veronique2508
    14. jún 2019    Čítané 456x

    Moja skúsenosť s testom na Oneskorenú potravinovú alergiu IgG na 22 základných potravín

    Neskúsiš, nevieš. To je pravda odveká. A preto som skúsila. Moja zvedavosť ma priviedla do nového odberového centra laboratórií Medirex. Chcela som si v pohodlí domova, na vlastnej kvapke krvi, vyskúšať absolútnu diagnostickú novinku – test na oneskorenú potravinovú alergiu IgG – od jednotky v laboratórnej diagnostike na Slovensku. Hlavne som však chcela poznať dôležitú odpoveď na otázku, či je alebo nie je práve oneskorená potravinová alergia IgG jednou z možných príčin mojich problémov s pleťou, trávením, migrénou či častými ženskými zápalmi.

    Aj keď ste si už o oneskorených potravinových alergiách na mojom blogu prečítali už nejeden príspevok, ja vám v tomto článku poviem viac o tom, aký je tento test naozaj, čo je súčasťou balenia, na čo si treba dať pri odbere krvi pozor, čo (ne)robiť, kedy a kde nájdete vaše výsledky vyšetrenia, ktoré konkrétne problematické potraviny možno odhaliť, aj prečo sa určite oplatí investovať do svojho zdravia.

    Ktoré potraviny je možné v rámci testu 22 Základných potravín vyšetriť?

    Zo zeleniny je to mrkva, paprika a paradajka, z ovocia ananás, pomaranč a banán; strukoviny a sójové bôby; mliečne produkty ako kravské mlieko, kozie mlieko a ovčie mlieko. Problematickou potravinou môže byť aj kuracie mäso, homáre, ryža, lepok, slepačie vajíčko, ďalej med, kvasnice, lieskové orechy a mandle, cesnak či vanilka.

    Čo je súčasťou balenia testu?

    Súčasťou testu na oneskorenú potravinovú alergiu IgG je prehľadný grafický návod, ako máte test zrealizovať, podrobný príbalový leták, žiadanka a obálka. Z osobnej skúsenosti vám odporúčam tieto ´návody na použitie´ pred samotným testovaním niekoľkokrát dobre prečítať.Nie preto, že by bol test povedzme to ´technicky náročný´, ale samotný odber má svoje špecifiká, na ktoré je dobré počas testovania nezabúdať. Ďalej v balení nájdete samostatne zabalenú odberovú súpravu určenú na odber kapilárnej krvi, ktorá obsahuje 2 alkoholové tampóny na dezinfekciu, 2 lancety na vpichnutie do prsta, 2 rýchloobväzy a kartičku na odber krvi.

    Ako na to?

    Celý proces realizácie vyšetrenia u vás doma je veľmi jednoduchý a určite sa ho nemusíte báť. Ak ste si podrobne prečítali návod, môžete vypísať žiadanku alebo si to pokojne nechajte aj na koniec. Hlavne sa napite vody, rozcvičte si ruky hoci aj na makarenu J, malú chvíľku nimi potraste, šúchajte, aby ste dobre stimulovali krvný obeh. Dôkladne si ich umyte mydlom a teplou vodou. Pracujte na čistej ploche stola a urobte si pohodlie. Neverili by ste, ale aj stres alebo akékoľvek menšie rozptýlenie môže spôsobiť, že krv, ktorú potrebujete na samotné testovanie, bude kvapkať pomalšie a celý proces bude pre vás mierne komplikovaný.

    Otvorte testovaciu kartičku. Vydezinfikujte si miesto vpichu, celú plochu bruška vášho prsta (ukazováka, prostredníka alebo prstenníka). Lancetu vpichnite zboku prsta, ideálne z tej strany, kde je jeho susedný prst. Takže, idete na to, no stress, vpich lancetou nebolí, skôr vás prekvapí, ako rýchlo to máte za sebou. Pozor, lanceta vystrelí iba raz, ak sa vám vpich nepodarí, budete musieť použiť druhú lancetu (teraz už viete, prečo sú v balení 2 kusy). Po vpichu dajte dlaň smerom nadol a prst masírujte už od dlane po celej jeho dĺžke, no nedotýkajte sa miesta, kde krv vyteká.

    Na testovacej kartičke je znázornených 6 malých kruhov. Práve do nich nechajte padnúť kvapku krvi, ideálne po celej ploche kruhu a nezabudnite, že krv máte iba nakvapkať, nikdy ju neotláčajte prstom ani nechytajte rukami zakrúžkované testovacie plochy kartičky. Práve možné znečistenie, pot či mastnota na povrchu rúk by mohli znehodnotiť testovaciu kartičku a test sa tak stáva pre ďalšie vyšetrenie nepoužiteľný. Správne vyplňte krvou najmenej 4 zo 6 kruhov. Na jeden krúžok budete potrebovať cca 2 kvapky. Kartičku nechajte dobre uschnúť, ideálne počas noci pri izbovej teplote. Určite ju nedávajte na slnko, nefúkajte do kartičky ani ju nefénujte.

    Po uschnutí vložte zatvorenú kartičku na odber krvi do plastového vrecúška, ktoré je súčasťou testu a vložte ho spolu s vyplnenou žiadankou do obálky s vopred vyplnenou adresou laboratória. Jediné, čo stačí urobiť, je napísať svoju adresu a obálku poslať poštou. Poštovné nehradíte vy, ale príjemca. A teraz už len stačí čakať na výsledky z laboratória. A pokračovanie? už čoskoro 🙂.

    veronique2508
    5. máj 2019    Čítané 281x

    Keď potrebujete vedieť viac, je tu TRISOMY test +

    Časté, ale aj zriedkavejšie chromozómové poruchy plodu, ako napríklad porucha počtu pohlavných chromozómov či mikrodelécie, sa doposiaľ zisťovali najmä genetickým vyšetrením z odberu plodovej vody, amniocentézy. TRISOMY test + predstavuje ďalšiu možnosť pre tehotné ženy, ktoré sa chcú vyhnúť invazívnemu vyšetreniu alebo ho úplne odmietajú, ale zároveň chcú vedieť viac o zdraví svojho bábätka.

    Pre koho je TRISOMY test + určený?

    Tento bezpečný, neinvazívny, skríningový Trisomy test +, poskytne budúcej mamičke informácie o zdravotnom stave jej dieťatka a je rozšírenou verziou TRISOMY testu. Absolvovať ho môže každá tehotná žena na vlastnú žiadosť a po konzultácii s lekárom so špecializáciou v lekárskej genetike.

    Kedy je vhodné rozhodnúť sa pre TRISOMY test + ?

    Ak sa pri predchádzajúcom tehotenstve zistila u bábätka chromozómová porucha, ktorú je možné odhaliť TRISOMY testom +. Je vhodný pre tehotné ženy, ktoré majú zvýšené riziko možného postihnutia plodu niektorým zo syndrómov, ktoré vyšetruje TRISOMY test +, zisteného napríklad na základe výsledku ultrazvuku. Ak sa chce žena vyhnúť amniocentéze alebo má zdravotné komplikácie, ktoré by mohli zvýšiť riziko spojené s týmto odberom plodovej vody. Môže ísť napríklad o zvýšené riziko spontánneho potratu, zníženú zrážanlivosť krvi, riziko imunizácie pri nesúlade krvných skupín a Rh-faktorov, myómy maternice alebo problémy s placentou.

     Ako toto vyšetrenie prebieha?

    Priebeh vyšetrenia je rovnaký ako pri bežnom TRISOMY teste. Ide o jednoduchý odber krvi. No toto vyšetrenie nemôže indikovať gynekológ, ale iba lekársky genetik. Laboratórium zasiela výsledky ošetrujúcemu lekárovi pacientky, ktorý odber krvi realizoval do 5 pracovných dní. Cena vyšetrenia je 450€. Každý pozitívny výsledok testu je potrebné ešte následne overiť diagnostickým vyšetrením - amniocentézou či odberom choriových klkov, no ďalší postup už navrhne lekársky genetik.

    V čom sa líši od klasického TRISOMY testu?

    V porovnaní s TRISOMY testom je možné odhaliť viac chromozómových porúch, napríklad väčšie množstvo trizómií, poruchy pohlavných chromozómov, mikrodelečné chromozómové syndrómy a tiež umožňuje budúcim rodičom presne zistiť pohlavie bábätka až na chromozómovej úrovni. Analýza TRISOMY testu + je  náročnejšia aj na prístrojové vybavenie.

    V niektorých krajinách sa neinvazívne prenatálne testy poskytujú tehotným ženám v rámci zdravotného poistenia. Medzi takéto krajiny patrí napríklad aj Holandsko, kde sa neinvazívny prenatálny test poskytuje všetkým tehotným ženám zadarmo. Na Slovensku je situácia zatiaľ trošku iná. Vyšetrenie nie je hradené z verejného zdravotného poistenia a budúca mamina si zaň musí zaplatiť. Verím však, že táto skutočnosť by sa mohla raz zmeniť a vyšetrenie by tak mohlo byť v budúcnosti spolufinancované aj zo zdrojov verejného zdravotného poistenia.

    Zdroj: http://trisomytest.sk/                                                                     

    veronique2508
    21. feb 2019    Čítané 340x

    Bude to chlapček alebo dievčatko? Odpoveď je ukrytá aj vo vašej krvi.

    Počas môjho tehotenstva som sa ako asi väčšina budúcich mamičiek často zamýšľala nad tým, či to bude chlapček alebo dievčatko. Na naše bábätko sme sa veľmi tešili a na prvom mieste bolo pre mňa naše zdravie. Ale keďže ja som tvor zvedavý a nedočkavý, chcela som mať všetko včas a vopred sa pripraviť na príchod dieťatka. Usporiadať si výbavičku, oblečenie, ďalšie potrebné veci a užívať si tehotenstvo v pokojnejšom tempe. Nevedela som sa dočkať, kedy nám z ultrazvuku oznámia pohlavie bábätka. Po slovách lekára: „Gratulujem vám, rodičia, bude to dievčatko,“ sa môj manžel, dvojmetrový introvertný chlap, rozplakal ako malé dieťa. Dodnes je to pre mňa jeden z najkrajších momentov v mojom živote 🙂. Budúci otecko mal pre svoju princeznú ešte v ten deň vymyslené aj meno.

    Niekedy je však odpoveď na otázku pohlavia dieťatka viac ako len vecou zvedavosti budúcich rodičov. Poznať pohlavie svojho dieťaťa ešte pred narodením môže byť dôležité aj zo zdravotného hľadiska. Dôvodom môže byť napríklad prítomnosť dedičného ochorenia viazaného na pohlavie, ako je napríklad hemofília a Duchennova svalová dystrofia, ktorá je najťažšou formou svalovej dystrofie.

    Ak pohlavie svojho dieťatka chcete zistiť čo najskôr, existuje genetický BabyGen test, ktorý umožňuje určiť pohlavie plodu už od 10. týždňa tehotenstva z krvi budúcej mamičky. Navyše je spoľahlivý a bezpečný pre matku aj dieťatko. Výsledky tohto neinvazívneho genetického vyšetrenia dostanete do rúk spravidla do 5 dní, no laboratórium poskytuje v súlade s uznesením Etickej komisie MZ SR výsledok analýzy až po ukončení 12. týždňa tehotenstva. Viac o BabyGen sa dozviete na stránke http://babygen.sk/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/ziadna-jessica-ani-kevin-tento-rok-su-v-mode-europske-mena/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    18. feb 2019    Čítané 229x

    Čakáme bábätko...Ako prežiť tehotenstvo v zdraví a v pohode?

    Návštevy lekárov sú v období tehotenstva častejšie ako inokedy. Zdravie bábätka, ale aj budúcej mamičky je pod drobnohľadom lekárov a má zabezpečiť, že budú obaja v poriadku a všetko je tak, ako má byť. Ak chcete vedieť, kedy je správny čas na prvú návštevu ambulancie vášho gynekológa a aké vyšetrenia sú v tehotenstve dôležité, čítajte ďalej 🙂.

    Prvý trimester je veľmi dôležitý

    Tehotenstvo sa začína oplodnením vajíčka a až do ukončenia 12. týždňa tehotenstva sa označuje ako prvý trimester. V prvých 12 týždňoch sa plod vyvíja rýchlo a telo matky sa prispôsobuje. Každá žena prežíva tehotenstvo inak, často sa v začiatkoch objavujú ranné nevoľnosti, závraty alebo únava. Práve v prvom trimestri je čas na prvú návštevu gynekológa. Všeobecne sa odporúča navštíviť lekára približne do mesiaca od prvého vymeškania menštruácie.

    Prvá návšteva ambulancie

    V prvom rade je potrebné potvrdenie tehotenstva vyšetrením hladiny HCG hormónu, ktorému sa hovorí aj tehotenský hormón. Vyšetrenie sa robí z krvi a zvyčajne je doplnené aj ultrazvukovým vyšetrením. Po siedmom týždni tehotenstva už vidno aj činnosť srdiečka plodu. Dôležitý je aj zdravotný stav ženy. Sledujú sa prekonané ochorenia či aktuálne zdravotné problémy. Lekár počas celého tehotenstva sleduje hmotnosť, výšku, tlak krvi, pulz aj celkový krvný obraz. Vyšetrenie na prenosné ochorenia, ster z krčka maternice na cytologické vyšetrenie a vyšetrenie moču na cukor, bielkoviny a hnis patria tiež do plejády vyšetrení, ktoré sú zamerané na budúcu mamičku a jej potomka. Po potvrdení tehotenstva lekár vystaví tehotenskú knižku, do ktorej sa zapíšu potrebné osobné údaje, údaje o celkovom zdravotnom stave budúcej mamičky a informácie týkajúce sa predchádzajúcich tehotenstiev. Zapíše sa termín poslednej menštruácie a z toho sa vypočíta predpokladaný termín pôrodu (k dátumu poslednej menštruácie sa pripočíta 7 dní a odpočítajú sa tri mesiace).

    Čo je prenatálny skríning?

    Tieto dve slová počuje žena počas tehotenstva niekoľkokrát. Ide o vyšetrovaciu metódu, ktorej cieľom je vyselektovať tehotné, ktoré majú vyššie riziko, že by mohli mať postihnutý plod. Ide teda o vyšetrenia, ktoré sledujú, či je v brušku všetko v poriadku. Biochemický prenatálny skríning určuje riziko postihnutia plodu Downovým syndrómom (trizómia 21), Edwardsovým syndrómom (trizómia 18) a otvoreným rázštepom nervovej trubice, prípadne prednej brušnej steny. Riziko postihnutia plodu sa určuje na základe veku matky a hodnôt jednotlivých biochemických, prípadne ultrazvukových parametrov. Tieto parametre sa stanovujú v I. a v II. trimestri. Vylúčiť prítomnosť chromozómových porúch plodu 21, 18 a 13 je možné bezpečným, neinvazívnym a bezbolestným spôsobom pomocou TRISOMY testu, z krvi matky už v 11. týždni tehotenstva. Testom sa dá v prípade záujmu určiť aj pohlavie dieťatka.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/naozaj-je-v-brusku-vsetko-v-poriadku/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    23. jan 2019    Čítané 499x

    Áu, to bolí... Močové kamene nás vedia potrápiť

    Pacienti s obličkovou kolikou vravia, že kto si to nezažil, nepozná skutočnú bolesť. Tá vzniká vtedy, keď sa obličkový kameň zasekne, najčastejšie v močovode. Urolitiáza, ako sa v medicíne označuje tvorba močových kameňov, je pomerne časté ochorenie, s tendenciou nedávať zbohom. Veľmi radi sa totiž opäť vrátia. Analýza močových kameňov patrí k rutinnej praxi v laboratóriách Medirex. Mesačne v laboratóriu analyzujú v priemere 70 močových kameňov, pričom ich počet pomaly narastá.

    Kto je náchylný na vznik obličkových kameňov?

    Obličkový kameň môže vzniknúť v priebehu života u kohokoľvek. Urolitiáza vzniká najčastejšie ako následok metabolickej poruchy, infekcie močových ciest alebo ako následok morfologických i funkčných zmien v obličkách a močových cestách. U niektorých ľudí je pravdepodobnosť tvorby močových kameňov vyššia ako u iných. Riziko ich tvorby môže byť vyššie, ak sa objavia močové kamene v rodinnej anamnéze, pri genetickej predispozícii pre tvorbu kameňov, pri častých infekciách močových ciest, kedy sa pH moču udržiava v hodnotách vyšších ako 7,0 vďaka baktériám, ktoré štiepa ureu. Anatomické zmeny, rôzne prekážky močových ciest, niektoré urologické ochorenia a iné ochorenia, ako je napríklad Hyperparatyreóza, Crohnova choroba a podobné, môžu zvýšiť riziko tvorby močových kameňov. Tvorba kameňov môže byt spojená aj s užívaním niektorých liekov.

    V čom spočíva laboratórna analýza močového kameňa?

    Zloženie močových kameňov sa v laboratóriu stanovuje pomocou Infračervenej spektroskopie. Ide o spoľahlivú, presnú a rýchlu laboratórnu metódu. Konečný výsledok vzorky sa vydáva v podobe percentuálneho zastúpenia jednotlivých zložiek obličkového kameňa. Čas od dodania kameňa do laboratória až po získanie výsledku, ktorý je lekárovi k dispozícii, netrvá dlhšie ako 7 pracovných dní. Na výsledkovom liste sú navyše uvedené rizikové faktory vzniku a ďalšie odporúčané vyšetrenia, čo môže byť lekárovi nápomocné pri nasadzovaní správnej liečby.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/mocove-kamene-dokazu-poriadne-skomplikovat-zivot/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    14. jan 2019    Čítané 321x

    Alergia či intolerancia? Alebo dvakrát vyberaj a raz jedz!

      Alergia je neprimeraná reakcia nášho imunitného systému na bežné látky, na ktoré nealergický organizmus nereaguje. Alergická reakcia je sprostredkovaná tzv. špecifickými IgE protilátkami, ktorých tvorba sa dá zistiť napr. vyšetrením krvi. Ak sa tvorba špecifických IgE protilátok nepotvrdí, príčinu je potrebné hľadať inde. Okrem „bežných“ alergií existujú aj tzv. intolerancie, ktoré nemajú imunologický podklad, ale sú spôsobené poruchou enzýmov, a to ich nedostatočnou tvorbou alebo funkčnou poruchou. Patrí sem napr. laktózová intolerancia, intolerancia kravského mlieka či histamínová intolerancia.

    Histamínová intolerancia je stav, ktorý vzniká nepomerom medzi príjmom histamínu a schopnosťou organizmu odbúrať ho. Klinické prejavy histamínovej intolerancie sú veľmi pestré, medzi typické príznaky patrí pocit nafúknutého bruška, kŕče v bruchu, hnačka, svrbenie a začervenanie pokožky, menej špecifické sú napr. migréna, chronická únava alebo bolestivá menštruácia. Riešením je okamžité radikálne vylúčenie potravín s vysokým obsahom histamínu.

         Dôležité je spomenúť aj tzv. oneskorené potravinové reakcie, ktoré poznáme skôr pod názvom, intolerancie a predstavujú zvyšný chýbajúci diagnostický článok pri podozrení na neznášanlivosť nejakej potraviny. Tieto oneskorené potravinové reakcie môžu byť výsledkom zvýšenej priepustnosti črevnej steny pre dané problematické potraviny. Vzhľadom na prenikanie potravín alebo zložiek potravín cez stenu čreva do okolitého tkaniva môžu vznikať imunitné komplexy z IgG protilátok a potravín, ktoré sú uložené v tkanivách a tie vyvolávajú zápalové reakcie, ktoré následne spustia rôzne ochorenia.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/zaludocne-problemy-neutichaju-moze-za-ne-len-prejedanie-sa/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    19. dec 2018    Čítané 5700x

    Otrava krvi – hra s časom o život

    Často si možno myslíme, že otravu môžu spôsobiť iba mikroorganizmy, ktoré vniknú do krvi po úraze cez zle ošetrenú ranu. Omyl! Nedostatočne vyčistená rana, je len jednou z možných spôsobov rozvinutia otravy krvi. Vypuknúť môže aj pri bežných ochoreniach, ako sú infekcia močových ciest, pľúc, kostí tráviaceho traktu či po uštipnutí hmyzom. Vtedy život zachráni len rýchle určenie diagnózy a správne nasadená liečba.

    Kto je hlavným vinníkom?

    Jedným zo základných vyšetrení pri diagnostike sepsy je hemokultivácia. Tá pomáha určiť pôvodcu, aký mikroorganizmus presne spôsobil problém a aké antibiotiká naň zaberajú. Medzi najčastejších vinníkov otravy krvi patria baktérie Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, enterokoky a z kvasiniek sú to druhy rodu Candida. Okrem základných biochemických parametrov sa vyšetrujú aj špecifické markery, ktoré indikujú septický stav. Pri diagnostike otravy krvi je dôležité vedieť, či vznikla ako následok zranenia alebo ochorenia. Ak sa potvrdí, že má pacient naozaj sepsu, je nevyhnutné zistiť aj to, ktorý konkrétny mikroorganizmus ju vyvolal.

    Pretože čas je dôležitý

    Sepsa znamená vždy život ohrozujúci stav, preto lekári najčastejšie aplikujú širokospektrálne antibiotiká priamo do žily, aby bol účinok čo najrýchlejší. Práve s rýchlosťou podávania terapie môže výrazne pomôcť laboratórium. Každá nemocnica má k dispozícii mikrobiologické laboratórium, ktoré je schopné vykonať kultivačné vyšetrenie krvi. V prípade pozitívneho kultivačného nálezu môžu ihneď informovať ošetrujúceho lekára o tom, aký typ mikroorganizmu tento život ohrozujúci stav vyvolal. Identifikáciu konkrétneho mikroorganizmu hemokultiváciou vedia v laboratóriách Medirex poskytnúť do 24 hodín.

    Čo keď antibiotiká nezaberú?

    V súčasnosti máme obrovský problém s narastajúcou rezistenciou mikroorganizmov na antibiotiká. Ide o to, že niektoré antibiotiká prestávajú účinkovať, pretože baktérie voči nim nadobudli odolnosť. Čo ak sa to však stane pri sepse? Na trhu sú dostupné rôzne druhy antibiotík a nejaké určite zaberú. Aj keď možno nie hneď, pri vyššej koncentrácii určite áno. Práve preto sa pri sepse určuje v laboratóriu aj minimálna inhibičná koncentrácia antibiotík, aby sa nestalo, že vám lekár bude podávať zbytočne nízke alebo vysoké dávky lieku, ktoré nepomôžu.

    Je neprehliadnuteľná

    Kým sa pri mnohých ochoreniach stáva, že ich lekár môže prehliadnuť kvôli nejednoznačným príznakom, otrava krvi je v tomto iná. Lekár by ju mal zaručene ihneď rozpoznať. Ide len o to prísť do ambulancie lekára včas. Medzi najčastejšie príznaky patrí horúčka so zimnicou a triaškou, zrýchlené dýchanie a pulz, v ťažkých stavoch aj dýchavičnosť, poruchy vedomia, veľmi nízky krvný tlak, bledosť a potenie. Pri sepse je nevyhnutná hospitalizácia pacienta s antibiotickou liečbou.

    Nie je to „konečná“

    Otrava krvi nie je za každých okolností smrteľná. Našťastie, nie je to tak. Na otravu krvi zomiera 30 až 40 percent postihnutých. Zvyšok má však šancu vyliečiť sa, a to dokonca aj bez následkov. Dôležité je ju včas podchytiť a správne diagnostikovať. Je nutné pátrať po príčine infekcie v organizme, odstrániť ju a liečiť. Napríklad ak je za sepsu a infekciu srdca zodpovedné ložisko v dutine ústnej, treba ho odstrániť, pretože po ukončení antibiotickej liečby by sa sepsa mohla rozvinúť opäť.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/otrava-krvi-vznika-aj-pri-beznych-chorobach/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    10. dec 2018    Čítané 184x

    Na otázky vášho zdravia majte rýchlu a kvalitnú odpoveď

    Hľadáte rýchly a jednoduchý spôsob, ako získať potrebné informácie o svojom zdraví? Výsledky laboratórnych vyšetrení vám pomôžu zorientovať sa v niektorých základných diagnózach. Práve tieto výsledky vás možno ľahšie usmernia k návšteve potrebného špecialistu, a tak zaručia včasnú diagnostiku ochorenia. Priamo v laboratóriách Medirex môžete absolvovať širokú škálu vyšetrení na vlastnú žiadosť. Ak presne viete, aké laboratórne vyšetrenie potrebujete, stačí sa naň objednať na stránke  www.laboratornadiagnostika.sk. Vyberiete si dátum, čas a miesto odberu, ktoré vám najviac vyhovuje a zarezervujte si ho. Na odbery príďte vždy v dohodnutom čase a nalačno.

    V laboratóriu sa vykonáva odber krvi, moču a ďalšieho biologického materiálu. Priamo na odbere si dohodnete spôsob, ako sa k vám výsledky dostanú, a to buď zaslaním na e-mail, alebo ďalšou návštevou v laboratóriu. Výsledky u väčšiny vyšetrení sú k dispozícii do 2 – 5 pracovných dní. Výnimkou sú vyšetrenia potravinových intolerancií. Tu je potrebné počítať s dlhším časom na dodanie výsledkov. Obvykle do 2 až 3 týždňov od odberu. O vyšetrenia na vlastnú žiadosť môžete požiadať aj vtedy, ak vám vyšetrenie mimo indikačných obmedzení zdravotnej poisťovne odporučí váš lekár. Vtedy prinesiete do laboratória odobratú vzorku biologického materiálu spolu s vyplnenou žiadankou od vášho lekára. Na takéto vyšetrenie si nepotrebujete zarezervovať termín.

    U detí mladších ako 15 rokov sa v laboratóriách Medirex odbery nevykonávajú. V takom prípade je potrebné požiadať ošetrujúceho lekára dieťaťa o súčinnosť. Na vyšetrenie do laboratória môže prísť mladistvý od 15. roku života do dovŕšenia dospelosti, a to v sprievode zákonného zástupcu, ktorý personálu laboratória udelí súhlas na odber biologického materiálu svojho dieťaťa.

    Vyšetrenia na vlastnú žiadosť pacienta nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia, ale pacient si hradí cenu vyšetrenia sám. V súčasnosti je možné objednať sa na vyšetrenie do odberových miest v centrálnych laboratóriách v Bratislave a v Košiciach alebo v bratislavskej poliklinike Mýtna.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/nove-odberove-centra-pre-verejnost/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    www.laboratornadiagnostika.sk

    veronique2508
    6. dec 2018    Čítané 195x

    Celiakia – prísny strašiak čreva?

    Celiakia je ochorenie, ktoré môže uniknúť pozornosti nielen všeobecných lekárov, ale aj špecialistov. Všeobecný lekár sa však s pacientom stretáva najčastejšie, a preto môže odhaliť problém ako prvý. Základom je správna a včasná diagnostika. V prvom kroku stačí dať spraviť pacientovi rozbor krvi.

    Aký je rozdiel medzi celiakiou a intoleranciou lepku? Celiakia je celoživotné autoimunitné ochorenie, ktoré je spojené s príjmom lepku. Avšak existujú aj iné imunologické cesty, ktoré môžu spôsobiť nežiaduce potravinové reakcie na lepok, ktoré musíme brať pri diagnostike do úvahy. Okrem „klasických“ alergií (spôsobené protilátkami IgE), ktoré, samozrejme, tiež musíme vylúčiť, existujú aj oneskorené potravinové reakcie. Tie pacienti poznajú pod názvom intolerancie a predstavujú zvyšný chýbajúci diagnostický článok pri podozrení na neznášanlivosť nejakej potraviny, teda aj lepku.

    Celiakia vzniká v dôsledku imunologickej precitlivenosti na prijatý glutén. V laboratóriách sa robia sérologické vyšetrenia a stanovujú sa protilátky. Výsledok základného testu na celiakiu, je pacientovi k dispozícii už za 1 týždeň. Ak je výsledok pozitívny, lekár odošle pacienta ku gastroenterológovi, ktorý mu urobí biopsiu tenkého čreva, aby sa zistilo prípadné poškodenie tenkého čreva.

    Dať sa vyšetriť na celiakiu má význam najmä vtedy, keď pociťujeme príznaky ako napríklad hnačka, nafukovanie, zvýšená plynatosť, pocit tlaku v bruchu po požití lepku. Menej špecifické príznaky sú porucha trávenia, anémia, celková slabosť, osteoporóza, zmeny psychiky alebo kožné prejavy. Na celiakiu by mali byť vyšetrené aj páry, ktoré majú problém prirodzene splodiť dieťatko.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/ako-sa-zistuje-celiakia/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    27. nov 2018    Čítané 412x

    Keď je príčinou problému nedostatok draslíka

    Za pocitom celkovej slabosti, únavy, kŕčov či búšením srdca, môže byť aj nedostatok draslíka. Ten je veľmi dôležitým minerálom, ktorý je súčasťou našich buniek. Práve draslík je nevyhnutný pre správnu funkciu tkanív a orgánov, nervov, svalov, srdca a ciev. Svetová zdravotnícka organizácia WHO odporúča prijať denne aspoň 3,5 g draslíka. Jeho hladina v krvnom sére by sa mala pohybovať v rozmedzí 3,5 – 5,0 mmol/l.

    Kto je najviac ohrozený nedostatkom draslíka?

    Pacienti liečení určitými diuretikami pri vysokom krvnom tlaku, zlyhávaní srdca či ochorení obličiek, sú najviac ohrození vznikom hypokaliémie. Príčinou môže byť aj zvracanie, hnačky či nadmerné užívanie preháňadiel. Inou príčinou zvýšených strát draslíka je nadmerná tvorba nadobličkových hormónov alebo ochorenia obličiek. Menej častou, no rovnako dôležitou príčinou, je nedostatok draslíka v prijímanej potrave. Najvhodnejšou prevenciou pred hypokaliémiou u zdravého človeka, ktorý netrpí žiadnou poruchou obličiek, je dôležitá vyvážená strava s dostatočným obsahom draslíka.

    Kde hľadať draslík?

    Vhodné zdroje draslíka sú zelenina a ovocie, mäso a produkty z obilnín. Spomedzi zeleniny sú bohatým zdrojom draslíka zemiaky, paradajky, strukoviny, zelená listová zelenina, ako špenát, špargľa, kel, kapusta, zelené vňate, tekvice. Okrem známych banánov majú vysoký obsah draslíka aj marhule, bobuľové ovocie, avokádo, sušené ovocie, huby, klíčky a orechy. Z ďalších potravín treba spomenúť morské ryby, napríklad losos, ale aj mliečne výrobky, jogurty a výrobky z cereálií. Pre zachovanie draslíka v strave je vhodnejšie upravovať zeleninu dusením ako varením vo vode, ktorá sa aj s „vylúhovaným“ draslíkom vyleje.

    Ako odhaliť hypokaliémiu?

    Osoby s vysokým krvným tlakom alebo chronickým ochorením srdca alebo obličiek, ktorí dlhodobo užívajú lieky s možným znižujúcim účinkom hladiny draslíka v organizme, by mali byť pravidelne sledovaní lekárom. V prípade, že má váš lekár podozrenie, že za vaše zdravotné  ťažkosti môže nedostatkom draslíka, môže požiadať o vyšetrenie jeho hladiny v krvi. Pri podozrení na hypokaliémiu lekár vždy kontroluje aj krvný tlak, ktorý draslík ovplyvňuje a hľadá typické prejavy nízkej hladiny draslíka na EKG. Samotné vyšetrenie hladiny draslíka v krvi je dostupné aj v laboratóriách MEDIREX a to nepretržite počas 24 hodín. Od prijatia vzorky v laboratóriu je výsledok dostupný už do 1 hodiny. Ak však lekár požaduje aj doplňujúce vyšetrenia v sére a v moči, vrátane vyšetrení hormónov, ktoré sú potrebné pre presné určenie príčiny hypokaliémie, môže to trvať dlhšie.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/busi-vam-srdce-mate-krce-a-citite-sa-slabe-co-ak-mate-nedostatok-draslika/?utm_source=Modry-Konik&amp=&utm_medium

    veronique2508
    14. nov 2018    Čítané 249x

    Zachraňujme životy, darujme krv!

    Čo si budeme hovoriť – krv je veľmi vzácna a nenahraditeľná tekutina. Prúdi v tele každého z nás a každá zložka krvi má svoju nezastupiteľnú úlohu. Významné zastúpenie tvoria červené krvinky, ktoré prenášajú kyslík a zachraňujú život pacienta. Pre pacientov trpiacich poruchami zrážania krvi je určená krvná plazma. Krvné doštičky, naopak, zastavujú krvácanie. Vedeli ste však, že najnevyhnutnejšia je podľa národnej transfúznej služby darcovská pomoc ľudí s krvnou skupinou A RhD +? Práve tá je potrebná vo viac ako tretine všetkých prípadov. Stále ale platí, že univerzálnym darcom je človek s krvnou skupinou 0 RhD negatív.

    Darovanie krvi je šľachetný čin, ktorý pomáha ostatným ľuďom a je úplne jedno, akú krvnú skupinu máme. Jediným darovaním krvi môžeme potenciálne zachrániť až 3 ľudí. Ak sme vhodným darcom a náš zdravotný stav to umožňuje, určite neváhajme. Stačí, ak splníme základné kritériá. Podmienkou je vek od 18 do 60 rokov a minimálna hmotnosť 50 kilogramov. Ak ste neprekonali v poslednej dobe závažné infekčné ochorenia ako hepatitída, nemáte závažné a chronické ochorenia a, samozrejme, nie ste nosičom HIV vírusu. Ženy počas tehotenstva i menštruácie, žiaľ, darovať krv nemôžu. Muži majú v tomto oproti nám výhodu – darovanie môžu absolvovať každé 3 mesiace a my ženy každé 4 mesiace od posledného odberu.

    Pre potenciálnych darcov krvi, teda pre vás, by mal byť v prvom rade motiváciou pocit, že práve vy môžete zachrániť život. Na Slovensku je vo všeobecnosti nedostatok krvi, preto – kto môžete, choďte darovať krv! Naše rozhodnutie môže rozhodnúť o osude iného človeka a zachrániť jeho život. Veď čo môže byť viac ?

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/daruj-krv-zachranis-zivot/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

                www.ntssr.sk

    veronique2508
    15. okt 2018    Čítané 214x

    Unikát menom Aptio

    Pozývam vás do laboratória budúcnosti. Na Slovensku máme svetový laboratórny unikát, jedinečný svojho druhu. Je to najmodernejšia automatická linka a volá sa Aptio. Jej domovom je komplex laboratórií MEDIREX GROUP v Bratislave. Je raritou nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Umožňuje urýchliť a skvalitniť analýzu vzoriek, ktoré sa denne rátajú v desiatkach tisícoch.

    Aptio spája viacero diagnostických oblastí do jedného celku vďaka 24 analyzátorom, ktoré pracujú súčasne. Skracuje čas potrebný na získanie výsledkov a znižuje potrebu manuálnej práce personálu v laboratóriu. Z jedinej skúmavky sa tak vďaka Aptio linke môže vykonať veľké množstvo testov súčasne, a to naprieč celým portfóliom laboratórnej diagnostiky.

    Každá vzorka je po vykonaní testov ešte následne uchovávaná v chladiacich boxoch a v prípade potreby umožní vykonať dodatočné vyšetrenie bez toho, aby sme museli ísť opakovane na odbery. Biochemická linka má tak celý rad výhod, ale netreba zabúdať na jeden zásadný fakt – bez pomoci personálu by sme sa ďaleko neposunuli. MEDIREX GROUP má technologicky najmodernejšie laboratóriá, ktoré patria k európskej špičke a zabezpečujú komplexnú laboratórnu diagnostiku. Spolupracuje s laboratóriami po celom svete a zabezpečuje pre nich špeciálne vyšetrenia, ako napríklad neinvazívny prenatálny test, z krvi tehotnej ženy, ktorý sa už ako viete 🙂, vykonáva od 11. týždňa tehotenstva pre skríningovú diagnostiku trizómie (najmä Downovho syndrómu). Hlavnou snahou všetkých týchto ľudí, pre ktorých je dôležitá nielen každá naša odobratá kvapka krvi, je poskytnúť všetkým pacientom kvalitnú starostlivosť o naše vzácne a nenahraditeľné zdravie. Pozrite si zaujímavé video o tejto modernej, unikátnej laboratórnej linke Aptio.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/nazrite-do-laboratorii-buducnosti/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post