1sandra48
    Správa bola zmenená    27. nov 2021    
    astarte123
    31. aug 2016    Čítané 113x

    Keď sú slová zbytočné...

    Slová sú zbytočné. Aj tak by sme mohli charakterizovať populárnu sociálnu sieť Instagram. Prostredníctvom aplikácie Instagramu môžete so svojimi priateľmi zdieľať fotografie zo svojho života. Instagram nie je len samostatnou sociálnou sieťou, vďaka nemu môžete jednoduchšie zdieľať svoje fotky napríklad na Facebooku alebo cez Twitter. Keď chcete predsa len môžete svoju fotografiu charakterizovať pomocou hashtagov.

    Pravidlá Instagramu

    Hlavným pravidlom je zdieľať len svoje autentické fotografie alebo videá. Vešať na svoj profil fotografie stiahnuté z internetu môže nielen nahnevať vašich sledovateľov, ale môže to spôsobiť vymazanie vášho profilu zo siete. Nahota sa na Instagrame nenosí, z bezpečnostných dôvodov Instagram taktiež maže fotky nedostatočne oblečených detí. Na svojej nástenke však neuvidíte na všetky príspevky, ale len tie, ktoré Instagram vyhodnotil ako tie najvhodnejšie pre vás.

    Koho sledovať

    Zo slovenských instagramových celebrít medzi mladými rezonuje najmä GogoManTv, ktorý mal v máji tohto roku až 390 tisíc sledovateľov. Keď sa chcete pobaviť, odporúčam vám sledovať človeka meno Lorenz Valentino, ktorý zverejňuje známe fotografie celebrít doplnené o jeho maličkosť v kostýme dinosaura. Všetky maminky so štýlovými detičkami isto poznajú Kids_fashion_blogger.

    Čo sledovať

    Práve hashtagy umožnia používateľom nájsť fotografie s rovnakým označením a teda aj obdobným obsahom. Ak radi cestujete a zaujímate sa o krásy nášho sveta, sledujte hashtag #followmeto alebo slovenský ekvivalent #dnescestujem. Pozeráte ráno do skrine s klasickým - nemám si čo obliecť? Inšpirujte sa fotografiami pod označením #dnesnosim. Aj pre šikovné ruky sa na Instagrame nájde množstvo podnetov, hľadajte napríklad hashtag #knitspiration.

    ESET radí: 5 tipov ako zostať v bezpečí na Instagrame

    1. Používajte súkromný mód - nastavte si svoj účet ako súkromný

    2. Blokujte používateľov - nesledujte všetkých používateľov a zároveň si vyberte, kto môže sledovať vás

    3. Zdieľajte len so špecifickými používateľmi - používajte funkcionalitu Direct, pre priamo komunikáciu s vybranými užívateľmi

    4. Skontrolujte si nastavenia na Facebooku - v nastaveniach aplikácií si overte komu dovoľuje Facebook vidieť vaše Instagram fotografie, ktoré tam zverejňujete

    5. Majte sa na pozore pred foto mapou (Photo Map) - fotografie, ktoré zverejňujete môžu byť jednoducho spojené s miestom, kde sa nachádzate; uvážlivo zverejňujte aj fotografie svojej domácnosti

    - viac na www.welivesecurity.com

    Sú teda moje fotografie chránené?

    Ako som spomenula, svoje súkromie si môžete chrániť základným nastavením účtu na súkromný, vaše fotografie sa teda zobrazia len tým, ktorých schválite. Pri každej fotografii zároveň môžete nastaviť, či sa má zdieľať aj na iných sociálnych sieťach.

    Samotné fotografie sa priamo z Instagramu stiahnuť nedajú. Nefunguje na nich ani možnosť, známa z používania PC - uložiť obrázok ako, ktorá sa objaví po kliknutí pravým tlačidlom myši. Možno ste si na niektorých stránkach už všimli, že vám táto možnosť nefunguje. Takzvaná "No right click" funkcia sa dá nastaviť na webových stránkach v podobe plugin alebo ako javascript. Vždy sa však nájdu šikovní používatelia, ktorí aj napriek stratám na kvalite obrázku, si ho uložia pomocou printscreen. Práve preto je vhodné si na fotografie umiestniť vodoznak alebo digitálny podpis napríklad v podobe loga.

    Ak máte pocit, že vaše fotografie niekto zneužil, skúste využiť reverzné vyhľadanie pomocou svojho obrázka.

    Ešte nie ste Instagram-positive? Možno Vás naladí video francúzskeho umelca Thomasa Julliena, ktorý na jeho vytvorenie použil 852 fotografií od 852 rôznych používateľov.