1 / 1

    Ja, ale "omylom "😂 suseda to dala do šalátu😂 som skúsamala že čo to je, potom mi v záhrade ukázala že "táto burina"

    7. feb 2023
    zuzkat1
    autor

    @maca1984 a chutilo? mne teraz kolegyna vravi ze ona to jedava bezne vraj je to super

    7. feb 2023

    @zuzkat1 čo ti ja viem... nemalo to nejakú špecifickú chuť, miestami mi to šmaklo ako šalátová uhorka ale vyhľadávať to nebudem. Suseda to tiež bežne jedáva, ale tá si aj žihlavu bacne do praženice. Ochutnaj, možno aj tebe zachutí- myslím portulaka.

    7. feb 2023

    Je to také mierne kyselkave 🙂

    7. feb 2023

    @maca1984 áno, je to portulaca (Portulaca Oleracea),najlepšie na surovo,ako šalát,obsahuje vit C okrem ineho

    7. feb 2023

    Ja som toho mala toľko a nevedela som sa tej buriny zbaviť,že by som to neochutnala z trucu aj keby som vedela,že to chutí ako ,,božská manna"🤬

    7. feb 2023
    zuzkat1
    autor

    @maca1984 no ochutnat chcem urcite..ale chcela som realne pocut ze to niekto ochutnal a prezil😆

    7. feb 2023

    @zuzkat1 je to naozaj jedlé.

    7. feb 2023

    @zuzkat1 žijem , aj suseda stále žije😂

    7. feb 2023
    7. feb 2023

    je to super, ale v kochlíku mi to vždy skape, ja to mám rada

    7. feb 2023

    Wau, tak toto ma prekvapilo. Tiez toho mame plne policko. Vyskusame so starkou do salatu 😀

    7. feb 2023

    ja neviem ako sa tejto hnusoby na zahrade zbavit ,ona je neznicitelna 😖🙈

    7. feb 2023
    zuzkat1
    autor

    @kathy1 vypusti rodinu a spasiete🤣 inak napodobne..preto rozmyslam ze ked sa neda znicit tak ju budeme jest

    7. feb 2023

    @zuzkat1 no jedine tak 😆, vsetko v lete obrastene ,zarastene.

    7. feb 2023

    Jedlé sú všelijaké rastliny, byliny, do ktorých by si nikdy nepovedala, že sa dajú jesť 😉Pozri napríklad
    https://divokastrava.sk/ alebo https://silaprozivot.com/

    7. feb 2023

    @adapisarovicova súhlasím,akurát jeden detail,nemusia chutiť

    7. feb 2023

    @nini1978 hej, nie každému zachutia, ja som si zvykla 👍😊

    7. feb 2023

    Do salatu, do smootie

    7. feb 2023

    @zuzkat1 mne to rástlo aj v kvetináči s paradajkami.. normálne pridávam do šalátov.. vraj je portulaka veľmi zdrava

    8. feb 2023

    @zuzkat1
    daj si do vyhladavaca na varecha.sk "portulaka" (alebo "semizotu") vyhodi ti zaujimave recepty

    8. feb 2023

    Viac ako toto mi chuti "kuracka" ta uz aj teraz je k dispozicii. Vyborny salat😀

    8. feb 2023

    Neviem na co to jest keď ma človek záhradu, môže si vypestovať normálnu zeleninu, nie? 🤷‍♀️ Ale hej, je to jedle

    8. feb 2023

    @elfi1 jooj toto sme so spolužiačkou pojedali cestou domov zo školy, rástlo to popri jednom plote a my sme sa vždy trochu popásli 😋

    8. feb 2023

    Aj my toho mame plno ako burinu

    8. feb 2023

    Svokrovci to mavaju cele leto na stole, jedia to s chllebom, a su aj v dobrom zdraví, ma to vitaminyportulaka ale treba bio

    8. feb 2023

    @zuzkat1 ak mám možnosť papať portulaku, určite áno. Pravidelne konzumujem. Vrelo ODPORÚČAM. Naozaj zdravá "burina" 😊

    8. feb 2023

    @zuzkat1 je to kysle. Velmi zdrave. Ja to trham sliepkam lebo tiez mi to je divne jest ked sa toho neviem zbavit :D

    8. feb 2023

    davali sme to andulkam 🙂

    8. feb 2023
    zuzkat1
    autor

    @olivnik v zahranici to vylozene pestuju

    8. feb 2023

    Je to kyselkavá duzinata chuť, dobrá do zmesi zelených vňatí. Obsahuje viac omega 3 ako losos a je zadarmo. V zahraničí sa bežne predáva balíčkovaná, ako iné zelené vňate. U nás sa prudko množí, je nezničiteľná, rastlina aj týždeň vytrhnutá zo zeme, napr.zavesena na plote prežije a vie znovu zakorenit a rast. Vykopávame a vynasame ju zo záhrady za furiky, tak sa prudko rozrastá.
    Portulaka - má sestru , kt.krasne kvitne .

    8. feb 2023

    @zuzkat1 ano, pestuju a cenia si to. Je to drahe.
    U nas v podstate nezname.
    Jedla som ju, da sa v salate kludne zjest a ziadne negativa nema.
    Ani ako burina, lebo ma stredovu ruzicu a lahko sa vypáči von. Len pri páčení rozsype semienka, aby sa ešte rozmnožila.
    PS: jedia sa listy aj mladé stonky.

    9. feb 2023

    @opica_skorica drahe je to lebo je to nieco nove a extra pre nich tak si zabiju cenu ... aj tak kolko to ma c? viac ako bezne v jablku ci citrone? alebo v pazitke? Ja nevravim, ze nejdzte to alebo co.. ale je to take smiesne.. sa robi zo vsetkeho biznis :D aj z buriny

    9. feb 2023

    @olivnik ale tu sa predsa nehovori o biznise. Tu piseme o tom, ze toho mame v lete plne zahrady, prerasta to pomedzi zeleninu, jeden den vytrhnes, "druhy" je to tam zase.. a pokial je to jedle, preco neskusit ako sucast nejakeho salatu letneho? Mne to smiesne nepride. Ja si rada zo zahrady zozbieram co je jedle, na to ju mam

    9. feb 2023

    @franica keď sa teraz nad tým zamyslis.. pri plote sa najviac cika 😁 😂

    9. feb 2023
    zuzkat1
    autor

    @olivnik vsak aj pupava sa bezne pouziva a je to burina skorocel atd.... len si vezmi kolko ludi sa hrnie na medvedi cesnak... to ze to ludia povazuju za burinu neznamena ze to nema kopec benefitov

    9. feb 2023

    @zuzkat1 burina lebo sa to u nás nepredáva keďže to rastie hocikde 🙂 ja tiež dávam pupavove listy do šalátov.. treba využiť čo nám príroda ponúka,nielen obchody a starostlivo vypestované plody..

    9. feb 2023

    @zuzkat1 jedli sme celé leto a tu sme. Dokonca aj dvojročný

    9. feb 2023

    @opica_skorica ano, ja uz som si googlila vcera. Ja to v lete urcite vyskusam 🤗

    9. feb 2023

    Mne chutí viac ako obyčajný šalát. Je to také mäsitejšie a nechutí tak trávovo. Mladé lístky sú kyselkavé, ale staršie už nie. Výhodou je aj to, že nerastie len v jari, ale až do jesene.

    9. feb 2023

    @elizita keď som to napísala mi to tiež napadlo 🤣 Ale tak bolo to v meste a psov vtedy nevenčili tak vo veľkom ako teraz ...ale teda ktovie čím to bolo, že to tak dobre chutilo 😅 Ale žijem ✌️

    9. feb 2023

    @zuzkat1 ved nevravím, že nemá.. Joj ženy nehejtujem to, ved jedzte kľudne aj ja si dám.. Len mi je smiešne ako vravia, že napr v zahraničí robia z toho aký biznis a tu je to ako prhlava 🤣

    9. feb 2023
    zuzkat1
    autor

    @olivnik no vidis v zahranici napr aj figa rastie ako burina a tu je aka draha..

    9. feb 2023

    Pyr. Obsahuje najviac vyzivnych latok , mnozstvo mineralov a podobne. Napriklad je toto najobkubenejsia rastlina koniy. A to kon je top zviera a nezje hocico. Natrhaj, rozdel na tie vetvicky, obal a usmaz, do salatu k uhorkam a vinskemu salatu, osmazit narychlo a poloz si to na maslovy chlieb, do polievky par vetviciek, na maso. Čaj. Je to dobre pridavat susene a rozdrtene do omacok.......mlieko.smotana, zjemni chut a nezataxi zaludok

    18. feb 2023