brezovska
    18. apr 2017    Čítané 4267x

    Ako sa starať o jazvy po cisárskom reze a pôrode?

    Mnohým ženám tehotenstvo natrvalo zmení telo. Takže väčšina z vás pozná strie, ochabnuté brušká a jazvy. Narodením bábätka zabudnete na tehotenské nevoľnosti a pôrodné bolesti a až neskôr uvedomíte, že tehotenstvo a pôrod zanechalo na tele stopy, ktoré sa budú hojiť a miznúť postupne.  Okrem starostlivosti o bábätko by ste nemali zabúdať na seba a venovať pozornosť aj regenerácii svojho tela.

    Jazvy, ktoré zostanú po pôrode, sú spravidla z nástrihu hrádze alebo sekcie. O tom, či treba alebo netreba nástrih hrádze pri pôrode sa vedú diskusie. Skúsenosti zo zahraničia hovoria jednoznačne proti, no v prostredí slovenských pôrodníc je tento zákrok veľmi častý. Jazva po nástrihu znepríjemňuje starostlivosť o novorodenca mnohým mamičkám.

    Ako urýchliť hojenie jazvy?

    Medzi najčastejšie komplikácie patrí zápal. Po poranení hrádze sa odporúča partie oplachovať vlažnou vodou a obmývať hojivým bylinkovým roztokom po použití toalety. Udržiavajte ranu v suchom prostredí, aby nezačala mokvať. Je to ťažká úloha, najmä v prvých dňoch. V lekárni vám odporučia bylinky na sedacie kúpele, ktoré sú účinné pri hojení rán.
    Nastrihnutá hrádza by sa mala definitívne zahojiť do dvoch mesiacov, ak nedôjde k žiadnym komplikáciám. 

    Liečivé bylinky

    Repík lekársky má vynikajúce čistiace účinky, preto je vhodný na oplachovanie popôrodných poranení.
    Harmanček pravý má protizápalové účinky, pomáha pri bolestiach a urýchľuje hojenie rán. Jeho používanie sa odporúča až po oplachovaní repíkom, pretože podporuje uzatváranie rán, ktoré nie sú zahojené zvnútra.
    Dubová kôra má takisto dezinfekčné  a sťahujúce účinky.
    Výťažky z týchto byliniek môžete aplikovať aj vo forme gélov alebo mastičiek.

    Pohyb ako prevencia

    Ťažko sa to realizuje, ale pohyb je takisto dôležitý. Podporuje trávenie a predchádza zápche, ktorá môže hojenie skomplikovať. Doprajte si zdravú stravu s množstvom vlákniny a nezabúdajte na pitný režim.

    Účinné sú aj Kegelove cviky, teda sťahovanie svalov panvového dna, ktoré napomáha zachovaniu elasticity  tkaniva. Zároveň sú Kegelove cviky aj prevenciou inkontinencie, ktorá postihuje po pôrode mnoho žien.

    Starostlivosť o jazvu po cisárskom reze

    Pri cisárskom reze sa naruší šesť vrstiev -  nareže sa koža, podkožie, svalová blana, sval, podbrušnica a nakoniec maternica. Každá narušená vrstva sa šije zvlášť a iným šicím materiálom. Po sekcii vám zostanú jazvy veľké asi 10 až 15 centimetrov, no môžu byť aj väčšie. 

    Ako sa rana hojí?

    Dávnejšie každá žena, ktorá porodila sekciou, odišla z pôrodnice až po desiatich dňoch. Rana sa musí zahojiť nielen zvonku, ale aj zvnútra - každá vrstva zvlášť. Stehy sa vyberú do dvoch týždňov, no jazva zostane citlivá ešte niekoľko mesiacov.  

    To, ako sa bude rana hojiť  a regenerovať, závisí od mnohých faktorov. Je ním stav kože, vek, schopnosť hojenia rán. Starostlivosť o ranu po cisárskom reze netreba podceniť. Pri bolesti ešte v pôrodnici vám personál podá analgetiká a pri domácej starostlivosti by mal pomáhať partner. Nič ťažké nedvíhajte, ak je to možné, snažte sa odpočívať. Lekári odporúčajú predovšetkým oddych, čo je pri malom bábätku takmer nemožné. Pri sprchovaní môžete jazvu masírovať vodou krúživými pohybmi. Verejné kúpaliská a sauny by ste si mali načas odpustiť. So zapálenou jazvou rozhodne navštívte lekára.

    Tzv. bikiny rez zostane spočiatku červený, neskôr nadobudne ružovú farbu a postupne bledne.

    Keď strie "ozdobia" telo

    K popôrodnému obdobiu patria aj strie. Strie vznikajú tým, že v tehotenstve sa napína koža a žena priberá na hmotnosti. Následne pokožka stráca elasticitu. Najviac postihnuté partie sú brucho, stehná, zadok a prsia.
    Strie nevznikajú priamo na pokožke, ale v podkoží, takže ich odstraňovanie nie je stopercentné, väčšinou strie vyblednú a nie sú také viditeľné.
    Môžete im predchádzať, ale napriek prevencii sa môžu objaviť. K najčastejšej prevencii patrí natieranie sa špeciálnymi krémikmi od prvých týždňov tehotenstva. 

    Okrem natierania pokožky, čo je skôr doplnková metóda, sa odporúča cvičiť .