zuzike123
11. nov 2019
5335 

Boj o život(y) 32

Nastupujú letné prázdniny, vonku je príšerné teplo. Na detskom ihrisku sa dá existovať len podvečer. Chalani sa hrajú, zatiaľ čo Sofinka z kočíka okukuje svet. Kyslíková fľaša ide občas s nami, podľa toho, či sme si už vyčerpali v ten deň 2 hodinky bez nej alebo nie. Našťastie sa zmestí do odkladacieho priestoru kočíka. Deti naokolo zaujíma aj ten čudesný prístroj, čo má pripnutý na nožičke a ktorý občas pípa. "Milé deti, to je oxymeter čo sníma množstvo kyslíka v krvi a keď klesne pod 93, tak vydáva tieto úchvatné zvuky." 🙂

Nerada takto chodím von, cítim sa čudno, akosi "inak". Polovica ľudí vidí, že čosi nie je v poriadku, ale radšej sa nič nepýtajú. Zvyšných zaujímajú okolnosti, ktoré však nerada vysvetľujem. 

Neviem odpovedať ani na základnú otázku: "Koľko má mesiacov?" 

Neviem. Neviem, čo mám odpovedať: 2 či 5? Čo je správne, keď ani jedno nezodpovedá pravde. Väčšinou poviem, že "má päť ale zodpovedá dvom" a to už sa blížime k lavíne otázok a odpovedí typu Čo? Kde? Kedy? Ako? Našťastie, po pár vychádzkach už stretávam rovnaký okruh známych tvárí, všetci sú už informovaní a všetci nám držia palce, hlavne "nech je maličká zdravá." Toto klišé beriem osobne a ozaj si prajem to isté.

Leto je v plnom prúde a nám sa blíži hospitalizácia na chirurgii. Volám vopred na oddelenie, aby som sa informovala či majú pre nás vôbec vytvorené podmienky. Našťastie, majú izby s pripojením na kyslík, nebude s tým problém. To som rada, pretože stále vo mne rezonuje vyšetrenie u rehabilitačnej lekárky o pár poschodí nižšie a chaos, ktorý tam zavládol po našom príchode.

V deň D prejdeme všetkou byrokraciou a hlásime sa na príjem na oddelení. Sofinku nesiem vo vajíčku. Keďže už môže byť 2 hodiny denne bez kyslíka, využili sme ich na presun, aby sme sa nemuseli znovu viezť sanitkou. Vajíčko je zložené vo vstupnej chodbe, po chvíľke prichádza sestrička. 

Nakukne do vajíčka a zhodnotí "veď vyzerá normálne."

Áno, presne vystihuje pocity ľudí, s ktorými sme konfrontovaní. Keď poviem, že mám dieťa na kyslíku, každý druhý očakáva nejaké monštrum, aj hydrocefalus = veľká hlava, ale pritom v našom prípade je zväčšená len nepatrne. Sofinka vyzerá ako každé iné dieťa, len jej hlavičku obopína úzky káblik a má pretiahnutý tvar z nesprávneho polohovania na Antolskej. Našťastie, polohovací vankúšik a domáce polohovanie spolu s rastom hlávky spôsobujú, že sa hlavička rozširuje a stále viac sa dostáva "do normálu."

Na druhý deň čaká Sofinku vyšetrenie MR mozgu. Vyšetrenie zvládne, ale keď mi ju prinesú späť na izbu a prikážu sledovať, nastáva problém. Napojená je na niekoľko prístrojov a tie zrazu začínajú pípať. 

Tep, ktorý je u bábätiek prirodzene vyšší zrazu začína prudko klesať. 

Ako obarená pozerám na prístroj a očami ho brzdím. Takúto desaturáciu nepoznám a nepríde mi normálna. Tep 110... 100... 90... 80... 70... 60 vtedy sa spamätám a vystrelím zo stoličky. 

Naša izba ako na potvoru nemá tlačidlo na rýchle privolanie sestry. Stihnem dobehnúť do sesterskej izby? 

V tom sa vo dverách zrazím s prichádzajúcou sestrou. Tep 50... "Rýchlo ju zobuďte." Trasieme ňou, prebúdza sa. Tep 60... 70... stúpa. Krvi by sa mi nedorezal. Čo to malo znamenať? Veď sme boli na predoperačnom kardiologickom vyšetrení a všetko bolo v poriadku. Musí sa naozaj vždy niečo pokašľať? Dve hodiny teraz nemôže zaspať. Žeby silná narkóza? Som ako na ihlách, bojím sa odísť čo len na WC, v noci prístroj stále pípa, musia znížiť citlivosť. 

Na druhý deň sú k dispozícii predbežné výsledky z MRI, našťastie operácia hlavičky nie je nutná, bude sa len sledovať jej stav. O bradykardii ani zmienka, vraj to nebude súvisieť s mozgom, ale skôr so silnou narkózou, vysvetľuje mi nakoniec neurológ. Prepúšťajú nás domov, doma ju hneď napojím na náš domáci oxymeter a trvá ešte niekoľko dní, kým sa jej srdiečko dostane do normálu. 

Narkóza jej dala zabrať, už teraz mám obavu z ďalšej potenciálnej.

11. nov 2019
11. nov 2019
11. nov 2019
11. nov 2019
12. nov 2019
12. nov 2019

🙏😘

12. nov 2019
12. nov 2019

Moja dcérka keď mala dva roky a bola v narkoze kôli operácii strabizmu,predávala dýchať.Atale sme ju budili.No a je to zvláštne a ničím nepodložené ,ale vtedy zabudla väčšinu toho čo vedela😟

12. nov 2019
12. nov 2019

Mojej svokry sa pýtali, koľko má môj manžel: -Štyri. -Štyri týždne? -Nie, štyri mesiace. Vraj sa jej to stávalo často. Narodil sa v 28. týždni v roku 1986. Svokre pred sekciou povedali, že zomrel. Keď sa zobudila s náramkom na ruke, myslela si, že sa pomýlili. Predpovedali mu ťažké fyzické i mentálne postihnutie, ale je skoro úplne zdravý, len má trochu poškodený zrak. Netrpezlivo čakám na pokračovanie a verím v podobný šťastný koniec (ospravedlňujem sa za klišé, ale je to tak).

12. nov 2019
12. nov 2019

@trojnasobnamama ja som po narkóze sa tak zadychavala, že som nevládala vyjsť hore schodmipredtym som behala, rdaw, veľa

12. nov 2019

@luciferkax narkóza je svinstvo.keby som to vedela vtedy tak ju dám operovať oveľa neskôr.Nebol to životu ohrozujúci stav.

12. nov 2019

@anniii skoro ako ja 😂 rok 89.
Neviem presne ktorý mesiac mamka si to už ani nepamätá... Pôrodná váha 1100g potom som schudla na 980g a žijem už 30 rokov 😉 všetkým predčasne narodeným bábätkám prajem taký krásny život ako mám ja.😊 Pozdravujem manžela 💪💪💪

12. nov 2019

Anemala nabeh na dolichocefaliu uz tym tehotenstvom? Lebo nasemu malemu sa hlavicka predlzovala uz v maternici kvoli tomu. Pobytom v inkubatore sa este trosicka s plackatela. Kazdopadne im to nedavam za vinu, polohovat ho prve tyzdne po narodeni bol trosku rozdiel ako ked sme uz boli doma, vsak uz bol vacsi, starsi, travenie lepsie fungovalo...

13. nov 2019

@sara005 Hlava bola celkom ok, az ked lezala na 6.p, tak to zacalo byt okate. Aj sme to hovorili sestrickam, ale prast jak uhod. Vzdy, ked som prisla, hlava vykrutena do strany, nicim nepodlozena... Tych 6tyzdnov sa na nej podpisalo. Nastastie sa prirodzene zacala davat doma dokopy, lebo kvoli hydrocefalu by nemohla mat ani prilbu ☹

13. nov 2019

@zuzike123 no vsak vykrutenu ju mal aj nas, ale raz na jednu stranu, potom na druhu. Ale je fakt, ze hlavne na brusku mu lepsie travilo, bol tak spokojni. Akoze toto im absolutne nezazlievam. Aj doma ho polohujem na boky pri spanku, lebo zvykne odgrckavat. Hlavicka sa pomaly naprava, dufam, ze to zvladneme bez kranialnej ortezky tentokrat. Mame s nou skusenost, starsia dcerka ju nosila tiez, ale tam bol dovod iny.

13. nov 2019

akoze dolichocefalia je u predcasnikom bezna, vasa sa narodila velmi predcasne, lebka musela byt velmi krehka, mala mnozstvo komplikacii. toto mi fakt pride ako uplny detail...

13. nov 2019

@sara005 presne, popri nasich problemoch som vtedy tvar hlavy az tak neprezivala. Tiez chodite na antropometriu? Mna tam vzdy potesilo, ked sirka hlavy rastla, najprv bola pod 2 percentilom, potom pod 25, az sme ako-tak dosiahli normu. To som v nasom pripade povazovala za uzasne. Viem, ze deti vedia byt zle a moznosti na posmech bude u nej aj tak dost, tak nech sa jej nesmeju este aj kvoli vyzoru.

13. nov 2019

@zuzike123 nie, nechodime. Zatial to neriesime a este zvazime, ci nepojdeme na scan hlavicky do protei o par mesiacov. Musim si to este premysliet, zatial mam dojem, ze sa mu ta hlavicka lepsi. Kazdopadne, na Antolskej som videla viacero predcasnikov narodenych este skor ako je nas a hlavicky mali pekne. Ja si myslim, ze ta hlavicka sa mu zuzila este viac, pretoze tak skratka mala tendenciu rast a v takom nizkom veku spinkal bud na brusku ci v embryonalnej polohe, bolo to tak pre neho najlepsie. Preto v tomto oddelenie predcasnikov na Antolskej nekritizujem absolutne.

13. nov 2019

Moja predčasne narodená 33tt nosila prilbu, nepokazili to na Jiske ale mi doma 🙄 Našťastie sa jej hlávka za 2 mesiace nosenia krásne napravila.

13. nov 2019

Začni písať komentár...

Odošli