bally
    12. jún 2017    Čítané 4570x

    Návšteva šestonedieľky: 5 zásad, ktorými nič nepokazíte

    Nový prírastok je na svete a vy sa nemôžete dočkať, kedy ho pôjdete pozrieť. Nezáleží na tom, či sa bábätko narodilo vašej sestre, sesternici alebo najlepšej kamarátke. Nech máte spolu akokoľvek blízky vzťah, treba sa pripraviť na to, že táto návšteva bude úplne iná ako všetky tie predošlé. Vžiť sa do kože novopečenej mamičky nie je pre mamy väčšinou ťažké. No a ak ste bez záväzkov, isto v budúcnosti oceníte, keď si vaše návštevy zoberú k srdcu zopár tipov skúsených mám.

    1. Počkajte si na pozvanie

    Nech je už vaša zvedavosť a nadšenie akékoľvek, nevnucujte sa. Šestonedelie by malo byť akýmsi posvätným obdobím, ktoré patrí len mamine a jej bábätku. Mnohé šestonedieľky to tak cítia a snažia sa to dodržať. Určite dajte novopečenej mamičke vedieť, že sa pozvaniu na návštevu potešíte, no nenahnevajte sa, ak vás k sebe nakoniec nezavolá. Obdobie po pôrode je veľmi náročné ako pre ňu, tak pre bábo. Potrebujú sa obaja zotaviť a naladiť na spoločnú nôtu. Niet sa čo čudovať, že voľného času je pri bábätku málo, a tak je každá takáto chvíľa pre mamičku vzácnosťou. "Návštevy by som rapídne zatrhla. Mne to vadilo, keď sa k nám už ani nie po pár dňoch hneď nanútili. Každá maminka s dieťatkom sa potrebuje aklimatizovať, mať čas na seba, pre bábo a nie venovať sa návšteve. Je to otrava. Návštevy môžu prísť, ale na to je čas aj po mesiaci," vyjadrila svoj názor mama a druhá sa k nej pripája: "Najviac má poteší, ak žiadna návšteva nepríde."

    2. Nezdržte sa dlho

    Keď už ste pozvanie dostali, mali by ste aj vedieť, kedy je čas ísť. Na rozoberanie všetkých pocitov okolo pôrodu a materstva bude ešte dosť času. Aj napriek tomu, že vás určite rada vidí, túži len po jednom - ľahnúť si do postele a aspoň na chvíľu si zdriemnuť. Ona totiž neprespala celú noc, neprišla z práce domov a nesadla si k svojmu obľúbenému filmu či knižke a nevybehla večer plná elánu na jeden drink so svojou kamarátkou. Celý jej svet sa teraz točí len okolo bábätka, ktoré jej prevrátilo život naruby a je čím ďalej tým viac vyčerpaná. "No mňa pustili z nemocnice v piatok a v sobotu sa mi nasáčkovala na návštevu komplet celá rodina - svokrovci, moja mama, švagrovci, ... a zostali až do večera. Myslela som, že ma porazí," spomína na prvú návštevu jedna z mamičiek. "Asi to má každá inak. No, keďže som mala ťažký pôrod, tak by mi stačilo, keby prišli tak max. na 30 minút, pomojkali sa s malým a išli domov," spomína na toto obdobie druhá.

    3. Nenoste zbytočnosti

    Najťažším orieškom býva, čo priniesť so sebou. Pokiaľ žena dojčí, fľaša dobrého vína a bonboniéra skončí s najväčšou pravdepodobnosťou v žalúdku jej muža. No a malému? Hrkálka, body, z ktorého za mesiac aj tak vyrastie, alebo nebodaj oblečenie, ktoré mu bude dobré tak o dva roky, či krémiky, sa môžu v prvom momente javiť ako dobrý nápad. No nemyslíte si, že výbavičku už má mamička dávno pripravenú? "Ja som dostala výživky, umelé mlieko, krémiky, ... a nič z toho som nevyužila, lebo bábo je dodnes dojčené," hovorí o svojej skúsenosti s darčekmi mamina. 

    Ak si neviete rady, tak sa radšej opýtajte, ako streliť vedľa. Čím zaručene nesklamete šestonedieľku a jej bábätko na prvej návšteve? Niektoré mamičky v tom majú jasno: "Plienky, varené jedlo a potichúčky sa vytratiť." Balíkom plienok, ktoré dokážu riadne prevetrať peňažku, na 100 % zabodujete, no i tu si preverte veľkosť a značku. A aby sa nezabudlo ani na mamičku, tak dobré varené jedlo určite neodmietne. Ale dávajte pozor. Za takú fazuľovú polievku by vás mohla v noci preklínať. Preto si radšej dopredu zistite, čo môžu s čistým svedomím jesť dojčiace mamy, aby to nenarobilo šarapatu v brušku bábätka. 

    4. Priložte ruku k dielu

    Táto návšteva by mala vyzerať celkom inak než tie, na ktoré ste zvyknutí. Určite neprídete do tip top upratanej domácnosti. Práve naopak, pravdepodobne nájdete v kúpeľni kopu bielizne, v kuchyni neumytý riad, kde tu pohádzané veci, neumyté podlahy. A tak by to malo byť! Pretože je to znak toho, že mamička sa venuje len sebe a svojmu malému zázraku a nerozptyľuje sa zbytočnosťami, ktorých si neskôr ešte dosť užije. Namiesto toho, aby ste ju začali kritizovať, sa radšej ponúknite a pomôžte jej s tým neporiadkom. Ak vám to sama dovolí, isto jej to padne vhod a bude vám vďačná. A pokiaľ nebude mať nič proti, vezmite bábätko na prechádzku, aby si mohla aspoň na chvíľu odpočinúť. Každá mamina vie, že aj minúta spánku navyše je na nezaplatenie. 

    5. Bábätko nie je hračka

    Každý má svoje pravidlá, preto sa na čokoľvek, čo sa týka bábätka, najskôr opýtajte. No niektoré zásady platia bez výnimky:

    •  po príchode si dôkladne umyte ruky mydlom,
    • pred návštevou sa nevoňavkujte ani nefajčite, aby ste zbytočne nedráždili bábätko,
    • za žiadnych okolností nechoďte na návštevu chorí, ani keď máte len slabú nádchu, radšej to odložte na čas, keď budete fit,
    • bábätko nebozkávajte,
    • ak prídete viacerí, nepodávajte si bábätko stále z ruky do ruky.

    Môže sa stať, že vám nedovolia zobrať si drobčeka na ruky, no nehnevajte sa za to. Aj pohľad na ten malý uzlíček je natoľko čarovný, že nemáte, čo ľutovať. Snažte sa svojou prítomnosťou bábätko zbytočne nerušiť krikom a hlasným rozprávaním, nebuďte ho len preto, že chcete vidieť, akej farby má očká. Pre mamičku je omnoho dôležitejšie, že si spokojne spinká a nie je mrzuté. 

    Vraví sa, že dobrá rada je nad zlato. V prípade šestonedeliek to ale rozhodne neplatí. Pokiaľ chcete prísť a kázať, radšej ani nechoďte. Aj dobre mienená rada jej môže skôr ublížiť ako pomôcť. "Keď už niekto príde silou mocou, tak žiadne rady! Ale že úplne žiadne! Čo chcem, sama sa spýtam," vysvetľuje novopečená mamička. Je to pre ženu všetko nové, sama sa snaží s týmto krásnym, no zároveň náročným obdobím zžiť a jediný spôsob, ako to môže docieliť, je nájsť si spoločnú cestu so svojim bábätkom. Ak bude stáť o nejakú radu, verte, že s tou otázkou za vami sama príde.

    Foto: flickr.com

    Kto nám to tu vykúka?? 👶❤
    #babatko

    modernirodicia
    13. mar 2017    Čítané 87x

    Dojčenie na verejnosti? Perfektný trik ako na to!

    O dojčení na verejnosti sa tu popísalo mnoho článkov. Sú tu zástanci ale aj tí, ktorým je táto skutočnosť nepríjemná. Mám s tým tiež svoje osobné skúsenosti. Bola som dojčiacou matkou dosť dlhý čas, preto viem čo pre ženu- matku znamená dojčenie. 

    Na jednej strane sú tu potreby bábätka a na druhej spoločenské okolie. A hlavne zvedavé pohľady. Ale poviem vám úprime, keby mala dojčiaca mamička po každej 1,5-2hodinkách utekať v lete domov, asi by to nebolo pre ňu komforné. Ale zasa vystavovať sa zvedavým pohľadom tiež nie je nikomu príjemné. Možno si niektoré z vás povedia "no a čo" ale pre tú druhú skupinku, ktorej vystavovanie prsníkov na verejnosti aj tak prekáža som navrhla Multifunkčný šál Mimi&Mami.

    Dovoľte mi, predstaviť vám túto skvelú pomôcku pre mamičku i dieťatko, o ktorej nepochybujeme, že si ju zamilujete. 

    Pokiaľ ste sa už stretli alebo aj odskúšali našu Modernú perinku Mimi originál už viete, že sme sa vybrali cestou originality a kvality. Našou prioritou sa stala praktičnosť! Snažíme sa uľahčiť mamičkám život praktickými pomôckami. Tento multifunkčný šál Mimi&Mami si zamilujete, rovnako ako my v našom tíme. Viete čo je na ňom úžasné?

    Narodillo sa vám bábätko a ste hrdou dojčiacou mamou. Takáto multifunkčná pomôcka sa určite zíde! Mimi&Mami mamičke zabezpečí potrebnú intimitu. A nielen to. Nájdete stovky spôsobov ako ho prakticky využiť.

    Pozrite si naše video:

    V jeden deň je pre vás pomocníkom pri dojčení, potom ozdobným doplnkom na krku, neskôr v chladom letnom večeri zástupcom štýlového cardiganu. A ak keď bábätko vyrastie, šál ostane obľúbeným módnym doplnkom.

    Materiál sme volili veľmi precízne. Na dotyk hebučký na pohľad moderná  estetická tkanina, neuveriteľne pružná. Po šírke sme prezieravo zvolili praktické gombíčky, ktoré zvládnete zapínať aj jednou rukou a vďaka nim vytvoríte tucty variácií nosenia. Veď ste originálna a nápaditá!

    Zloženie: 95%bavlna 5%elastan

    Farba je sneho biela, pretože je výborne kombinovateľná s akýmkoľvek oblečením, nepriťahuje slnko a pre nás je to “kráľovná farieb”, nositeľka puncu čistoty a elegancie.

    Veľkosť je univerzálna.

    Ale poďme si dať pár skvelých nápadov.

    Mimi&Mami pre dieťa:

    • zabezpečí intimitu a dieťatko nie je rušené pri dojčení
    • zabezpečí ochranu pred dotieravým hmyzom
    • dieťa je uchránené pred pohľadmi okoloidúcich
    • tienidlo na kočík či vajíčko pred silným slniečkom
    • upokojujúca zavinovačka
    • zavinutie s chránením hlavičky (nahradí aj čiapku)
    • prikrývka “mojkáčik”
    • pohodlný letný overalík
    • podložka pri prebaľovaní
    • prikrývka v kočíku
    • podložka do nákupného vozíka 

    Mimi&Mami pre mamičku:

    • zabezpečí intimitu pri dojčení
    • štýlový šál, šatka
    • bolerko
    • cardigan
    • zavinutie na kúpalisku (na plávky)

    Vy ešte stále váhate s kúpou?

    GARANCIA SPOKOJNOSTI: 

    Sme si takí istí, že budete spokojní, že vám dáme 14dní na odskúšanie a pokiaľ by sa vám čokoľvek nepozdávalo, jednoducho mám Mimi&Mami vrátite! Nič neriskujete a svoje peniažky dobre investujete.

    Ak máte otázky, neváhajte nás kontaktovať emailom: modernirodicia@gmail.com

    S prianím pekného dňa,

    Michaela Kalaninová (autor Mimi&Mami)

    #postielka #babatko #laska #dcerka
    ❤❤ milujem zariaďovanie pre tú najväčšiu lásku, ktorú ešte nosím pod srdiečkom ❤❤

    (2 fotky)
    modernirodicia
    3. aug 2016    Čítané 11560x

    Perinka či zavinovačka?

    Perinka či zavinovačka? Túto otázku si kladie nejedna mamička, ktorá si chystá pre svoje bábätko výbavičku. Ako sa vyznať v tej širokej ponuke a čo je dieťatko najlešie? A prečo treba vlastne dieťatko po narodení zavinovať?

    No zavinovanie je činnosť známa už od pradávna. Ak nakukneme trošku do historického okienka dozvieme sa niekoľko faktov:

    • Najstaršou zmienku o zavinovaní poznáme z archeologických vykopávok na dnešnom území Grécka, kde našli skameneliny a sošky ešte z doby bronzovej z pred 2600-2000 rokov p.n.l  
    • Najznámejšie zavinované dieťa na svete bol Ježiš Kristus. (Pravdepodobne najslávnejší záznam  je nájdený v novom zákone o narodení Ježiša Lukáš 2: 6-2: 7:
    • „Aj porodila svojho prvorodeného syna, a zabalil ho do plienok a uložila do jasieľ;)

    Zavinovanie ako spoľahlivú formu upokojovania novorodencov poznali a využívali mamičky po mnohé a mnohé stáročia o čom svedčia obrazy, sochy či kroniky.

    Zavinovanie tiež prešlo za tie roky vývojom. Kedysi sa zavinovali deti až do 2rokov, napevno sa obväzmi uťahovali ich ruky i nohy , vraj „aby nebolo dieťa pokrivené“ čo samozrejme viedlo k nesprávnemu vývinu bedrových kĺbov a tiež chrbtice.

    Dnes už nezavinujeme do tuhých obväzov a tiež vieme, že zavinovanie prospieva dojčatám hlavne prvé tri mesiace života, poprípade len na spánok do 6mesiacov.

    Významnú rolu v dnešnom modernom zavinovaní priniesol americký pediater Harvey Karp, ktorý hovorí o potrebe zavinovania detí, ktoré úzko súvisí s navodením podmienok aké malo dieťatko v brušku. Vychádza z 30ročnej praxe s novorodencami. Prišiel s teóriou o chýbajúcom štvrtom trimestry. Dieťa sa po príchode na náš svet potrebuje istú dobu adaptovať- aby sme mu to uľahčili, treba mu navodiť podmienky aké malo v brušku. Tiež poukazuje na vrodený Moorov reflex (úľakový) , ktorý dieťatko budí, strháva zo sna. Zavinovanie považuje za výbornú formu upokojenia nekľudného bábätka.

    Na trhu je niekoľko druhov a tiež spôsobov zavinovania. Tak sa na to pozrime bližšie a vyhodnoťme si klady a zápory:

    ZAVINOVAČKA:

    Klasický štvorec zo 100% bavlny vyplenený najčastejšie vatelínom.

    + rýchle a nenáročné zavinutie na suchý zips

    + nízka cena ( cca od 13-27eur)

    + je vystužená, dieťa sa v nej dobre prenesie

    • Pozor treba dať pri prenose, aby sa dieťa nevyšmyklo a nespadlo
    • Suché zipsy a rýchlo „vypoužívajú“ , opotrebujú
    • Dieťa z nej po chvíli vytiahne ruky, čiže sa budí na vlastné trhavé pohyby (Moorov reflex)  

    Zavinovacie plienky:

    Táto forma zavinovania k nám prišla z USA, veľmi používaná je aj vo Veľkej Británii a Austrálii. Správnou technikou zavinutia zabezpečíte predĺženie spánku.

    + väčšinou sa predáva vo 3packoch , cena je cca 30eur

    + biobavlna

    • Pokiaľ neovládate správu techniku a zavinutie neprevediete precízne, vytratí sa efekt „pevého balenia“ a dieťatko sa v nej rozbalí
    • Veľmi pevné zabalenie, látka neobsahuje elastan, niektorým detičkám tento príliš pevný spôsob balenia nevyhovuje  

    Zavinovacie vaky :

    Aj tento spôsob balenia k nám prišiel len nedávno ako moderný trend, ktorý si získal veľkú obľubu vo vyspelých krajinách (USA, VB, Japonsko, Nemecko)

    + zabezpečí sa pevné balenie, dieťatko nevystrčí rúčky

    + cena je od 25-37eur, záleží od konkrétneho výrobcu

    + pružné úplety, moderné vzory a tkaniny

    • Dieťatko nemá chránenú citlivú časť hlavičky
    • Nie je vystužený chrbátik
    • Nosenie dieťatka je pre „čerstvých rodičov“ náročnejšie  

    Klasická perinka :

    Vedeli ste, že klasická forma perinky akú poznáme z nášho detstva je známa len na Slovensku a v Čechách? A pritom je to taká skvelá vec. Aj naše maminy a babky dobre vedeli čo robia, keď nás do nej balili.

    + cena je od 25-50eur (záleží akú má výstuž a aké látky sú použité)

    + dieťatko má chránenú hlavičku

    +  pri pevnom utiahnutí perinka dieťatko upokojí

    + dobre sa v nej dieťatko nosí

    + overená slovenská tradícia

    • Dlhé šnúry na viazanie strpčia život mamičke
    • Použitý vatelín (výplň vložky) sa používaním „zhlukne“ do kopy
    • 100% bavlna je pre dieťatko na koži tvrdšia než bavlnený úplet
    • Dieťatko vo veku cca 2mes. bez problémov z nej vytiahne rúčky a už nie je splnený efekt balenia, ktorý predĺži spánok. Dieťa samo seba budí.  

    Moderná perinka :

    Výrobcovia stále dumajú ako zabezpečiť čo najkomfortnejšie prostredie pre dieťa a zároveň čo najjednoduchšie používanie pre mamičky. Spojením moderných poznatkov o zavinovaní, ktoré k nám prišli z USA a našich tradičných slovenských periniek , vznikol takýto unikát, ktorý sa zrodil na Slovensku.

    + cena je 49,90eur, predáva sa zatiaľ len na Slovensku

    + materiál je strečový, takže dieťa nikde netlačí, krásne pruží (92% bavlna 8%elastan)

    + použité len slovenské certifikované látky OEKO-Tex standard 100

    + zabezpečené pevnejšie zavinutie, vďaka čomu sa dieťatko upokojí a predĺži sa spánok

    + ľahké zavinutie, len na zips

    + vystužená je hlavička až pod zadok

    + voľný pohyb nôh, perinka je anatomicky tvarovaná (rozšírená v oblasti rúk a nôh)

    + výstuž je z pamäťovej peny (1,2cm), nemení svoj tvar, prispôsobí sa teplote, telo sa neprehrieva

    + pamäťová pena je dobre chránená v nepremokavom obale, ktorý má antibakteriálnu povrchovú  úpravu (pri pretečení plienky, obal zabezpečí, aby sa pamäťová pena neznehodnotila)

    + obojsmerný zips zabezpečí prebaliť dieťatko aj keď spí

    + vďaka mäkulinkej príklopke pod bradou nedochádza k stretu kovového zipsu s pokožkou dieťaťa

    + chránený dizajn v EU

    + darčekové balenie (estetická krabica s mašľou a brožúrkou, vhodná aj ako dar)

    • Vyššia cena, no oceňujeme kvalitné materiály a precízne vypracovanie šikovných slovenských rúk
    • Dostupnosť len na internete, zatial nie je v kamenných predajniach

    Milé mamičky,

    Snažili sme sa informácie zostručniť, samé uznáte, že ponuka je veľmi široká a je to len a len na vás , čomu dáte prednosť.

    PS: Odkaz pre mamičky- nosičky:

    Žiadna perinka či zavinovačka nenahrádza telesný kontakt s matkou. Je výbornou pomôckou keď si mamička potrebuje oddýchnuť a dieťatko pospať. Poprípade, keď sa mamička potrebuje pritúliť k oteckovi a vychutnať si spoločné partnerské chvíle, keď dieťatko spokojné spinká v postieľke 🙂 🙂

    Pokiaľ budete mať otázky rada vám pomôžem a poradím.

    Širokú ponuku zavinovačiek, klasických periniek i modernej perinky nájdete na vašom obľúbenom Modrom koníku.