#hnacka
    #vracanie
    Baby,niekedy davnejsie tu bol odfoteny listok z infekcneho aka je vhodna dieta pri traviacich tazkostiach.Nemate to prosim niektora?🙏

    nelinkabublinka
    21. júl 2017    Čítané 466x

    POZOR! Salmonelóza má sezónu!

    V minulom roku bolo na Slovensku hlásených 263 epidémií salmonelóz. Zdrojom nákazy sú predovšetkým vajcia, výrobky z nich a taktiež kontaminované a nedostatočne tepelne spracované mäso. Veľmi dobre prenikajú do sliznice čreva, môžu sa dostať do krvného obehu a u oslabených osôb spôsobiť infekcie kostí, kĺbov, mozgových obalov, alebo sepsu.

    Prvé príznaky

    Na vznik akútneho bakteriálneho hnačkového ochorenia sú vnímavé všetky vekové kategórie, najčastejšie sa vyskytuje u detí v predškolskom veku a u starších ľudí. Inkubačný čas (kým sa od skonzumovania nakazenej potraviny prejavia prvé príznaky) je v priemere 12 až 36  hodín. Priebeh môže byť rôzny, od ľahkého až po závažný. Pacienta potrápia horúčky, kŕčovité bolesti brucha a hnačky z prímesou krvi, zvracanie.  Stolica je zelená, opakuje sa aj 10x denne, takže veľmi často môže dôjsť k dehydratácii, ktorá môže v najťažších prípadoch skončiť až zlyhaním obličiek s nutnosťou dialýzy. Preto je často nutná hospitalizácia na infekčnom oddelení a podanie infúznej liečby.

    Kde na nás číha nákaza?

    Salmonelóza patrí k tzv. antropozoonózam (ochoreniam prenosným z zvierat na človeka). Prvotným zdrojom baktérií salmonel sú hlodavce a vtáky, ktoré svojimi výlučkami môžu nakaziť krmivo pre hydinu, ale i nesprávne skladované koreniny alebo mak. Tieto sa stávajú rizikovými za predpokladu, že sa už ďalej tepelne nespracovávajú.

    "Salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom - kuracím, morčacím, bravčovým, mletým hovädzím, marinovaným, ale aj tepelne neupraveným mliekom a mliečnymi výrobkami, ďalej tepelne nedostatočne upravenými slepačími vajcami a výrobkami z nich a tiež pokrmami, do ktorých sa často pri domácej príprave pridávajú surové vajcia, ako sú majonézy, krémy do zákuskov a podobne. Okrem použitia kontaminovaných surovín a nedodržiavania správnej technológie býva pri príprave jedla príčinou nákazy aj nedodržiavanie osobnej hygieny, zanedbanie pravidiel hygieny pri používaní pracovných pomôcok, nedostatočné čistenie pracovných plôch, nesprávna manipulácia so surovinami a jedlami, ako aj ich nesprávne skladovanie," varuje Odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva SR.

    Kedy ísť k lekárovi?

    • ak je pacient malátny, slabý, 
    • hnačky neprechádzajú ani po 2-3 dňoch
    • je prítomná vysoká teplota

    U malých detí je potrebné sledovať aj nasledujúce príznaky?

    • dieťa je smädné, nereaguje bežnýn spôsobom, letargické alebo naopak podráždené
    • dieťa málo ciká, telo si zadriava tekutiny a hrozí dehydratácia. Sledujte počet precikaných plienok, bábätká mäžu mať vpadnutú fontanelu, suché pery či zvráskavenú kožu 
    • vykonajte test s kožnou riasou: uchopte kožu na brušku, alebo predlaktí dieťaťa medzi palec a ukazovák. Ak sa vytvorená kožná riasa vracia naspäť pomalšie, pozvoľna, treba ihneď zahájiť rehydratáciu.

    Ako sa chrániť?

    • Salmonely v potravinách majú schopnosť sa množiť.  Prežívajú aj pri chladničkovej teplote, dokonca i v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov, pri varení sa vždy presvedčte, či ju jedlá dosiahli. Na zničenie salmonel vo vajíčkach stačí, ak ich pri teplote 70 stupňov varíte desať minút. Šťava správne pripraveného mäsa a hydiny musí byť číra, nie ružová. 
    • Úplne alebo čiastočne rozmrazené potraviny znovu nezmrazujte
    • Dôkladná hygiena rúk pred prípravou jedla, ale aj pri varení 
    • Majte vyhradené zvlásť kuchynské pomôcky spracovanie mäsa. Zabráňte styku medzi surovými a uvarenými pokrmami. Podložky na porcovanie hydiny nepoužívať na krájanie salámy, zeleniny, ovocia.
    • Udržiavajte v čistote pracovnú dosku a kuchynské náčinie
    • Po varení dôkladne umyte drez a všetky pomôcky, kuchynský drez a pomôcky na umývanie riadu
    • Zeleninu a ovocie dôkladne poumývajte pod tečúcou vodou
    • Používajte iba pitnú vodu
    • Chráňte jedlo pred hmyzom

    Liečba

    Infekcia sa zisťuje odberom stolice a následnou kultiváciou baktérie. Ak by mal lekár podozrenie na výskyt salmonely v krvnom obehu, môže navrhnúť aj odber krvi.

    MUDr. Helena Ambrožová, Ph.D. uvádza 3 základné kroky liečby tzv. letných hnačiek:

    1. REHYDRATÁCIA 

    Na rehydratáciu môže byť použitá nesýtená minerálna voda bez príchuti, čiery čaj a veľmi vhodné sú aj rôzne rehydratačné roztoky s obsahom minerálov a glukózy.

    Čítaj viac o Rehydratačnom roztoku. 

    2. DIÉTA

    Ďalším krokom v liečbe hnačky je protihnačková diéta, ktorá spočíva predovšetkým v obmedzení tukov. Vhodné je staršie pečivo, sucháre, zemiaky, ryža a kaša z nich pripravené, banány, strúhané jablká, banáné a jablčné výživy, neskôr aj biele mäso a nízkotučné mliečne výrobky. Dojčené deti do 1 roka sa neodstavujú, pred dojčením je možné podať ryžový a nad šesť mesiacov aj mrkvový odvar.

    3. PROBIOTIKÁ

    Probiotiká sú definované ako živé mikroorganizmy, ktoré pri podaní v dostatočnom množstve vykazujú priaznivý účinok na zdravie človeka. Pomáhajú obnoviť rovnováhu črevnej mikroflóry pri hnačkových ochoreniach, skracujú či zmierňujú príznaky hnačky. Ide o rôzne "dobré" črevné baktérie z rodov Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus, Escherichia, Streptococcus a Bacillus, veľmi účinná je aj kvasinka Saccharomyces boulardii.

    Čítaj viac o Probiotikách.

    Antibiotická liečba sa indikuje iba vo veľmi závažných prípadoch, približne u 5% nakazených. Niekedy sa mamičky obávajú umiestnenia svojich detí späť do kolektívu. Ak už dieťa nevykazuju príznaky akútnej infekcie, jeho stav je stabilizovaný a je zdravé, môže ísť do škôlky či školky aj napriek tomu, že kontrolný výter bol pozitívny. 

    MUDr. Anna Popracová vysvetľuje: "Nie je dôvod aby vaše dieťa do škôlky nechodilo. Výter z konečníka môže pretrvávať pozitívny aj polroka, pokým dieťatko nemá akútne problémy, kľudne môže chodiť do škôlky, samozrejme s dodržiavaním hygienických pravidiel."

    Potrápila aj vás či vaše deti salmonelóza? Ako ste zvládli toto ochorenie. Podeľte sa so svojimi skúsenosťami vo WIKI a pomôžte tak ostatným mamičkám.