýlu a zháňam taký nábytok do obyvky aj dcérkam do izbičky.

2. jún 2020

@gabrielabydzo cenu si nepamätám, ale drahý nebol 🙂 snáď nájdete aj Vy, lebo veru niekde som videla ze pýtajú aj 100€, čo je šialene 🙂

3. jún 2020

@modoso prekrásna foto 👍

3. jún 2020

@ivkapk super, ako sa na seba podobajú drobci ❤️

3. jún 2020

@vanilka83 tie balóny sú super nápad ❤️

3. jún 2020

@mirola perfektný 😍😍

3. jún 2020

@lullaby126 wau, to je už skoro profi 😍

3. jún 2020

Aj ja milujem takýto štýl. Objednávali sme ho z inej stránky ale tam už nie je v ponuke. Nasla som ho tu, ale určite najdes aj inde, viem ze ho veľa internetovych obchodov ponúkalo
https://www.nabytok-helcel.sk/obyvaci-stena-roy...

3. jún 2020

Výborne fotky, krásne detičky, krasne zariadené bývanie a dobré rady! Pardon nedá mi tie legíny s hnedymi pásikmi pôsobia rušivo, aspoň v mojich očiach... Ale to je vec vkusu.. A to milujem hnedú farbu

3. jún 2020

@andula77 jasne môže byt, mne sa to práve paci, dnes ich chcem pofotit v tých leginkach vonku, keď budu rozlezeni, tak snáď to nebude tak bit do očí. Uvidíme ako to vypáli 🙂

3. jún 2020
3. jún 2020

Fotím ale z obrázku na stene, je to staršie foto.. 😁

3. jún 2020
3. jún 2020

Aj my fotíme je náročné od fotiť 3 deti každé jedno sa inde kuká

3. jún 2020

Ja milujem fotiť deti 🙂 Na fotke môj Norino a jeho Dante. 🙂

3. jún 2020

@valerya to je uplne nádherná fotka.Ja som chcela moju odfotiť pri čítaní ako pani radí.Sedela na stole s knižkou tak ja že hurá konečne listuje,môžem fotiť.Keď ma zbadala zaliezla pod stôl.Takže z fotky nič nebolo a to je veľakrát tak.Zbadá ma a koniec fotenia,máva s rukami pred tvárou aby ju nebolo vidno.Chlap ju vie pekne zachytiť.Na trampolíne skáče.

4. jún 2020
Autor komentár zmazal

@petuska123 áno, poznám 😀

5. jún 2020

@valerya perfektní...obaja 🥰

5. jún 2020

Ockovi sa vcera podarili krasne fotky len skoda.toho pozadia 😡

8. jún 2020

Začni písať komentár...

Odošli