POZOR! Salmonelóza má sezónu!
V minulom roku bolo na Slovensku hlásených 263 epidémií salmonelóz. Zdrojom nákazy sú predovšetkým vajcia, výrobky z nich a taktiež kontaminované a nedostatočne tepelne spracované mäso. Veľmi dobre prenikajú do sliznice čreva, môžu sa dostať do krvného obehu a u oslabených osôb spôsobiť infekcie kostí, kĺbov, mozgových obalov, alebo sepsu.
Na vznik akútneho bakteriálneho hnačkového ochorenia sú vnímavé všetky vekové kategórie, najčastejšie sa vyskytuje u detí v predškolskom veku a u starších ľudí. Inkubačný čas (kým sa od skonzumovania nakazenej potraviny prejavia prvé príznaky) je v priemere 12 až 36 hodín. Priebeh môže byť rôzny, od ľahkého až po závažný. Pacienta potrápia horúčky, kŕčovité bolesti brucha a hnačky z prímesou krvi, zvracanie. Stolica je zelená, opakuje sa aj 10x denne, takže veľmi často môže dôjsť k dehydratácii, ktorá môže v najťažších prípadoch skončiť až zlyhaním obličiek s nutnosťou dialýzy. Preto je často nutná hospitalizácia na infekčnom oddelení a podanie infúznej liečby.
Salmonelóza patrí k tzv. antropozoonózam (ochoreniam prenosným z zvierat na človeka). Prvotným zdrojom baktérií salmonel sú hlodavce a vtáky, ktoré svojimi výlučkami môžu nakaziť krmivo pre hydinu, ale i nesprávne skladované koreniny alebo mak. Tieto sa stávajú rizikovými za predpokladu, že sa už ďalej tepelne nespracovávajú.
"Salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom - kuracím, morčacím, bravčovým, mletým hovädzím, marinovaným, ale aj tepelne neupraveným mliekom a mliečnymi výrobkami, ďalej tepelne nedostatočne upravenými slepačími vajcami a výrobkami z nich a tiež pokrmami, do ktorých sa často pri domácej príprave pridávajú surové vajcia, ako sú majonézy, krémy do zákuskov a podobne. Okrem použitia kontaminovaných surovín a nedodržiavania správnej technológie býva pri príprave jedla príčinou nákazy aj nedodržiavanie osobnej hygieny, zanedbanie pravidiel hygieny pri používaní pracovných pomôcok, nedostatočné čistenie pracovných plôch, nesprávna manipulácia so surovinami a jedlami, ako aj ich nesprávne skladovanie," varuje Odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva SR.
U malých detí je potrebné sledovať aj nasledujúce príznaky?
Infekcia sa zisťuje odberom stolice a následnou kultiváciou baktérie. Ak by mal lekár podozrenie na výskyt salmonely v krvnom obehu, môže navrhnúť aj odber krvi.
MUDr. Helena Ambrožová, Ph.D. uvádza 3 základné kroky liečby tzv. letných hnačiek:
1. REHYDRATÁCIA
Na rehydratáciu môže byť použitá nesýtená minerálna voda bez príchuti, čiery čaj a veľmi vhodné sú aj rôzne rehydratačné roztoky s obsahom minerálov a glukózy.
Čítaj viac o Rehydratačnom roztoku.
2. DIÉTA
Ďalším krokom v liečbe hnačky je protihnačková diéta, ktorá spočíva predovšetkým v obmedzení tukov. Vhodné je staršie pečivo, sucháre, zemiaky, ryža a kaša z nich pripravené, banány, strúhané jablká, banáné a jablčné výživy, neskôr aj biele mäso a nízkotučné mliečne výrobky. Dojčené deti do 1 roka sa neodstavujú, pred dojčením je možné podať ryžový a nad šesť mesiacov aj mrkvový odvar.
3. PROBIOTIKÁ
Probiotiká sú definované ako živé mikroorganizmy, ktoré pri podaní v dostatočnom množstve vykazujú priaznivý účinok na zdravie človeka. Pomáhajú obnoviť rovnováhu črevnej mikroflóry pri hnačkových ochoreniach, skracujú či zmierňujú príznaky hnačky. Ide o rôzne "dobré" črevné baktérie z rodov Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus, Escherichia, Streptococcus a Bacillus, veľmi účinná je aj kvasinka Saccharomyces boulardii.
Čítaj viac o Probiotikách.
Antibiotická liečba sa indikuje iba vo veľmi závažných prípadoch, približne u 5% nakazených. Niekedy sa mamičky obávajú umiestnenia svojich detí späť do kolektívu. Ak už dieťa nevykazuju príznaky akútnej infekcie, jeho stav je stabilizovaný a je zdravé, môže ísť do škôlky či školky aj napriek tomu, že kontrolný výter bol pozitívny.
MUDr. Anna Popracová vysvetľuje: "Nie je dôvod aby vaše dieťa do škôlky nechodilo. Výter z konečníka môže pretrvávať pozitívny aj polroka, pokým dieťatko nemá akútne problémy, kľudne môže chodiť do škôlky, samozrejme s dodržiavaním hygienických pravidiel."
Potrápila aj vás či vaše deti salmonelóza? Ako ste zvládli toto ochorenie. Podeľte sa so svojimi skúsenosťami vo WIKI a pomôžte tak ostatným mamičkám.