zuzannka10
28. júl 2020
1917 

Dieťa v lietadle = nočná mora? Nemusí byť!

Je možné, že mnohé z Vás uvažujú nad tým, že by rady vycestovali na dovolenku. Potrebujete oddych, máte chuť spoznať nové miesta či nové kultúry, ale stále váhate? Nie až tak kvôli celosvetovej pandémii koronavírusu, ale kvôli tomu, že ste mamou jedného, dvoch, či viacerých ratolestí? Možno máte obavy a rešpekt pred cestovaním s deťmi, bojíte sa neočakávaných situácií či problémov počas dlhej cesty?  

Ja osobne som len so svojimi deťmi absolvovala celkovo 19 letov, aj zaoceánskych, takže nejaké tie skúsenosti s lietaním už mám. Podotýkam, nechcem sa vyhlásiť za premúdreného špecialistu na cestovanie s deťmi, skôr chcem spísať moje skúsenosti a poskytnúť rady a odporúčania, ktoré nám počas niekoľkohodinových letov pomohli - a my sme si mohli užiť nielen pobyt pri mori, ale aj niekoľkohodinovú cestu v lietadle.

1. LETENKA PRE DIEŤA

Hovorí sa, že infant, teda dieťa do dvoch rokov, letí zadarmo, ale nie je to úplne pravda. Aj za takéto dieťa budete platiť minimálne letiskové poplatky. Suma týchto poplatkov sa líši v závislosti od leteckej spoločnosti. Samozrejme, infant nemá nárok na vlastné sedadlo, takže rátajte s tým, že ho budete mať počas celého letu v lone, preto dôkladne zvážte dĺžku letu. Poviem Vám, celonočný let z Maldív s 1,5 ročným spiacim dieťaťom na kolenách si odniesli moje kríže, au 🙂 Dieťa staršie ako dva roky si platí takmer plnú sumu letenky a, samozrejme, má svoje vlastné sedadlo.

2. BASINET

Basinet je tá malá postieľka pre bábätká do dvoch rokov, resp. do 11 kg, ktorá je namontovaná na stene v prednom rade lietadla. Keď sme leteli s dvojičkami na Maurícius, tak nám počas celonočného letu nesmierne uľahčili život. Nemuseli sme ich mať na kolenách a krásne spinkali celú noc v postieľkach.

Ale pozor, väčšinou sú k dispozícii iba vo veľkých lietadlách pri dlhých letoch. Na to, aby ste basinet získali, je nutné mať rezervované sedadlá v prvom rade hneď pred stenou. Tieto miesta sú výhodné aj preto, že budete mať viac mesta na nohy, čo pri dlhých letoch veľmi oceníte. Nie vždy je zaručené, že tieto miesta dostanete, aj keď cestujete s bábätkom, preto si treba podmienky zistiť u Vašej leteckej spoločnosti. Osobne odporúčam prísť na check-in čo najskôr a tieto miesta si pýtať, alebo si sedadlá dopredu poistiť rezerváciou sedadiel.  Napr. Qatar Airways či Emirates Vám tieto miesta pridelia bezplatne. Avšak, keď sme leteli s Austrian Airlines, tak požadovali od nás za rezerváciu 3 miest v prednom rade zaplatiť 200 EUR, čo ma dosť nahnevalo.

Ak aj basinet využijete, treba počítať s tým, že ak kapitán zapne pri turbulenciách signalizáciu pripútania sa, musíte dieťatko vytiahnuť a pripútať si ho k sebe. Je to trošku otravné, hlavne počas noci, keď obaja spíte, ale dá sa to zvládnuť. 

3. PRIORITA

Keď cestujete s malými deťmi, všade máte prioritu. Či na pasovej kontrole, bezpečnostnej kontrole, alebo pri nástupe do lietadla. Nehanbite sa a nečakajte zbytočne v rade, kde nemusíte, Vaše deti to ocenia 🙂

4. KOČÍK

Keď cestujete s malými deťmi, budete cestovať aj s kočíkom. Nemusíte sa toho báť, je to úplne jednoduché. Kočíky sa prepravujú bezplatne. Môžete ho odovzdať buď priamo na check-ine, to odporúčam pri deťoch, ktoré už chodia a na presuny po letisku si môžete požičať letiskovú buginu. Pokiaľ cestujete s bábätkom, môžete si kočík nechať až do nástupu do lietadla, ale pred lietadlom ho musíte odovzdať personálu, aby ho uložil do batožinového priestoru. Ja osobne necestujem s kočíkom, ktorý používame bežne. Ono sa s nimi počas prepravy a vykladania nemanipuluje práve opatrne a bola by som nešťastná, keby mi kočík oškreli či zlomili niektorú jeho časť. Preto máme z bazáriku kúpený kočík práve na cestovanie. Nebol drahý a nebude ma mrzieť, keď sa pri cestovaní zničí. Ak máte na kočík ochranný obal, určite ho použite. Pozor, nezľaknite sa, keď kočík pri výstupe z lietadla nenájdete pri lietadle, ani pri páse s kuframi. Musíte si ho ísť vyzdvihnúť do výdajne nadmerných batožín.

5. ČO SI VZIAŤ SO SEBOU NA PALUBU

Mlieko a jedlo pre dieťa

V tomto prípade neplatí povolených 100 ml, ale tekutín si môžete vziať na palubu toľko, koľko potrebujete. Čiže nebudete mať problém so sebou vziať fľašku detskej vody, prevarenú vodu v termoske, odsaté mlieko či zarobené umelé mlieko, toho sa naozaj nemusíte báť. Ja som to na palube robila tak, že som mala v termoske horúcu vodu, vo fľaši studenú, a keď bolo treba, iba som ich zmiešala vo fľaške, pridala umelé mlieko, ktoré som mala naporciované v dávkovači, pretrepala a hotovo. Kebyže aj horúcu vodu nemáte, letuška Vám vždy takúto vodu na požiadanie prinesie. Nepodceňte množstvo mlieka, ktoré si zoberiete na palubu so sebou. Majte naporciované aspoň dvojnásobné množstvo, ako by Vaše dieťa za čas letu vypilo. Môžete ho vysypať alebo dieťatko bude chcieť piť viac ako bežne. 

Na palubu lietadla si môžete zobrať akékoľvek jedlo pre dieťa. Preto sa dostatočne zásobte rôznymi kapsičkami, chrumkami, nakrájaným ovocím a podobne. Moje deti značnú časť cesty prejedia, takže prípravu nepodceňujem 🙂 Vždy beriem viac druhov kapsičiek, sladkých, slaných či chrumiek. Množstvo, samozrejme, závisí od dĺžky letu. Na krátke vzdialenosti Vám naozaj stačia snacky, za hodinu či dve dieťa od hladu neumrie, pokiaľ mu dáte pred letom normálne najesť. Pri dlhom zaoceánskom lete si treba jedlo pripraviť, naozaj neodporúčam prikrmovať bábätká jedlom z lietadla. Ja som mala pripravené na celonočný let ovocie, zarobila som instantnú kašu, vločky, ovocné kapsičky, aj slané príkrmy, ktoré mi ohriala letuška v horúcej vode. Vždy beriem so sebou tieto misky s lyžičkou, ktoré som kúpila v PEPCO. Je fajn mať niečo také poruke, zarobila som im tam kašu či zmiešala ovocnú výživu s vločkami. Nezabúdajte ani na staršie deti. Dcérka sa rozhodla, že jej jedlo v lietadle nechutí a nezjedla ani večeru, ani raňajky. Chvalabohu som mala nejaké snacky aj pre ňu. 

Cumlíky

Majte ich dostatok a hneď poruke. Ideálne sú tie, ktoré svietia v tme. Nie je žiadna zábava loviť spadnutý cumlík medzi sedadlami 🙂 Môže sa stať, že cumlík stratíte, tak majte vždy k dispozícii náhradný. My sme išli na palubu s 8 cumlíkmi 🙂 Odporúčam aj retiazku na cumlík, ktorú bude mať dieťatko pripnutú k oblečeniu.

Vlhčené obrúsky, plienky, bavlnené plienky, podbradníky a dezinfekcia

Nepodceňujte množstvo plienok, ktoré si vezmete so sebou na palubu. Nikdy neviete, či ich náhodou neoblejete, neroztrhnete, či dieťatko počas letu nedostane hnačku. Bavlnené plienky si beriem so sebou na utretie bábätka, ako podložku a podobne.

A vlhčené obrúsky a ich dôležitosť počas cestovania asi nemusím spomínať.  

Dezinfekčný gél musí byť stále poruke, väčší kus vkladám do každej batožiny a vždy mám jedno-dve cestovné balenie vo vrecku.

Určite nezabudnite deťom zobrať podbradníky, aj ako prevenciu proti slintaniu a hlavne, aby ste ich nemuseli prezliekať po každom jedle. Odporúčam zobrať buď jednorazové podbradníky alebo minimálne nepremokavé s pogumovanou vrstvou (nájdete v PEPCO).

Hračky

Neberte veľa hračiek, je to zbytočné, nové prostredie zaujme deti viac ako hračky. Bohato stačí jeden obľúbený mojkáč a k tomu nejaké nové, neokukané. Nám perfektne poslúžili gumené hračky a nádobky do vody, ktoré som kúpila v PEPCO na pláž, deti sa s nimi super v lietadle vyhrali. Takisto sa zabavili s dvoma novými PEPCO hrkálkami a úplne nám to na cestu postačilo. Ďalej som dvojičkám pribalila quiet book, ale tá veľmi nezaujala. Pre zachovanie psychického zdravia Vašich spolucestujúcich, prosím, nebaľte zvukové hračky na palubu 🙂

Pre staršiu dcérku som opäť nakúpila výbavu v PEPCO: zápisník, omaľovanku, nálepkovú knižku, farebné ceruzky so strúhadlom, nálepky a tablet na kreslenie, takže nespotrebovala kopec papiera. Ešte sme zobrali tablet so slúchadlami, obľúbeného plyšáka a boli sme zbalení.

Ešte vyzdvihnem jednu vec. Staršia dcérka nevie zaspať, keď nie je tma. Síce sme leteli nočným letom, no kým vydali večere a zhasli svetlá, prešlo veľmi veľa času. Dcérka si v PEPCO vybrala túto "lamu" a aj keď som najskôr myslela, že ju berie so sebou zbytočne, pomohla jej zaspať, keď sa v lietadle ešte svietilo.

Lieky

Keďže cestujeme s deťmi, lekárnička tvorí podstatnú časť našej batožiny. Áno, má cca 2 kilá 🙂 Ale vždy chcem byť pripravená, takže beriem naozaj veľa liekov. Väčšinu sme nikdy nepoužili, ale čert nikdy nespí, však? Väčšinu liekov môžete zbaliť do veľkého kufra, ale ak letím s deťmi dlhý let, vždy počítam s najhorším, preto mám tieto lieky vždy poruke v príručnej batožine:

  • morskú vodu - predsa len v lietadle je dosť baktérií, deťom pravidelne striekam počas letu nos aj kvôli dezinfekcii, aj kvôli zvlhčeniu slizníc,
  • teplomer, čípky a sirup proti teplote,
  • ručnú odsávačku - síce neodsáva ani zďaleka tak, ako odsávačka na vysávač, ale aspoň trošku pomôže pri upchatom nošteku,
  • lieky proti hnačke,
  • liek proti nevoľnosti (Kinedryl),
  • Fenistil kvapky.

Týždeň pred cestou naordinujem celej rodine probiotiká, ktoré užívame počas celej dovolenky. Čo sa týka ďalších liekov, tu ich rozpisovať nebudem, kto má záujem o zoznam, nech mi napíše. Nezabudnite však pribaliť kvalitné opaľovacie prípravky. 

Nosič

Bez nosiča ani na krok. Nikde neoceníte voľné ruky viac ako na letisku. Musíte prejsť cez veľa kontrol, musíte niesť kufor, stále niečo potrebujete vyberať. Vtedy je pre mňa dieťatko v nosiči nutnosť, aby som mohla mať voľné ruky. Takisto pri prestupoch či dlhom čakaní na letisku nebol problém so spánkom detí, pospali si v nosiči vždy, keď potrebovali.

Oblečenie

Vrstvite! Nikdy neviete, či bude v lietadle teplo, alebo budete drkotať zubami od zimy. Preto obliekam deťom vždy viacero vrstiev, ktoré im môžem vyzliecť (tričko s krátkym rukávom, tričko s dlhým rukávom, mikina). Odporúčam hlavne bábätkám nasadiť do lietadla aj čiapočku. Starším deťom odporúčam obuť tenisky na suchý zips. Neustále obúvanie a viazanie šnúrok môže byť dosť otravné.

Odporúčam zobrať jednu (ideálne dve) náhradné sady oblečenia. Je totižto "tutovka", že sa dieťa obleje, povracia či preciká. 

A nezabudnite zobrať náhradné oblečenie pre Vás. Vždy vychádzam v tom lepšom prípade z lietadla poslintaná či obliata kávou 🙂

Ak ešte stále váhate nad tým, či vycestovať s deťmi, poviem Vám, že každá maminka si pozná svoje dieťatko najlepšie. Vy viete, či Vaše dieťatko vyžaduje rutinu, alebo mu nevadia zmeny, ako reaguje v novom prostredí, či dokáže zvládnuť dočasnú nepohodu (nie vždy je cestovanie radosť), či dokáže sedieť pripútané nejaký čas. Odporúčam si to vyskúšať najskôr prostredníctvom výletov, potom skúste predĺžený víkend a ak všetko pôjde ako po masle, vyskúšajte lietadlo.

Naše deti takto cestujú s nami od úplného malička. Staršia 5-ročná dcérka bola s nami letecky v Turecku, Maldivách, Thajsku, na Floride, na Mauríciu, plavila sa na Bahamy a nikdy problém s cestovaním nemala - a dovolím si tvrdiť, že cestovanie miluje ako jej rodičia.

Ak Vám niekto bude argumentovať tým, že to bábätko si to aj tak nebude pamätať, tak vám poviem iba jedno - Vy si to pamätať budete! A budete na to aj veľa spomínať! Len si treba, samozrejme, vybrať destináciu vhodnú pre dieťa.

Tak vám želám šťastný let, nech už to je kamkoľvek 🙂

Zuzka

#pepco 

Ahoj, super článok, môžem tá poprosiť do ss o kompletný zoznam liekov,ktoré vždy berieš so sebou? Ďakujem.

29. júl 2020

Ahoj tiež by som chcela ten zoznam prosím a áno článok je super👍👍👍

29. júl 2020

Skvelý článok 👌, my sme si zažili let do Juhoafrickej republiky s polročným. Co sa týka tých hraciek, nesúhlasím, dieťa sa bavilo so všetkými a pomohlo nám to, toto je podla mňa veľmi individuálne. S mliekom to pani super popísala a co sa tyka plienok apelujem rovnako, dieťa naozaj môže dostať hnačky.

My sme síce dva týždne od pristátia dostali zápal ocka a uška (mal capicu), škoda, možno by ta morská soľ do nosa pomohla. Nam kocar napríklad vždy vyložili pred východom z lietadla, stačilo poprosiť letiskovu crew, vždy niekto po otvorení dole hlásil, že je tam kocar. V Juhoafrickej republike nám uvarenú vodu z termosky vylialali, ale o novú som vedela požiadať v kaviarni po kontrolách.
Hlavne ak idete a malým bábätkom, mate všade PRIORITY, ale nezabudnite, cez kontroly chodíte cez obyčajných ľudí, je im jedno ci dieťa spi, plače, je hladné, mate malo rúk, spoliehajte sa na seba, nikdy nečakajte pomoc na letisku, keď ju dostanete budete vďační. (ja som letela sama s malym, šla som za sestrou. Dva lety Viedeň Istanbul, Istanbul Kapské Mesto.

Tento článok by mali inak dat na všetky detske portaly, malo je takýchto info pred odletom som sa snažila nájsť nejaký a to som našla v anglickom jazyku až toľko tipov. 🤜🤛

29. júl 2020

To akože teraz počas korona pandémie hentak cestujete s maličkými deťmi?

29. júl 2020

Velmi si sympaticka 😊😊😊

29. júl 2020

@11iva11 No teraz asi nie.Alebo nie az tak. Myslim, ze to bolo myslene skor vseobecne. Aj ked, taketo rady, no ja neviem. Lietam, lietam, lietam a este raz straaaasne vela lietam kratke, stredne, dlhe trate, nocne lety, prestupy, dovolenkovo aj nedovolenkovo (nepisem hned sluzbne, kedze je to skor nutnost, zijeme tam aj tam) a nikdy som nepotrebovala ani nejake extra rady. necitala som clanky co zobrat a co nie. Kazda matka vie, co jej dieta potrebueje, na co ho "namotat", co jedava atd. Za poslednych 5 rokov mame nalietane "miliony" letov, so starsou dcerou (mala teraz 5 rokov) lietam prakticky od pocatia a napr. nejaku extra lekarnicku sme nikdy nikde nebrali, hracky vobec nie, a uz toboz nie omalovanky atd. To nam dali v lietadle, casto uz aj na checkine. Co sa jedla tyka, vzdy sa dalo nejak, netrepela som niekdy na kila. Deti boli kojene, kupovane prikrmy nikdy nechceli, ostatok uz v pohode. Cumel tiez ako ktore dieta. Starsia mala, mladsia nechcela, povestny tlak v usiach nikdy nebol problem, za Bassinet sme NIKDY neplatili extra, pre dieta do dvoch rokov sa da kupit aj vlastne sedadlo, takze ziadne niekolkohodinove drzanie dietata, dieta pekne vo vajicku. Posledny krat (zatial) sme leteli teraz v juni, dokopy 8 hodin plus 2 hodiny prestup (dlhsi bol nocny let).

29. júl 2020

@yanni Autorka má 16-mesačné dvojičky, takže logicky museli cestovať niekedy v poslednej dobe.

29. júl 2020

@11iva11 Aha. No tak leteli. Tak lietat sa da. Ked si to niekto riskne, tak přeco nie. Ja napr. by som teraz nikde daleko nesla. Mam, okrem starsich, 5 rocnu a 19 mesacnu a v juni sme sa horko tazko dostali do Europy. Doslova sme "utekalI". ja by som momentalne neriskovala, ostat niekde trcat, ak zrazu zaoru hranice. To sa totiz moze rychlo stat. Ja mam aj blby pocit ist na Slovensko. Nie koli nakaże ale ze si M. zase nieco zmysli a zrazu zavrie hranice. Nemienim zase cekat takměř 4 mesiace aby sme sa dostali domov.

29. júl 2020

Super článok ja mam teda 5 ročnú.. Ale mňa zasa pobavilo jedine co Vás trápi ci to bolo teraz lebo je corona omg 😂Aj keby z hoľou ritou išla na bahami a mala len rusko nič Vás do toho každého osobná vec milujem SK ale už len skrz ľudí som rada ze tam nežijeme

29. júl 2020

@buba08
@tomiho24 spíšem a pošlem 🙂

29. júl 2020

@katyka333 ďakujem a jasne, je to veľmi individualne, čo zabaví dieťa v lietadle. Spísala som naše tipy, je mi jasné, že u iných to bude platiť úplne naopak 🙂

29. júl 2020

@heidi4 ďakujem veľmi pekne 😊

29. júl 2020

@yanni vidíš, každá sme iná, niekto rady vyhľadáva a zisťuje co a ako, iný to nepotrebuje. Ja som taka istá, nezistovala som si nič ale veľa kamarátok sa ma pýtalo na rady, tak som ich spísala 🙂 ako som podotkla, je to iba naša skúsenosť a moje odporúčania, nebude to platiť pre všetky deti celoplošne 🙂 u nás je vziať jedlo základ a takisto tie miniomalovanky a hračky co dostávajú na palube ostali úplne bez povšimnutia... a jasne za basinet sa neplatí, iba za rezerváciu predných sedadiel, vid austrian a naša skúsenosť. Áno, malé bábätko vo vajíčku na vlastnej sedačke, ale 1,5 ročne dieťa už nie..kupovat jej sedadlo nemalo zmysel, aj tak bola stále nalepená na mňa 🙂

29. júl 2020

@11iva11
@yanni a leteli sme vo februári, keď ešte všetko fungovalo úplne normálne. Samozrejme počas núdzového stavu a zatvorenia hraníc by sme veľmi ťažko cestovali 😉 a až taki blázni nie sme 🤔

29. júl 2020

@mia781312 😆😆😆 zlata a dakujem

29. júl 2020

Neviem, no, my sme si manželom takéto ďaleké destinácie precestovali sami bez detí, takže si teraz s maličkými 16-mesačnými dvojičkami (áno, tiež mám 🙂 ) nemusím plniť nesplnené sny a baliť veci snáď do 50 kufrov. Hlavne keď deti z toho nič nemajú.

A ináč, keď sme cestovali a niekto mal v lietadle takéto malé dieťa, ktoré samozrejme nebolo celú cestu pekne poslušné a ticho, tak som mala strašné nervy.

29. júl 2020

@zuzannka10 prečo nie 1,5 ročne. Ja som letela v júni s takmer 18 mesačnou a bola vo vajci. My sme mali dve vajcia. Jedno do autá a jedno čisto “lietadlové”. Inak aj my sme leteli vo februári. A týždeň po tom ako sme sa vrátili, nám Saudi uzavreli hranice. A hranice sú zavreté doteraz my sme doslova utiekli prvým možným lietadlo. Po takmer 4 mesiacoch “väzenia”. Teraz by som neleteli nikde, odkiaľ sa nedá bez problémov aj napriek uzavretým hraniciam, odist v relatívne normálnom “cestovatelskom” vaše aj autom.

29. júl 2020

@11iva11 neviem, kolko deti mas, ale za to, ze mame doma este babo, tak maju "trpiet" aj starsie deti? Male deti, ked to od narodenia inak nepoznaju, tak su na cestovanie zvyknute a nejake extra divadlo nerobia. Ani v lietadle. Ja som zazila vselico. A prave take male boli skor a rychlejsie zaujate ako 3-4 rocne, nedajboze este v case vzdoru. Naposledy sme leteli v juni a moje 17 mesacne celu noc spalo a z economy class som len revy pocula. A aj moja starsia, vtedy este 4 rocna, hned zalomila. Este som ju pred landing musela budit.

29. júl 2020

@11iva11 jasne v pohode, beriem takýto názor, my s nimi cestovať budeme a úplne chápem, že niekto sa nato necíti a nevidí v tom ziadnu pridanú hodnotu a preto radšej počká kým deti vyrastú. A dovolím si tvrdiť, že z mojich deti cestujúci nervy nemali, zaplakali raz v noci, keď pýtali mlieko a ja som spala 🙂

29. júl 2020

@yanni to sa ti tam zmestila? Tak ja mam asi nejaké nadrozmerné deti 🤔😆 a súhlas, plánovali sme v októbri Maurícius ale zrušili sme to, v tejto situácii niečo plánovať ci letieť je asi hlúposť...

29. júl 2020

@yanni aj naša 5 rocna, ešte sme ani nevzlietli a už spala 🙂 a zobudila sa keď nosili raňajky. A úplne súhlasím, keď budu dvojičky v období vzoru, uvidíme ci bude to lietanie taka pohoda...😄

29. júl 2020

@mia781312 no neviem ale tu nejde vobec o to, ci a kde a ako. Teraz sa ludia skor zamyslaju, kde kade sa kto vlaci po svete. A vobec to nema nic so Slowakei a Slovensko. Ties nezijem na SK ale v elmi by som sa podakovala, takemu, co nevie rok-dva vydržat ale musí sa trempât prave teraz niekde, lewo ved nebol som uz 2 roky pro mori. Dva tyzdne dozadu, nasa cezplotova suseda vravi, sme v karantene. Pozeram na nu, ze kde to chytila, ved chodi len do roboty a nikde inde. A ona, ze prave, v kancelarii. Cela budova nakazena. Ona vdala bohu, negativna. Jasne, ze zostali, kto to doniesol. Jej kolega bol v Spanielsku na dovolenke. Vratil sa v sobotu, v pondělok isiel normalne do roboty, koncom tyzdna zadali symptomy a to uz rozniesol na milion ludi. Zial v hromadnych dopravnych prostriedkoch je prevencia tazka.

29. júl 2020

@zuzannka10 určite je článok užitočný, kto potrebuje nájde 👌

29. júl 2020

@zuzannka10 z nasich piatich deti tri prostredne obdobie vzdoru nemali. Najmladsia sa este uvidi.

29. júl 2020

@zuzannka10 jasne, ze zmestila. Vajce je do 87 cm. Mala ca. 84-85 a 9 kg. To na 17 mesacne nie je malo. To uz bolo po prestupe do ruzova vybuvane 😂

29. júl 2020

Mne prišiel tento článok veľmi užitočný. Ak budem niekedy sdeťmi letieť po prvýkrát, určite si ho prejdem a pomôže mi veľmi

29. júl 2020

Výborný článok. Osobne s deťmi nelietam, lebo sa bojím,že to s nami padne, ale cestujeme s nimi kade tade a úplne súhlasím so všetkým čo si napísala. Najdôležitejšou časťou prípravy je u nás jedlo. Naše deti mimo domu stále jedia, čiže, pokiaľ majú k dispozícii dostatok stravy, je dobre, nedajbože by všetko zjedli, hneď je po idilke 😆

30. júl 2020

Uzasny clanok musim si ho nejako ulozit 😂 urcite bude treba v buducne. Chcela som sa ale opytat ci detom nebyva zle v lietadle, ci to zvladaju, pripadne ako to riesis, dakujem 🙂

30. júl 2020

@jvlo súhlas, u nás je to tak isto 🙂

31. júl 2020

@tatiana1329 nie, v lietadle je to v pohode, horšie je to s autom ci autobusom. Staršej dcérke býva pri dlhých trasách zle. Keď ideme viac ako hodinu a pol, tak jej dávam preventívne kinedryl, bonus je, že celú cestu prespi 🙂
Takze základ je dať kinedryl a mat vrecko po ruke. V lietadle ho nájdeš v prepazke pred sedadlom.

31. júl 2020

@zuzannka10
Ďakujeme Ti Zuzanka za Tvoj článok, i za Tvoju snahu a úsilie podeliť sa s ostatnými mamičkami o svoje skúsenosti. Článok obsahuje množstvo užitočných informácií, ktoré rodičia isto ocenia.
No ak dovolíš, predsalen by som rada niektoré z nich upresnila - alebo možno skôr vniesla doň zopár informácií aj tak trochu inak.

Čo sa stravy a tekutín pre dieťa týka - väčšina letísk akceptuje množstvo potrebné po dobu letu. Pozor! Nie však an bloc všetky! Stále existujú destinácie (a nie je ich vôbec málo), kde je limitovaná aj strava a aj tekutiny pre dieťa - či už množstevne, alebo druhovo.

Na tému použitia detských sedačiek, zariadení a basinet je ťažko vyjadriť sa všeobecne - konkrétne podmienky sú totiž vecou tej - ktorej leteckej spoločnosti, takže u každého leteckého dopravcu sú iné a individuálne. Samozrejme chápem, že držať na kolenách dieťa do 2 rokov veku počas celého letu môže byť pre rodičov nekonfortné a náročné.

V tejto súvislosti si však ja osobne dovolím prispieť k téme aj z druhého uhla pohľadu - čiže nie z pohľadu rodiča/cestujúceho, ale z pohľadu člena palubného personálu.
Úplne v prvom rade si treba uvedomiť, že medzi cestnou a leteckou dopravou existujú v istých markantoch priepastné rozdiely - a to, čo je pre dieťa bezpečné v aute, nemusí byť bezpečné aj v lietadle (práve naopak - môže to byť nebezpečné). Posadiť si malé dieťa na kolená v aute je pochopiteľne pre väčšinu rodičov neprijateľné, pretože je to veľmi nebezpečné - dieťa musí byť v aute usadené a pripútané v detskej autosedačke. V lietadle to však neplatí. Z pohľadu bezpečnosti dieťaťa je častokrát vhodnejšie mať ho práve na kolenách, než v sedačke alebo v basinet zariadení. Ak sa pýtate prečo, tak tu je príkladmo pár modelových situácií:
Len málokedy dôjde v lietadle počas letu k zraneniu cestujúcich - no ak už k nemu dôjde, bezpochyby najčastejším dôvodom bývajú turbulencie. Turbulencie v ich pravom zmysle slova nastávajú pri strete studených a teplých vzdušných prúdov - pričom studený prúd vzduchu spôsobí to, že lietadlo sa dosť prudko prepadne smerom dole, a naopak teplý vzduch ho zas vymrští smerom hore. Je to logické - teplý vzduch stúpa, studený vzduch klesá. A keďže lietadlo sa v tom vzduchu nachádza, stúpa a klesá spolu s ním. Pripočítajúc k tomu cestovnú rýchlosť prúdového dopravného lietadla cca 0.8 Mach (čiže 800 - 900 km/h), tieto prepady neraz dosahujú aj niekoľko desiatok metrov. Ak je dieťa v náručí matky a pripútané spolu s ňou, matka jednak chráni dieťa vlastným telom pred stretom s inými predmetmi (čiže je tu oveľa menšie riziko, že dieťa napríklad zasiahne uvoľnená batožina poletujúca po kabíne), a jednak úplne podvedome a automaticky "istí dieťa a balansuje" takým spôsobom, že prepady lietadla sú pre dieťa oveľa menej citeľné, než keby si dieťa takéto turbulencie odsedelo v sedačke vedľa (nehovoriac o psychickej podpore dieťaťa v náručí rodiča). I keď väčšina turbulencií patrí k očakávaným atmosferickým javom a pilot na ne cestujúcich upozorní (minimálne rozsvietením signalizácie bezpečnostných pásov), z času na čas sa pritrafia aj situácie, kedy môžu turbulencie prekvapiť - asi netreba vysvetľovať, aký je vtedy rozdiel v bezpečnosti u dieťaťa na rukách rodiča, a u dieťaťa mimo nich.
Detto napríklad pri poruche pretlakovania kabíny a dekompresii, kedy je nutné použiť kyslíkové masky (VŽDY v poradí najprv rodič, potom dieťa) - jednoduchšie a praktickejšie obslúži rodič dieťa, ktoré mu sedí na kolenách, než dieťa, ktoré sedí vedľa neho.
Taktiež pri eventuálnom núdzovom pristátí a následnej evakuácii lietadla je z pohľadu bezpečnosti a plynulosti evakuácie lepšie mať dieťa pri sebe. Rodič tak v momente odopne pás sebe i dieťaťu, a keďže ho má priamo v náručí, systematicky postupuje s dieťaťom pred sebou k núdzovému východu. Len pre zaujímavosť a informáciu - v prípade evakuácie lietadla musí byť lietadlo do 90 sekúnd prázdne! Čiže posádka má minútu a pol na to, dostať von všetkých 180 (i viac) cestujúcich!! - môžem Vám povedať, že v tejto situácii hrá rolu skutočne doslova každá stotina sekundy.

No... pozerám, že už som sa tu nejak moc rozpísala. Pravdaže - bolo by o čom aj ďalej - no nechcem byť zbytočne únavná, a už vôbec nie k Zuzke autorke netaktná. Práve naopak - zaslúžiš si Zuzi vďaku a rešpekt, že si sa takto pekne a pracne podelila s ostatnými o cenné informácie.
Prajem Tebe aj deťúrencom ešte veľa šťastných letov. 🍀

10. aug 2020

Začni písať komentár...

Odošli